Este Cod Roşu de inundaţii

România, sub ape! Sute de persoane evacuate din case

Este alertă la Guvern, din cauza vremii nefavorabile din toată țara.  Ministerul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat comandamentul de inundaţii în sistem de videoconferinţă cu autorităţile locale din judeţele aflate sub avertizări meteorologice de ploi abundente. 

Hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii pe râul Tărlung din Braşov şi Covasna până la 24.00. Pe râurile din bazinul hidrografic Trotuş din judeţele Bacӑu şi Covasna, avertizarea cod roşu de inundaţii este valabilă tot până la miezul nopţii.

UpdateMAI: Peste 500 de persoane au fost evacuate din case în urma inundaţiilor. Sunt afectate 72 de localităţi din 16 judeţe

Începând din această dimineaţă, personalul Ministerului Afacerilor Interne acţionează în 72 de localităţi din 16 judeţe afectate de inundaţii – Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea.

Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat, fiind cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni, anunţă MAI.

În judeţul Bacău sunt evacuate 19 persoane din localităţile Sănduleni, Oneşti, Moineşti şi Târgu Ogna, iar în judeţul Neamţ au fost evacuate preventiv trei persoane din localitatea Borca. În comuna Gârcina o persoană a fost surprinsă de viitură şi se desfăşoară operaţiuni de căutare şi salvare.

De asemenea, în comuna Fărcaşa (Neamţ) s-a intervenit pentru evacuarea a 430 de persoane.

În judeţul Suceava, au fost evacuate patru persoane din localitatea Valea Moldovei, iar în judeţul Covasna aproximativ 100 de persoane s-au autoevacuat din localitatea Lunca Mărcuşului şi sunt cazate la căminul cultural din sat. În judeţul Covasna se află şi ministrul Apelor, Ioan Deneş, el mergând în localitatea Băcel, grav afectată de precipitaţiile căzute în ultima perioadă, după ce sâmbătă dimineaţă s-a format o breşă în digul de pe malul stâng al pârâului Dobarlău, amonte cu 200 m de confluenţa cu pârâul Tarlung şi o altă breşă pe malul drept al pârâului Tarlung, la 1000 m aval de confluenţa cu pârâul Dobarlau.

Sâmbătă, au fost emise patru atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip cod galben care au vizat averse de ploaie, şi grindină pentru şase judeţe – Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Tulcea – şi două avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate cod roşu care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pentru râuri din cinci judeţe – Braşov, Bacău, Covasna, Harghita şi Neamţ.

De asemenea, conform MAI; traficul rutier este afectat pe zece drumuri naţionale şi pe şase drumuri judeţene. Traficul este întrerupt pe DN17B, la Poiana Teiului, judeţul Neamţ, pe DN2N, la Jitia şi pe DN2L, la Soveja, în judeţul Vrancea şi pe DN11B, în zona localităţii Casinu Nou din judeţul Harghita. De asemenea, circulaţia este blocată pe drumurile judeţene 174 A, din judeţul Suceava, 252 B, judeţul Bacău şi 124 în judeţul Harghita.

De asemenea, nouăsprezece judeţe se află sub avertizare cod galben de ploi torenţiale de sâmbătă de la ora 10.00 şi până duminică la ora 6.00, în timp ce pentru nouă judeţe meteorologii au emis sâmbătă cod portocaliu. Din cauza inundaţiilor circulaţia rutieră este oprită pe cinci drumuri naţionale. În judeţul Botoşani, o bătrână în vârstă de 81 de ani a murit sâmbătă, după ce tavanul locuinţei s-a prăbuşit peste ea din cauza infiltraţiilor generate de ploile puternice din ultimele zile.

Update.   Cod roşu de inundaţii în cinci judeţe

Hidrologii au emis o nouă avertizare cod roşu de inundaţii pentru judeţele Harghita, Neamţ, Bacău şi Covasna, pe râurile din bazinul hidrografic Trotuş, valabilă până la ora 24.00, urmând ca în acest interval să se producă viituri rapide şi depăşiri ale cotelor de pericol. De asemenea, judeţul Braşov se află sub cod roşu de inundaţii până la ora 18.00.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Trotuş, în judeţele Harghita, Bacău, Covasna şi Neamţ.

Hidrologii preciează că fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Trotuş, aval de. Târgu Ocna.

Averitizarea de cod roşu pentru Harghita, Bacău, Covasna şi Neamţ este valabilă până la ora 24.00.

 

Update.  Peste 260 de oameni din judeţele Neamţ şi Covasna sunt evacuaţi din cauza inundaţiilor

Peste 260 de oameni din judeţele Neamţ şi Covasna sunt evacuaţi din cauza inundaţiilor. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că este foarte posibil ca mai târziu, când starea vremii se va înrăutăţi, scoaterea oamenilor din zonele inundate să fie imposibilă.

Update. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, le-a solicitat prefecţilor, sâmbătă, în cadrul comandamentului de inundaţii de la MAI, să spună unde e nevoie cu exactitate de mai mulţi oameni şi utilaje şi dacă se impune trimiterea de ajutoare de primă necesitate către populaţia din zonele afectate.

„Vreau să ştiu cu exactitate unde e nevoie de mai mulţi oameni şi utilaje de intervenţie. Vreau ca prefecţii să avertizeze în continuare populaţia şi să analizeze dacă se impune să trimitem ajutoare de primă necesitate pentru populaţie, ajutoare de la rezervele de stat, nu cele alocate de Guvern”, a declarat Carmen Dan, la şedinţa comandamentului de inundaţii de la MAI.

Ministrul de Interne le-a cerut prefecţilor să evalueze pagubele în regim de urgenţă.

Arafat anunţă că 132 de persoane din comuna nemţeană Farcaşa au fost evacuate

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, sâmbătă, că s-a decis evacuarea a 132 de persoane din comuna Farcaşa din judeţul Neamţ, în condiţiile în care accesul în localitate este restricţionat încă de noaptea trecută, potrivit mediafax.ro.

„Intervenţiile momentane care sunt în desfăşurare şi care sunt extrem de importante sunt cea din judeţul Neamţ, comuna Farcaşa, unde am decis să evacuăm 132 de persoane, având în vedere că accesul în localitate de azi-noapte a devenit restricţionat şi este doar pietonal. Există risc acolo ca situaţia să se agraveze şi atunci am preferat evacuarea din imp pentru ca altfl evacuarea s-ar putea să fie imposibilă în cazul în care apar inundaţii şi probleme mai grave în zonă”, a declarat Raed Arafat, la şedinţa comandamentului de inundaţii de la Ministerul Afacerilor Interne.

Şeful DSU a mai anunţat că se va deplasa personal în zona Bacău-Covasna-Braşov.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Târlung – bazin mijlociu şi inferior, județele Braşov şi Covasna, au anunțat hidrologii.

Inundaţiile produse în ultimele 24 de ore în judeţul Neamţ au afectat 52 de locuinţe din 11 localităţi, se arată într-un raport întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. Potrivit sursei citate, au fost inundate 35 de gospodării, 68 curţi şi grădini şi 20 de fântâni, iar 4 poduri şi 20 de podeţe au fost distruse de viituri. Cinci persoane din Borca şi Farcaşa au fost evacuate, de pompieri, din calea viiturilor.  Peste 4.130 hectare de teren agricol şi 45 hectare de păşuni şi fâneţe au fost inundate, potrivit Antena3.

Aceeaşi sursă precizează că se circulă cu dificultate pe 11 sectoare de drum judeţean în localităţile Borniş, Băluşeşti, Rocna, Bătrâneşti, Trifeşti, Bucium, David şi Văleni. De asemenea, se circulă cu dificultate pe mai multe străzi din municipiul Roman.

În total, au fost afectate 77 de drumuri judeţene, comunale şi săteşti. Reţeaua de canalizare din localitatea Secuieni a fost distrusă pe o distanţă de 5 kilometri.
S-a reluat circulaţia rutieră pe sectoarele de drum naţional, din comuna Poiana Teiului, închise vineri din cauza aluviunilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil.
Judeţul Neamţ se află sub avertizare de cod portocaliu meteorologic şi hidrologic.

Vom reveni cu amănunte!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. In timp ce zeci de mii de romani se lupta cu stihiile naturii, neamtul se simte „confortabil”. Cu o saptamana in urma, spunea ca „in dimineata asta frumoasa, imi anunt candidatura”. Dar acea dimineata numai frumoasa nu era pentru vecinii sai din Alba care se luptau cu potopul. A dat acest neamt ingamfat vreun mesaj de compasiune? Dar ce el are sentimente? Mai ales pentru romani!

  2. Multumim din inima partidului! Guvernul e in C.O., iar padurile ia-le de unde nu-s.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.