Al-Qaida contra Statului Islamic, în Caucaz

La 11 august 2015, o depeşă a AFP anunţa că în urma unei operaţiuni a forţelor speciale ruseşti în Daghestan a fost ucis şeful organizaţiei islamiste Emiratul Caucazului, Magomed Suleïmanov, insistând asupra pretinsei lui supuneri faţă de Statul Islamic. Dar, aşa cum arată Causeur.fr, amintitul “emir” nu s-a alăturat niciodată organizaţiei prin care Abu Bakr Al-Baghdadi a supus regiuni întregi din Siria şi din Irak.

Este vorba despre o eroare datorată necunoaşterii conflictelor interne din cadrul rebeliunii islamiste caucaziene. Începând din 2007, Emiratul Caucazului revendică suveranitatea asupra părţii ruseşti a Caucazului şi duce un război împotriva Rusiei, marcat prin două atentate grave la metroul din Moscova, în 2010, şi la aeroportul Domodedovo, în 2011.

După moartea conducătorului său istoric, cecenul Doku Umarov, în septembrie 2013 (dată comunicată de partizanii săi), succesorul lui, daghestanezul Aliaskhab Kebekov, a avut dificultăţi în menţinerea aparentei unităţi a acestei structuri transregionale. El s-a apropiat oficial de Al-Qaïda începând din iulie 2014 susţinându-l pe Ayman Al-Zawahiri, urmaşul lui Ben Laden, în disputa acestuia cu “califul” Al-Baghdadi din Siria.

Potrivit teologilor apropiaţi de Al-Qaïda (Al-Maqdisi, Abu Qatada…), Kebekov îl considera pe Al-Baghdadi un impostor. Teoreticienii respectivi opinează că doar primul emirat istoric – cel al talibanilor din Afganistan – ar fi avut legitimitatea de a fonda un califat. Conflitul subteran dintre Al-Qaïda şi Statul Islamic a determinat grupurile de esenţă takfiristă (extremişti islamişti, adepţii unei ideologii violente) să se poziţioneze. Sub conducerea cecenului Doku Umarov (2007-2013) Emiratul Caucazului a ştiut să se menţină ambiguu în raporturile sale cu fosta organizaţie a lui Usama Ben Laden. Astfel, cei doi cei mai mari specialişti privind cele două grupări au opinii diferite: în vreme ce americanul Gordon Han consideră că emiratul este legat de Al-Qaida, cecenul Maïrbek Vatchagaev vede în această lectură a lucrurilor o operaţiune rusă de dezinformare. Cu succesorul său Kebekov, alianţa dintre multinaţionala lui Ben Laden şi emiratul caucazian este incontestabilă. Ca urmare, din câmpiile siriene, conflictul dintre Al-Qaïda şi Statul Islamic s-a deplasat în Caucazul de Nord.

După decembrie 2014, organizaţia Statul Islamic a reuşit să se implanteze şi în Daghestan, după defectarea lidrilor locali ai Emiratului Caucazului. Atât de mult şi atât de bine încât, la moartea lui Kebekov, în aprilie 2015, Emiratul a ajuns într-o situaţie foarte delicată: neafirmându-se niciun lider, emirii regionali au ameninţat cu un jurământ de credinţă faţă de Califat. În iunie 2015, mulţi dintre lideri au făcut jurământ de supunere faţă de Al-Baghdadi şi au creat wilayatul (regiunea) Caucazul de Nord în sânul Califatului. S-a născut astfel o organizaţie islamistă concurentă Emiratului Caucazului.

Lui Kebekov i-a succedat Magomed Suleïmanov, cunoscut pentru poziţiile sale virulente faţă de aliaţii lui Al-Baghdadi pe când el deţinea funcţia de qadi (judecător suprem) al Emiratului Caucazului. Nu se poate spune deci că el era apropiat de Statul Islamic, aşa cum susţine o mare parte a mass-media după moartea lui de săptămâna trecută. Ca şi în alte părţi, în mişcarea jihadistă, realpolitik şi conflictele datorate personalităţilor foarte puternice deţin un loc preponderent. Organizaţii teroriste, Al-Qaïda şi Statul Islamic nu sunt mai puţin grupuri politice, fiecare cu interesele sale. (D.C.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.