Ai greșit ca magistrat? Răspunzi material

Noul pachet de legi privind Justiția prevede că statul este răspunzător patrimonial atunci când se produce o eroare judiciară, dar ulterior tot statul se va îndrepta împotriva magistratului care a produs prejudiciul, iar acțiunea nu mai va fi una facultativă.

”De multă vreme s-a vorbit de legea răspunderii magistraților: de principiu, judecătorii și procurorii răspund penal în condițiile legii. Este o prevedere de principiu. Se menține prevederea constituțională potrivit căreia statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare. Prejudiciile cauzate prin erorile judiciare nici nu pot fi altfel, pentru că este un principiu constituțional. Răspunderea statului este stabilită în condițiile legii. Aici apare o modificare: solidaritatea în răspundere a celui care cauzează prejudiciul alături de stat. Am propus abrogarea art. 6 din art 96, care spune: pentru repararea prejudiciului, persoana se poate îndrepta împotriva statului, prin Ministerul de Finanțe. O altă modificare: dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se îndreaptă cu acțiune de despăgubire împotriva judecătorului/procurorului care a săvârșit eroarea cauzatoare de prejudiciu. Modificarea este că statul se îndreaptă împotriva magistratului care a comis eroarea, față de actuala prevedere, care spune că statul se poate îndrepta”, a declarat miercuri ministrul Justiției, Tudorel Toader la prezentarea noului pachet de legi în Justiție.
Toader a anunțat că va face publice toate situațiile în care statul a fost nevoit să plătească despăgubiri în baza unor decizii CEDO, iar Ministerul Finanțelor nu a îndreptat niciodată vreo acțiune de recuperare a prejudiciului de la vreun magistrat.

Magistrații condamnați pentru vătămare corporală, excluși din funcție

O altă propunere precizează că magistrații condamnați pentru vătămare corporală din culpă nu vor mai putea să își păstreze funcțiile.

„În prezent, decizia aparține CSM. Eu cred că aici nu e chestiune de apreciere, ci de constatare a unui fapt obiectiv incompatibil cu statutul de magistrat”, a spus Toader.

Ministrul Justiției a precizat că legislația actuală prevede că este nevoi de 90 de zile de îngrijire medicală pentru a fi încadrată fapta la vătămare corporală din culpă.

„Legea este egală pentru toți, această prevedere legală nu se justifică”, a mai spus Toader.

Direcție care să investigheze magistrații, înființată în cadrul Ministerului Public

Ministrul Justiției vrea și înființarea unei direcții specializate în cadrul Ministerului Public, pe lângă DNA și DIICOT, care să se ocupe de investigarea presupuselor fapte penale ale magistraților.
Propunerea face parte din proiectul de modificare a legilor justiției, prezentat, miercuri, de Tudorel Toader.
„Propunem înființarea unei direcții specializate în cadrul Ministerului Public, o a treia direcție pe lângă DNA și DIICOT, o direcție care să aibă compteneța exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de către magistrați”, a spus Toader.
Ministrul Justiției a susținut că prin această direcție se va proteja autonomia judecătorilor.
„În felul acesta, avem în vedere implemnatrea unei protecții și autonomii, a unor garanții față de magistrații că ar fi comis infracțiuni. Ați văzut și am văzut faptul că uneori se reclamă în spațiul public de către judecători, ca urmare a unei soluții, sunt anchetați de către autorii rechizitoriilor ale căror soluții au fost infirmate. Personal, eu am această convingere pentru că nu avem soluții care să o confirme, dar ca o garanție pentru independența judecătorilor vom avea un corp specializat, format din 20 de procurori care să ancheteze reclamatele presupus a fi săvârșite de către magistrați”,a explicat Tudorel Toader.
Ministrul Justiției a prezintat, miercuri, modificările propuse pentru legile justiției.
Este vorba despre Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
„Proiectul de lege va merge la Guvern, Guvernul exprim speranța că îl va adopta, după care îl trimitem imediat în Parlament pentru a intra în procedură legislativă normală. Adică nu este și nu poate fi vorba despre adoptarea prin OUG”, a mai spus Toader.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.