Mihai Şora şi copiii din „experimentul lalelelor“

„Simfonia Lalelelor”, evenimentul de la Piteşti la care au asistat premierul Dăncilă şi ministrul de Interne Carmen Dan, nu a trecut neobservat de filosoful Mihai Şora. Scriitorul avertizează asupra folosirii copiilor la astfel de evenimente şi scrie, într-o postare pe Facebook, că pruncii din „experimentul lalelelor“, aşa cum numeşte Domnia sa parada de la Piteşti „nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaște doar încolonarea umilă în fața unei autorități, oricare ar fi acea autoritate„.

„Copiii puși să defileze și să stea în cap la vederea unui „șef“ vor dezvolta, dacă nu sunt decondiționați la timp, aceleași reflexe ale supunerii, ale servilismului festiv și ale docilității oarbe, indiferent de contextul social în care vor evolua ulterior.

Nu ajunge că ne-au furat țara, pădurile, orașele, drumurile, simbolurile și cuvintele ei!
Acum ne fură și copiii, cu sufletul și cu mintea lor cu tot.

România centenară: de la experimentul Pitești, la experimentul lalelelor„, se mai arată în postare.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

  1. Ca filozof aveti o perceptie deformata despre libertate. Daca ati fi inteles adevarata libertate pe care au trait-o marii cugetatori ai lumii ati fi fost chiar Dvs. un om liber. Sunt maturi si copii care isi doresc sa fie in preajma unor demnitari fara a fi ”incolonati.” Multi se bucura sa apara intr-o poza cu…, altii, ca mine, sunt retrasi si doar o confruntare de idei ii pot determina sa-si faca simtita prezenta. Doriti sa fiti remarcat. Tara are si savanti discreti la varsta senectutii dedicati menirii lor. Cercetatorii spun: ca unele afirmatii/critici sunt reflectarea propriilor probleme. ”Cat de haotica este lumea…Toti sunt bucurosi, de parca ar lua parte la o petrecere! Numai eu sunt calm si nu ma arat in lume. Numai eu unul ma deosebesc de ceilalti, prin aceea ca pretuiesc izvorul hranei.” Lao Zi este viu si dupa 2500 de ani.

    • Pt acesti oameni care se spun ca sunt modele este usor sa glasuiasca din turnul lor de fildes…In fond parerile sale sunt ca apa sfintita…nu aduc nimic rau dar mentin iluzia implicarii in viata reala a cetatii…in rest, ca un bun crestin urez sanatatea celui de o varsta cu centenarul Marii Uniri…

  2. CEA MAI MIZERABILA „ACTIUNE” DIN ULTIMII 28 ANI DIN ROMANIA! Defilarea copiilor impreuna cu educatorii lor in fata Tovaraselor Dancila si Carmen Dan m-a umplut de SCARBA SI REVOLTA, amintindu-mi de mizerabile actiuni ale comunistilor de proslavire a lui Ceausescu si „Eminentei-Sale” Elena! N-am crezut ca voi mai revedea asemenea prostire si lingusire mizerabila in Romania! Solicit DEMITEREA tuturor CELOR care au pus la cale aceasta defilare! Solicit DEMISIA DE URGENTA a Premierului Dancila si Ministrului de Interne Carmen Dan pentru ca au acceptat o astfel de degredaea a spiritului copiilor nostrii!

    • Chiar asa? Cedarea suveranitatii tarii, cedarea resurselor naturale catre straini, distrugerea economiei nationale, altererea pana la neantizare a invatamantului, gonirea dinn tara a milioane de romani, ETC., astea cum ti se mai par?

    • Ioane, acelasi lucru s-a intamplat si in 2009, in prezenta marelui micutz Boc, iar Sora n-a mai sarit la atac! Nici tu…

  3. Un filosof cu argumente de anticomunist. O lalea neagra printre lalele roșii, un expozant cu haine comuniste pe standurile festivalului capitalist.
    Ps. Fiecare e liber sa declare ce dorește, după cum fiecare e liber să fie sau să nu fie pro sau anti.
    Despre orașe, drumuri, poduri,cuvinte, demnitate, valoare etc, nu putem afirma nimic cu certitudine, dar dacă domina sa afirmă că ne-au fost furate, trebuie să-l credem pe cuvânt.În perioada cât a fost ministrul învățământului reușit să-l reformeze sută la sută. Astăzi se mai păstrează de la domnia sa numărul de ore al unui dascăl cu vechime de peste 25 de ani. Asta da reformă, asta da viziune, asta da interes pentru viitorul acestei națiuni.

  4. Asa au defilat si in vremea lui Boc la Pitesti, copiii atunci nu erau obligati?

  5. 1.Simfonia asta SE ORGASNOZEAZA de vreo 15 ani -insa numai pe vremea glorioasa a tov boc copiii puteau defilau plini de entuziam si fericire. Evident ca in vremea „ciumei rosii” ei sunt fortati/obligati sa defileze
    2. Singurii copii adevarat liberi si fericiti sunt cei adusi de parinti iarna pe minus 15 grade sa defilieze la marsurile glorioase REZIST .
    NO COMENT

  6. Daca defilau in fata lui Werner, era parfum de roze. Greu cu filozoful pe scari!

  7. Daca tacea filosof ramanea. Oare copii care tremurau in iarna, la manifestatii in Piata Victoriei, asta isi doreau?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.