Şefa TVR, după scandalul înregistrărilor

Şefa TVR iese la rampă după ce jurnalistul Dragoş Pătraru a dat publicităţii mai multe înregistrări în care Doina Gradea jigneşte o subalternă. Preşedintele director general al TVR spune că înregistrările respective au fost de fapt discuţii telefonice, care au avut loc fără ca altcineva să se afle în birou, susţinând că acestea au fost trunchiate. Mai mult, Doina Gradea îl acuză pe Dragoş Păstraru de presiuni.

„Nu am crezut că voi fi pusă în situaţia ca unele conversaţii private, unele purtate telefonic, în timp ce mă aflam singură în birou, să devină subiect de presă. În orice ţară civilizată, aşadar şi în România, înregistrarea, fără acordul meu, a acestor conversaţii este o acţiune nelegală„, se arată în comunicatul transmis de Doina Gradea.

Evident, aceste ameninţări au fost evitate cu grijă atunci când s-a procedat la trunchierea şi montarea înregistrărilor realizate nelegal, în întrevederi sau convorbiri purtate cu acelaşi realizator de program sau din discuţii avute în spaţii private, el nefiind prezent”.

Mai mult, Doina Gradea îl acuză pe jurnalistul Dragoş Pătraru că a făcut presiuni asupra sa, în contextul în care în această perioadă are loc renegocierea contractului realizatorului „Starea Naţiei” cu TVR.

 Preşedintele director TVR anunţă că îşi cere scuze şi după ce în una dintre înregistrări se aude când vorbeşte despre un reporter TVR cu apelativul „cap de porc”.

„În măsura în care a fost lezată demnitatea vreunei persoane sau coleg doresc să îi asigur că nu am avut nicio clipă intenţia de a îi jigni în vreun fel, drept pentru care înţeleg să îmi cer scuze public pentru situaţia creată„, se arată în comunicat.

Prezentăm comunicatul integral:

„Formulez urmatoarele randuri in dubla calitate, aceea de Presedinte Director General al SRTV si aceea de persoana privata.
Doresc sa fac o serie de precizari cu privire la discutiile aparute in ultimele zile, discutii care aduc atingere atat SRTV si imaginii acesteia, cat si vietii mele private.
In calitate de persoana privata marturisesc ca nu am crezut ca voi fi pusa in situatia ca unele conversatii private, unele purtate telefonic, in timp ce ma aflam singura in birou, sa devina subiect de presa. In orice tara civilizata, asadar si in Romania, inregistrarea, fara acordul meu, a acestor conversatii este o actiune nelegala si cel care a facut-o va raspunde in fata legii.
Ma intreb, de data aceasta ca oficial al acestei institutii de interes public, ce alte sedinte si discutii cu caracter strategic, continand poate informatii cu caracter confidential, au fost inregistrate in acelasi mod, ilegal?
In cele sapte luni de la numirea in functia de director general interimar al SRTV si de Presedinte Director General, presiunile facute asupra mea, de catre un realizator aflat in preajma perioadei de negociere a contractului sau extrem de lucrativ cu televiziunea publica, nu au incetat. Ele s-au intensificat si s-au transformat treptat in amenintari fatise. Evident, aceste amenintari au fost evitate cu grija atunci cand s-a procedat la trunchierea si montarea inregistrarilor realizate nelegal, in intrevederi sau convorbiri purtate cu acelasi realizator de program sau din discutii avute in spatii private, el nefiind prezent. Din prima zi a mandatului meu de director general interimar, am fost tinta unei campanii premeditate acestui realizator – cum el insusi a declarat ca face o investigatie din ultimele 7 luni – , de defaimare prin discreditarea mea constanta si, implicit, a institutiei pe care o conduc. Campania a constat in prezentarea de informatii trunchiate si scoase din alt context si montate cu rea-credinta, acestea nefiind adevarate.
Aceeasi persoana a folosit spatiul emisiunii pe care o prezinta la TVR1 pentru o rafuiala personala si unilaterala cu conducerea SRTV, in timp ce – in mod paradoxal – acuza cenzura si ingradirea libertatii sale de exprimare. Nicaieri in lume, un post de televiziune, fie el public sau privat, nu permite unui angajat sau colaborator sa defaimeze institutia in care isi desfasoara activitatea si cu care se afla intr-o relatie contractuala clara! Nicaieri in lume, in niciun fel de organizatie media, prevederile unui contract nu sunt aplicabile unilateral si optional.
Incalcarile contractului cu SRTV sunt evidente prin intreprinderea de acte sau fapte de natura sa prejudicieze bunul renume al statiei publice sau al activitatilor acsteia. El ne acuza de cenzura, presiune si amenintari, insa lipsa de cenzura este probata de insasi continuarea difuzarii pe TVR1 a emisiunii “Starea natiei” chiar in conditiile exprimarii pe post a acuzelor sale.
In calitate de director general interimar si mai apoi de Presedinte director general al SRTV am dreptul de a interveni in politica de stiri, editoriala in general, pentru a asigura echilibrul si echidistanta cerute de Legea 41/1994, de Statutul jurnalistului din TVR si de Codul deontologic. Cu toate ca aveam dreptul nu am participat niciodata la sedintele de sumar, la sedintele de stiri, nu am avut acces la sumarul stirilor si nu am dispus scoaterea sau introducerea din programe a unor materiale. Am cerut, in toate discutiile cu managementul Stirilor, sa fie respectata conditia de echidistanta ceruta de lege.
Fata de cele prezentate de Dragos Patraru rezulta, fara dubiu, faptul ca sunt neadevarate, neexistand nicio masura luata impotriva vreunui jurnalist din Departamentul Stiri sau eliminarii vreunei stiri din program, acestea fiind difuzate in mod normal fara a fi imixtiuni.
In masura in care a fost lezata demnitatea vreunei persoane sau coleg doresc sa ii asigur ca nu am avut nicio clipa intentia de a ii jigni in vreun fel, drept pentru care inteleg sa imi cer scuze public pentru situatia creata.

Ca Presedinte Director General al TVR voi intreprinde toate demersurile legale pentru a apara interesele acestei institutii.
Ca persoana privata imi rezerv dreptul ca, prin aceleasi mijloace legale, sa imi protejez spatiul personal de orice incalcare brutala si nelegala a acestuia”

se arată în comunicatul transmis de Doina Gradea.

Partidul Naţional Liberal, prin preşedintele Comisiei de Cultură, Gigel Ştirbu, a cerut joi demisia preşedintelui director general SRTV, Doina Gradea şi a directorului TVR 1 Eduard Dârvariu sau audierea în comisie a Doinei Gradea, după înregistrările cu aceasta făcute publice de Dragoş Pătraru.

 Aceeaşi solicitare a venit, într-un comunicat comun, şi din partea conducerii USR şi a lui Dacian Cioloş, fondator ”Mişcarea România Împreună”.

Reacţiile vin ca urmare a unor înregistrări făcute publice de jurnalistul Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii de la TVR, “Starea Naţiei”. Acesta îi acuză pe Doina Gradea (preşedinte director general SRTV) şi Eduard Dârvariu (producător executiv, director TVR1) de acţiuni de intimidare, cenzură şi decizii editoriale împotriva interesului public.

Doina Gradea este înregistrată când numeşte un reporter “cap de porc” pentru că a întrebat primarul general al Capitalei, Gabriel Firea, despre investiţiile privind statuile din Bucureşti.

Într-un alt context, Doina Gradea spune: “Când a fost PNL-ul la guvernare, s-au luat de PNL, când a fost PD la guvernare s-au luat de PD. Acuma când sunt ăştia se iau de ăştia. Au o ură, aşa. Ies din nişte scoruburi, aşa. Hateri de profesie. Ei nu sunt împotriva unui partid, ei sunt împotrivă de profesie şi atât. (…) Eu am fost şi săptămâna trecută şi săptămâna asta la toate comisiile la care m-au chemat. Nu vreau să spun de buget, TVR va avea cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată. Pentru că am pus investiţie, pentru prima oară după 10-12 ani, am pus investiţii fabuloase în tehnică. Puteau să nu ne dea”.

Alte înregistrări îl prezintă pe Eduard Dârvariu, director TVR1 şi producător executiv, care critică realizatorii de emisiuni, producătorii din TVR şi Comisia de Etică.

Peste 20 de jurnalişti din TVR au semnat o scrisoare deschisă în care cer preşedintelui director general al TVR să îi ceară scuze reporterului la care făcea referire. “O asigurăm pe doamna Doina Gradea că nu suntem <<hateri>> de profesie, încercăm doar să ne facem datoria şi să respectăm publicul ”, se arată în scrisoarea făcută publică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. In Biroul de Presedinte al TRV NU sunteti persoana privata!
    Persoana privata sunteti acasa la dvs, in patul dvs sau in toileta privata!
    In sediul TVR sunteti persoana PUBLICA!
    Rusine, o editat, cu un Limbaj suburban, INADMISIBIL la o persoana cu aceasta Functie!
    Dle Dragnea, schimbati-o pe aceasta editat!

  2. neavand nimic productiv de raportat – e ordin de zi pe unitate – sa distruga conducerea tvr, cica sustine pe dragnea, psd etc. porecla pusa de sefa (aia cu capu porcului) e pretext si oricum r prea blanda fata de cum arata si se comporta acea individa, care nu cred ca ar fi angajata nici la ciorogarla tv. cei care protesteaza sunt gashka veche, nemultumiti de schimbari. sper ca in numele LIBERTATII PRESEI sa nu fiu cenzurat

  3. Declaram ca doamna nu are fisa la noi,dar poate incerca slabirea cu ananas dupa fiecare masa!Dragos Patraru e foarte bun ,dar la o televiziune independenta ,altfel doamna sefa nu slabeste!

  4. Dați-l dat afară pe marele Dragoș fiindcă libertatea cuvântului și a presei nu trebuie confundată cu nesințirea și lupsa de caracter. Când nu are audiență din cauza subiectelor și a cabotinismelor năroade, mușcă mâna care-i dă de mâncare. Așa a făcut cu dl. Virgil Tănase la prima plecare din TVR când a ținut, la ora lui de emisie, un penibil monolog de două ore să-și scuze plecarea la alt post pe bani mai mulți. Acolo având audiență aproape de zero la atacat pe directorul postului și l-au dat afară. Cum l-a putut reprimi TVR știind cu cine are de aface este de neînțeles. Acum și-dat din nou arama pe față mândrindu-se și făcând public cea văzut privind prin gaura cheii și ce a auzit trăgând cu urechea pe la uși. Pe această categorie de oameni îi scutește statul de impozite pe drepturi de autor.

    • Buna,
      Nevotatul! Cei care gandesc astfel contribuie la incurajarea abuzurilor in institutiile publice populate cu oameni de partid,de partidoi PSD.TVR este a poporului roman,nu proprietatea PSD.

  5. Daca eu as avea vreo putere, nu i-as da lui Patraru nici-un minut la TVR. Sa se duca la televiziunile comerciale. E circar si este si orientat politic, ceea ce nu se incadreaza in ceea ce ar trebui sa fie TVR.

    • buna,
      Emisiunile lui Patraru sunt foarte bune! Deranjeaza politicienii si in special puterea actuala? Renuntati la fanatismul de partid! Sa laude puterea care face multe gafe si are accese dictatoriale? Avem nevoie de o asemenea emisiune. Pentru cei orbiti de fanatismul de partid si/sau ignoranti se recomanda schimbare canalului .

  6. Constat ca prin stergerea unor comentarii, Cotidianul departe de a fi impartial, se pozitioneaza de partea Doinei Gradea, aceasta individa scarnava la gura, care considera ca injuraturile prin telefon la adresa subalternilor sau jurnalistilor sunt o chestiune privata. Pentru cel injurat insa, nu este deloc o chestiune privata ci o defaimare si o insulta, sa tina minte asta inculta Doina Gradea atunci cand o manaca limba sa foloseasca limbajul licentios insusit in cei sapte ani de acasa.

  7. Cum poate oare Doina Gradea, aceasta individa scarnava la gura, sa considere ca injuraturile proferate prin telefon la adresa subalternilor sau jurnalistilor sunt o chestiune privata? Pentru cel injurat la telefon nu este deloc o chestiune privata ci o defaimare si o insulta, sa tina minte asta inculta Doina Gradea. Atunci cand o manaca limba sa foloseasca limbajul licentios insusit in cei sapte ani de acasa, sa stie ca asta inseamna insulta si defaimare. Daca nu va aparea acest comentariu, inseamna ca ziarul Cotidianul este foarte departe de a fi impartial si se pozitioneaza de partea ticaloasa a societatii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.