Marile agenţii internaţionale scriu în continuare despre protestele din România faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.
Peste 15.000 de români manifestau duminică în România pentru a 22-a zi consecutiv contra unui proiect de lege al guvernului ce deschide calea exploatării în Transilvania a unei mine de aur canadiene ce implică utilizarea unei mari cantități de cianură, a relatat AFP, citată de Agerpres.
La București, 10.000 de manifestanți, potrivit unui fotograf de la AFP și presei române, au scandat: „Corporația nu face legislația” și „Uniți, salvăm Roșia Montană”, satul unde compania canadiana Gabriel Resources intenționează să extragă 300 de tone de aur și 1.600 tone de argint.
Unii agitau drapele românești și pancarte pe care scria „Dați-ne țara” înapoi.
„Ceea ce mă îngrijorează este că ei vor să distrugă natura și patrimoniul, galeriile miniere romane. Dar vom continua să facem rezistență, trei săptămâni au trecut și noi încă suntem aici”, a declarat pentru AFP Nicoleta Bogza, o studentă.
Aproximativ 12.000 de tone de cianură pe an, adică de 12 ori mai mult față de cantitatea de cianură folosita în întreaga UE pentru exploatarea minieră, vor fi necesare pentru acest proiect ce prevede deplasarea a sute de familii și distrugerea parțială a patru munți.
Guvernul de centru-stânga al lui Victor Ponta, care a promis să blocheze proiectul în timpul campaniei electorale, a provocat furia unei părți a românilor adoptând spre surpriza generală la sfârșitul lunii august un proiect de lege ce deschide calea acestui proiect și facilitează exproprierile, amintește AFP.
De trei săptămâni, zeci de mii de români, majoritatea tineri, au ieșit în stradă pentru a denunța proiectul de mină. Ca și în alte țări din Balcani, aceste manifestații de o amploare fără precedent după anii 1990 s-au transformat în proteste împotriva guvernului și clasei politice, acuzate de corupție și dispreț față de interesul public, notează AFP.
Săptămâna trecută, Ponta a sugerat că proiectul va fi îngropat „rapid”, înainte de a-și schimba părerea și a accepta înființarea unei comisii parlamentare speciale asupra acestui proiect și dezbateri în Parlament care sunt de așteptat să dureze până la mijlocul lunii noiembrie.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.