Șoferie fără carnet, o nouă modă criminală

Conducerea fără permis a unui autovehicul constituie o infracțiune deosebit de gravă, pedepsită dur de legile țării. În ciuda acestui fapt, există foarte mulți aventurieri inconștienți care încalcă aceste legi, cu niște consecințe care, deseori, se dovedesc de-a dreptul tragice, atât pentru ei, cât și pentru cei din jurul lor.

Codul penal prevede, în cadrul Art. 335, alin. 1: ,,Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani“. Simplu și clar! Dar nu îndeajuns de clar și pentru cei care aleg să încalce prevederile legii.

O combinație ucigașă

Este foarte greu de crezut că un individ care nu a fost capabil să-și ia un carnet de șofer ar putea deține cine știe ce experiență în ceea ce privește conducerea unui autovehicul pe drumurile publice. Iar dacă la absența permisului deseori se adaugă și consumul de alcool, avem ,,rețeta“ perfectă a unei posibile tragedii. În primele zile ale acestui an, pe 5 ianuarie, pe DN10, în apropierea localității buzoiene Sătuc, s-a petrecut un accident grav, în urma căruia și-a pierdut viața o fetiță de 11 ani. Accidentul s-a produs într-o noapte de joi spre vineri, când un autoturism a ieşit de pe şosea şi s-a răsturnat, iar şoferul a fugit de la fața locului. Ulterior, Poliția Locală a anunțat: „Referitor la accidentul rutier produs pe DN10, în urma verificărilor a reieşit că un bărbat de 27 de ani, din Greceanca, a condus un autoturism pe DN10, în localitatea Sătuc, iar pe fondul neadaptării vitezei de deplasare la condiţiile de drum, a ieşit în afara carosabilului, unde a acroşat o conductă de distribuţie gaze naturale, ulterior răsturnându-se. Din impact a rezultat decesul unei minore în vârstă de 11 ani, din Cândeşti“. Tot atunci s-a mai anunțat că șoferul respectiv nu deținea permis de conducere. În plus, în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat că șoferul avea și o concentraţie de 0,11 mg/l alcool pur în aerul expirat. La foarte scurt timp după producerea accidentului, autoritățile au anunțat întocmirea unui dosar penal.

Tânărul teribilist

După numai o zi, pe 6 ianuarie 2018, în județul Bistrița-Năsăud, un tânăr fără permis, dar şi băut, a intrat cu maşina în mai multe grupuri de pietoni. El a provocat trei accidente în urma cărora o adolescentă a murit, iar alţi patru copii şi o femeie au fost răniţi. Una dintre victime, o fată de 16 ani, rănită într-unul din cele trei accidente provocate de tânăr, a murit în cursul nopții, la spital. Grav rănită, ea a fost operată, dar medicii nu au reușit să-i salveze viața. Alte patru fete, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, dar şi o femeie de 36 de ani, au fost rănite. Două dintre fete sunt încă în stare gravă, internate în Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, o alta este internată în Secţia Chirurgie a spitalului, iar a patra a fost transferată la Clinica de Neurologie Pediatrică Cluj-Napoca. Femeia a fost și ea internată în Secţia Ortopedie a spitalului din Bistriţa. Acest accident deosebit de grav a fost provocat de un adolescent în vârstă de 16 ani, originar din localitatea Tureac, jud. Bistrița-Năsăud, care s-a urcat la volanul unei autoutilitare deținute legal de către tatăl său. El a șofat mașina fără să dețină vreun permis de conducere, dar și aflat sub influența alcoolului. De altfel, alături de victimele sale a fost și el internat în spital, unde s-a constatat că se afla în comă alcoolică.

Tumbe cu mașina pe șosea

Anul trecut, pe 23 decembrie, IPJ Sibiu a anunțat, într-o sâmbătă după-amiază, producerea unui accident spectaculos, pe DN1, în zona Cristian. Atunci, accidentul a fost provocat de o femeie de 39 de ani, care a șofat automobilul fără să dețină permis de conducere. Ulterior, Poliția a stabilit că, în aceste condiții, șoferița ilegală a circulat cu o viteză neadaptată în raport cu starea unui carosabil umed şi, astfel, a pierdut controlul volanului. Mașina, în care se aflau patru persoane, printre care și o femeie însărcinată, s-a răsturnat pe marginea drumului național. Răniţii, două femei şi doi bărbaţi, au fost transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, unde s-a constatat că sunt în afara oricărui pericol.

Bunicuța infractoare

În toamna anului trecut, pe 15 octombrie, poliția a avut surpriza de a prinde în flagrant o bunicuță în vârstă de 70 de ani, care, în ciuda faptului că nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, a reușit să comită trei infracțiuni rutiere. Potrivit oamenilor legii, venerabila doamnă conducea mașina pe o stradă secundară din localitatea timișeană Sinersig. La intersecția cu drumul județean Lugoj – Buziaș, ea nu s-a mai asigurat și s-a ciocnit cu un Opel, condus regulamentar de un bărbat de 42 de ani. În urma impactului, ambii șoferi au fost răniți și au ajuns la spital. În cursul verificărilor ulterioare, angajații Inspectoratului Județean de Poliție Timiș au constatat că femeia de 70 de ani nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie, iar autoturismul pe care îl conducea avea numerele de înmatriculare de la o altă mașină. Atunci, în doar câteva minute, șoferița septuagenară a comis trei infracțiuni concomitente, pentru care s-a ales cu dosar penal. Concret, în afară de vătămare corporală din culpă, ea a fost acuzată și pentru conducere pe drumurile publice fără permis și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat și cu numere de înmatriculare false.

Fugărit de poliție

Un caz cu totul deosebit s-a petrecut pe 7 octombrie 2017, în județul Argeș: un individ beat s-a urcat la volan fără să dețină permis de conducere. Alături de el se mai afla și un copil a cărui viață a fost pusă într-un grav pericol în urma inconștienței şoferului. Ulterior, în cursul anchetei polițiștii au anunțat că omul cu pricina, aflat la volanul unei Dacii, circula pe o stradă din localitatea Albota, când un echipaj rutier i-a făcut semn să oprească. În loc să tragă pe dreapta, șoferul a apăsat și mai tare pedala de accelerație. Nu a apucat să meargă prea mult și, după circa un kilometru, a provocat un accident grav: ajuns în fața unui local în care avea loc o nuntă, a lovit trei persoane care tocmai coborau dintr-un autoturism. În urma impactului, toți cei trei pietoni, precum și copilul aflat în mașină au fost răniți. Pe numele acelui șofer inconștient, care a condus fără să dețină permis, a fost deschis un dosar penal în care el este cercetat pentru comiterea unei liste lungi de infracțiuni.

Ucigașul din Breasta

Un alt accident care a demonstrat clar că „inconștiența ucide“ s-a petrecut anul trecut, în dimineața zilei de 30 iunie. Atunci, două persoane au murit și alte două au fost grav rănite în urma unui accident provocat de un om care nu poseda permis de conducere. Potrivit IPJ Dolj, bărbatul în vârstă de 27 de ani, din comuna Breasta, în ciuda faptului că nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicul auto, s-a urcat la bordul unui autoturism înmatriculat în Germania. Plecat spre Craiova pe DJ606, în apropiere de podul peste Jiu, pe fondul unei viteze excesive, dar și al lipsei de experiență, a pierdut controlul asupra volanului și a lovit mai mulţi copaci de pe marginea drumului. În urma impactului, au murit atât conducătorul auto, cât și un alt tânăr de 23 de ani, din comuna Coțofenii din Față. Aflați și ei în mașină, alți doi bărbați, în vârstă de 19 și, respectiv, 26 de ani, au fost grav răniți. ISU Dolj a anunțat că șoferul a murit pe loc, în timp ce ocupantul locului din față dreapta a rămas blocat între fiarele contorsionate, dar atunci când echipajul de descarcerare l-a scos de acolo, nu a mai avut nimic altceva de făcut decât să constate decesul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Eu sunt de parere ca trebuie mers mai departe si anchetati si cei care ii invata sa conduca, in principal parintii lor. Cazurile prezentate aici reprezinta poate 1% din cazuri, as fi curios daca politia romana poate publica o statistica cu cazurile celor prinsi fara permis de conducere, probabil am ramane uimiti de cati iresponsabili circula pe drumurile tarii. Daca ar fi sa facem o caracterizare a celor care conduc fara permis ar fi cam asa: analfabet, coeficient de inteligenta minim(undeva la granita dintre om si animal), nu ii place cartea, are probleme cu alcoolul(de asta majoritatea celor fara permis sunt bauti zdravan) sau provin din familii instarite, ei considerand ca invatarea regulilor de circulatie este injositor, cred ca banii parintilor rezolva orice incalcare a legii. Problema mare este ca nu mai exista la televiziune sau radio emisiuni de educatie rutiera, de informare asupra incalcarii legilor, noi avem doar emisiuni cu bucatari, de denigrare politica, „vedete” la mare si prin jungla, cine si cati bani a mai „spart” prin dughenele de fite si alte maruntisuri care nu intereseaza pe nimeni, la nivel educativ nu mai exista aproape nimic, oare de ce nu se mai fac prin scoli acele ore de circulatie rutiera? Acum tot bizonul se arunca pe trecerea de pietoni cu castile in urechi, nici nu se uita, nimic.

  2. parlamentul, partidele, guvernul, companiile/regiile statului sunt pline de oameni fara carnet de „conducere”. oameni care nu se pricep la nimic, dar au pile sau limba dulce.

  3. Daca Romania ar avea si ea un Parlament responsabil , aceste crime rutiere ( dar tot crime ) ar disparea , in mare parte , prin legi legi aspre , pe masura gravitatii lor si a suferintelor immense pe care le lasa in urma !… Dar cind parlamentarii sunt multi , prosti , iresponsabili si scapati de sub controlul poporului , cine sa resolve problemele tarii ? Cred ca doar un guvern de autoritate…altfel Romania se va prabusi , in tacerea lasa a conducatorilor !

  4. Ar trebui marita pedeapsa la 10 ani fiindca oricum va executa 1/3 din pedeapsa si confiscata si masina si vanduta de stat la fier vechi. Deasemenea proprietarul autoturismului trebuie amendat cu 10.000 sa fie invatat minte sa lase cheile pe mana banditilor. In plus ar trebui prevazut in lege ca nu poti cumpara un autoturism daca nu detii permis de conducere pentru categoria respectiva. Toti dorm in parlament, nu stiu cum sa fure si nu-i intereseaza soarta cetatenilor. Huuo!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.