A murit Aretha Franklin

Cântăreața americană Aretha Franklin, „regina muzicii soul“, a murit la vârsta de 76 de ani, după o lungă suferință, potrivit BBC.

Informația a fost făcută publică de purtătorul de cuvânt al Arethei Franklin, pentru The Associated Press. „Regina muzicii soul”, în vârstă de 76 de ani, a murit joi, fiind înconjurată de familie, în locuința sa din orașul american Detroit.

Potrivit publicației locale Detroit News, care citează surse apropiate familiei, cântăreața primea îngrijire paliativă de circa o săptămână. Într-o declarație oficială, membrii familiei spun: „Într-unul din cele mai întunecate momente ale vieților noastre, nu putem să găsim cuvintele potrivite pentru a descrie durerea din inimile noastre. Am pierdut o mamă și o stâncă din familia noastră. Dragostea pe care a avut-o pentru copii săi, nepoții și nepoatele sale nu a cunoscut limite“.

Legendara cântăreață a fost diagnosticată cu cancer în anul 2010, iar anul trecut a anunțat că se retrage de pe scena muzicală. Franklin a fost de 20 de ori pe primul loc în topurile americane într-o cariera care s-a întins pe perioada a șapte decenii. Ultimul său spectacol a fost anul trecut în luna noiembrie, la Gala ținută la New York de Elton John AIDS Foundation.

Într-o postare pe Instagram, Elton John scrie: „Pierderea Arethei Franklin este o lovitură pentru oricine iubeșye muzica adevărată. Muzica din inimă, din suflet și biserică. Vocea sa era unică, talentul său la pian a fost subapreciat. Am adorat și i-am venerat talentul. Dumnezeu s-o binecuvânteze! Condoleanțe familiei și prietenilor.“

Și Annie Lennox a postat câteva cuvinte: „A fost o regină supremă. Și se va afla întotdeauna pe firmamentul celor mai valoroase stele ca fiind o excepțională voce și un excepțional artist pe care lumea a avut privilegiul să-l aibă. Superlativele sun folosite de cele mai multe ori pentru a descrie artiștii uluitori, dar din punctul meu de vedere nici superlativele nu sunt suficiente acum“.

S-a născut la Memphis, mama fiind cântăreață de gospel, iar tatăl predicator baptist. Primele lecții de gospel le-a primit de mică, atât de la părinți cât și de la Mahalia Jackson și Clara Ward.

Aretha Franklin – care și-a început cariera muzicală cântând gospel în biserica tatălui său -, născută pe 25 martie 1942, și-a cimentat locul în istoria muzicii americane cu vocea sa puternică și clară, cu care putea cânta note din patru octave. De-a lungul carierei, a abordat genuri diverse, de la soul la R&B, gospel și pop.

Aretha Franklin, celebră pentru mai multe hituri, precum „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1967), „Chain of Fools” (1967), „Day Dreaming” (1972), „Jump to It” (1982), „Freeway of Love” (1985), „A Rose Is Still A Rose” (1998) şi „Respect” (lansat inițial de Otis Redding în 1965, dar care a devenit o semnătură a sa, după ce l-a cântat prima dată în 1967), a continuat să concerteze, să înregistreze şi să plece în turnee, fără întrerupere, timp de peste cinci decenii.

Franklin a câştigat 20 de premii Grammy (inclusiv trei speciale), dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 şi 1975, perioadă în care trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziarişti „premiul Aretha”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Dumnezeu sa o ierte, Dumnezeu sa o odihneasca pe cea care a fost Aretha Franklin, o regina a muzicii … !

  2. S-o tzina Dumnezeu la dreapta lui, ca sa-i cante „Think” si „Respect”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.