A fost USL o greșeală?

Alina Gorghiu începe să aibă producții intelectuale din ce în ce mai frecvente. Vicepreședinta lui Mișu Vlasov ș.a.m.d. a lansat o reevaluare a trecutului politic imediat și din care n-a prea făcut parte. La data cînd s-a înființat USL, Alina Gorghiu era în PNL doar un personaj de decor etc. Abia după victoria lui Klaus Iohannis, ea și-a început ascensiunea. Ceea ce nu înseamnă că actuala șefă a PNL a devenit mai înțeleaptă sau de-a dreptul enciclopedică.

A fost sau n-a fost USL-ul o greșeală? Alina Gorghiu a vorbit fără ea sau a nimerit într-o judecată corectă? Să ne reamintim cum s-a născut. Uniunea Social Liberală a apărut din nevoia contracarării regimului Băsescu, ajuns un tăvălug politic. O rundă de alegeri în 2012 fără USL ar fi însemnat o prelungire a dominației lui Traian Băsescu. Apariția USL-ului a făcut posibilă plecarea lui Emil Boc și trîntirea guvernului Ungureanu. Adică instalarea guvernului Ponta și pregătirea alegerilor din 2012, care aveau să aducă acea majoritate zdrobitoare. Ea a făcut posibile guvernul PSD-PNL și temperarea lui Traian Băsescu. Unde a fost greșeala? Apariția USL și traseul victorios în alegeri pot fi socotite ca una dintre cele mai spectaculoase evoluții politice din ultimele decenii. Poate că numai CDR (folosită într-un fel ca model) ce mai poate concura cu USL-ul lui Antonescu și Ponta. Fără USL, și socialiștii și liberalii ar fi rămas în afara puterii, mai mici, mai slabi și cu puține șanse pentru alegerile din acest decembrie.

Vă mai amintiți unul dintre sloganurile importante ale USL? „Dreptate pînă la capăt!” A fost una dintre cele mai frumoase minciuni electorale din ultimul secol. Românii și-au imaginat că hoții și profitorii vor da socoteală în fața legii. N-a fost să fie. Ponta și Antonescu au uitat imediat ce-au promis. Și cele două partide, la fel. Vă mai aduceți aminte de Ministerul Marilor Proiecte, condus de Dan Șova, și care n-a existat cu adevărat decît prin cîteva secretare și doi-trei funcționari? Nu Ponta în acord cu Antonescu a făcut Ministerul Energiei cu Niță? Nu Crin Antonescu a instalat caricaturile și personajele cele mai debile pe posturile revenite PNL? N-a fost bun USL-ul pentru că nu i-a pus un scaun sub fund și Alinei Gorghiu? N-a fost bun USL-ul pentru că Ponta s-a purtat ca un imatur și a început să-i lucreze pe liberali? USL-ul cel sudat doar de prietenia celor doi adolescenți întîrziați s-a prăbușit nu din cauza proiectului politic, ci din cauza felului în care reprezentanții celor două partide au înțeles să exercite guvernarea. Și au făcut-o exact ca guvernele precedente. Fără a fi departe de actualii tehnocrați conduși de Dacian Cioloș.

Alina Gorghiu confundă strîmbele și tălpile dintre PSD și PNL cu felul nefericit în care au prestat cei mai mulți dintre miniștri. Și cu proiectul politic în sine. USL a fost un proiect cîștigător susținut de o populație entuziastă, revoltată de aiurelile și abuzurile lui Traian Băsescu.

Proiectul USL a fost mai mult decît cîștigător. Numai că autorii lui au muncit de zor la ridiculizarea sa, iar cei desemnați să-l aplice l-au făcut de rîs.

Unii au și dispărut din politică!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.