Alegeri în Marea Britanie – coșmar înainte de Crăciun

”Coșmar înainte de Crăciun”, scria The Economsit depre alegerile generale din Marea Britanie, de pe 12 decembrie. Pentru revista liberală este un coșmar că Partidul Conservator condus de premierul Boris Johnson este dat câștigător de aproape toate sondajele, iar aceasta înseamnă ieșirea Marii Britanii din UE, cu sau fără un acord cu Bruxellesul – aceasta este principala promisiune a lui Johnson. Pentru The Economist este un coșmar și din punct de vedere financiar, căci revista estimează o cădere a indicilor bursei de la Londra și a lirei sterline, în cazul în care conservatorii vor câștiga.

46 de milioane de alegători sunt așteptați la vot în Marea Britanie, joi, 12 decembrie. Prezența la ultimele alegeri, la europarlamentarele din mai, a fost de 68%. Însă britanicii nu au mai organizat alegeri în lunile friguroase ale anului de aproape 100 de ani, motiv pentru care presa britanică se așteaptă la o prezență ceva mai redusă.

Alegerile din Marea Britanie sunt despre ieșirea din UE. Dincolo de sondajele care dau câștigător Partidul Conservator, pro-Brexit, până și băncile centrale din Europa estimează că deznodământul va fi ieșirea Marii Britanii din UE, iar acesta este un semnal foarte important. Spre exemplu, guvernatorul băncii centrale a Franței, Francois Villeroy Galhau, a vorbit deschis despre perioada ”de după Brexit” și despre ”noua arhitectură financiară Europeana” de după Brexit.

Un alt semnal vine din agenda Consiliului European care are loc la Bruxelles pe 12-13 decembrie, chiar în paralel cu alegerile din Marea Britanie. Consiliul, primul prezidat de belgianul Charles Michel (succesorul polonezului Donald Tusk) va discuta despre ”pregătirea negocierilor pentru viitorul relațiilor UE-Marea Britanie după retragere”.

Sondajele din Marea Britanie dau câștigător Partidul Conservator, cotat cu peste 42% din intenția de vot. Preferința publicului britanic pentru un partid pro-Brexit mai este indicată de cel puțin doua fenomene. Incepand din martie 2017, când a fost activat articolul 50 din Tratatul UE (adică procedura de ieșire a Marii Britanii din UE), fiecare amânare a datei ieșirii din Uniune a adus instabilitate politica. Al doilea fenomen este creșterea bruscă a popularității Brexit Party (partidul condus de Nigel Farage) de fiecare dată când a fost amânată ieșirea din UE. În acest fel a ajuns un partid nou creat (pornind totuși de la populatitatea fostei formațiuni a lui Farage – UKIP) să câștige alegerile europarlamentare din Marea Britanie, cu 30% din voturi. Acestea sunt semnale clare că exista un electorat important pro-Brexit, un electorat care este capabil să se mobilizeze. Fundamental este că Nigel Farage și Brexit Party au decis să nu înscrie candidați în circumscriptiile în care conservatorii sunt favoriți. Este o mare mână de ajutor pentru premierul Johnson și o decizie care va face, cel mai probabil, ca Brexit Party să nu aibă niciun deputat în Camera Comunelor.

Marea necunoscută a alegerilor nu ține de învingător, ci de majoritatea pe care o vor obține conservatorii lui Boris Johnson. Iar de aici se desprind doua scenarii principale.

Primul scenariu este cel al unei majorități confortabile pentru conservatori, iar aceasta poate duce la ieșirea a Marii Britanii din UE pe 31 ianuarie 2020 (ultimul termen stabilit in aceasta toamnă), fără vreo extindere suplimentară a Articolului 50. Va urma o perioadă de tranziție până în decembrie 2020, în care Londra și Bruxellesul vor incerca să negocieze un acord comercial. În cazul unui eșec, majoritatea din parlament îi va permite lui Johnson să scoată Marea Britanie din UE fără niciun acord.

Se poate ajunge la situația în care negocierea unui acord UE-Marea Britanie să se suprapună cu apogeul campaniei electorale din SUA și cu alegerile prezidențiale din SUA. Boris Johnson și Donald Trump au fost deja catalogați drept exponenți ai ”populismului” și ”naționalismului” începând încă din 2016. Campania furibundă impotriva celor doi a și început și va atinge apogeul în 2020, la patru ani de la victoria Brexitului la referendumul din Marea Britanie și de la alegerea lui Trump la Casa Albă.

Al doilea scenariu este cel al unei majorități insuficiente a taberei pro-Brexit. Aceasta înseamnă că premierul Johnson se va întoarce la situația care a dus la actualele elegeri – nu va avea suficiente voturi pentru a trece prin parlament acordul său de ieșire din UE. În acest caz, este probabilă o nouă amânare a datei Brexitului, după 31 ianuarie 2020. Mai mult, opoziția laburistă poate căuta o alianță de conjunctură cu Partidul Liberal Democrat pentru a forța un nou referendum pentru Brexit.

Exista și un scenariu puțin probabil, în care actuala opoziție laburistă ar putea forma o majoritate cu partidele anti-Brexit (Partidul Liberal Democrat și Partidul Național Scoțian). Este scenariul care ar putea duce la un nou referendum pentru Brexit, după o campanie care să asigure răstuarnarea votului din 2016. Însă adepții rămânerii în UE nu văd deloc cu ochi buni asocierea cu Partidul Laburist câtă vreme este condus de Jeremy Corbyn. În plus, sondajele dau ca foarte improbabil acest scenariu.

În ambele scenarii principale, totul va depinde de reorientările deputaților ce vor fi aleși pe 12 decembrie. Este drept că premierul Johnson le-a cerut candidaților conservatori să proclame în fata alegătorilor că vor respecta decizia populară de la referendumul din 2016 – ieșirea din UE. Dar, în ultimii ani, deputații conservatori au schimbat deseori tabăra.

Însă semnalele venite din partea băncilor centrale, din partea Consiliului European, a președintelui Franței arată că deznodământul va fi ieșirea Marii Britanii din UE. Singura necunoscută pe care alegerile de pe 12 decembrie o pot clarifica este dacă vom avea un proces scurt al Brexitului sau unul prelungit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Proletarii Mioritici din Anglia sint sfatuiti sa se Refugieze pe timpul Iernii in Padurile din Republica Irlanda – tara vecina si prietena Scotiei. Blondul Boris Johnson nu ofera decit alternativa Cetateniei Engleze, ceeace este Jignitor pentru Patriotii nostri.
    Camerista KGB Raluca Turcana lucreaza intens la un Decret al Principatelor pentru Protectia Proletariatului din UK.

  2. Situatia este in felul urmator:intelighentia britanica,corporatistii,poporul educat e anti Brexit,poolimea fara ocupatie,prostimea de la tara,sanchi fermierii,spionii Rusiei si SUA din media, sunt pro Brexit…exact ca in Romania

    • @Gollum: Dimpotriva! Englezii nativi, fermierii, pescarii din micile localiati engleze, nationalistii, cei care mai au un dram de mandrie, cei care inca mai locuiesc in zonele neinfestate de „sorosism”, „saharism”, „bangladeshism” si „jihadism” vor sa-si recupereze macar putin din mandria nationala si independenta (ata cat vor mai putea si cu orice riscuri).”Intelighentia britanica,corporatistii,poporul educat” cum spui matale nu sunt englezi, nu simt englezeste, nu-si iubesc tara, nu au mandrie nationala, nu-si cunosc nici prorpia istorie, nu doresc binele tarii si a poporului englez, ei lupta doar pentru binele corporatistilor straini care-i platesc si-i starnesc impotriva propriului popor. Ei nu au „o tzara”, „un popor”, „o istorie nationala”, „mandrie nationala”. N-au numic. Au doar stapani din afara care-i manipuleaza cu salariul lunar si-i spala pe creier pana la a lupta impotriva propriului popor si a tarii lor, a istoriei lor, a stramosilor lor, a generatiilor trecute, dar si viitoare, la interesul tarii lor. Sunt decisi ( si mana totul in lupta) sa-si vanda tara pe nimic stapanilor lor……internationali. Nici o diferenta intre ei si puitorii de bombe, taietorii cu cutitul si aruncatorii cu acid jihadisti care au infestat Maretul Albion si l-au ingenunchiat. Din pacate, Oliver Cromwell a cam dat coltzu….

  3. The Economist, oficiosul Rothschild-zilor titreaza: Cosmar.. pfuuuh.. o fi de bine?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.