Inițiativele politice ale democraților, criticate de presa tradițională

Alertă pe Wall Street: apare socialismul cu față americană

”Partidul Republican are o armă secretă pentru alegerile din 2020. Este foarte eficientă pentru că nu e detectabilă: democrații nu par să fie conștienți de existența ei. Iar republicanii nu trebuie să miște nici măcar un deget pentru a o folosi. Toți republicanii nu au decât să se așeze confortabil și să privească cum reprezentanta democrată Alexandria Ocasio-Cortez (foto)… există”. Astfel începe The Wall Street Journal o analiză distrugătoare a noii agende politice democrate propusă de amintita membră a Congresului, în vârsta de doar 29 de ani.

Pentru mai multe mari publicații americane, inițiativele lui Ocasio-Cortez, susținute de un grup de 40 de cogresmeni democrați, nu sunt altceva decât socialism pur, pentru că agenda propusă de o parte a Partidului Democrat prevede control guvernamental aupra unor mari pari din economia americană privată.

Ce propun Alexandra Ocasio-Cortez și unii dintre colegii săi de partid de au reușit să stârnească furia presei americane?

În primul rând, un ”New Deal Verde” prin care SUA să devină în doar zece ani o țară care să nu mai emită dioxid de carbon în atmosfera. Asta în condițiile în care în acest moment sursele nepoluante reprezintă doar 11% din sursele de energie ale SUA. Pe lângă acest plan utopic, WSJ mai critică și modul de aplicare al programului „verde” – prin intermediul unui ”Comitet pentru Green New Deal”. ”Planurile cincinale sovietice erau mai modeste”, scrie WSJ.

O altă popunere vizează asigurările de sănătate, unde democrații ar dori revenirea la planul fostului prezidențiabil de stanga Bernie Sanders – asigurările private să fie înlocuite de un sistem federal care să decidă ce medicamente sunt subvenționate, cu cât să fie plătiți medicii și spitalele. ”Ideea este ca toată lumea să aibă acces la îngrijirea medicală, fără să treci pe la companiile de asigurări private, să aștepți acordul lor, să suporți birocrația lor. Câți dintre noi au trecut oare prin situația în care trebuie să aștepți hârtiile, iar medicul îți spune că nu e sigur că asigurările îți vor suporta tratamentul. Să eliminăm toate astea”, a spus, la CNN, senatoarea democrată Kamala Harris. Pentru The Wall Street Journal, o asemenea reformă care să treacă în mâinile statului o afacere privată se numește socialism și trebuie respinsă.

Mai departe, democrații doresc garantarea unui loc de muncă pentru fiecare american care dorește să lucreze, este propusă introducerea concediilor cu plată și a cocediilor medicale plătite, plus un sistem de pensii de stat. Mai doresc și un nou sistem de control al companiilor. Senatoarea Elizabeth Warren își dorește un soi de cod de conduită special pentru companiile care au un venit anual de peste un miliard de dolari, prin care companiile să fie facute răspunzătoare nu numai în fața acționarilor, ci si a statului. 40% dintre membrii consiliilor de administrație ar trebui să fie aleși de angajați. Criticii proiectului susțin că o asemenea reformă ar da statului o pârghie de control asupra deciziilor private de afaceri.

O altă propunere democrată ține de majorarea taxelor. Ocasio-Cortez a propus taxe de până la 70% pe profitul celor mai bogați americani. Senatoarea Warren își dorește o taxă suplimentară de 2% pe activele care depășesc 50 de milioane de dolari și o taxa de 3% pe activele ce depășesc un miliard de dolari. Pentru The Wall Street Journal, aceasta înseamnă ”confiscarea averilor” și ”socialism”.

Și alte publicații americane au criticat planul aripii stângi a Partidului Democrat și au făcut-o dintr-o perspectiva mai puțin doctrinară. Așa-zisul Green New Deal este criticat pentru că nu ține cont de un fapt fundamental – geografia urbană a Americii, cu suburbii foarte populate care fac obligatorie naveta cu mașina, ceea ce este sursa a peste 40% din emisiile de dioxid de carbon din SUA. În loc de construirea unor garaje futuriste și mașini electrice inaccesibile americanului mediu, democrații ar trebui să propună construirea de locuințe cât mai aproape de locul de muncă, scrie Slate. În plus, proiectul democrat nu vine cu o soluție pentru minerii, fermierii, petroliștii care ar rămâne fără loc de muncă în urma aplicării unei asemenea agende ”verzi”. Pe scurt, proiectul verde sintetizează aproape toate lucrurile de care le este frica americanilor. Cel puțin, democrații fac o concesie în proiectul lor: ”nu suntem siguri că vom reuși să scăpăm de tot de flatulațiile vacilor și de poluarea produsă de avioane”…

”Proiectul este matematică democrată pura. Nu vorbește despre costuri și este vag și în privința taxelor necesare acoperirii costurilor. Însă este vorba de mii de miliarde de dolari. Proiectul lor spune că aceste costuri nu ar trebui să sperie, pentru că Rezerva Federală poate să ”extindă creditul” pentru aceste proiecte. Și ”pot fi create noi bănci private care să extindă creditarea”!”, scrie The Wall Street Journal.

Așa cum era de așteptat, inițiativa aripii stângi a democraților a fost primită cel puțin cu rezerve de colegii din partid. Lidera majorității democrate din Camera Reprezentanților, Nnacy Pelosi, a fost foarte rece: ”Este una din probabil multele sugestii pe care le primim. Nimeni nu știe ce este visul acesta ecologist sau cum îl mai numesc ei”.

Fostul vicepreședinte Al Gore, transformat în militant ecologist și îmbogățit de pe urma ”ecologismului de piata” pe care l-a promovat și a Bursei emisiilor de carbon de la Chicago, susține cu jumătate de gură planul democraților de stânga. ”Scopurile sunt ambițioase – acum începe perioada în care să decidem cele mai bune căi pentru a le atinge, cu soluții politice specifice și cu un calendar clar”. Cu siguranță că pentru Al Gore soluțiile trebuie să fie cele prin care ecologismul să devină o afacere cât mai profitabilă pentru mediul privat.

Propunerile tinerei Ocasio-Cortez se aseamănă mult cu programul lui Bernie Sanders, senatorul democart „socialist” care a încercat să obțină învestitura partidului la prezidențialele din 2016, în dauna lui Hillary Clinton. Și atunci, ca și acum, presa americană părea speriată că socialismul a revenit în dezbaterea americana. ”Dacă ai între 20 și 30 de ani, probabil că vezi capitalismul în două feluri. Primul este crahul din 2008, iar al doilea este discrepanța dintre venituri. De ce unii sunt atât de bogati, mai bogați decât regii, și de ce sunt atât de mulți săraci precum sclavii? Asta îți aduce capitalismul? Atunci ar trebui să revizuim lucrul ăsta! Socialismul este o idee veche dacă ai 50 de ani, dar este o idee nouă și frumoasă dacă ai 25. Ce este vechi pentru un om de 25 de ani? Sunt capitalismul și piața liberă care ne-au dus la sapă de lemn. Sondajele arată ca cei mai în vârstă nu se regăsesc în electoratul lui Sanders. Ei își amintesc de socialism. Sanders are priză la tineri, care abia au descoperit socialismul și știu puține despre efectele sale”, scria The Wall Street Journal in urma cu trei ani.

Bernie Sanders nu a avut nicio șansă în cursa pentru Casa Albă, însă el a arătat foarte clar direcția în care se îndreaptă o bună pare a electoratului democrat și a americanilor în general. Pe an ce trece, administrațiile de la Casa Albă, sistemul, ”mlaștina de la Washington” (cum îi spunea președintele Trump), marile corporații vor trebui să acorde tot mai multă atenție tendinței tinerelor generații de a se alinia temutului socialism de sorginte europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

13 Comentarii

  1. e ca in bancul :” cum se schimbă lenjeria în două lagăre” soluţia : între ele. noi facem capitalismul sălbatic, ei fac socialismul cu faţă umană. îl dăm pe Iliescu contra OBAMA.

  2. Cu fata umana sau nu, e logic ca un nou sistem social sa se dezvolte acolo unde vechiul sistem a atins apogeul. In mod nenatural a fost impus ceva numit socialism in Rusia si China. De altfel Roza Luxemburg declara ” Evenimentele din Rusia sunt ultima revolutie burgheza nu prima revolutie comunista”. Dupa victoria in razboiul civil Lenin a propus organizarea economiei sovieticein stil capitalist, dar faptul ca deteriorarea sanatatii nu i-a permis sa se implice prea mult in conducerea efectiva a permis implementarea unui hibrid numit economie socialista

    • Stimate domn, Noua Econonomie Politica, aka NEP, leninista nu a fost impusa ci adoptata de Lenin atunci cind s-a convins, si inca repede, ca utopia comunista nu functioneaza. E drept ca acest program, care a redresat intrucitva economia sovietica in primii ei ani, a fost stopat brutal dupa moartea prematura a lui Lenin. Stalin a optat pentru terapia de soc, arzind etape intregi, adica industirializare masiva care cerea colectivizarea rapida a agriculturii. Daca se putea si altfel, daca Lenin ar fi optat pentru un comunism cu fata umana avant la lettre tine de istoria probabila.

    • @Klauss cel Mare. Esti pe dinafara cu istoria. Intre 1905 – 1917 a fost revolutie burghezo-democrata in Rusia ca a culminat cu parlamentul ca a investit primul guvern democrat condus de Kerenski. Ce a fost in oct-nov. acelasi an n- avut de a face cu revolutia burgheza…

  3. Deci și la ei se vehiculează taxa pe lăcomie adica 2%, 3% pe active. Cât despre locuințe lângă locurile de muncă a fost una din directivele tov. Ceaușescu la nu știu care congres. El zicea și grădinițe, școli, magazine etc… După ce le-a facut a dat totul la export și erau goale. Se pare că criza sistemului capitalist, ce blestem de învațat în clasa 10-a de liceu la mijlocul anilor 60, începe să apară după trecerea la capitalismul liberalist Reagan-Thatcher, a carui efecte au fost amânate de preluarea piețelor țărilor foste sicialiste. Analizele americane despre locurile de muncă și atitudinea deschisă patronilor față de comunitatea unde locuiau angajații în deceniile 5,6,7,8 ale secolului trecut și ce de întâmplă astăzi este revelatoare. Explozia prețului la case generată de emigranții bogați care vin cu valize de bani, fac ca acei ce muncesc de ceva vreme să nu-și poată cumpara case decât foarte departe de locul de muncă, petrecând bună parte din viață în mașină singuri pe autostradă.

    • „…criza sistemului capitalist, ce blestem de învațat în clasa 10-a de liceu la mijlocul anilor 60..,”. Pt. noi cei mai tineri studierea sistemul socialist din a doua jumatate a anilor `70 era o corvoada si un horror. Se vede ca nu ati prins cele 10 clase obligatorii si liceul cu cele doua trepte – distrugerea de catre ceausescu a invatamantului liceal si profesional, cand durata scolii profesionale s-a marit la patru ani si s-a numit liceu profesional iar liceul a fost transformat in scoala profesionala care trimitea absolventii direct in…mina !

  4. Cineva a zis ca adevaratul comunism va veni din tarile cele mai dezvoltate economic. Iote ca nu gresea deloc. Comunismul, vorba lu’ nea Nicu, visul de aur al omenirii! Na, sa va vad unde mai emigrati!

    • O fi poveste, n-o fi! Cică s-ar fi făcut un sondaj printre studenții americani, să spună unde doresc să se angajeze după ce termină facultatea, la stat sau la privat? Cică n-ar fi fost nici măcar unul care să-și dorească să se angajeze în sistemul privat.

    • @cib spune : „Na, sa va vad unde mai emigrati!”
      Eu îi raspund „Na sa vad ce mai mîncam!” Statul este cel mai rau meneger. Salarii fixe si avantage ca se lucreaza sau nu! Asa s-a ajuns la falimentul economiei socialiste -de stat!

    • @crina:
      Ai citit dar n-ai inteles. Urmeaza un comunism feroce de sorginte occidentala. Crezi ca vor mai exista firme private? Ai auzit ce au declarat studentii americani? Ei vor sa lucreze la stat. Doamne, unii nu credeti nici in existenta girafei, intr-atat sunteti de ignoranti si visati cu ochii deschisi la cai verzi si ponei roz pe pereti!

  5. Cominternistii sunt toti ciucure in SUA,pripasiti prin organizatiile non guvernamentale infiintate de rudele mai bogate si coreligionari!Daca se pune problema socialismului,imediat isi pun steluta rosie la chipiu!

  6. S-a ajuns la o situatie monstruoasa . Am citit ca 1% dintre pamanteni detin 90% din resursele de existenta ale Pamantului.De ce vor sa stranga atata avere? Cu averea cumpara putere politica , iar puterea politica o folosesc pentru a creste averea lor. Am asistat atat in tara , cat si pe plan mondial, la triumful egoismului si egocratiei. Este mai rau decat in democratia sclavagista din antichitate. Schimbarea acestei situatii monstruoase , NU se poate face prin partide politice , CI prin REPREZENTAREA PROPORTIONALA PE STARI SOCIAL-ECONOMICE IN PARLAMENT.Reprezentarea prin partide politice aduce in PARLAMENT multi mincinosi , vicleni , demagogi , sarlatani , care dupa ce obtin puterea , „uita” ce-au promis si o iau pe alt drum.Cine poate sa stie ce are un politician in interiorul capului lui , cand face promisiuni ? In realitate , politicienii sunt la vedere sau sub o forma ascunsa reprezentantii celor care detin resursele de existenta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.