Şeful IPJ Cluj, reţinut de DNA

Şeful IPJ Cluj, chestorul de poliţie Mihai Rus, a fost reţinut, luni, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

În aceeaşi cauză au mai fost reţinuţi şeful Serviciului Rutier din IPJ Cluj, comisarul şef de poliţie Aurelian Mircea Rotar, dar şi doi agenţi de poliţie.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 iunie, a lui Mihai Rus, chestor de poliţie şi şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) şi fals în declaraţii”, se arată într-un comunicat al DNA Cluj.

De asemenea, şeful Serviciului Rutier din IPJ Cluj, comisarul şef de poliţie Aurelian Mircea Rotar, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în declaraţii şi omisiunea sesizării.

Alături de cei doi, în acelaşi dosar au mai fost reţinuţi agentul principal de poliţie Ioan Raul Paşca, pentru săvârşirea a două infracţiunii de abuz în serviciu, şi agentul principal de poliţie Cătălin Claudiu Mureşan, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit anchetatorilor, în data de 29 aprilie, Mihai Rus ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte şi suspecţii Cătălin-Claudiu Mureşan şi Ioan-Raul Paşca, acesta fiind surprins cu aparatul radar conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.

În acest context, Rus, împreună cu ceilalţi poliţişti cercetaţi în cauză, ar fi stabilit o modalitate prin care să nu i se aplice sancţiunea contravenţională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispoziţiilor legale.

Concret, în urma discuţiilor purtate s-ar fi hotărât ca Mihai Rus să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi şi făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator Ioan-Raul Paşca să nu aplice sancţiunea contravenţională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripţie.

”De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Mihai Rus să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliţie Ioan-Raul Paşca în contextul de mai sus”, se arată în comunicatul DNA.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Citeste si Percheziţii la IPJ Cluj. Vizat, chiar șeful

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. Asta-i semnalul ca rețeaua Coldea a căzut.
    99.99% că si Coldea va fi reținut în cauza în desfășurare la DNA București

  2. DNA are ca atributii faptele de medie si mare coruptie, cu prejudicierea interesului national sau european. Nu-mi dau seama ce a pierdut tara sau UE din faza asta.

  3. Romanul are o vorba !! Vine ploaie „Ad-o Doamne”!!
    Dar mai are o vorba. „Cu o floare nu se face primavara’. E necesara o curatenie generala. Nu se mai poate !

  4. @ Q: Fraiere, a cazut omul lui Johanis adica Helvig. Sau asta este din Teleorman?

  5. Normal! DNA Cluj l-a luat de suflet cu acest maruntis. Este o practica veche pentru a fi ocolite fapte mai mari.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.