Înfrîngerea PSD, la sau după moţiune, va fi o victorie a lui Marcel Ciolacu

La ora cînd citiţi acest editorial probabil că se cunoaşte soarta moţiunii de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban. Deşi scriu tocmai despre această moţiune, rezultatul votului nu contează absolut deloc, pentru că moţiunea este, practic, fără consecinţe.

Că trece sau nu, Guvernul Orban rămîne în funcţie cît va dori Klaus Iohannis, mai ales că peste cîteva zile şi CCR poate decide că moţiunea extra-sesiune parlamentară nu este constituţională. Pe cale de consecinţă, nu moţiunea este importantă, ci motivul pentru care PSD a depus-o tocmai acum, în plină campanie electorală pentru alegerile locale şi cu doar două-trei luni înainte de alegerile parlamentare.

O moţiune serioasă putea fi introdusă în martie sau aprilie, cînd deja începuseră achiziţiile acelea care erau, de fapt, adevărate tunuri financiare, cînd măsurile excesive dispuse de guvern înlocuiau măsurile necesare împiedicării răspîndirii virusului Covid, adică „testare masivă, izolare masivă”, la fel cum s-a procedat în întreaga lume.

Dacă luăm în calcul şi faptul că PSD-ul condus de Marcel Ciolacu este cel care a învestit Guvernul Orban, la propunerea lui Klaus Iohannis, începem să înţelegem şi mai bine că, în realitate, am asistat în toată această perioadă de pandemie la un blat între cei doi, pe care mulţi l-am intuit, chiar dacă părea, la un moment dat, imposibilă o asemenea înţelegere.

Dacă Marcel Ciolacu ar fi fost cu adevărat liderul Opoziţiei, pînă acum Klaus Iohannis trebuia să fie deja suspendat pentru încălcarea repetată a Constituţiei, chiar înainte de depunerea unei moţiuni împotriva guvernului. Ceea ce ne-a pus pe gînduri în ceea ce-l priveşte pe Marcel Ciolacu a fost pasivitatea sa în luarea unor decizii tranşante, necesare pentru oprirea abuzurilor săvîrşite de guvern sub oblăduirea Preşedintelui, preferînd doar nişte replici acuzatoare, la auzul cărora Klaus Iohannis şi Ludovic Orban cred că au rîs în hohote, ştiind că totul nu era decît o retorică acceptată, menită să păcălească opinia publică, în general, şi electoratul PSD, în special!

Dacă adăugăm la aceste suspiciuni şi organizarea acelui fantomatic Congres al PSD, despre care mulţi n-au aflat nici acum că a avut loc, nu mai este nevoi de nici o demonstraţie a lucrurilor grave pe care le-am descris succint mai sus. Toată mascarada de Congres nu avea, în realitate, decît două puncte pe ordinea de zi: 1. ca Marcel Ciolacu să fie preşedinte cu acte în regulă şi 2. ca Vasile Dâncu şi Sorin Grindeanu să fie aduşi în conducerea aleasă a PSD! În acest fel, „serviciile” au preluat oficial conducerea PSD, punînd, practic, cel mai important partid de Opoziţie în mîinile lui Iohannis.

În acest fel, puntem să înţelegem de ce PSD asculta aproape cu simpatie cum era umilit public la orice declaraţie venită de la Cotroceni. Toate vocile puternice din partid parcă amuţiseră, singura reacţie venind din partea unui Ciolacu care părea atît de emoţionat cînd spunea ceva la adresa lui Iohannis, încît mai lipsea doar să-şi ceară scuze pentru vorbele de conjunctură pe care le spunea.

Şi, dacă cineva are nevoie, totuşi, de o demonstraţie că totul a fost o piesă de teatru, întreb şi eu: CINE ESTE PREMIERUL MISTERIOS CU CARE CIOLACU SPUNE CĂ SE VA PREZENTA LA COTROCENI? Face şi el ca Dragnea, care era singurul ce ştia de nominalizarea lui Sevil Shhaideh? Cum a fost posibil ca măcar aşa, de formă, să nu ceară Congresului validarea unui nominalizat pentru funcţia de Prim-ministru, în cazul în care moţiunea s-a depus?

Citiţi şi dumneavoastră printre rînduri, stimaţi cititori, declaraţia lui Marcel Ciolacu: „PSD e inițiatorul moțiunii și categoric va veni și cu un nume de prim-ministru. Avem chiar o decizie în ceea ce privește un nume de prim-ministru. Nu este membru PSD în acest moment”. Declaraţia era dată pe 17 august, iar Congresul a avut loc pe 22 august, cînd Dâncu şi Grindeanu deveniseră membri PSD cu acte şi funcţii în regulă!

În rest, poveşti de adormit copiii. Spunea Ciolacu: „Atribuția constituțională, după ce moțiunea va trece, e a președintelui României. Președintele desemnează o persoană pentru a face viitorul Guvern. Să treacă moțiunea și vom vedea”! Garanta şi Iohannis: „Am spus-o și o repet: nu voi desemna un premier PSD.”

Nu e clar jocul? Înfrîngerea PSD după această moţiune, fie că va trece sau nu, va fi o victorie a lui Marcel Ciolacu, căci asta pare să fie misiunea sa în fruntea partidului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Asa-i rau si asa nu-i bine.
    Eu tot ma uit prin presa/media si nu mai inteleg nimic. Chiar nu mai inteleg nimic.
    Daca depune PSD motiune nu e bine, daca nu depune motiune, iar nu e bine,
    Ba e prea tarziu, daca o punea in martie era rau iar ca juca politic soarta noastra.
    Marcel Ciuciolacu este de departe cel mai slab presedinte al PSD-ului, eu nu am nici cat negru sub unghie incredere intr-un om care abia poate sa exprime o idee, care si cand citeste pare ca vorbeste alta limba, dar nici presa nu e straina de ceea ce traim azi.
    Nu voi l-ati prezentat pe Iohannis ca fiind neamtul de care avem nevoie?
    Nu voi erati sustinatorii lui Batistuta, marele jurnalist aterizat in politica in aplauzele voastre?
    Nu voi strambati din nas cand Romania inregista crestere economica si incepea sa scoata capul??? Nu era bine ca nu rasareau autostrazi si spitale regionale…de parca astea se fac peste noapte.
    Lasa ca o sa va dea galbejitii fix ce meritati…
    In concluzie, cand o sa stiti si voi ce vreti, cand o sa stie si lumea ce vrea, atunci vom avea o alta clasa politica.
    Pana atunci sa va bucurati de PDL vospit in galben si de Ciolacii Romaniei

  2. PSD nu pierde nik la motiune,ramane cum era sau castiga cateva puncte daca trece.

    Motiunea e si justificarea pentru ca PNL sa incaseze covidul in mufa, in lunile urmatoare, singur.

    Pierde PNL sau liderul PNL, dupa caz, in functie de rezultatul la motiune.

    PNL la parlamentare va fi depasit de USR.
    Vom vedea, probabil, un PNL de vreo 9% in decembrie.
    Covid +traseism =PNL epic fail.

  3. Nea Ziaristu nu te duce capu.
    Daca guvernu ramane…peste cateva zile dupa data de 15 septembrie vin pensiile marite. Poporul de la tara va zice PNL a marit pensia.
    In Decembrue la alegerile parlamentare PSD va pierde.

  4. Domnu’ Nistorescu , vezi ca ti-a furat Spanu articolul ! Pe pagina de titlu zice ,, Editorial de Cornel Nistorescu ” , cand intri pe articol vezi ca autorul cica e Ion Spanu !

  5. ziceam in 2018:
    Ciolacu și Tudose, întâlnire de urgență în biroul lui Dragnea
    7 noiembrie 2018 (R.C.) Politică 2
    anado tauriga spune:
    7 NOIEMBRIE 2018 LA 17:21
    nu şefu, decât mici şi bere, ne-am nemerit şi noi p’acoalea, eream ligniţi şi nea invitat vlase, că-l ştiam de la seratele noastre dela K21, erea şi zioa lui de nume, atâta am făcut, cu guvernu e gogoşi la valiză, că eu o iubesc de mult pe vaxilica şii vreau decât numai bine şi sugces, aşa să majute sri…

  6. @ Hi hi ho -„ho= ajunge”. Unii il mai folosesc cu sensul de STAI sau opreste-te din ras.
    Ps. Argumentul cu pensiile e tare. Cresc pensiile cu 14 % si scad cu 26%. O sa fie, ce-o sa fie? O sa fie trei sferturi dintr-o felie. Pensionarii o sa iasa in masa, în scaun, în voioșie la vot. Exact asa au facut medicii și profesorii La Europarlamentarii si prezidentiale. Au iesit sa le mulțumească, prin votul lor, celor de la PSD, pentru majorările salariale. Acum mulțumită covidului unii sunt sub linie, iar ceilalți in prim linie, deși mie, sincer, mi se pare ca,toti,sunt in coloana pe două siruri, în genunchi, cu fata, radiind de bucurie, la stapan. Mana care-ti da, musc-o. Cea care-ti ia, sarut-o. Proverb adorat de intelectualitatea care crează caractere si vindeca trupuri. A, era sa uit. Parca si pensionarii au facut acelasi mișcarea inteligenta cu sărutul.

  7. Domnule Spanu, sunteti unul dintre cel mai corecti si dinamici comentatori ai evenimentelor politice. De data asta insa v-ati aratat limitele, in sensul ca nu reusiti sa va calificati in randul celor care au acces la mecanismele reale ale recuperarii Romaniei. De fapt nici nu credeti ca Romania este iuntr-un proces foarte sofisticat de recuperare. Din pacate, in judecatile dumneavoastra nu plecati de la premize reale, adica nu vedeti ca deciziile guvernului n-au nici o legatura cu realitatea romaneasca cata vreme 94% din capitalul functional din Romania apartine… altcuiva. Este ca un comitet de bloc in care proprietarii sunt locatarii, nu statul! Spre surpriza mea, nu vedeti ca de peste 4 ani, adica din 16 martie 2916, SRI nu mai este un jucator politic. Deci SRI exista, normal, dar nu si in spatiul politic. Nu vedeti nici „detaliul” potrivit caruia oamenii politici din Romania nu pot avea un comportament de natura sa genereze reactii punitive din partea Inaltei Porti! De asemenea, nu operati cu ideea ca acest guvern este un produs profund sofisticat care trebuie ejectat definitiv din realitatea romaneasca, nu doar ca un spectacol. Nu-i pentru prima data cand Romania este la limita ei existentiala! Deci, nu se poate lucra la vedere pentru ca tinta este recuperarea nu… integrarea in hamurile fine ale multinationalelor. Da, nu trebuie neaparat sa treaca motiunea, dar este important ca acest grup de fanarioti care conduce tara sa fie ridiculizat, sa fie impins in absurd pentru ca debarasarea de el sa nu aduca sanctiuni… fizice! Sunt convins ca ati inteles caracterul pozitiv al interventiei mele.

  8. Si Spanu e dezamagit ca PSD a picat iarasi de lache. Nu ma, nu Johanis a infrant ciuma rosie.Ci ei singuri prin lipsa de reformare a partidului. Dar ce reformezi la un partid de infractori si analfabeti, tupeisti si hoti? Sactir pupincuristule spanu.

  9. Dl. Ion Spinu este unul dintre putinii Jurnalisti Autentici ramasi in Perimetrul Mioritic.
    Il citesc cu Atentie de citiva Ani buni si trebuie sa admit ca toate, absolut toate Predictiile dumnealui s-au Adeverit.
    Principatele Unite sint Jefuite Sistematic de Fanarioti Levantini iar „Aflarea in treaba ca Metoda de Lucru la romani” va conduce indubitabil la Pierderea Transilvaniei prin „Referendum democratic” desigur.

  10. Eu nu cred ca exista un blat intre Johannis si PSD Ciolacu. Cred ca PSD a incaput pe mana unui slab manager, care a predat partidul nu SRI-ului ci aripii in dizgratie a SRI-ului oficial (aripa Hellwig), aripii Coldea. Si Dancu, si Grindeanu, si Tudose, si Ciolacu si altii sunt oamenii lui Coldea. Eu prevad un esec lamentabil la ambele alegeri din acest an si apoi, PNL-ul (presimt ca va inghiti PMP-ul cu Petrov cu tot) si USR-ul isi vor arata adevarata fata aroganta si dictatoriala.Doamne, apara-ne si pazeste-ne!

  11. SRI trebuie desfiintat si infiintata a doua zi o noua institutie in care sa fie reangajati din actualul sri doar de la maior in jos !

  12. „Nicu Olahus”, Securitatea trebuie desfiintata, adica TOATE DIRECTIILE EI REBOTEZATE!!! Ideea cu „de la maior in jos” ai auzit-o de la mine, dar nu ma deranjeaza, doar faptul ca nu i-ai prezentat o explicatie sau altfel spus, de ce nu ai fixat
    o granita mai joasa, „de la capitan” de exemplu. Oare te gandesti ca de la maior in sus ideologizarea bolsevica e mult mai vizibila? Asa cum te stiu nostalgic al epocii de…alpaca, insusi faptul ca te limitezi la Directia Interna a Securitatii
    numind-o SRI iti demonstreaza consecventa dogmatica!!! Te asigur ca maiorii Securitatii sunt absolveni ai universitatilor Securitatii. Ideea cu „maiorii” mi-a venit intr-o perioada cand mai speram ca Securitatea sa fie reformata, dar deja de ani de zile am devenit mai radical, vorba bolsevicului „Un Neroman”, sustinand DEMILITARIZAREA Securitatii…

  13. Da este stiut, Ciolacu si Grindeanu sunt pe blat cu mercenarul Iohanis , PSD-ul trebuie sa inteleaga acest fapt si urgent sa se debaraseze de acesti indivizi grindeanu , ciolacu si acolitii sai !!!
    Romanii au nevoie de un partid ca PSD-UL care sa le reprezinte interesele si sa fie loial Romaniei DAR SA FIE CONDUS DE PERSOANE COMPETERNTE LOIALE PRECUM TITUS CORLATEAN, SERBAN NICOLAE , DAN NICA , OLGUTA VASILESCU , P. DAEA , M.BUDAI , C.STEFANESCU s.a., in acest sens solicitam acestor personalitati sa faca demersurile necesare in acest sens !!!!!

  14. evela Acum toti cautati o scuza PSD-ului.Asa din orgoliu sa nu va fie ciuda ca i-ati creditat. Da oilor, nu PSD e de vina ci Spania si Portugalia,Olanda si Danemarca si planeta maimutelor. Johanis a facut un bine tarii,i-a lasat pe pesedei sa-si arate adevarata fata.Incepand cu elefantii din camera.

  15. evela,Vai femeie,dar ce fetisuri ai,cu Serban Nicolae ? Ha ha ha ha ha, mama ce valori !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.