Intră în țară gaze din import prin două locuri, ambele din Bulgaria, Negru Vodă și Giurgiu, în total 5,7 milioane metri cubi, potrivit datelor interactive Transgaz https://www.transgaz.ro/ro/line-pack-intraday.
Ies din țară, ca export, 8,3 milioane mc, din care 7,2 milioane mc către Ungaria și 1,1 milioane mc către Republica Moldova. Aproape tot importul reprezintă în fapt tranzit de gaze către Ungaria, pe care îl prestează Transgaz, dar având în vedere cantitatea de gaze indicată ca export net la unguri, rezultă că exportăm și din producția locală.
În Moldova, este vorba doar de producție locală exportată.
Avem o diferență de 2,6 milioane mc între export și import, ceea ce înseamnă că suntem net exportatori cu această cantitate. Ne permitem să exportăm acum gaze pentru că vremea este caldă, industria mare consumatoare este în mare parte închisă, deci consumul intern este redus.
În plus, depozitele de gaze sunt 100% pline, așa că acele contracte de import anterior încheiate trebuie derulate în continuare, dar trebuie găsită și o întrebuințare pentru aceste gaze, anume exportul.
Revenind la import, deși aceste gaze vin din Bulgaria, în realitate ele doar tranzitează țara vecină venind din Turcia. La rândul său, Turcia doar funcționează ca un hub. Proveniența acestor gaze poate fi Rusia, Azerbaijan sau chiar Turcia.
Producția internă este aproape de maximum – 23,8 milioane mc, asigurată de Romgaz, Petrom și BSOG , în Marea Neagră.
Ponderea gazelor importate este din Rusia prin intermediari. La fel procedeaza toti europenii ipocriti care se bat cu caramida in piept ca sanctioneaza Rusia. Intre timp PIB-ul Rusiei creste la foc automat.
Asta inseamna ca ungurii au mai mult decat cuptoare pentru covrigi!😆
Că doară nu o să-l dăm la românii din satele românești din Munții Apuseni din Brad, Abrud, din satele maramureșene, din satele Vechiul Regat. Dăm la Ungaria care ne sapă și umple zilnic UE și lumea de minciuni despre România și români. Dar domnul acela elegant ce conduce Transgaz, domnii Ciolacu, Ciucă acum la butoane nu asemenea datorii făță de țară și români. Guvernanții ca și parlamentarii români, că cei au UDMR dau săptămânal sama în față alegătorilor unguri, au treabă cu îndeplinit ordinele licuriciului și înarmare pentru NATO. Și iarna ce vine, și vântul ce suflă și frigul din case, și buda-i în deal…
Te întrebi, cum de Romania se aliază UE și occi privind restricțiile de importuri din rusica, atâta timp cât ambasada Rusiei funcționează cu brio in Romania?! În legătură cu importul, cum adică, Romania importa gaze din propria resursă și vinde consumatorilor cu preț uriaș, în timp ce, republicii moldova i se da aproape gratuit și vecinilor la preturi minuscule? Asta e jaf, escrocherii și înșelăciune prin lege pentru cetățenii consumatori de gaze din Romania.
DUPA CE EXPORTAM TOT CE E DE EXPORTAT,AVEM STOC 100% SAU CHIAR IN ACELASI TIMP TREBUIE FACUTA URGENT SI ALTA MUTARE.
S-A MAI SCRIS CA DIN ACEEASI GROAPA EXTRAGE DEJA TURCIA? AR TREBUI SA ALIMENTATI TOATE NAVELE TURCESTI INAINTE SA EXTRAGETI PTR RESTUL: LUATI DEJA $ SI TOATE NAVELE SUNT OCUPATE DECI INDIRECT DIN ACEASI GROAPA LUATI $ DIN PARYEA LOR OFERINDU-LE PLINUL,SUB NAS =EVENTUAL CU UN PRET FOARTE PUTIN MAI MIC CAT SA LE CONVINA BORCANUL CU MIERE 🙂
Carolina de Nord a cerut o sută de miliarde de dolari pentru a combate consecințele dezastrelor naturale de la Zelensky, care are în mâini mai mulți bani de la contribuabili americani decât Statele Unite, scrie The Babylon Bee. Kievul a răspuns modest că nu știe unde sunt banii.
și-am pus pe butuci Industria Chimică, măR🤮g…
● RumburKK- ChimiZd 2xperfect_MICȚIONAT la CEPECAca-RumburKK ●
Nu ar fi indicat sa nu combinam tranzitul cu importul/exportul ? Pentru rigoare, ca sa inteleaga tot omul !
– export de materie prima, import de produse finite
Exportam gaze in Moldova gratis sau pe bani?
„Aproape tot importul reprezintă în fapt tranzit de gaze ”
Adica nu Romania nu ADUCE/IMPORTA nimic ci doar tranzitam gazul ALTORA contra cost. O masina straina care tranziteaza romania nu devine masina romaneasca pe teritoriul romanesc !!! Chiar ma intreb daca ziaristii astia au vreo pregatire…
Iar daca avem gaz in plus e foarte bine ca exportam in Ungaria. Ungurii platesc la pretul pietii spre deosebire de ucrani si moldoveni.
Nu exporta gaze Romania in Ungaria,poate in viitor sa fie tara de tranzit.Ungaria ia gazele prin Turkish Stream-gaze rusesti ieftine,conducta pe sub marea neagra,Turcia,strabate Bulgaria,apoi Serbia.Romania importa gaze pe rupte,gaze bulgaresti,pt ce ia gaze din Bulgaria,proprietate a ei cumparate din Turcia,dupa acord vechi cu Azerbaidjan.Bulgargaz si Botas au contract pe10ani,bulgarii au acces la10terminale turcesti din12,dar platesc la turci juma de milion euro pe zi.10miliarde m3 poate sa ia Bulgargaz de la turci.Gazele intrand in Turcia ei le nationalizeaza dupa contract sunt bulgaresti si scumpe.Mai ieftine sunt la IGB-interconector Grecia Bulgaria-firma50la suta proprietate Bulgargaz,25a grecilor si25italiana.Astea nu ajung in Romania.De la1octombrie Bulg are acces la terminalul de gaz lichefiat de la Alexandropolis,proprietate20la suta a statului bulgar,20 a celui grec,20 a transportatorilor ciprioti si 20americana.A facut comanda acum cateva luni si a luat gaz norvegian statul bulgar,amestecandul cu cel din interconector si cu cel propriu.Articolul e scris sa se creada ca Bulgaria e doar tara de tranzit.
Cum ramane cu EON? Nu pot sa cred ca romanii sunt atat de imbecili sa-i lase pe unguri s-o cumpere!!! Ciolacule, vrei sa fi presedinte? Rascumpara EON! Energia este vitala. Toti nationalizeaza. Ciolacule ramai proasta satului daca nu rascumperi EON. Ramai prost indiferent cati papuci de sultan pupi. Ai coloana si arata ca poti sa faci ceva.
Hai sa nu mai batem campii…daca toata lumea are gaz si nu se plange nimeni, care e problema??