85 de ani de la Noaptea de cristal

evrei-kippa

Se împlinesc astăzi 85 de ani de la una dintre cele crunte nopți din istoria lumii. Noaptea de cristal sau Noaptea sticlei sparte face referire la pogromul împotriva evreilor din Germania Nazistă, inclusiv Austria (care era anexată de Germania Nazistă), de la 9-10 noiembrie 1938.

Motivaţia „Nopţii de cristal” a fost un atentat comis pe 7 noiembrie, la Paris, de adolescentul polonez de origine evreiască Herschel Grynszpan, soldat cu moartea diplomatului german Ernst von Rath. Herschel a crezut că așa va răzbuna suferinţele îndurate de părinţii săi din cauza politicilor orchestrate şi implementate de autorităţile naziste în Germania.

A urmat anunţarea crimei la radiodifuziunea germană, după care, în mai multe oraşe germane, au fost declanşaţi demonii antisemitismului, au început acţiuni violente antievreieşti, însă acestea au luat amploare după ordinul expres dat de Hitler, pe 9 noiembrie, prin vocea ministrului propagandei, Joseph Goebbels, care a suţinut un discurs la München, în cursul căruia a ordonat distrugerea magazinelor evreieşti şi incendierea sinagogilor, a ordonat poliţiei să nu se amestece, iar pompierilor să protejeze doar proprietăţile „arienilor” şi a interzis jafurile.

Între 9 și 13 noiembrie 1938, în numeroase orașe și sate germane și austriece au fost devastate casele evreilor și circa 8.000 de magazine evreiești.  Atât civili, cât și trupele SA (Sturmabteilung) și SS (Schutzstaffel) au distrus clădiri cu barosul, lăsând străzile acoperite cu cioburi de sticlă de la geamurile sparte — originea numelui „Noaptea sticlei sparte”. În această perioadă, în Germania și Austria au fost omorâți în bătaie circa 400 de evrei; aproximativ 30.000 de evrei au fost duși în lagăre de concentrare, iar 1.668 de sinagogi, deci aproape toate sinagogile au fost devastate, 267 din ele fiind chiar incendiate.

Toate aceste crime au fost înfăptuite la comanda statului nazist de la acea vreme, în cadrul politicii sale naționaliste, rasiste și antisemite.

Distrugerea sistematică a clădirilor cu barosul, mai ales a lăcaşurilor de cult, dar şi a magazinelor, a umplut străzile cu cioburi de sticlă de la geamurile sparte, de aici şi numele de „Noapte de cristal” – noaptea sticlei sparte. Strălucirea sticlei era accentuată de faptul că noaptea cu pricina a fost una foarte rece, dar cu o lună plină.

Noaptea de cristal a reprezentat începutul pogromului general împotriva evreilor din țările vest-europene – Holocaustul, naziştii urmărind lichidarea totală a evreilor. Se estimează că în urma acestei teribile încercări de exterminare, mai mult de 6 milioane de evrei au fost ucişi.

Anual, pe 9 noiembrie este marcată „Ziua Internațională de Luptă împotriva rasismului și antisemitismului”.

Cuvântul pogrom provine din rusă („погром”) și a apărut în anii 1880 în timpul Imperiului Rus țarist pentru a desemna masacrele evreilor. Literal, pogrom înseamnă „devastare” sau „revoltă”. În Germania, termenul de pogrom a devenit o denumire larg răspândită fix pentru evenimentele din 9-10 noiembrie 1938. Cu toate acestea, deoarece „pogrom” înseamnă un act de violență inițiat de oamenii de rând, utilizarea acestuia riscă să ascundă rolul central al statului în planificarea și dirijarea acțiunilor violente din 9-10 noiembrie 1938, precizează https://www.jmberlin.de/

Articol realizat folosind informații din Wikedia, Rador, dar și din alte surse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

16 Comentarii

 1. Trupele de comando israeliene sant aparatorii libertatii Dar trupele de comando palestiniene Sint teroristi ,dupa ce 85 de ani si.au vazut luat teritoriul si ucisi sistematic.

 2. Se rasuceste Hitler in Valhalla de ce a ajuns germania. au pus steagu evreiesc pe poarta brandenburg. umilire totala.
  Oricum holucaustu sa intamplat in 1970 nu in 1940 cum ne abureste massmedia. Caitati in ziarele vechi din 1940-1950.. daca nu credeti.. nu o sa gasiti nimic

 3. pogromul a fost organizarea miscarii zioniste, pentru ca prin sacrificiul de sange al evreilor, iudeilor (sionistilor), sa fie ridicata noua oranduire moloch, pe care o vedem astazi. hai solve et coagula!

 4. Pai acum se va pune semiluna rosie.Oricum esti dus cu pluta, ca toti asa zisii conspirationisti

 5. Ce formule abracadabrante, cum sa lupti impotriva impotrivei?

 6. POGROM = REVOLTĂ
  Corect !
  Faptul că această revoltă nu are niciodată un sfârşit adevărat, ci numai blocări sau înăbuşiri forţate, arată că nevoia de revoltă pe acest subiect nu se poate stinge.
  În Mein Kampf (citiţi – e la liber!) se văd ideile care ar putea să se aplice în orice ţară care doreşte să progreseze, să fie suverană şi să aibă cetăţeni demni şi corecţi. Păcat că nu s-a putut atunci !

  PS. Citiţi şi Mihail Manoilescu – cu ideile lui a ieşit Brazilia din groapă şi a ajuns în BRICS.

 7. Dupa cum am vazut cat de revoltator si animalic au fost tratati evreii de catre sionisti in Pandemie cand farà pass Digital cu vaccinarile nu puteau sa.si cumpere mancare,au fost privati de drepturi Si libertati fundamentale si dupa 7/10 cand au coborat nivelul de securitatea la Zidul super tehnologic pentru a facilità intrarea teroristilor Hamas,urmat de jertfirea a 1400 de evrei nevinovati,rapirea a 240 si ranirea altor peste 2000,nu am Nici un dubiu Ca Holocaustul a fost o alta sacrificare cu mana curentelor naziste,pentru a forta stramutarea fortata a evreilor.Imi pare rau pentru toti evreii care sufera la fel casi pentru palestinieni care datorita unor elite bolnave mental care denota esenta lor malefica si cruda,asupra nevinovatilor care vor doar pace,liniste si o viata decenta.Dumnezeu sa va pedepsesaca cu JUSTA masura.

 8. Nu mai mancati c..! Asa-zisa noapte de cristal a fost noaptea in care Hitler l-a eliminat pe Ernst Roemm si pe sustinatorii acestuia, care il concurau. N-a avut nicio legatira cu perciunatii. Va dati stiutori farasa cititi istoria.

 9. Cum, un adolescent polonez de origine evreiască a ucis un oficial german?
  Care e deosebirea între actul terorist făcut de ăsta și cel făcut de unii membri ai hamas?
  Evreul lupta pentru libertate, împotriva oprimării, așa înțelegem din text. Palestinienii pentru ce luptă? Nu pentru aceleași concepte?
  Conceptele, ideologiile rămân, slugile care distorsionează istoria, de asemenea.

 10. @Vanator de tampitei:Faci confuzii grave,te iei de mana cu postaca „Dan”,alta (editat): Noaptea cuțitelor lungi (în germană Nacht der langen Messer)e povestea cu Ernst Röhm:))

 11. „noaptea cu pricina a fost una foarte rece, dar cu o lună plină.”

  -da:
  am verificat amănuntul ăsta,
  „stellarium” spune ca a fost Luna Plina, 97% !

  in rest pare ca e vorba de propaganda privind incalzirea globala,
  „noaptea cu pricina a fost una foarte rece”.

 12. A fost ca la la noi cu colectivizarea: mai o bataie, mai o arma gasita prin fantana casei etc., ca sa adere la chibutzul=CAP bolshevic. Hitler=alogeniul cand i s-a raportat primul mort, le-a spus=ca v-am spus eu sa omoratzi. Stalin cand venea cate un partizan ukrainian shi raporta ca a omorat un general neamtz, spunea shi el la fel, cine tzi-a dat ordin sa-l ucizi, pentru ca manaria era pe sub masa ca la kacialmaua lor de Mare Poker Mondial=Marele Macel Pobeda de uciderea de catre khazari a goyimiilor lor (prea multzi acum cu robotzeii) de catre derbedeii Planetei, cu invinagatorii din start stabilitzi prin tratate secrete. Acum ex.prin Frantza, mai o bombitza, etc.,doar doar vor pleca shi ei pe moshia lui Rothschild, adevaratzi robi, ca sa o apere. Sunt stimulatzi shi ei cu organizatziile lor de esentza zion, sion, etc., ca Hertzl, care shi-a facut jobul, mult placut la marile puteri ale vremii. Vrajeala este mondiala, ca sa faca ghisheftul mult iubit de rabyiile lor, care nu iubesc credintza adevarata=Adevarul
  O zi buna.
  Con
  P.S. Au murit oameni nevinovatzi, shi asta degeaba, care face viitorul Planetei incert…

 13. Con spune:
  11 NOV. 2023 LA 8:14
  A fost ca la la noi cu colectivizarea: mai o bataie, mai o arma gasita prin fantana casei etc., ca sa adere la chibutzul=CAP bolshevic. Hitler=alogeniul cand i s-a raportat primul mort, le-a spus=ca v-am spus eu sa omoratzi. Stalin cand venea cate un partizan ukrainian shi raporta ca a omorat un general neamtz, spunea shi el la fel, cine tzi-a dat ordin sa-l ucizi, pentru ca manaria era pe sub masa ca la kacialmaua lor de Mare Poker Mondial=Marele Macel Pobeda de uciderea de catre khazari a goyimiilor lor (prea multzi acum cu robotzeii) de catre derbedeii Planetei, cu invinagatorii din start stabilitzi prin tratate secrete. Acum ex.prin Frantza, mai o bombitza, etc.,doar doar vor pleca shi ei pe moshia lui Rothschild, adevaratzi robi, ca sa o apere. Sunt stimulatzi shi ei cu organizatziile lor de esentza zion, sion, etc., ca Hertzl, care shi-a facut jobul, mult placut la marile puteri ale vremii. Vrajeala este mondiala, ca sa faca ghisheftul mult iubit de rabyiile lor, care nu iubesc credintza adevarata=Adevarul
  O zi buna.
  Con
  P.S. Au murit oameni nevinovatzi, shi asta degeaba, care face viitorul Planetei incert…

 14. Când văd adevăratele valori ce comentează aici îmi dau seama de ce jos a ajuns învățământul și cât de jos era și înainte, ce aberații dar nu mă mir și cu Ucraina tot comentați aiurea și era teatru, și în pandemie erați experți

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.