Alegerile devin o afacere a serviciilor secrete

Serviciile secrete americane, preşedintele ales Donald Trump şi Vladimir Putin sunt personajele-cheie ale unei înfruntări a cărei miză este legitimitatea noii administraţii americane. La finalul săptămânii trecute, The Washington Post a publicat informaţii despre un raport CIA care arată că Rusia s-a implicat în alegerile prezidenţiale din SUA nu doar pentru a submina încrederea americanilor în sistemul electoral, ci pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câştige. Moscova a facut acest lucru prin intermediul unor personaje care au furnizat site-ului WikiLeaks mii de e-mailuri sustrase din serverele Partidului Democrat, inclusiv din mesageria șefului de campanie al lui Hillary Clinton, spune raportul CIA.

Informaţia apare într-un moment delicat, cu doar o săptămână înainte ca electorii să se pronunțe pentru alegerea preşedintelui SUA, pe 19 decembrie. Trump, care a pierdut votul popular, are cu 74 de electori mai mult decât Hillary Clinton.

Clinton ar fi ajutat mai mult planul Moscovei?

Agenţii Moscovei nu au atacat doar tabăra lui Clinton, ci şi Partidul Republican, însă strategii ruşi ar fi optat, în cele din urmă, să-l susţină pe Donald Trump şi să nu publice informaţii compromiţătoare despre el, scrie The New York Times. Un articol apărut în publicația rusă Regnum şi citat de Forbes, intitulat „De ce Hillary Clinton se poate dovedi mai bună pentru Rusia decât Trump“, explică modul în care Kremlinul a plănuit să o susţină pe Clinton, doar pentru ca administraţia să scoată la iveală deficienţele sistemului american. Ca preşedinte, Clinton ar fi distrus mitul perfecţiunii democraţiei americane. Apoi, afacerile Fundaţiei Clinton ar fi distrus şi mitul transparenţei administraţiilor americane. În cele din urmă, ar fi fost mai puţin probabil ca o administraţie Clinton să fi dus la izbucnirea unui conflict global decât administrația Trump, arată publicaţia rusă.

Lupta pentru legitimarea lui Trump

Până în acest moment, Donald Trump şi echipa sa au negat informaţiile din raportul CIA. „Sunt aceiaşi oameni care au ajuns la concluzia că Saddam Hussein deţinea arme de distrugere în masă“, a replicat Trump, după apariţia detaliilor din raportul CIA. „Cred că este ridicol. Cred că nu e decât o altă scuză. Nu cred asta!“, a mai spus Trump, într-o intervenţie la Fox News.

John Bolton, fost ambasador american la ONU şi potenţial adjunct al viitorului şef al diplomaţiei SUA, sugerează că întregul scandal pleacă de la o operaţiune sub drapel fals a administraţiei Obama. „Dacă credeţi că ruşii au făcut asta, atunci de ce au lăsat urme? Oare cine ar mai fi vrut să influenţeze alegerile şi să lase urme care să ducă la ruşi?“, a spus Bolton.

Preşedintele în exerciţiu al SUA, Barack Obama, a cerut comunităţii de informaţii să pregătească un raport despre influenţarea alegerilor de către Moscova. Poate fi un raport care să investigheze aşa-zisul război hibrid purtat de Rusia împotriva Vestului, poate fi un raport care să legitimeze noua administraţie Trump sau poate fi un raport nerelevant, care să se piardă în lupta politica dintre democraţi şi republicani.

Propaganda rusă în Germania

În paralel, serviciile secrete din Germania au început să vorbească despre „intensificarea frapantă“ a propagandei ruse şi a campaniilor de dezinformare menite să destabilizeze societatea germană, după cum relatează Reuters. „Am observat intensificarea spionajului cibernetic şi a operaţiunilor cibernetice care îi pot pune în pericol pe oficialii guvernamentali şi pe parlamentari“, spune Hans-Georg Maassen, şeful agenţiei interne de securitate din Germania. Maassen a mai vorbit despre propaganda rusă, susţinută de „resurse financiare enorme“, pentru a pune la cale „campanii de dezinformare“ ale căror ţinte sunt comunitatea rusă din Germania, partidele politice şi mişcările politice. Scopul ultim este „fragilizarea şi destabilizarea Republicii Federale Germania“.

Merkel se teme pentru alegeri

Ca şi Barack Obama şi Hillary Clinton, cancelarul Angela Merkel nu s-a ferit să sugereze că Moscova încearcă să manipuleze presa, pentru a îndrepta furia populaţiei către aspecte precum criza imigranţilor şi către instituţiile statului. În luna noiembrie, Merkel a declarat că nu exclude ca Rusia să influenţeze alegerile generale din 2017, din Germania, prin campanii de dezinformare şi atacuri cibernetice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.