Adrian Severin, la un pas de eliberare

Update Judecătoria Sectorului 5 a admis luni cererea de eliberare condiţionată formulată de fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Decizia nu este însă definitivă.

Fostul europarlamentar a cerut, luni, magistraților de la Judecătoria Sectorului 5, să fie liberat condiționat, el subliniind că a executat pedeapsa cu demnitate și nu a cerut zile câștig, deși a scris numeroase lucrări științifice.

Unul dintre motivele invocate de fostul europarlamentar pentru eliberare este starea de sănătate, susținând că are probleme medicale. Întrebat de judecător ce ar face dacă va fi eliberat, Severin a spus că și-ar vizita medicul.

„Al doilea lucru va fi să iau legătura cu colegii de facultate, să îmi reiau activitatea didactică. Personal, nu intenționez să storc lacrimi și să cer clemență în virtutea unei sănătăți afectate. Ce trebuie reținut este ocazia de a arăta că justiția română nu reinstaurează de facto pedeapsa cu moartea. La Rahova și numai acolo se moare pe capete, în această lună au murit doi deținuți. Urmează să judecați pe baza faptelor, pe baza dovezilor. Sunt aici petent, dar în realitate vin pe urma propunerii comisiei de eliberare care știe ce s-a întâmplat în ultimul an. Am încercat să execut pedeapsa cu demnitatea necesară. Am muncit în perioada asta – nu cu zile câștig, am scris lucrări fără să pretind zile. Am cerut să rămân în regim închis tocmai pentru a duce la bun sfârșit toate programele în care eram implicat, unul să îi învăț româna pe deținuții străini. Cred că această pedeapsa și-a atins obiectivele, indiferent care au fost ele”, a spus Adrian Severin în fața instanței Judecătoriei Sectorului 5 al Capitalei.

Apărătorul lui Severin a spus, în sala de judecată, că fostul europarlamentar a avut o fructuoasă activitate intelectuală în detenție.

„A ținut conferințe în detenție, a participat la cursuri de alfabetizare, în luna noiembrie 2017 el a încheiat un contract de muncă, însă nu a beneficiat de zile. De asemenea, a participat la 70 de programe educaționale, a elaborat lucrări științifice, a scris la revista penitenciarului. El a fost recompensat de patru ori pentru comportament bun, nu a fost sancționat și nici nu a avut conflicte. Universitatea Titu Maiorescu cere reintegrarea în muncă de urgență a acestuia, pentru că disciplina pe care o predă nu a putut fi suplinită de altcineva. (…) Executarea pedepsei nu ar aduce beneficii, în special prin prisma stării de sănătate”, a spus avocatul fostului europarlamentar, Alexandra Dogaru.

Procurorul de ședință a cerut respingerea cererii, întrucât din actele la dosar nu reies problemele de sănătate ale acestuia.

„Din actele depuse reiese că are o poziție virulentă împotriva justiției, vorbește despre „trinomul DNA-SRI-ICCJ”. Nu reiese că se căiește pentru faptele pentru care a fost condamnat”, a spus procurorul.

Adrian Severin, fost europarlamentar şi fost ministru de Externe, a fost condamnat de Curtea Supremă, în luna noiembrie a anului 2016, la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi luare de mită, decizia fiind definitivă.

Adrian Severin este acuzat că în perioada decembrie 2010 – martie 2011 a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor, Adrian Severin ar fi acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor firmei pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la „Sunday Times”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Hai, dom’le, lasati-l liber, saracul! Ii selectati pe cei mai marginali, cei mai ciudati sau cei mai habarnisti dintre voi si ii bagati in puscarie ca sa pretindeti ca luptati impotriva coruptiei, in timp ce retelele externe se supraincalzesc de atata activitate!

  2. Si totusi , de ce apa continua sa aiba doi atomi de hidrogen si numai unul de oxigen , cu toate ca domnul Severin si-a exprimat indignarea ?

  3. severică e prizonierul propriilor sale fantasme, inclusiv cele referitoare la tabelul lui Mendeleev sau la modul de interpretare a şpăgii. Ce-i trebuie libertate?

    • ….a fost „băiat bun în pușcărie”…„jigodia.”…..în libertate nu putea ?

  4. Pe omul de rand il intereseaza mai putin,spre deloc, daca el va fi eliberat sau nu!!!! Important este daca spaga luata a fost data statului roman.Daca bani-i raman la portofel atunci nu e in regula.

    • Dupa mintea ta spagile luate de fel de fel de hoti si escroci merg la bugetul statului ! Mare ti-e gradina ….. !

    • Ce bani, musiu, tu vorbesti vorbe! Era in discutie doar 10000 de euro, nu milioane, ca la editat! Acolo e buba, nu la Severin, pacalit usor de niste ziaristi britanici ,specialisti in inscenari!

  5. DUPA CE SE VA FINALIZA ” REFORMAREA ” CODULUI PENAL, C P PENALA ….SI SE VOR DA LEGILE AMNISTIEI SI GRATIERII , VA FI O RARITATE INTRAREA UNUI INFRACTOR ( IN SPECIAL INFRACTORI POLITICI ) , LA PUSCARIE !

  6. Vai de mine dar nu este lege care să interzică celor care au ajuns în închisori prin acuzație DNA sa mai predea? Atunci nulitățile cum să pindă posturi și titluri universitare în țara în care toți polițaii, sereiștii, militarii și procurorii sunt minim doctori în științe și unii și academicieni. O recomandare cu greutate de la doamna Monica Luiza Macovei și dna. Cristina Guseth putea să suplinească cu brio disciplina vacanță de la universitate.

  7. Săracu’, a făcut un an şi ceva din patru şi încă nu l-au liberat! Numai banditu’ de Soros e de vină, cu multinaţionalele lui şi cu statu’ paralelipipedic!

  8. Judecatoarea care aretrocedat ilegal un sat intreg si condamnata la 7 ani a fost eliberata conditionat dupa 4 LUNI pentru buna purtare. Unde sunt cei carea apara in strada justitia care a eliberat-o dupa 4 luni pe corupta judecatoare ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.