Tancuri germane şi sisteme IRIS-T. Lituania, investiții masive în apărare

Lituania a decis să cumpere tancuri Leopard fabricate în Germania şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T, a declarat marţi ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, citat de EFE.

„Vom cumpăra tancuri Leopard. Nu mai sunt discuţii despre asta. Este o afacere încheiată”,a afirmat el.

Ministrul a explicat că „s-a decis să fie creată o divizie şi această divizie va conţine, de asemenea, un batalion de tancuri. Deci, este o decizie reală şi se va concentra pe Leopard”.

Un batalion lituanian, atunci când va fi complet echipat şi desfăşurat, va avea 55 de tancuri Leopard, conform agenţiei de presă citate.

„De asemenea, vorbim şi ne gândim să cumpărăm Iris-T din Germania. Acesta este un sistem foarte eficient, care funcţionează foarte bine şi în câţiva ani ar putea deveni parte a sistemului nostru de apărare antiaeriană”, a adăugat el.

În toamna anului trecut, Ministerul Apărării din Letonia a anunţat că a semnat un contract în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro pentru furnizarea de rachete de apărare antiaeriană IRIS-T cu rază medie de acţiune.

Acest sistem de rachete este capabil să atingă ţinte aflate în zbor la o distanţă de până la 40 de kilometri la o altitudine de până la 20 de kilometri şi vor fi livrate de Diehl Defense din Germania începând din 2026.

Anunţul intenţiei privind achiziţionarea sistemului IRIS-T vine după ce Lituania a semnat un acord în decembrie trecut pentru a cumpăra un sistem similar de apărare antiaeriană cu rază medie de acţiune, dezvoltat de NASAMS norvegian.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a salutat investiţiile şi a calificat proiectul brigăzii germane din Lituania drept ceva fără precedent.

„Acest proiect fără precedent necesită anumite pregătiri şi schimbări, la care lucrăm în prezent în mod intens. …Am investit multă energie şi bani în construirea infrastructurii militare şi civile, fără de care nimic din toate acestea nu ar fi posibil”, a spus Pistorius în Lituania, după o vizită în Letonia în aceeaşi zi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. cumpărau direct Abramși, mândria NATO !
    AU AJUNS deja la Moscova, măR😜g…
    ●}RumburKK- StatMajoriZdu Gărzilor Patriotice Tulcene -RumburKK{●

  2. lituania,letonia si estonia
    alea vin la pachet nu la bucata,
    nu au existenta independenta!

    (finlanda,suedia,norvegia si danermarca
    -alt balot)

  3. Raza de 40 de km, o gluma pe langa sistemele rusesti „S”, iar numarul reprezinta raza in km. Nu suntem mai brezi ca balticii, cautam sa le facem pe plac stapanilor, cand am putea folosi fondurile sa imbunatatim conditiile social economice din tara. Dar sclavul, tot sluga ramane

  4. Pai Leoparzii si Sistemele alea au fost facute praf de rusi in Zelenkstania.Judetul ala numit Lituania ,cred ca nici nu apuca sa il sune pe Stoltemberg daca rusalai se zbirlesc la ei,ca deja au schimbat limba oficiala cu rusa.Dar e frumos ca sunt hotariti sa ajute economia americana si germana,cumparind fier la citeva sute de milioane pe tona.Bugetu lor e stabil,oameni sunt plini de bani ,asa ca de ce nu.Uite asa , cu 2 miliarde le la ei ,doua de la ceilalti fraieri, estonia, letonia, romania,si on top fostii colegi ai lui Walevska care pluseaza pina la 5,6 miliarde.

  5. Lituania, un ‘loc în calea ‘lii… :)))
    Mai bine să lase minciunile, oligarhia masonă pedofilă ioropenisfilă a Lituaniei,
    https://www.libertatea.ro/stiri/cazul-lui-drasius-kedys-tatal-care-l-ucis-pe-pedofilul-care-agresat-fetita-de-4-ani-2100653
    protejată de C.I.A., și să spună direct populației că le cumpără pentru a le da Kievului!
    Că și Rro’ finanțează din banii rromînașilor blegi armament amerlok, sud-koreean șî din alte surse, direct pentru frontul din Donbass, și la fel, MINTE……[Rumburak]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.