A căzut ultima cortină pentru Leonie Waldman-Eliad, Doamna Teatrului Evreiesc

Uniunea Teatrală din România şi Teatrul Evreiesc de Stat îşi exprimă profunda tristeţe la dispariţia celei care a fost Doamna Leonie Waldman-Eliad, steaua cântecului evreiesc din România.

Întreaga viaţă şi carieră a actriţei Leonie Waldman-Eliad (24 ianuarie 1932 – 14 august 2015) a fost dedicată scenei Teatrului Evreiesc de Stat, debutând în anul 1948 şi slujind teatrul până în ultima clipă a vieţii sale.

O viaţă remarcabilă, pe care să o dedici unui Teatru şi unei tradiţii de unii uitată – teatrul idiş –, este o misiune unică, perfect asumată de Leonie Waldman-Eliad, vreme de 67 de ani. A slujit cu dârzenie Teatrul Evreiesc de Stat până la finalul acestei frumoase şi complexe vieţi.

Absolventă a Conservatorului Pergola, Leonie Waldman Eliad a fost o continuatoare a tradiţiei teatrului idiş din România.

A interpretat peste 120 de roluri în teatru şi film, iar alături de orchestra teatrului a imprimat celebrul disc Cântaţi cu mine! – un disc de o înaltă valoare artistică, ce a scos în evidenţă o voce inconfundabilă.

A putut fi văzută pe scenă, până de curând, în producţiile Teatrului Evreiesc de Stat: Motke hoţul, Purimşpil – o comedie, Mazl tov… and justice for all!, Duşmancele, o poveste de iubire, Dinastia Efros, Stele rătăcitoare, Nuntă cu divorţ şi Un rege Lear evreu. Şi a fost de fiecare dată – cu o insistenţă fascinantă – aceeaşi Leonie Waldman-Eliad.

Pentru teatrul idiş şi pentru noi toţi este o mare pierdere.

Înmormântarea va avea loc duminică, 16 august, la ora 11.00, la Cimitirul Evreiesc Filantropia, din Bucureşti (bvd. Ion Mihalache, nr. 89-91).

Să-i fie memoria binecuvântată!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.