Cel mai nou motiv de scandal!

Mircea Drăghici, trezorierul PSD, nominalizat anterior de premierul Viorica Dăncilă pentru Ministerul Transporturilor, candidează pentru conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP), după demisia lui Daniel Barbu (ALDE).

În replică, PNL acuză, miercuri, că numirea ui PSD Mircea Drăghici la șefia Autorității Electorale Permanente arată intenția lui Liviu Dragnea de a frauda alegerile electorale și solicită parlamentarilor să susțină un președinte AEP care să nu aparțină coaliției de guvernare.

”Nominalizarea lui Mircea Drăghici de către Partidul Social Democrat pentru a ocupa poziția de președinte al Autorității Electorale Permanente nu reprezintă altceva decât confirmarea faptului că intenția reală a lui Liviu Dragnea este de a frauda următoarele rânduri de alegeri din România. Este inacceptabil ca persoana care a fost condamnată penal definitiv tocmai pentru fraude electorale să fie aceeași care girează numirea unui nou șef al AEP. În condițiile în care în următorii 2 ani de zile în România se vor desfășura 4 scrutine electorale generale, prin propunerea făcută PSD transmite un mesaj clar tuturor competitorilor că actuala coaliție de guvernare nu intenționează să garanteze alegeri libere și corecte”, susține PNL într-un comunicat de presă.

Liberalii adăugă că Mircea Drăghici e acuzat de deturnarea subvențiilor primite de partid de la stat și le-a folosit în interes personal. Aceștia susțin că președintele AEP ar trebui să reprezinte garanția desfășurării corecte a alegerilor electorale.

„Mircea Drăghici, trezorierul PSD, este acuzat că a deturnat subvențiile primite de partid de la stat și le-a folosit în interes personal pentru bolizi de lux, pentru chirii lunare de 19.000 de euro și contracte de 1,8 milioane lei în beneficiul soției pentru cheltuieli de publicitate. Dincolo de faptul că domnia sa se află într-un grav conflict de interese în raport cu aceste fapte care nu au fost elucidate nici până la acest moment, reprezintă o contradicție în termeni ideea de a-l propune pe Mircea Drăghici să vegheze la corectitudinea desfășurării alegerilor. În mod firesc, în urma demisiei președintelui AEP persoana nominalizată să ocupe această responsabilitate trebuie să fie o personalitate din societatea civilă cu recunoaștere publică și experiență în procesul electoral sau, în cazul în care se dorește o nominalizare politică, o persoană propusă din rândul partidelor care nu se află la guvernare, tocmai pentru a reprezenta o garanție a desfășurării corecte a alegerilor ce vor urma”, mai transmit liberalii.

În încheiere, PNL le solicită tuturor partidelor parlamentare susținerea unui candidat pentru șefia AEP care să nu aparțină actualei coaliții guvernamentale.

Drăghici confirmă candidatura

Mircea Drăghici a declarat, miercuri, că își va depune candidatura pentru șefia AEP și că nu i se pare anormal să facă acest demers, în condițiile în care nu va mai fi om politic, deoarece va demisiona din PSD.

„Întâi să vedem dacă voi ajunge acolo. Îmi depun întâi candidatura. Depinde de colegii din Parlament. În coaliţie nu a fost niciodată locul la ALDE. Nu a fost. A fost o cerere a domnului Barbu (Daniel Barbu – n.r.), la momentul acela, pe care coaliţia a crezut de cuviinţă că este o alegere bună şi s-a decis aşa”, a răspuns Mircea Drăghici, întrebat despre decizia PSD de a-l propune pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente”, a declarat Mircea Drăghici.

Întrebat dacă i se pare normal să fie pus în funcția de șef al AEP în condițiile în care în prezent este trezoriel al PSD, iar AEP verifică banii partidelor în campanie electorală, el a spus că nu va mai fi om politic.

„Atât timp cât nu voi mai fi un om politic, da, mi se pare normal”, a răspuns Drăghici.

S-a stabilit și calendarul

Parlamentul a stabilit, miercuri, calendarul de numire a președintelui Autorității Electorale Permanente. Astfel grupurile parlamentare își vor putea depune propunerea de candidatură până pe 25 februarie, iar pe 27 urmează ca parlamentarii să ia o decizie și să o valideze prin vot.

„A fost calendarul aprobat: 25 februarie este termenul de depunere al candidaturilor din partea tuturor grupurilor parlamentare şi 26 dezbateri în cadrul comisiilor şi pe 27 plen reunit în care se va valida probabil decizia”, a anunțat Claudiu Manda, după ședința Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Întrebat despre varianta ca PSD să îl susțină pe Mircea Drăghici pentru funcția de președinte AEP, Claudiu Manda a răspuns: „Astăzi (miercuri-n.r) în BPR s-a a probat doar un calendar. Rămâne să vedem care sunt propunerile. Ştiu ce a apărut în spaţiul public şi propunerea PSD. Nu şttiu dacă va rămâne aceasta şi ce alte propuneri vor fi şi ce se va decide. Vom discuta în şedinaţ plenului reunit de miercuri”.

Preşedintele AEP, Daniel Barbu, a demisionat luni din funcţie pentru a candida la alegerile europarlamentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Dragnea, condamnat pentru un Referendum, vrea să fraudeze alegerile parlamentare. E clar, România a devenit un imens ospiciu în care nebunii zburdă liberi. Și nici nu a venit primăvara. ?

  2. Turcan striga ieri de prezumtia de nevinovatie pentru Kovesi iar acum la Draghici nu mai merge pentru ca e suspectat de deturnare de fonduri.

    Momentan sunt ambii nevinovati totusi. Atat timp cat numirea se face in Parlament se respecta democratia si valorile democratice. Este meritul PSD-ALDE ca detine majoritatea.

  3. Si Daniel Barbu a fost membru al coalitiei si Turcanu n-a carait nimic

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.