„Adio, națiune!“

„Salutare, națiune!“. Așa a cunoscut toată lumea glasul acela inconfundabil al omului de radio și televiziune Andrei Gheorghe. Acel Andrei Gheorghe care ajungea în casele noastre atunci când societatea postrevoluționară era în plină formare. Pe unii i-a enervat, pe alții i-a făcut să-l iubească, să-l audă și să-l asculte. Măcar și pentru câteva minute. Și-a dedicat 30 de ani audiovizualului și a reușit să-și pună amprenta asupra unei generații. Avea 56 de ani.

Andrei Gheorghe a fost găsit decedat luni seară, după ora 22.00, la domiciliu său din localitatea Voluntari. Potrivit Poliției Ilfov, în jurul orei 22.15 polițiștii IPJ Ilfov au fost sesizați prin apel la 112. Fusese găsit în baie de cel care avea grijă de casa sa. Din primele verificări, reiese că Andrei Gheorghe ar fi murit din cauze naturale, el fiind cunoscut cu afecțiuni cardiace, după ce a suferit un infarct în trecut. Rezultatul testului toxicologic va fi dat publicității într-o săptămână.

Un rus venit la București să ajungă celebru

Andrei Gheorghe s-a născut pe 14 ianuarie 1962, la Lipeţk, în Rusia. Tatăl său, pilot român, plecase în Rusia pentru a studia la școala de aviație din Lipeţk. Acolo a cunoscut-o pe mama lui Andrei Gheorghe, rusoaică, fata comandantului școlii de aviație. Familia se mută în România și Andrei Gheorghe face Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția rusă-engleză, la București. Cariera sa în presă a început în 1991, la Radio Constanța, unde a fost reporter special. Între 1993 și 1996 face mai multe emisiuni de radio la Radio Sky Constanța. Celebritatea o cunoaște la Radio ProFM din București, în 1996, unde începe emisiunea „Midnight Killer“. Rămâne în trustul PRO până în 2002. La radio ProFM realizează și emisiunea „13-14 cu Andrei“, iar la ProTV, „Lanțul Slăbiciunilor“. După plecarea din Pro, în anii următori va relua emisiunea „13-14 cu Andrei“ la Radio 21 și mai apoi la Radio Total, între 2005 și 2006. Timp de un sezon este și la Antena 1, cu emisiunea „Gheorghe“.

O viață dedicată radioului

În 2004, după ce televiziunea este preluată de Sorin Ovidiu Vântu, se mută la Realitatea TV, pe post de consilier media. Aici realizează și emisiunile „Politica, frate!“ și „Am o știre pentru tine!“. Funcții de conducere a deținut anterior și la Radio Sky Constanța și la ProFM, în calitate de director general. În trustul Pro a fost și director de programe. Între timp, colaborează cu „Academia Cațavencu“ și scrie editoriale în ghidul „B24-FUN“. În 2010, Andrei Gheorghe începe colaborarea cu canalul Prime din Chișinău, unde face emisiunea „Salutare, națiune“. În același an începe la Prima TV producția pentru „Clubul de poker“, iar în februarie 2012 lansează la The Money Channel emisiunea „Oameni și oameni“. O perioadă, Andrei Gheorghe a lucrat și la radio Guerilla, unde a relizat împreună cu Liviu Mihaiu emisiunea „Cu Gheorghe și Mihaiu“.

„Voi continua să trollez îngeri“

La postul de televiziune Kanal D a prezentat „Rătăciți în Panama“. De-a lungul carierei, a colaborat și cu cei de la Paraziții, pentru albumul „Irefutabil“, și a apărut în roluri secundare în două filme. Ambele producții realizate de regizori celebri, Costas Gavras cu „Amen“ și  Francis Ford Coppola cu „Tinerețe fără tinerețe“.

În urmă cu mai bine de o lună, Gheorghe a avut contul de Facebook suspendat, după cum amintea în mesajul de „revenire“. „Totul trece. În cazul de față a trecut și ultima interdicție și după 30 de zile vă spun iarăși, Salutare! M’am întors și sînt același, cu aceleași ocupații. voi continua sa trollez demnitari, medici, profesori, popi, îngeri, catedrale, antisemiți, homofobi, legionari, negaționiști și alte asemenea făpturi imbecile. Cu drag, ag.“, a scris Andrei Gheorghe atunci. Era 19 februarie, exact cu o lună înaintea morţii lui.

Reacțiile celor care l-au cunoscut

Facebook are parte acum de Andrei Gheorghe numai prin reacțiile celor care l-au iubit, sau nu, l-au cunoscut, sau nu.

Florin Călinescu: „E o viață pe care el și-a trăit-o așa cum a dorit-o. Căutam oameni pentru PRO TV, am avut o discuție cu Adrian Sîrbu. Și-a păstrat unicitatea și ingenuitatea. O voce aparte, un destin aparte, o asumare totală și brută a ceea ce a dorit el să facă, un om de cultură, un om învățat, ascunzându-și timiditatea sub această platoșă a îndrăznelii continue. Am avut destule discuții în contradictoriu din care se nășteau idei. Chiar dacă vedeai în ochii lui că este de acord, forța contrariile. Și-a asumat asta“.

Vlad Craioveanu: „Încă nu pot să-mi revin. Acum două săptămâni am vorbit la telefon. Andrei Gheorghe, mulţumesc pentru tot și sper ca de acolo de sus să râzi de ipocrizia unora de pe aici. Ai plecat ca un rock star. Ei încă nu-și dau seama de pierdere, dar atunci când o vor face, sper să te iubească așa cum ai meritat tot timpul“.

Dan Teodorescu (Taxi): „Îți mulțumesc pentru inteligență, subtilitate, verticalitate, revoltă și profundul sictir. Îți mulțumesc pentru «Criogenia salvează România», difuzată în 1999, luni de zile, în fiecare zi. Îți mulțumesc pentru că, sunt convins că, fără tine, drumul nostru ar fi fost mult mai greu sau n-ar mai fi fost deloc. Îți mulțumesc pentru că n-ai fost niciodată o voce cuminte. Îți mulțumesc pentru vocea cu minte. Îți mulțumesc, Andrei Gheorghe!“.

Andreea Esca: „Într-o noapte eram în mașină către casa și l-am auzit la ProFM. M-am dus direct în studioul radioului din Calea Victoriei să văd cum e omul din spatele acelei voci fascinante, din spatele acelui discurs atât de liber… Așa l-am descoperit pe Andrei Gheorghe. Așa a rămas până ieri. Dumnezeu să-l odihnească!“.

Carmen Ivanov: „Ca să știți și voi: eu am început să ascult radio (zilnic) pentru Andrei Gheorghe. Apoi am început să fac radio (zilnic). Te-am iubit pentru vocea ta, spontaneitatea ta și pentru sarcasm. M-ai întristat când am vorbit ultima dată pentru că tu, Andrei Gheorghe, mi-ai zis: «mi-e dor de radio». Drum bun, Andrei Gheorghe!“.

Andreea Berecleanu: „Dumnezeu să-l odihnească! Îmi pare tare rău. Am fost colegi timp de nouă ani și după ce am plecat din Pro TV și după ce a plecat și el din Pro TV, am ținut legătura sau ne întâlneam întâmplător. Întâmplarea a făcut să locuim o perioadă de timp în aceeași zonă și ne întâlneam cu copiii. Povesteam și râdeam și ne aduceam aminte. Era un om extrem de amuzant, cu un simț al umorului rafinat, fiind un intelectual veritabil, cum rar mai întâlnești în ziua de astăzi. Îmi făcea mare plăcere să vorbesc cu el și să glumim. Aveam glumele noastre, cinice, cu umor negru. Mie îmi plăcea umorul lui negru. Era un om foarte sensibil, deși părea dur. A fost cel mai bun om de radio. Sunt foarte puțini oameni de radio pe care să mi-i amintesc. Făcea cu pasiune totul“.

Cornel Ilie (Vunk): „Tocmai astăzi vorbisem într-un interviu despre Andrei Gheorghe și ideea lui să facă, în 2000, hit din «Lângă inima mea vine inima ta». Și a făcut-o. A lansat multe hituri sau artiști doar pentru că avea personalitate și nu îi era teamă dacă alții îl vor urma sau nu în difuzarea lor. A îmbunătățit, nu doar a schimbat radioul românesc. Mulțumesc, Andrei, pentru că ai fost liber și ai inspirat oameni“.

Iuliana Tudor: „Media din România a pierdut o Voce care a făcut istorie pentru Radioul de la noi! Dincolo de orice controverse, rămâne dragostea lui pentru Radio… și felul în care livra ascultătorului libertatea Gândului!A fost invitatul meu la «O dată-n viață», într-o ediție eveniment în care l-am descoperit lumii altfel…cald, empatic, timid, generos, emoționat… bucurându-se să petreacă! Rămas bun, Andrei Gheorghe!“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Andrei Gheorghe si Colbert report au definit o epoca. Trezirea la realitatea cinica.

  2. iar eu il stiu de la o emisiunea tv, ceva de genul *cine stie, castiga* in care ii umilea pe cei care nedand raspunsul corect, erau scosi, in *suturi*, simbolic vorbind, de pe platouri! si atunci mi-am zis ca niciodata nu voi deschide televizorul sa-l mai vad si nu voi deschide radioul sa-l ascult daca un realizator nu intelege ca rostul lui nu este sa jigneasca un om, pentru simplul fapt ca a crezut in proiectul celui care l-a invitat in studio! o structura reptiliana, ce mai incolo-incoace! a nu respecta o fiinta umana pentru ca este o fiinta umana tine de cea mai simpla si pura idee crestina, nu trebuie sa faci facultate de limbi straine! caci, la urma urmei, nu era un paressiastic devremece, oprit fiind la un filtru al politiei rutiere, a sters-o ca sa nu i se ia testul in cauza, pretextand apoi ca a facut ce a facut ca o forma de protest!

  3. Intimplarea a facut sa ma intilnesc de 2 ori cu Andrei.
    Am banuit in el un amestec de natiuni si prima oara cand l am intilnit i-am promis o carte speciala pt el.
    Alternativa diavolului de Frederick Forsyth.
    I-am dat-o si nu am spus nimic ,nici unul din noi.
    Am vorbit calm ,fara trimiteri aiurea.
    Dumnezeu sa-l odihneasca !

  4. @roman polanschi: un reptilian inteligent, asa l-as descrie! dupa ce inhata prada se linistea! Si crocodilii au suflet, nu? care fu Plevna pe care vroia sa o cucereasca si ce scria pe steagul lui? Casa in Voluntari? mersi…orice frizer isi doreste asta!

    • UN FAPT E SIGUR : TU NU AI NIMIC DIN ANDREI GHEORGHE…SI NU RIDE DE CEEA CE NU INTELEGI …E VINA TA !

  5. Ceea ce poseda omul ca minte concreta este gandirea sa personala .Ceea ce poseda ca intelect poate duce sau nu la inteligenta activa, un filozof,ganditor ,matematician etc.are mai multa inteligenta activa decat un om de rand.
    Indiferent spre ce este orientata mintea concreta sau abstracta a omului, malefic,benefic etc. doar el va da seama in fata Sinelui sau Suprem cu care se va uni sau nu etc.
    A fost un trubadur, un tobosar plin de curaj in a se exprima,ceea ce nu e putin lucru; noi romanii pierdem mult ca nu ne exprimam,sa devenim centri de forta ai lucrurilor in care credem.
    Dumnezeu sa-l ierte, Dumnezeu sa-l odihneasca !

  6. Nu stiu nimic despre ce facea la radio , ci doar urmaream emisiunea-concurs , ca si pe altele de acest gen . La prima emisiune vizionata de mine am ramas socat de comportamentul sau fata de concurentii care o dadeau in bara , insa mi-am zis ca are omu’ o problema in ziua respectiva, trecatoare. La urmatoarea emisiune a procedat aidoma . De ce am urmarit si alte editii ale emisiunii? Pentru simplul fapt ca ma pasioneaza concursurile/testele de cultura generala. Daca as fi fost concurent in platou , presupunand ca as fi ratat raspunsul corect , la tratamentul lui A.G. as fi raspuns nu cu o injurie , ci cu una peste ochi , sa nu se vada , cu toate consecintele care ar fi urmat.Mu am inteles niciodata cum de nici un concurent , macar unul ,nu s-a revoltat. Cum despre morti :numai de bine , fie-i cenusa usoara !(am retinut ca va fi incinerat)

  7. @adriana: numai copiii au ceva de la parinti! a avea ca fiinta umana ceva din alta fiinta umana, in afara unei relatii biologice, reprezinta o dovada clara de deficit cognitiv! aceasta pretentia nu o avea nici macar Mantuitorul cand isi dorea doar sa fie urmat! si unde vezi ca rad? afirmatia pe care am facut-o tine de descriptiv, iar rasul de normativ, cu totul si cu totul alt registru! care fu Plevna pentru care a luptat? si ce scria pe steagul lui? lucra in media, iar media inseamna putere si a crezut ca daca ai putere esti cineva! da, esti cineva daca contribui la realizarea unui bun public! in rest nu puteam spune decat *Dumnezeu sa-l ierte!*.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.