Ajun de Crăciun la Teatrul Național ”I.L. Caragiale”, cu spectacole fierbinţi şi mari actori

Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele în Dineu cu proşti

“Dineu cu proşti”, o comedie spumoasă

O piesă de neuitat…  Vreţi să vă distraţi, să uitaţi de griji, să vă amuzaţi, vreţi să râdeţi, şi iar să râdeţi, atunci mergeţi să vedeţi această comedie savuroasă, bine construită, vie, alertă, eficace, cu o distribuţie perfectă…

Dincolo de situaţiile ce provoacă râsul, de dialogurile explozive şi de mişcările comice, piesei nu-i lipseşte consistenţa psihologică…

Un spectacol pe gustul tuturor…

Titlul piesei lui Francis Veber e limpede ca „bună ziua”, dialogul nu intră în zone întunecate, scriitura e extrem de naturală. Tot respectul pentru mecanica râsului pusă-n funcţiune de Francis Veber. Piesa e o construcţie care „merge ca unsă”, gagul îşi regăseşte adevărata condiţie, apare exact în clipa în care-l aştepţi…

Francis Veber are marele talent de a scrie nişte fabule bine împănate cu lovituri de teatru. Râsul provocat de acest vodevil este imposibil de oprit.

Regizor, dramaturg şi scenarist francez, Veber a debutat cu comedii de genul farsă în anii ’70. Fiu al unui cuplu de scriitori, în a cărui „filieră” îi regăsim pe celebrii Tristan Bernard şi Pierre-Gilles Veber (autorul filmului Fanfan La Tulipe), şi pe Catherine Veber, Francis Veber a lucrat ca jurnalist, dedicându-se apoi cu pasiune scenariilor pentru comedii. Primul succes important, filmul cunoscut şi de publicul nostru, Le Grand Blond Avec Une Chaussure Noire / Marele blond, cu Pierre Richard.(1972).

A colaborat cu regizorul Edouard Molinaro, pentru L’Emmerdeur (1973) în care i-am văzut pe Jacques Brel şi Lino Ventura. Cu acelaşi succes i se joacă, în acelaşi an, Le Magnifique, cu Jean Paul Belmondo.

I se datorează marele succes al filmului La Cage Aux Folles (cu Ugo Tognazzi şi Michel Serrault), care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu.

Debutul lui ca regizor s-a consemnat în 1976 cu comedia-dramă Le Jouet, pentru care a scris şi scenariul. Filmul despre un băiat care îi dă tatălui său o lecţie de viaţă cumpărîndu-şi o jucărie-om a fost adaptat în Statele Unite sub numele The Toy.

Un alt film, Les Fugitifs, a fost de asemenea adaptat în America, dar, de această dată, Francis Veber l-a regizat el însuşi.

Veber a lucrat pe ambele ţărmuri ale Atlanticului ca scenarist şi regizor. În 1998, a avut un mare succes internaţional cu Le Diner de Cons / The Dinner Game / Dineu cu proşti. Pentru acest film, vizionat de peste nouă milioane de francezi, realizat după comedia scrisă de el în 1993, Veber a fost nominalizat la Premiul César pentru cel mai bun regizor şi a primit acest prestigios premiu pentru categoria cel mai bun scenariu. Jacques Villeret (interpretul lui François Pignon) a primit Premiul pentru cel mai bun actor, iar Daniel Prévost, Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Creaţiile lui, în care cruzimea se împleteşte cu blândeţea, se bucură de un mare succes de public. Veber stăpâneşte arta de a dibui personaje simple, dar pline de contradicţii, care ne seamănă atât de bine când el le adaugă acea tuşă de candoare, de naivitate, de stângăcie, pe care le face să evolueze în situaţii dificile, creând astfel comicul de situaţie de care spectatorii nu se mai satură…

Regie: Ion Caramitru

Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu

Cu:  Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele, Medeea Marinescu, Aylin Cadîr, Alexandru Bindea, Costina Cheyrouze, Teodora Mareş, Dorin And one, Tomi Cristin, Alexandru Georgescu

Spectacolul este pprogramat în 20 şi 21 decembrie, la ora 20:00, la Sala Mare.

“Magic Național”, unde veţi râde, cânta şi dansa

Marius Manole şi Medeea Marinescu în Magic Naţional

Lume, lume…. Naționalul râde, cântă și dansează într-un spectacol-eveniment, un concert teatral, un prilej de a vă întoarce către bucuria unei muzici mereu noi și nostalgice. Cu un aer retro, dar pe ritmuri moderne, spectacolul-concert aduce pe scenă actori de marcă, fără mască, doar cu… muzica lor.

Vom descoperi o Edith Piaf cântată magnific de Anca Sigartău, o vom reîntâlni pe Tania Popa în fragmente pasionale din marele repertoriu rusesc, iar aerul Bucureștiului interbelic va răsuna în romanțele spuse misterios de Aylin Cadâr.

Medeea Marinescu și Marius Manole propun o călătorie artistică, ce ne va desprinde de cotidianul asurzitor și ne va conduce spre lumea muzicii calde și a cuvintelor șoptite.

Istvan Teglas, Eduard Adam și Lari Giorgescu vor spune povești de viață și artă… dincolo de cuvinte: pantomimă, improvizație, momente coregrafice.

Cei mai tineri actori din trupa Naționalului, Emilian Mârnea, Petre Ancuța și Florin Călbăjos vă vor surprinde cu cel mai scurt, vesel, ritmat concert, unde și-au luat ca parteneri câteva zeci de instrumente.

Sunteţi invitaţi la Magic Național pe ritmurile pline de viață și de optimism inventate de Emy Drăgoi, muzicianul-lăutar supranumit în Franța… Regele jazzului la acordeon.

Regie: Ion Caramitru

Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu

Muzică live: Emy Drăgoi, 3D Pro`ect, Jazz Hot Club Romania, Lucian Maxim

Lighting design: Mircea Mitroi Video: Andrei Florea Sunet: Sorin Brehuiescu, Călin Țopa

Joi, 21 decembrie, la ora 20:00, la Sala Mare

Magic Național este un amplu spectacol-concert fermecător, un eveniment cultural prin îmbinarea strălucită a muzicii cu poezia, prin reunirea artelor pentru a transmite sensibilă emoție Marelui Public.

“Cafeneaua”, cu strălucitorul Horaţiu Mălăele

Dana Dogaru, Horaţiu Mălăele şi Emilia Popescu în Cafeneaua

Un spectacol independent găzduit de Teatrul Național din București. Un spectacol al fiecăruia și al tuturor!

Cafeneaua – o bufonadă amară, ce ne propune să cunoaştem povestea simplă a unei familii americane: Louise şi Wally Murdock (văzuţi la 30, 50 şi 70 de ani); căsnicia lor fisurată, dar şi consolidată de apariţia tinerei Janet. Protagoniştii spectacolului sunt mari actori ai scenei româneşti: Emilia Popescu, Dana Dogaru şi Horaţiu Mălăele.

O comedie de Sam Bobrik și Ron Clark, în care râsul capătă gustul sărat al lacrimilor. Un spectacol despre viață, iubire, trădare și singurătate; un spectacol al tuturor, dar mai ales al sufletelor anonime, pustiite de necazuri aparent banale.

Un spectacol de calitate, amuzant, spumos, reconfortant, învăluit în omeneşti melancolii…

Horaţiu Mălăele transformă o dramoletă americană mofluză într-o explozie de umor şi de emoţie. Abilităţi dramatice în regim de exclusivitate.

“Mai limpede ca orice, mi-am descoperit ambiţiile şi slăbiciunile, norocirile și nenorocirile, viaţa mea, a voastră, a noastră şi toate la un loc răsturnate în viaţa acestei familii imaginate – oglinda vie şi spăimântătoare a vieţii noastre pe pământ”, mărturiseşte Horaţiu Mălăele, regizorul spectacolului.

Duminică, 24 decembrie, la ora 19:00, la Sala Mare.

“Freak show”, cu Florin Piersic Jr.

Florin Piersic Jr în Freak Show. Foto Florin Ghioca

La final de an, pe 26 decembrie, de la ora 20.00, la Sala Studio a TNB, spectatorii bucureșteni se vor reîntâlni cu Florin Piersic jr, în spectacolul Freak Show.

Realizat după un material scris de Florin Piersic jr, în regia și interpretarea sa, Freak Show este un one-man-show unic în România, un spectacol dinamic, gândit astfel încât să țină publicul cu sufletul la gură, timp de două ore. Cei prezenți vor avea ocazia să urmărească evoluția cameleonică a unui singur actor care se transformă continuu în alt personaj, într-o succesiune halucinantă. Miliardar de carton, muncitor pe șantier, bancher, pensionar, producător de film sau profesor – acestea sunt doar câteva dintre cele 13 personaje pe care Florin Piersic jr le aduce în lumina reflectoarelor.

Freak Show a fost prezentat cu succes publicului român din Germania (Köln), Canada (Toronto, Calgary, Ottawa, Moreal), Belgia (Bruxelles – Centrul Cultural Bozar), Franța (Toulouse – Théâtre de la Comedie), Marea Britanie (Londra – Leicester Square Theatre) și a primit aplauze îndelungi din partea spectatorilor care au umplut sala Operei Naționale din Timișoara și a Operei Naționale din Cluj Napoca.

Spațiile expoziționale ale Teatrului Național ”I.L. Caragiale” găzduiesc o serie de manifestări în cadrul programului TNB Parateatral – Arte vizuale.

Ieri s-a deschis, în Rotonda din foaierul Sălii Mici a TNB, deschiderea SIAN- Salonul Național de Artă Naivă (ajuns la a XIV-a ediție), organizat în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Este o expoziție bienală, care are ca scop principal promovarea celor mai valoroase lucrări ale artiștilor naivi din țară și din străinătate, asigurând o remarcabilă continuitate a programului multianual de Revigorare a meșteșugurilor tradiționale și promovare a creativității artistice, susținut de INP. Deschisǎ în preajma sǎrbǎtorilor de Crǎciun şi Anul Nou, expoziţia este pe cât de diversǎ, pe atât de motivatǎ din punct de vedere artistic – o multitudine de stiluri, compoziţii pline de viaţǎ, multe elemente animate, abordând subiecte variate, de la obiceiuri de sǎrbǎtori, scene din viaţa satului, scene citadine la imaginare poveşti.

Pe simeze sunt etalate lucrări ale unora dintre cei mai apreciaţi artişti naivi din: Finlanda, Germania, Italia, Israel, Serbia şi din România. Cele mai valoroase lucrări vor fi premiate de un juriu de specialitate.

Expoziția rămâne deschisă până în data de 19 ianuarie 2018. Accesul publicului se face prin Bd. Carol.

În foaierele etaj I și II ale Sălii Studio a TNB s-a vernisat, tot ieri, o expoziție foto-documentară de mare interes, consacrată personalității Reginei Maria a României, expoziție intitulată Regina Soldat. Proiectul, care prefațează aniversarea Centenarului Marii Uniri, este organizat de Asociația România Culturală în parteneriat cu Teatrul Național ”I.L. Caragiale”, cu sprijinul Bibliotecii Academiei Române, al Bibliotecii Naționale a României, al Muzeului Militar Național și al Arhivelor Naționale ale României, care au pus la dispoziția organizatorilor un bogat fond foto-documentar care va fi expus în premieră.

În Foaierul Media (aripa Tudor Arghezi) , se va vernisa joi, 21 decembrie 2017, la ora 19.00 expoziția pictorului Ion Gîtlan, participant la Revoluția din 1989 și tatăl primului Erou Martir ucis la Sala Dalles în 21 decembrie. Expoziția este consacrată memoriei celor căzuți la Revoluția din Decembrie 1989 şi rămâne deschisă până în 12 ianuarie 2018.

În Foaierul Media (aripa Intercontinental), publicul va putea viziona, până la sfârșitul lunii ianuarie 2018, expoziția de pictură a cunoscutului poet Marin Sorescu (deschisă în octombrie 2017), despre care Acad. Eugen Simion afirmă în prefața catalogului editat cu acel prilej că reprezintă ”o explozie frumoasă și gravă de inocență și inteligentă afecțiune”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.