
Ulei de floarea soarelui, smântână sau chiar prăjituri din străinătate. România aduce din alte ţări nu doar fructe şi legume, ci şi alimente care s-ar putea produce cu uşurinţă şi la noi. Anul trecut valoarea importurilor a fost de 3,7 miliarde de euro. Explicaţia este simplă: avem potenţial, dar agricultura se face în multe locuri ca acum 100 de ani.
România importă alimente în valoare de până la 3,7 miliarde de euro pe an, în timp ce importurile vecinilor bulgari sau unguri abia ajung la jumătatea valorilor importurilor pe care le face ţara noastră.
Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar, a explicat că principala cauză ar fi diminuarea suprafeţei cultivată în România. „Trei milioane de hectare rămân nelucrate anual. Predomină agricultura de subzistenţă. Avem o agriculturî învechită, arhaică. Sunt zone unde aram cu boul şi cu plugul de lemn”, a explicat acesta.
Românii aduc din străinătate roşii, brânză, carne de porc sau pasăre, prăjituri şi alte alimente care pot fi produse în ţară. „Piaţa este liberă. Aceste produse vin la preţuri mult mai mici comparativ cu preţurile din România. Este firesc ca produsele la preţuri mici să fie căutate de consumatori”, a mai precizat preşedintele Agrostar.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, are o altă explicaţie. „Un sistem de speculaţii. S-a ştiut dintotdeauna că există zone de unde se importă produse mai ieftine şi în România s-au vândut mai scump”, a explicat acesta.
Importurile de roşii au crescut anul trecut cu 48%. Au intrat în ţară peste 60.000 de tomate, în valoare de 44 milioane de euro. „Este clar, noi nu producem pe tot timpul anului. Producţia în sere, solarii, este din păcate la nivel scăzut”, a completat ministerul Agriculturii.
Au crescut şi importurile de lapte şi smântână. Am adus din străinătate grâu sau ulei de floarea soarelui cu până la 22% mai mult decât în 2009.
La capitolul exporturi, stăm şi aici mai prost decât celelalte ţări europene. România a exportat în anul 2010 alimente în valoare de peste trei miliarde de euro, ceea ce reprezintă puţin peste 6% din valoarea totală a exporturilor. Polonia a exportat alimente în valoare de 13 miliarde de euro.
Vestea bună este că în 2010 exporturile României de produse alimentare au crescut cu 40% faţă de 2009.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.