Despre Opoziția Loială

„Să ne băgăm săbiile în teacă și să începem pregătirea ogorului dacă vrem să avem o recoltă sănătoasă“. Este ideea principală a unui articol opinie trimis pe adresa cotidianul de Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE și  pe care îl prezentăm integral:

Am trecut și de alegerile prezidențiale. Nu este cazul de șampanie, chiar dacă regulile politeții impun ca noul președinte să fie felicitat pentru câștigarea alegerilor. Mi-a atras atenția și reamintesc însă, ceea ce, în seara alegerilor, noul președinte a promis : că va fi un președinte al tuturor românilor. Este angajamentul de la care nu poate abdica dacă vrea ca, măcar în această ultimă șansă, să fie adevăratul tip de președinte de care românii au nevoie.

Se va fi lepădând astfel măcar de ceea ce a fost modelul de alegeri bazat pe diviziune, inventat  încă din vremurile campaniilor lui ”Petrov”. Căci și acum, în zilele care abia au trecut, românii au fost instigați unii împotriva altora, s-a folosit invenția demonului ”ciuma roșie” și s-au tușat linii de separație profunde între români. Cred însă că esența machiavelismului „scopul scuză mijloacele” nu ar trebui aplicată și în politică. Căci o campanie bazată pe divizarea populației, pe violență și intoleranță accentuate, va lăsa urme care se vor manifesta în societate mult după închiderea urnelor și anunțarea rezultatelor.  Iar câștigătorul va trebui să guverneze peste o țară divizată și debusolată, cu cetățeni care și-au pierdut încrederea, cu cetățeni care votează doar „împotrivă” și niciodată ”pentru” ceva. Și atunci ce folos câștigul dacă ajungi să prezidezi peste o națiune în ruine?

Acum, după închiderea competiției oficiale, e timpul ca și câștigătorii, și cei care au pierdut, să se așeze cu calm și să tragă concluziile.

Lecția înfrângerii.

PSD-ul a plătit din cauza propriului ego: suntem un partid prea mare ca să nu avem candidat. Era clar că stânga nu avea un bazin electoral suficient de mare cât să obțină un scor bun. Au spus-o toți cei care cunosc cât de cât evoluția demografiei electorale. În plus, echipa Dăncilă a făcut greșeli majore. Și cred că prima și cea mai mare a fost încercarea de a distruge ALDE, după ce am anunțat ieșirea de la guvernare. A fost pasul care a dus la căderea Guvernului și apoi, de voie, de nevoie, la instalarea unui nou Guvern. Nu înțeleg nici acum: ce se aștepta dna Dăncilă să facem în momentul în care a acceptat să atace ALDE în felul în care a făcut-o? Să-i predăm partidul, la bucată?

„Semeni vânt, culegi furtună”. E ceva ce trebuia să știe fără consultanță. Am răspuns pe măsură: am dat-o jos. Am arătat ce putem face când suntem amenințați. A fost reacția normală, de supraviețuire, și nu neapărat o răzbunare. Așa cum a urmat apoi reacția normală (și nicidecum un gest de oportunism) de a nu arunca țara într-o criză politică în prag de iarnă, și de a vota pentru Guvernul Orban.

Lecția câștigătorilor.

Revenind. Am depășit, cu toții, aceste momente. Și noi, și toți ceilalți, de acum cred că este momentul să ne băgăm săbiile în teacă și să începem pregătirea ogorului dacă vrem să avem o recoltă sănătoasă.

Este esențial ca cei care au câștigat alegerile să renunțe la strategia divizării românilor și, mai mult, să găsească teme care să-i aducă împreună.

Despre noi, cei din ALDE, știu și vă asigur că vom fi ceea ce în Marea Britanie se numește ”opoziție loială”. Loială INTERESELOR CETĂȚEANULUI!

Suntem gata să votăm și să susținem inițiative ale adversarilor noștri politici în măsura în care ele sunt bune pentru români. Și garantez că vom respinge orice inițiative care pot însemna încălcări ale drepturilor și libertăților cetățeanului.  Este crezul după care ne vom ghida.

Mai departe însă, pentru că vorbeam despre măsurile care să „însămânțeze” ogorul, cred că este nevoie, și vom căuta să găsim o cale de cooperare pe următoarele politici mari:

  1. REFORMA ADMINISTRAȚIEI PUBLICE.

Nu mai este acceptabilă subdezvoltarea în care ne zbatem!

Nu mai este acceptabil să plimbăm hârtii de la un birou la altul și să ne căciulim sau să șpăguim pentru autorizații sau adeverințe. 

Legislația trebuie simplificată, deciziile descentralizate și administrația digitalizată.

Este necesară urgent o reformă a administrației bazată pe descentralizare și debirocratizare.

  1. MARILE PROIECTE DE INFRASTRUCTURĂ

Trebuie continuate/ demarate.

Trebuie ca la finalul celui de al doilea mandat al actualului președinte cele 3 provincii istorice românești să fie legate cel puțin de câte o autostradă.

Nu mai schimbați traseele lor în funcție de cine e ministru!

Nu promiteți și nu programați mai mult decât aveți bani la buget sau aport de fonduri europene. Lucrările care încep fără să aibă bugetarea necesară nu fac decât să distrugă companiile care câștigă lucrările.

Și nu, NU scoateți de pe lista priorităților Strategia Dunării, pentru că este cea mai mare infrastructură pe care România o are. In mod natural!

  1. EDUCAȚIA

Cred că putem agrea cu toții că nu fondurile sunt principala lipsă din educație. Văd că la actuala rectificare Ministerul Educației cedează aproape 2 miliarde de lei pe care nu i-a putut cheltui. Mai grav decât lipsa de fonduri sunt modificările permanente care sunt făcute în mijlocul anilor școlari, modificări care derutează elevi, părinți și profesori.

Un embargo asupra acestor modificări legislative trebuie făcut în asemenea fel încât un elev care începe anul școlar sub o anumită legislație trebuie să termine anul școlar cu aceleași reguli și nu cu altele.

Trebuie să cădem de acord cum redăm autoritatea cadrelor didactice. Trebuie să găsim soluții din acest secol care, pe de o parte, să nu îngrădească libertatea elevilor dar care, pe cealalată parte, să dea puteri mărite profesorilor. Împreună cu părinții și cadrele didactice aceste măsuri pot fi găsite.

  1. SISTEMUL DE SĂNĂTATE

Sunt imperios necesare decizii importante. Oamenii așteaptă spitalele regionale și este obligatoriu ca noul noul guvern să continue acest program. Iar noul președinte să aibă grijă să se și concretizeze acest demers. Lecția societății civile, #noi construim un spital, trebuie înțeleasă în profunzime: se poate!

  1. SISTEMUL DE JUSTIȚIE

Întărirea sistemului de justiție trebuie să continue. Judecători independenți, motivați financiar și social trebuie să fie la baza sistemului. Procurorii care își bazeze acuzațiile pe probe și nu pe informații trebuie încurajați și promovați. Să admitem că și ei sunt supuși greșelii este rațional, motiv pentru care Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție trebuie operaționalizată de îndată prin numirea de către CSM a unui șef. Poate noul președinte va prezida o ședința CSM la care se va face acest lucru necesar.

Însă lupta împotriva corupției nu trebuie să sacrifice drepturile și libertățile cetățeanului! Dimpotrivă, trebuie să le întărească. Nu încătușarea trebuie să fie prioritatea, ci recuperarea prejudiciului.

MCV. Acest mecanism nu este acceptabil să mai continue. Și dacă, totuși, el este menținut, atunci trebuie mers în față instanțelor internaționale pentru a-l opri, pentru că devine un mecanism discriminator!

  1. POLITICA EXTERNĂ

Trebuie să ne concentrăm în principal pe dimensiunea economică.

UE rămâne principalul partener al nostru dar va trebuie să deschidem ochii către țările africane și cele din Asia de sud-est, care pot fi parteneri importanți. Atât pentru produsele românești cât și ca sursă de forță de muncă calificată pentru societățile comerciale autohtone.

NU mai este acceptabil să nu intrăm în Spațiul Schengen în anul 2020. Acest protecționism mascat al unor țări din Uniune trebuie să înceteze!

  1. REFORMA CONSTITUȚIONALĂ

Chiar dacă nu este cea mai importantă prioritate va trebuie să ne gândim la o reconstrucție a instituțiilor politice, la clarificarea mecanismului de guvernare a țării, statutul imunităților de la președinte la parlamentari, finalizarea reformei electorale care să încurajeze participarea dar să nu creeze discriminări.

 Sunt 7 direcții de politici mari care cred că sunt absolut necesare pentru a putea recreiona sistemul românesc.

În final, o judecată justă a temei alegerilor anticipate. Credeți că asta vor românii? Să intre într-o nouă campanie electorală? Să discutăm, din nou, despre cine cum e, în loc să discutăm despre cu ce, sau cum, și, mai ales, să ne unim să facem?

Eu cred că prioritățile oamenilor sunt altele. Și mai cred că nimeni nu pățește nimic dacă avem alegeri la termen.

Înțeleg dorința celor care au câștigat ultimele alegeri de a profita de moment și a prelua toată puterea, dar, oare, de asta are nevoie democrația din România? De concentrarea tuturor pârghiilor de putere în mâinile a puțini? De ștergerea de pe harta politicii a partidelor de opoziție? De întoarcerea la conceptul de “despot luminat”?

Nu cu votul nostru!“  

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, Președinte ALDE

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

34 de Comentarii

  1. Buratino Tradiceanu lovește din nou!Cine zicea că s-a zaharisit? Articolul nu merită citit,va stricați ochișorii;călăul asta bătrân vrea un loc de senator la PNL pentru alegerile din 2020 si a inceput cu limbi”latine”la clanta respectiva!
    Așteptăm provincia,vine rândul lui Pinocchio Ponta Agentoianu să arate că nu e îngropat,că are 2% voturi asigurate ca respecta PSD,”ca ca el nu e niminea”

  2. Taricene,
    Esti PROST? Ca, naiv nu mai poti fi. Adica, tu nu l-ai auzit ep johanis cum indeamna la razboi, la ura, la dezbinare? Cat ti-au dat, bai, de ai ajuns sa treci in tabara astuia, care e MAI RAU CA basescu?!?

  3. Slugoiul Nu se dezminte.sa mănâncă și gura lui. Ar face pe oricine orice.merge și cu udmr doar să haleasca și gura lui ceva.kiarșikkt

  4. Cu cine bree ?? La cine să fii loial ? La cel care mereu te minte ? La cei cu care semnezi parafezi ințelegeri, pe care boul nu le mai respectă ? Cu alde ăștia să fii loial, să mai crezi ?/ Păi unde incredere nu este, nimic nu este. Dacă azi m-a mințit pe mine,..tu câtă incredere ai că maine nu ești următorul ?? Cum crezi că poate funcționa o țară pe neincredere și pe tunuri plătite de poolime ? Până cănd ??

  5. santajul este arma care face ravagii printre politicienii romani. e suficient sa gasesti un speach care sa-ti acopere mizeria, aratind spre ceilalti. este un perfect tocator de vorbe goale. cine credeti ca a apasat butonul tariceanu??? e foarte interesant.

  6. Guvernul orbanescu să știe și mereu să aibe in vizor faptul că nu a fost ales. Este la butoane din moțiune de cenzură trecută prin trădări și mituiri. Să nu uite orbanescu că joacă acum o carte care poate fi fatal pentru el și partidul său. Să nu uite de promisiuni, de cum le respectă și care sunt prioritățile imediate.. Să nu se incurce de ”alianțe” nefaste. Nu are de ce dori totalitarism , dacă de fapt vrea binele și măsuri de dreapta.. Mizeriile politice , trebuiesc depășite și trecut la treaba efectivă.. Simplu și valabil și pentru KWJ, care are de invățat fișa postului,.

  7. Adevaratul tradator al României este acest unsuros si alunecos de TĂRICEANU! Când îl văd ….doar vomit!

  8. El Lider Maximo aflat la Tirgul de Arme NATO din Londra a fost Transportat de Urgenta la Palatul Buckingham pentru Consult Medical de Specialiate. 7 Chirurgi Britanici au reusit sa extraga peste 200 de Limbrici Mioritici bine infipti in Curul Marelui Cirmaci. Calin Popescu Tariceanu doreste sa Profite de aceasta Ocazie pentru a se Instala ca Noul Sef al Limbricilor din Opozitie cu Limba Scoasa de-un Cot !

  9. Bai Tradicene,sabiile nu trebuie bagate in teaca ,ci in cuuuuur in cazul tau.Din cauza ta si a altor tradatori ,Romania se afla in balamucul de azi.Ai vinde-o si pe ma-ta nenorocitule !

  10. După trădare Tericene și război mulți viteji se află, mai bine ai tăcea ””” lașule”” RUȘINE.=

  11. Sa radem sau ce sa spunem!?
    Taricene, ai fost Numarul 2 in Tara asta timp de aproape 3 ANI!
    NU ai mers la nici o Intalnire la Brussels cu Reprezentantii CE, ai Comisiei de la Venetia, ai GRECO!
    Vii acum si spui referitor la MCV: „Și dacă, totuși, el este menținut, atunci TREBUIE MERS în față Instanțelor internaționale pentru a-l opri, pentru că devine un mecanism discriminator!”
    Exprimarea IMPERSONALA(CINE TREBUIE sa mearga, dle Tariceanu?!) arata FUGA de RASPUNDERE!
    De ce NU ati mers, dvs, dle Tariceanu, practic Seful Parlamentului Romaniei la Brussels, in Parlamentul European(Institutia omoloaga a UE!) sa ii lamuriti pe cei de la Brussels sa opreasca MCVul?!
    Cand era de mers pentru simpla prezenta la Adunarea Parlamentara a Consiliului UE ati mers de fiecare data REPREZENTAND Parlamentul Romaniei!
    In Plenul PE de ce NU ati mers?!
    Ati lasat-o pe analfabeta Veorica sa mearga, s-a ratoit la membrii PE ca o țață din Videle!
    „TREBUIA MERS” la Brussels, dar DE CE nici dvs nici Dragnea nici analfabeta Veorica NU ati mers sa CONVINGETI Brussels si si TOATE celelalte Institutii Europene ca e asa cum spune PSD+ALDE, si NU e cum spune CE, MCVul, GRECO, Comisia de la Venetia!
    Dragnea NU a pus piciorul la Brussels in cei 3 ANI!
    Taricene, asta ai fost mereu, un oportunist purtator de vorbe goale!
    Asa suna vorbele tale frumoase, in care NU cred!
    „TREBUIE MERS”, dar cine sa mearga acum, dle Taricenau, la cine va ganditi?!
    Sunt tare curioasa ce va raspunde cand il vor intreba Jurnalistii!

    Tariceanu are o idee clara: Romania sa arate cum vrea ALDE, adica Tariceanu!
    Las-o balta, Taricene, timp de 3 ANI Romania a aratat cum ai vrut tu si Dragnea, AJUNGE!!

  12. Huuo panarama tradatoare de neam si tara! Ai tradat si vei suporta lanturile infamiei! Mai ai tupeu sa iesi ca paduchele in frunte? La lada de gunoi a istorie cu tine tradatorule!

  13. În România majoritatea celor care avut suces în politică de la un mandat în sus ca parlamentar, prefect, primar, președinte de consiliu județean nu-și mai revine la bun simț și caracter. Ca să ramână pe post se pretează la orice prostituție. Domnule Tăriceanu acum când s-a aflat că prim ministrul României și soția sunt doi paraziți, șomer este cine vrea să muncească , după ce știam că președintele României este un giambaș de case dovedit prin hatărâre judecătorească definitivă ca fiind coparticipant la falsificat de acte publice, ne trezim că avem și prim ministru o persoană care de ani de zile trăiește bine mersi cu soția fară ca niciunul să muncească. Aceștia sunt omanii pentru care ați tradat alianța și ați facut pohta domnului Iohannis. Și mai aveți obrazul să ieșiți în public?

  14. Tradicene…pt tine un singur cuvant : Sictir !

  15. Scuze Cotidianul,nu am citit ideea principala Ciuce,din articol semnat de presedintele Kuki Ţiuiac Bărzăune:”Să ne băgăm săbiile în teacă și să începem pregătirea ogorului dacă vrem să avem o recoltă sănătoasă“:))
    1.Ce sa mai bage Tradiceanu ïn” teaca”cand el este pe „digital” de ani buni,’analogicul”cu valori maxime si minime a trecut,l-a iertat Dumnezeu de țiuiac !
    2.”Pregatirea ogorului” ???Sa spuna doamna daca nu se descurca mai bine pe ogor cu doi tarani de 35 de ani,fata de taranul de 70 de ani,recomanda procedura si Don Juan DeMarco
    3.”Recolta sanatoasa”???Atatea intrebari/intrebuci ce o mai fi si aia,si totul pleaca din mintea escrocului patentat,scapat de toate dosarele de serviciul pe care-l deserveste..Cum zice ardeleanul”bou batran cu baier rosu”..

  16. MARSH,TRADICEANU,VAYA FARA DIOS!”SAMANTA” VOASTRA E PUTREDA!ALTA POLITICA,ALTI POLITICIENI!CE A IESIT DIN ALEGERI E GUNOI!NIMICI INCOMPETENTI,CA DA,POATE FI SI NIMICI,COMPETENTI!DAR E DE „GREU”DE INTELES SI N-ARE SENS,N-ARE CONTEAZA!NICIUN SALUT!

  17. Tericeanu- un om epuizat. A dat un partid pentru un loc de la PNL in viitorul parlament. Egoist pana la capat. Mai lasa-ne!.

  18. Tariceanu a imbatranit. Vorbeste despre infrangerea PSD-ului dar nu scoate un cuvant despre actualul ALDE care este pe dric. Probabil rumega niste combinatii puturoase care sa-l salveze atat pe el cat si partidul.

  19. mai adaugati pe lista de tradatori de tara pe : petre roman, iliescu, werner johannidis, stanculescu, si tandemul de neuitat: blonda,chelu si piticu=udrea, basescu, boc; si nu-i uitati pe hrebenciuc, videanu, ialomitianu, podgea, codruta, coldea, debilu’de la wasinton, chiora de la transporturi, hodorogea sa cum d-zeu l-o mai numi de la anaf, etc. tara asta e plina de tradatori: asta e!

  20. …cei sapte ani de acasa ar trebui sa va indrume spre o retragere din politica, precum si la o tacere desavarsita, deoarece nu mai aveti ce sa ne spuneti din postura unui cetatean care si-a demonstrat ca principala lui preocupare este sa se afle in treaba, ba mai mult, ca unul dintre talente sale este: TRADAREA!!!Cum spunea marele Nicolae Iorga:Rusinea cea mai mare este rusinea aia pe care nu o vede nimeni, adica rusinea de TINE INSUTI! – sa va fie rusine!

  21. Despre loialitate: daca Tari a uitat ca PSD i-a sustinut guvernul minoritar si l-a mentinut in functia de PM – cand umbla cu scrisorici (prezintate ca probe de bulau de „morala” tiitoare a JO recte Petrov), si mai apoi a ajuns al doilea om in stat tot prin jocul PSD, atunci invocare loialitati de tradatorul aliante (in favoarea suporterilor strainatatilor si protectorii – nu gratis a strainilor cu bani de lobby anti afaceri romanesti), este nu doar o ipocrizie fara margini este nesimtire pura si un mod abject de a insela lumea. E adevarat ca excesul de casnicii (de femei) atrage inevitabil ramolismentul si pierderea memoriei – in atare situatie TAri pleaca acasa, lasa-ne cu lectiile de morala si loialitate!

  22. Il judecam prea aspru pe Tariceanu tocmai pentru ca noi credem ca el vorbeste si acum din proprie initiativa asa cum ne-a obisnuit. Se vede din satelit ca mosh Calin este mai nou scos la microfon pentru a povesti dupa textele dictate de altii. Ar trebui compatimit.

  23. Bai TARICEANULE,nu mai ai bun simt??? Din cauza ta si a lui PONTA a picat guvernul PSD.Ai fost la guvernare cu eu PSD-ul si daca nu ai fost nominalizat ca unic candidat la presedentie din partea PSD si ALDE ai TRADAT ca un PORC.Acum se aude ca negociezi cu cei din PNL sa mergi din nou la ei.Pacat ca in ALDE erau cativa reprezentanti de seama si cu responsabilitate pentru aceasta tara.Unde l-ai dus acum???

  24. Wow! Vorbeste de parca nu a fost trei ani la guvernare. De ce nu a abordat atunci temele pe care le propune acum? Cata ipocrizie! Dar ce sa te astepti de la unul cu atatea fete ca C.A.C.P.T.

  25. hai sictir, campion al tradarii, ipocriziei, arogantei sui nesimtirii

  26. ADN de la Tipatescu, modificat cu gene de Branzovenescu, Farfuridi, Pristanda. Se comporta in politichie la fel, cum se comporta acasa, acolo unde schimba nevestele precum chilotii.

  27. „Și atunci ce folos câștigul dacă ajungi să prezidezi peste o națiune în ruine?”Scopul machiavellic „Dezbina si stapaneste”!
    Acesta nu este un apel la UNIRE ci serveste aliatilor mai noi ai tovarasului Tariceanu-neoliberalilor.
    Si-a facut treaba cu PSD punand bete in roate, s-a opus suspendarii lui KWI si acum vine cu ramura de maslin si „recolta”.Ce semeni aia culegi si nici-o ratiune practica nu ii da dreptate lui tariceanu decat ca nu avea motive sa tradeze- dara la puscarie e greu cand te ameninta austriecii si DNA -deci culege Vant !Poate crede ca ar fi „castigat”alegerile ca si candidat la presedintie in locul V DAncila, dar individul acesta stia f.bine ,cunostea masinaria iohannista si n-a facut nimic contra ei.In afara de castigare de timp, salvarea propriei sale situatii din care a fost salvat in PArlament de PSD.Nu vad nicaieri sa propuna fabrici,uzine,productie Statul Roman a ajuns administrator al administratiei fiscale si de impozitare,al sanatatii si invatamantului in rest este zero absolut!Acesta si multi altii au adus Tara la subdezvoltare si grija lui este acum „pacea”cu KWI,cu Orban L,va sustine el cetatenii cum i-a sustinut la redevente si s-a opus taxarii multinationalelor.Nici-o credibilitate,dle, mergi in banca neoliberalilor a guvernului pus de UE sa le dam gazele, energia ,ultimii copaci si ultima suflare in tara fara economie autohtona! RUSINE tradatorilor ce ati facut si faceti din Tara jecmanita de voi !

  28. SINCERE FELICITARI postacilor, pentru postarile lor la ADRESA TRADATORULUI MIZERABIIL Tariceanu!

  29. Dancila si PSD au platit daca asteptau ca tu sa „predai ALDE la bucata”. Papagalul Tariceanu in schimb a fost destept predand Romania ?

  30. din alde au ramas 4 membri
    calin
    popescu
    anton
    tariceanu
    SI FINUL TUDY IONESCU ZAVORANU-purtator de cuvant al nasului in lonul lui lyly minciunica!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.