Pendulul abuzurilor

justitie

În regimul comunist, mai întâi au fost abuzurile rezultate din lupta de clasă. Le-a denunţat, la noi, Ceauşescu şi au urmat, apoi, abuzurile de acaparare personală a puterii în mâinile fostului denunţător. În regimul care a urmat, o pseudo-morfoză a democraţiei liberale, au fost mai întâi abuzurile corupţiei politice. Au urmat, apoi, abuzurile anticorupţiei.

Ne aflăm, acum, în etapa în care pendulul acestor abuzuri tinde să se aşeze undeva între fostele extreme. Din păcate, acest pendul se va aşeza acolo prin eforturi omeneşti, nu de la sine. Iar oamenii politici nu mai au niciun fel de credibilitate. Prima mişcare a pendulului i-a atins pe toţi, într-un fel sau altul. Cei neatinşi (Crin Antonescu, de pildă) s-au retras, scârbiţi de rezistenţa celor deja compromişi. Alţii s-au compromis şi în cea de-a doua mişcare a pendulului (Băsescu, de pildă), sau numai în cea de-a doua (Ponta, de pildă).

Iohannis a părut, în 2014, noul chior din ţara orbilor. Era doar o percepţie. S-a aflat, destul de repede, câtă corupţie a trecut şi prin pixul său. Azi, trecutul îl ţine prizonier în două ”lagăre”: şi în câmpul corupţilor, şi în câmpul tactic al anticorupţiei. Această ambiguitate a persoanei sale îl face mai orb decât pe un nevăzător din naştere.

Avem, azi, o confruntare politică între orbecăiala iohannisată şi încercarea unui fost baron al corupţilor de a-şi (re)da un pic de vedere (ba chiar o viziune). Deasupra acestei confruntări de persoane, stă bine instalată, pe piloni adânci, o strategie care s-a folosit de anticorupţia noastră pentru a testa ceva.

Îţi trebuie şi curaj, şi viziune pentru a vorbi fără păcate despre aşa ceva. Dacă porneşti de la premiza că acest ceva are justificări mai înalte decât raţiunile interne ale politichiei noastre, ai mai multe şanse ca acest curaj să fie însoţit de un realism nepăcătos.

Întrebarea cea mai ajutătoare este următoarea: în ce afacere se află partenerul nostru strategic? Răspunsul nu este ocultat: SUA sunt vectorul principal al Noii Ordini Mondiale. Ceea ce este ocultat (dar nu şi de Jaques Attali, un mondialist fără rezerve) este faptul că, pentru o vreme (nu se ştie câtă), această Nouă Ordine are a arăta ca o dictatură imperială. În absenţa acestui totalitarism global, în era post-petrol, omenirea va sta în faţa unor riscuri fără precedent. Au fost descrise undeva ca războiul tuturor contra tuturor.

Ei bine, şi ce are România de jucat la acest nivel? – vor cârcoti cei care, la noi, deşi sunt nombrilişti, dispreţuiesc buricul. Tocmai fiindcă nu are de jucat în prim-planul afacerii (şi datorită unor indici de mentalitate), România pare a fi fost aleasă spre a fi testat, aici, un vector dictatorial: modul în care sub genericul unei lupte nobile (contra corupţiei, contra terorismului) ar putea fi implementate tehnici de control al populaţiei. De aceea, la noi nu se vorbeşte despre prevenirea corupţiei, ci – direct – de combaterea ei drastică. Peste tot în lume unde mentalităţile sunt mai organic-democratice, se vorbeşte mai mult de prevenţie decât de combatere.

Experimentul acesta pare a ne fi trezit la conştienţa faptului că nu e prima oară când jucăm roluri de cobai. Dacă experimentul va fi un eşec în anumite privinţe, concluzia va fi pusă în cârca unor persoane ultra-abuzive (Băsescu, Coldea, Kovesi, Iohannis), care, pe un teren impersonalizat, au ţinut să joace roluri personale atât de abuzive încât au compromis acurateţea (!!!) experimentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

10 Comentarii

  1. FELICITARI pentru articol domnule Ion Buduca.Mai clar asa, in tara noastra in treburile sale interne, de 28 de ani, in mod abundent se amesteca unii, adica: rusii, „colegii americani „, ” poporul ales „, mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, in scop clar sa jefuiasca ROMANIA de resursle solului si subsolului, sa farame statul national-unitar, sa imprastie in Lumea asta cam prost facuta…, poporul roman ! Cei care conduc ceva in tara asta sunt in faptcozile de topor, niste gargaragii si marionete ai celor care se amesteca copios in treburile noastre interne, iar actuala Putere PSD-ALDE, daca incearca sa mai amelioreze un pic, nu mult traiul mizer de sorginte fanariota a majoritatii romanilor au de infruntat represaliile JUSTITIEI care pe altarul luptei anticoruptie incearca sa ii preseze pe politicienii de frunte ai Puterii incearca prin metode oculte sa aduca la butoanele deciziei slugi credincioase interesleor straine de neam si tara gen haitele tehnocrate in frunte cu o clamitate politica gen Dacian Julien Ciolos care sa se pupuie cu un alt slugoi al intereselor straie sotul doamnei Carmen azi om in Dealul Cotrocenilor !VAI MAMA NOASTRA DE ROMANI BAJOCORITI SI SFIDATI IN PROPRIA NOASTRA CASA DE INTERESELE STRAINE DE NEAM SI TARA ! Inca o data FELICITARI autorului pentru curajul de a spune adevarul despre mizeria din tara noastra !

  2. Accidentul electoral din 11 dec. 2016 a dus la cel mai nefast experiment pe spinarea romanilor , cei doi lideri ai actualei coalitii aflate la guvernare au pus Romania in fata unor riscuri fara precedent . Nu puteau sa lipseasca jurnalisti obedienti care sa amplifice starea de haos , sa abata atentia de la degringolada in care sunt aruncate institutiile statului , simbriasi platiti pentru suflat in panzele unei ambarcatiuni avariate ce-o paste naufragiul , nascocirea unor perdele de fum cu efect halucinogen pentru fraieri si trimiteri hazlii pe aratura si prin labirinturi concepute abil pentru ametit prostii ! Ce ” PREVENTIE ” mai este necesara impotriva unor politicieni de talia lui Dragnea si Tariceanu ? STOP-JOC , NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE !

    • Pt.Vector Dictatorial. ” STOP-JOC , NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE ! ”, cred ca ” nu ai sa vezi la spatii verzi ” o asemene lucrare deoarece majoritatea celor care o fac pe politica, din toate aglomerarile politice nu numai vcei doi citati de dumneavoastra, s-au infruptat din prop. socialista ar trebui in urma unor judecati drepte sa intre la puscarie, iar averile lor ILEGALE ar trebui confiscate.O asemenea lucrare s-ar putea teoretic daca am avea o dictatura de orice fel…, numai ca cei care se amesteca copios in treburile noastre interne de 28 d ani ( ii tot citez prin comentariile mele …!)nu au nici un interes ca hotii si banditii economic protejati de ei, in fapt cozile lor de topor, gargaragii, marionetele, lor din tara asta sa ajunga la stramtoare … ! In rest sanatate maxima !

    • In 11 dec.2016 a avut loc un accident electoral al Statului Securist datorita schimbarii recente la acel moment la
      conducerea SRI a unui securist cu experienta de un deceniu aproape cu un securist proaspat scos din conservare.Da,
      experimentul e nefast, dar nu pentru romanii carora li s-a imbunatatit existenta, ci pentru slugile Statului Securist
      mentinute in functii de SA-SSul „mostenitor” de nedrept al patrimoniului RSHA confiscat dupa razboi. De aceasta data a
      prezentat acte autentice demonstrand filiatia ideologica…Esti un Vector Diversionist atat de LAS, incat ti-e rusine pana si tie de pseudonimul folosit curent!!!

  3. Degeaba prezinti o singura fateta a unui „pendul al abuzurilor” daca nu esti capabil sa abordezi mecanismul care il pune in miscare, concentrandu-te exclusiv pe „telecomanda”. Noua ordine mondiala nu este o intreprindere statala,adica pe care o practica mai multe state sau sau un singur stat, fiind obiectul muncii unei organizatii mondiale de indivizi inhaitati pe criterii ideologice,care tin sub control statele lumii.Pendulul este pus in miscare de filiala romaneasca si a ajuns la o perfectiune de „perpetuum mobile”.Cobai am fost sub comunisti, cobai suntem inca sub urmasii de azi ai comunistilor de ieri.Si tot sub cnutul Securitatii rebotezate pentru stergerea urmelor crimelor contra umanitatii. Si
    pe vremea comunistilor eram condusi de straini atat din tara(alogeni),cat si din strainatate. Si sefii de la Moscova
    erau si sunt in majoritate alogeni.Dar nu banul si „interesele economice” ii motiveaza. Banul si interesele economice
    sunt doar mijloacele de subjugare mondiala care sa asigure instituirea Noii Ordini Mondiale. Am spus-o si o sa repet pana vor intelege toti cei fixati in proiecte absurde,mafiile de orice fel, ca si confreriile pe alte baze decat cele
    ideologice marxiste nu pot asigura o conlucrare mondiala perfecta. Ideologia marxista da motivatia, dar mai ales da ceva mult mai important, organizarea subversiv-militara bazata pe ILEGALI…

    • Charlie , cand esti in pana de pseudonime postezi cu ” c.g ” ? „Cata” si ” JE SUIS RARINCA ” acopera spatele ? Terminati cu balivernele si puneti mana pe munca cinstita , are sa va cante greierii in stomac toata iarna ! Mai trage pestele pe Nistru ?

  4. Charlie, zi-le ca le zici bine ! Dovada este ca se misca viesparul si musuroiul mafiot kominternisto-securist , care formeaza azi Statul Paralel , intr-un mod attatde natang si de la vedere ca numai o puternica stare de agitatie , sora cu panica si cu disperarea i-ar fi putut cuprinde.

  5. Dusmanii nostri au mai luat tepe d-astea in urma unor socoteli gresite si vor mai lua. Poporul roman n-o va punea doar in carca unor persoane ultra-abuzive, ci si in carca stapanilor lor, americanii. Pasul de la dragoste la ura e mic.

  6. Pt.Malagamba. Nu mai aiuri vorbe ca cel care isi spune ” Charlie ” ar posta si sub emblema ”c.g. ”, baga la tartacuta ca suntem ” persoane umane ” diferite, incearca sa nu mai faci presupuneri fara sa aibe acoperire in viata si realitate !In rest sanatate maxima !

  7. Avem nevoie de NATIONALISM ca de aer ! Chiar cu riscul scaderii temporare a nivelului de trai. Altfel, in aceasta „noua ordine mondiala”, a „societatii deschise”, vom disparea ca neam. Ar fi mare pacat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.