Alți bani pentru pensionarii cu pensii mari

Alți bani pentru pensionarii cu pensii mari. Guvernul Ciucă va restitui persoanelor cu pensii peste 4.000 de lei sumele reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate a cărei reţinere a fost declarată neconstituţională de CCR, a declarat, marţi, deputatul PNL Raluca Turcan. Fostul ministru al Muncii a mai transmis și că o parte din bani va fi restituită în luna februarie.

„Începând cu luna februarie se restituie deja cota reţinută pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, iar eliminarea acestei contribuţii pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari. Efortul bugetar pentru restituirile din februarie este de 57 de milioane de lei. Ministerul Finanţelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reţinută în perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei”, a scris Turcan pe Facebook.

Ea a adăugat că acest act normativ trebuie elaborat rapid şi în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionari.

„Decizia de reţinere a contribuţiilor nu le-a aparţinut lor, iar hotărârile Curţii Constituţionale trebuie transpuse în legislaţie urgent”, a punctat Raluca Turcan.

În 15 decembrie, Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

Curtea a reţinut că OUG 130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art. 115 alin. (6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, a precizat CCR.

La acea vreme, deputatul PNL Raluca Turcan le-a recomandat miniştrilor Finanţelor şi Muncii, Adrian Câciu şi Marius Budăi, să citească „cu maximă atenţie” decizia Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională instituirea contribuţiei de asigurări de sănătate prin ordonanţă de urgenţă. Ea adăuga că, dacă cineva le-a spus miniştrilor că pot face reforme prin OUG-uri, „i-a păcălit”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

26 de Comentarii

 1. Noi primim pensiile speciale indexate livrate intocmai si la timp pe carucioare, ca nu incap in geanta postasului !

 2. „a cărei reţinere a fost declarată neconstituţională de CCR”
  Si este adevarat, nu poti impune o taxa/contributie/impozit discriminativ doar unora.

 3. In caz de nevoie facem focu cu ele.
  Faceti ba fabrici si uzine.Dati de munca la popor.

 4. da aia care au dat legea nu platesc/patesc nimic ???

  intre timp unii dintre pensionari au murit…si panii le-au fost luati..
  totzi idiotzii in parlament sa dea legi aiure

 5. Restituirea unor sume retinute neconstitutional, nu inseamna majorari de pensii ! Ciudate abordari !

 6. Dar cei cu pensii intre 2.001-4.000 lei carora li s-au oprit deja de ani buni, raman cu paguba?

 7. „Faceti ba fabrici si uzine.”

  Sa faca ce nu se cumpara ? Oricum, de munca este decat pe electro-stivuitor, la birou nu se munceste. Si apoi, cine munceste, n-are timp sa castige.

 8. Stau si ma minunez cita lipsa de intelegere la multi.
  Auzi, cica la cei cu pensie peste 4000 lei,li se va mari pensia !
  Pe bune ?
  Nu.
  Pina acum Statul Roman le-a furat din pensie, pentru ca a putut
  Acum justitia a aratat furtul si ca orice bun insusit pe nedrept, trebuie sa-l restitui.
  Deci de acum inainte vor lua pensia intreaga.
  Si asta e relativ.
  In continuare pensiile de peste 2000 lei vor fi impozitate.
  Cind s-a stabilit pragul de 2000 lei, atunci era o pensie frumoasa. Acum este aproape o pensie minima pentru unul care a contribuit.
  Cum sa nu maresti pragul de impozitare la 4000 lei ?!
  Oricum nici impozitarea nu este prea ortodoxa, intrucit tu ai platit toata viata impozit pe salar, care era un venit.
  Pensia nu este un venit ci un drept al tau, un fel de depozit constituit de tine toata viata, dat in grija statului, iar acum statul ar trebui sa ti-l restituie lunar .
  De ce sa-ti ia impozit pe el ?

  • Ar trebui să plătească dobânda pentru că a folosit banii noștri înainte să ieșim la pensie. După 35 sau 40 de ani de muncă în care s-au reținut toate contribuțiile acum suntem taxați pentru banii noștri.

 9. se invart in jurul cozii, numai sa nu se atinga nimeni de romanii speciali!
  In loc sa se spuna asa, bai romanilor, avem 150 miliarde de euro datorie, nu mai putem da pensii speciale si salarii la stat peste salariul presedintelui, este asa de greu?

 10. Pas cu pas spre intrarea României în incapacitate de plată, adică faliment…

 11. Bun, contribuția de sănătate la peste 4000lei este ilegal, dar impozit la o pensie de 2300 lei e legal ❓? Am văzut cuponul în cauză cu ochii mei… Totul este o aiureală !

 12. Lasati ca platesc de se indoaie cei cu salariu minim dupa care ne plangem ca sistemul sanitar e la pamant .Ciudata natie mai suntem.

 13. Dar militarii carora li s-au oprit banii din pensii si acum NU li se mai dau inapoi de ce vorbeste nimeni???halal presa!!!dati numai pomenile si o marire de 4 ori pe zi,de zici ca le-au marit de 4 ori consecutiv!slugarnicie!adevarul supara?

 14. daca ai platit cas/cass pana la 60 de ani si ai peste 4000 pensie , de acord. dar daca ai iesit la pensie la 45-50 de ani la pensie si ai speciala ar trebui sa li se opreasca acelasi procent pe care il plateste orice angajat pena la varste de pensionare de care spuneam, adica dupa ce ca iti platim speciala, sa-ti mai platim si asigurarea medicala e chiar culmea nesimtirii

 15. Românii și-au dorit suplinitor. Acum, când li s-a împlinit dorința, nu au motive de plâns.

 16. Romania nu mai are profesionisti la conducere,este,de treizeci de ani
  ,condusa de niste amatori nescoliti pusi pe capatuiala si tradatori si intereselor tarii.Numai acte legislative inaplicabile Numai tranzactii prostesti daca nu criminale ,si nimeni nu este gasit vinovat.Privatizarea Petrom si felul cum de incearca acum guvernul sa clarifice problema ,ordonanta cu impunerea OMV sunt numai doua exemple
  din o multime care arata clar ca tara este in deriva

 17. Adevarul e ca astia cu pensii de peste 4000 de lei(adica de vreo 800 de euro) sunt mult mai bolnaviciosi decat aia cu pensii sub 4000 de lei,si in plus au furat aceste pensii,asa ca musai sa plateasca suplimentar CASS…atentie cei cu pensii de 3800 lei,ca sunteti predispusi la boli grave si,evident la plata CASS pt aceste boli!Vedeti ce influenta are cuantumul pensiei asupra sanatatii?Nu va mai doriti pensii mari ca va afecteaza sanatatea…

 18. De unde știi tu că ăia cu pensii de peste 4000 de lei au furat aceste pensii? Ești cumva ghicitor s-au vorbește gura fără tine?

 19. Atat il duce capul!o fi unul de ala care asteapta pomana!ca asa este la ei,cine cistiga mult nu-i in regula!voi pomana de unde o primiti?

 20. Incompetenta asta minte ,nu este vorba de o mărire a pensiilor ci de un furt făcut din neștiință.Cum este posibil ca atât demult acte normative sunt emise și apoi CCR le declara neconstituționale.Ce fel de juriști sunt cei din guvern și parlament?RUSINE SA VA FIE!!!!

 21. Bani luati sa acopere gaurile,in cardasie cu magistratii!ia intrebati magistratii cat de legale sunt pomenile date celor care nu muncesc,desi sunt apti,de ce nu se maresc salariile si pensiile cu inflatia anului trecut,de ce cine munceste traieste mai rau ca un pimanagiu,de ce se pot lua mai multe salarii si pensii in cumul de o singura persoana???o sa zica ca asa e legal!

 22. La cei care n-au muncit decât cât câțiva ani și beneficiază de pensie beneficiază și de alte ajutoare (Numai așa prospera hoția și politica în România)

 23. Un răspuns pentru @parere,domnule uită-te bine pe cuponul de pensie dacă ești pensionar și ai pensie mică și vei observa că în afară de impozit nu ai nici o oprire de bani în plus,dar se pare ca dacă erai pensionar știai!!

 24. Cineva intreaba ce juristi sunt la guvern,chiar este greu sa va dati seama cine si cum este angajat la stat?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.