America Sovietică Târzie

Istoricul Niall Ferguson vede cum, într-un nou război rece, Statele Unite intră în rolul URSS din trecutul conflict. Simptomele sunt clare: gerontocrație, aparat de stat supradimensionat, lipsă de încredere în instituții, falie tot mai mare între nomenclatură și restul populației, cheltuieli militare mari pentru o armată supraextinsă și nepregătită pentru toate misiunile sale, mortalitate tot mai mare, o ideologie tot mai bizară și in care nimeni nu crede, dar este repetată papagalicește.

Sintagma ”America Sovietică Târzie” a fost lansată în 2020 de Harold James, istoric la Princeton. A devenit tot mai potrivită, pe măsură ce războiul rece în care ne aflăm – al doilea – se încălzește.

În 2018, am spus pentru prima dată că ne aflăm într-un nou război rece. Am încercat, în mai multe articole să arăt că Republica Populară Chineză ocupă acum locul lăsat liber de URSS, în 1991. Această viziune este mai puțin controversată acum decât era atunci. China nu este doar un rival ideologic, dedicat marxism-leninismului și partidului unic. Este și un concurent tehnologic – singurul cu care SUA se confruntă în inteligența artificială și calculul cuantic. Este un rival militar, cu o marină militară care este deja mai mare decât cea americană și cu un arsenal nuclear care se apropie tot mai mult de cel al SUA. Este și un rival geopolitic, care vrea să se impună nu numai în Indo-Pacific, ci și în Europa de Est și alte regiuni, prin interpuși.

Recent, am avut revelația că în acest nou Război Rece, America – nu chinezii – ar putea juca rolul sovieticilor. Îmi imaginez doi marinari americani întrebându-se – poate în timp ce portavionul lor se scufundă în strâmtoarea Taiwan: Oare suntem ca sovieticii?

Este o mare diferență între economia planificată disfuncțională construită de Stalin și lăsată moștenire urmașilor, o economie care s-a prăbușit imediat ce Mihail Gorbaciov a încercat să o reformeze, și economia dinamică de piață cu care americanii se mândresc acum.

Sistemul sovietic a risipit resursele și suferea de pe urma penuriei de produse. Sistemul de sănătate sovietic avea spitale delapidate și lipsuri cornice de echipament. Sărăcia era mare, foamea la fel, iar copiii erau puși să muncească.

În America de azi, asemenea condiții sunt întâlnite doar într-un procent infim la baza societății – iar faptul că exista este revoltător. Mortalitatea infantilă în perioada târzie a URSS era de 25 la mie. In SUA, rata este de 5,4 la mie, deși în familiile monoparentale din Delta Mississippi ajunge la 13 la mie.

Ați putea spune că nu se poate face comparație cu URSS.

Însă uitați-vă mai atent.

Există cumva în America ”constrângeri bugetare cronice” în sectorul public, ceea ce a fost un motiv pentru slăbiciunea sistemului sovietic? Eu văd o versiune a acestei situații atunci când deficitul bugetar prognozat este de 5% din PIB și când se estimează că va ajunge la peste 8% în 2054. Avem cumva și implicare a guvernului în deciziile privind investițiile? Avem și asta, în ciuda laudelor aduse „politicii industriale” a administrației Biden.

Economiștii ne tot promit un o creștere miraculoasă a productivității datorită tehnologiei informației, în special inteligenței artificiale. Însă creșterea medie lunară a productivității în SUA în sectorul neagricol s-a oprit la 1,5% începând din 2007și este cu foarte puțin mai mare față de perioada 1973-1980. Poate că economia americană este invidiată în întreaga lume, însă amintiți-vă cum experții americani supraevaluau economia sovietică în anii 1970 și 1980.

 

Veți insista că URSS era un om mai bolnav decât este acum America și că America nu are rival în ce privește tehnologia militară și puterea de foc.

De fapt, nu este așa.

Avem o armată care este și foarte scumpă, și nepotrivită pentru misiunile sale, așa cum arată un raport al senatorului Roger Wicker. Mă gândesc mereu la ce spuneau liderii sovietici până în ultimul moment: Armata Roșie este cea mai letală din lume. Era, dar pe hârtie. Din hârtie s-a dovedit că era făcută și URSS. Nu a putut câștiga un război în Afganistan, în ciuda a zece ani de ocupație și distrugeri. Vă sună cumva familiar? Pe hârtie, bugetul militar al SUA depășește bugetul tuturor celorlalte țări NATO luate la un loc. Însă ce cumpărăm cu bugetul acesta? Nu reușim să satisfacem nnecesitățile luptei cu ”coaliția împotriva democrației” formată de China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.

”Armata SUA nu are echipament modern, este slab antrenată și nu are fonduri pentru întreținere, are și o infrastructură uriașă și scump de întreținut, este extinsă pe distanțe foarte mari, nu este pregătită să facă față tuturor misiunilor la un nivel acceptabil al riscului. Adversarii noștri știu asta, iar asta îi face și mai agresivi”, spune Wicker.

Mai mult, guvernul american a cheltuit în acest an mai mult pentru plata dobânzilor decât pentru apărare. Plata dobânzilor va lua procente de două ori mai mari din PIB până în 2041, iar asta va reduce bugetul apărării de la 3%, a 2,3%. O asemenea scădere nu pare să aibă sens într-un moment în care America se confruntă cu noua Axă condusă de China.

Cele mai frapante asemănări cu URSS sunt însă cele de la nivel politic, social și cultural. O caracteristică a perioadei târzii a URSS a fost gerontocrația, personificată de senilitatea lui Leonid Brejnev, Iuri Andropov și Konstantin Cernenko.  Însă, după standardele actuale din SUA, ultimii lideri ai URSS nu erau niște oameni în vârstă. Brejnev avea 75 de ani când a murit, în 1982, însă suferise un accident vascular cerebral grav cu șapte ani înainte. Andropov a preluat puterea la 68 de ani, dar a urmat o insuficiență renală severă și a murit, Cernenko avea 72 de ani când a venit la putere și era deja invalid, cu emfizem pulmonar, probleme cardiace, bronșită cronică, pleurezie și pneumonie.

Faptul că liderii americani sunt mai bătrâni și mai sănătoși acum decât cei sovietici este o dovadă a calității sistemului de sănătate. Totuși, Joe Biden (81 de ani) și Donald Trump (78 de ani) sunt departe de vitalitatea tinereții. Biden nu poate distinge între cei doi miniștri hispanici ai săi: Alejandro Mayorkas și Xavier Becerra. Trump o confundă pe Nikki Haley cu Nancy Pelosi.

 

O altă caracteristică a vieții în URSS era cinismul public total legat de instituții. Datorită glasnostului lui Gorbaciov, politica ”revenirii la adevăr”, cetățenii sovietici au putut să-și exprime nemulțumirile prin scrisori publicate în presa devenita brusc mai liberă. Unii scriau strict despre contextul sovietic – despre realitățile istoriei sovietice, în special despre crimele din perioada stalinistă. Alții scriau despre problemele din viața lor din anii 1980, iar aceste probleme seamănă mult cu cele din America contemporană. Într-o scrisoare pentru Komsomolskaya Pravda din 1990, un citator acuza ”pierderea tragică a moralității cetățenilor URSS”. Simptomele erau: ipocrizie, cinism, servilism, delațiune. Întreaga țară se sufoca în „miasma minciunilor publice și a demagogiei”. În iulie 1988, un sondaj al Moskovskie Novosti arăta că 44% dintre ruși considerau că trăiesc într-o ”societate injustă”.

Să ne uităm la un recent sondaj Gallup, care descoperă nemulțumiri similare. Încrederea publicului american în instituții precum Curtea Supremă, școlile publice, președinție, marile companii este doar intre 25-27%. Procentul pentru ziare, justiție, televiziuni, marile afaceri și Congres este de sub 20%. Media încrederii în instituțiile principale este la jumătatea mediei din 1979.

 

Se știe că tinerii americani suferă de o epidemie de boli mintale – vina este dată de unii pe telefoanele mobile și pe social media -, în timp ce americanii mai în vârstă cad pradă „morții din disperare”, în special în rândul americanilor albi din clasa de mijloc, dar și în rândul afroamericanilor, atunci când vine vorba de supradoze de droguri. În 2022, în America au murit din caua supradozelor de fentanil mai mulți oameni decât în trei mari războaie: Vietnam, Irak și Afganistan.

Datele sunt șocante. Speranța de viață a scăzut în ultimul deceniu într-un mod nemaiîntâlnit în țările dezvoltate. Principalele explicații sunt supradozele, abuzul de alcool, sinuciderea și înmulțirea bolilor legate de obezitate. Între 1990 și 2017, drogurile și alcoolul au ucis 1,3 milioane de americani cu vârste între 25 și 64 de ani. Au fost peste jumătate de milion de sinucideri în acest segment de vârstă. Cauzele metabolice și cardiace au avut și ele un rol important, în special asociate cu obezitatea. Așa ceva pur si simplu nu se întâmplă în alte țări dezvoltate.

Unii spun că celelalte țări vestice fac mai mult pentru a oferi asistență medicală publica de-a lungul vieții și găsesc astfel căi de a proteja indivizii și familiile în situații disperate. Spre deosebire, în SUA, orice simptom de disperare a fost definit ca problemă mintală individuala, iar oamenii sunt lăsați să se lupte cu ea. De aici pleacă și tratamentele cu o mulțime de medicamente pentru depresie, psihoză și obezitate, plus noi medicamente împotriva dependenței create de precedentele medicamente. Ești obez în SUA? Încearcă ozempic.

Autodistrugerea în masă a americanilor este redată cel mai bine de sintagma ”moarte din disperare”. Asta s-a mai văzut în URSS și în Rusia post-sovietică. În țările vestice, speranța de viață a bărbaților creștea, iar în URSS a început să scadă după 1965 și s-a prăbușit în anii 1990, în special la criza financiară din 1998. Rata deceselor pe segmentul de vârstă 35-44 de ani s-a dublat între 1989 si 1994.

O explicație este Stolichnaya. Un articol celebru din Izvestia se intitula ”Să trăiești sau să bei?”. Ar fi trebuit să fie urmat de ”Să trăiești sau să fumezi?” – cancerul pulmonar era o alta cauză a morții la vârste tinere. Prețul tutunului ai al alcoolului era foarte mic în acei ani. Statisticile erau la fel de șocante ca și scenele de pe străzile orașelor din fosta URSS. 25.000 de autopsii efectuate în Siberia în 1990-2004 arată că 21% dintre bărbați au murit din cauza boilor cardiovasculare, pe fondul unor doze letale sau aproape letale de etanol. Rata sinuciderilor în segmentul de vârstă 50-54 de ani ajunsese la 140 la suta de mii de locuitori, în 1994. În SUA, în 2015, rata sinuciderilor în rândul non-hispanicilor cu vârste între 45 și 54 de ani a fost de circa 40 la suta de mii de locuitori.

Puteți spune că autodistrugerea în cazul homo sovieticus era mai gravă. Dar nu vă șochează totuși și autodistrugerea lui homo americanus?

Desigur, cele două sisteme de sănătate par foarte diferite. Cel sovietic nu era subvenționat suficient. Spre deosebire, dezastrul din sistemul american este diferența uriașă între cheltuieli și rezultate, care sunt îngrozitoare. Dar, ca și sistemul sovietic, cel din SUA este afectat de o mulțime de interese și de goana după profit. Este minunat pentru momenclatură și dezastruos pentru cetățenii simpli.

 

Marile minciuni din URSS erau că Partidul și statul există pentru a servi interesele muncitorilor și țăranilor și că SUA și aliații sunt niște imperialiști puțin mai buni decât „naziștii” din ”Marele Război Patriotic”. Adevărul era că nomenclatura a format rapid o nouă clasă cu privilegii transmise ereditar, ducându-i pe țărani și muncitori la sapă de lemn, la servitute, în vreme ce Stalin, care a început războiul în aceeași tabără cu Hitler și naziștii, nu s-a gândit că aceștia din urmă vor invada URSS, iar apoi a devenit cel mai brutal imperialist.

Echivalentul minciunilor din URSS în America Sovietică Târzie este că instituțiile controlate de Partid (Democrat) – birocrația federală, universitățile, marile fundații, cele mai multe mari corporații – promovează minoritățile rasiale și sexuale și că principalul scop al politicii externe americane este să combată schimbările climatice și să ajute alte țări să se apere ”fără sa fie nevoie să trimitem trupe americane la război”.

În realitate, politicile pentru promovarea ”diversității, echității și incluziunii” nu ajută minoritățile. Singurii lor beneficiari sunt aparatcicii. Aceste inițiative subminează standardele în educație, până și în școlile medicale, și încurajează mutilarea a mii de adolescenți în numele ”chirurgiei pentru afirmarea genului”.

Cât privește direcția politicii externe americane, nu este vorba despre a ajuta alte țări să se apere singure, ci despre a-i face pe alții să lupte prin procură pentru SUA, fără a le oferi suficiente arme cât să aibă o șansă să câștige. Această strategie – foarte vizibilă în Ucraina – are sens pentru SUA, care au descoperit în timpul războiului împotriva terorismului că nu poate să-i învingă nici măcar pe talibani, după 20 de ani. Însă, trebuie să avem în vedere că această strategie americana poate distruge Ucraina, Israelul și Taiwanul, care pot deveni un soi de Vietnam de Sud sau Afghanistan.

Cât privește schimbările climatice, lumea este inundată acum de vehicule electrice chinezești, baterii și panouri solare chinezești, toate produse cu subvenții de stat și cu energie obținută din arderea cărbunelui. Cel puțin, SUA au învins ideologia marxist-leninistă. Însă acum, preocupările elitei americane privind schimbările climatice au dus la o incoerență strategică crasă. China este responsabilă pentru trei sferturi din creșterea cu 34% a emisiilor de dioxid de carbon începând din 2003, anul în care s-a născut Greta Thunberg.

Un sondaj arată falia uriașă dintre nomenclatura americană și muncitori și țărani. Americanii cu studii superioare care câștigă peste 150.000 de dolari anual și locuiesc în suburbii curate, care au absolvit mari universități și scoli private, acești americani spun, în proporție de 89%, că sunt în favoarea raționalizării gazului, a cărnii și electricității, pentru a lupta cu schimbările climatice. Întrebați dacă ar plăti 500 de dolari mai mult la taxe pentru a lupta cu încălzirea climei, 75% dintre ei pun că ar face asta, spre deosebire de doar 25% dintre americanii simpli. 71% dintre americanii educați în Ivy League spun că ”profesorii trebuie să decidă ce învață copiii, nu părinții”, un procent de două ori mai mare decât în cazul celorlalți americani. Peste jumătate dintre americanii absolvenți de Ivy League spun că statul le oferă libertate individuală, în vreme ce doar 15% din restul americanilor cred asta. 88% dintre cei cu educație in Ivy League spun că finanțele lor personale se îmbunătățesc, spre deosebire de 5% în cazul restului americanilor.

Avem cumva în SUA o ideologie bizară, în care nu crede nimeni, pe care oamenii o repetă papagalicește, dacă nu vor să devină disidenți? Da. Americanii nu mai cred că sunt importante patriotismul, religia, copiii sau implicarea în comunitate? Da. Ce se poate spune despre dezastrul și incompetența la nivelul guvernului? În loc de Cernobîl, gândiți-vă la Covid. Și, chiar dacă nu sunt expert, simt iz de justiție sovietică la New York, acolo unde sistemul juridic este abuzat pentru a-l închide și a-l discredita pe liderul opoziției din SUA.

 

Nu-mi dă pace  o întrebare: oare China nu a învățat lecțiile primului război rece mai bine decât SUA? Mă tem că Xi Jinping nu doar că a înțeles că trebuie să evite soarta URSS, ci a înțeles că America poate fi împinsă să ajungă în situația URSS. O modalitate bună este de a ”carantina” Taiwanul și de a sfida America trimițând nave care să impună o blocadă, cu riscul evident de a începe Al Treilea Război Mondial. Cel mai rău aspect al marii crize a semiconductoarelor care se apropie este că, spre deosebire de Criza rachetelor din Cuba, din 1962, rolurile vor fi inversate. Biden sau Trump vor fi în locul lui Hrușciov, iar Xi va fi JFK. (Uitați-vă cum își pregătește terenul, spunându-i Ursulei von der Leyen că SUA încearcă să împingă Beijingul să atace Taiwanul).

Putem spune că bolile de care suferim în America sunt rezultatul unei campanii de subversiune duse de niște forte străine, vreme de decenii. Cu siguranță că forțele străine au încercat așa ceva, la fel cum CIA a încercat să submineze URSS.

Însă trebuie să ne gândim și la posibilitatea că ne-am provocat singuri toate relele – așa cum au făcut și sovieticii la vremea lor. În timpul războiului rece exista teama că, din cauza cursei înarmării nucleare, America ar putea deveni la fel de lipsită de scrupule, de secretă și de iresponsabilă ca și URSS. Însă nimeni nu a bănuit că vom ajunge la fel de degenerați ca și sovieticii și că vom recunoaște tacit că nu putem câștiga noul război rece.

Încă mai sper că vom putea evita acest nou război rece, că bolile economice, demografice și sociale care afectează regimurile comuniste cu partid unic vor pecetlui soarta ”visului chinezesc” al lui Xi Jinping. Însă cu cât crește rata deceselor din disperare, cu cat se cască mai rău prăpastia dintre nomenclatura americană și restul țării, cu atât cred mai puțin că propriile noastre patologii vor avea o evoluție lentă.

Suntem cumva ca sovieticii? Uitați-vă în jurul vostru.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

27 de Comentarii

 1. „În țările vestice, speranța de viață a bărbaților creștea,”
  -tinta e de fapt barbatul de rasa alba
  nici macar femeile albe
  alea vor fi folosite la reproducerea ALTORA!

 2. Minciuni si enormitati propagandistice atat despre URSS cat si despre China sau SUA!
  Cauzele caderii unui imperiu ideologic ca URSS sunt tradarea lui Gorbaciov,omul planului lui Andropov ,iar ceea ce se vede astazi e prostocratia atotbiruitoare si la Moscova si la Bucuresti si oriunde e lasata sa faca politica.
  Englezul Ferguson e arhicunoscut ca un aparator al interventiei israeliene in Gaza spunand ‘Problema este dacă Hamas poate fi distrus, așa cum ar trebui, la un cost acceptabil”

 3. Alt articol fluviu și stângaci în stilul celui scris E. Ș. urmărind doar blamarea URSS prin comparații tip mere cu pere, statistici relative despre URSS din anii 70, 80 cu statistici coafate despre USA zilelor noastre. Că URSS era în declin s-a văzut prim prăbușire. Doar că liderii URSS au recunoscut și nu au încercat resuscitarea cum a facut în anii 90 UE pe seama Estului și cum fac USA pe seama tuturora.

 4. Rusia și-a revenit datorită KGB-ului PATRIOT și a lui Jeff Sachs, care l-a recomandat pe Putin.
  In rest, priviți la Kiev !
  Acolo procesul de descompunere se desfășoară cu o viteZă amețitoare, măR🤮g …
  ●)Halena- PoMpa 1 -Halena(●

 5. Cam așa..
  Straniu că planctonul din oficiile departamentului de stat nici nu înțelege că ei accelerat se duc la fund..Călăuză e senila și abea mișcă membrele..la 27 iunie vom vedea ce e cu el căci acum e ascuns de ochii lumii…Biden e un Brejnev contemporan..Apropo el a fost bine primit în URSS…și chear cândva tare se mai revolta daca cineva dorea să discute fata de el despre LGBT..!

 6. ghiveci american mai lipsea Bibi Madona si tanti Hara cu Cescuta. Cred ca e si cald. Pentru aia egiptenii acum 5000 de ani in ingeniozitatea lor cand soarele aducea desert in gradini au inventat shakeul inghetata sibau intitulat -o bere. 🍺Buna denumire ca e scurta.

 7. Când șobolanul e ținut captiv și are de ales între mâncare și droguri, alege drogul.Când e liber și are un sens în viață, un viitor în a-și face o vizuină și a-și crește puii, nu se mai atinge de drog. Idem e și omul.Când șobolanii sunt mulți la un loc și a de toate, o iau razna și dispar cu totul.Când pui liderii-n prima linie a frontului, o dau pe armistițiu înainte de a-ncepe războiul.Fiecare are un proiect personal.Când autoritătea te vrea în rând cu ceilalți, ai luat-o razna.Nu e mare lucru de tras o concluzie ..

 8. ILEGALII din SUA trebuie sa se decida, „patria” lor e „neomarxista” sau NEOBOLSEVIC-SOVIETICA”…Altfel spus, SUA este „neomarxist-internationalista” sau NEOBOLSEVIC-SOVIETICA „suveranista”?

 9. O alta similitudine intre cele doua super-puteri: Vaccinarea în masă este acceptabilă (voluntar nu obligatoriu) doar într-un singur caz: dacă avem o masă mare cu imunitate de turmă la informații.. pardon, dacă există riscul unei epidemii a unei anumite boli infecțioase. Edward Jenner, autorul primului vaccin mondial produs în 1796 (un alt escroc), a spus chiar acest lucru care in mod real nu este acceptabilă in nici un context. Vaccinarea nu a eradicat nici o boala si nu o sa rezolve niciodata nimic, decat mai multe patologii. Cred ca nici nu-și putea imagina că copiii vor fi vaccinați de la an la an cum erea cazul URSS unde vaccinarea începea din maternități, iar nou-născuții erau vaccinați împotriva tuberculozei. La vremea sa, Piotr Burgasov, medic-șef sanitar de stat al URSS, spunea că URSS era singura țară care la o anumită perioadă de timp își permite vaccinarea în masă a copiilor. În timp ce Ghenadi Onishchenko era medic-șef sanitar al Federației Ruse, a adus o mulțime de necazuri. Chiar a declarat la televizor că părinții care refuză să-și vaccineze copiii vor fi judecați, că vor fi privați de drepturile părintești ceea ce suna a stiri de pe Fox și CNN. In America au inventat boli ca Shaken Baby Syndrome, Sindromul Munchausen prin proxy/boală fabricată și indusă (FII) ori SIDS al căror cauze le-au atribuit violențelor în familie, peste 1000 de oameni fiind închisi în mod ilegal sub aceste acuzații false. SIDS este una dintre cele mai mari minciuni genocidale ale alopatiei fiind o boală a nivelurilor scăzute de vitamina C combinată cu vaccinare și hrănire cu biberonul plus o parte din radiațiile pământului, alte medicamente, câmpuri electrice și altele. Ca sa îl citez pe unul din comentatorii de aici, în fiecare zi America pare din ce în ce mai China maoistă și Rusia sovietică la un loc, și viceversa.

 10. Daca vrei sa te amuzi, intri pe Ctidianul .Ba baieti,in ce lume imaginara traiti? Nu cititi, nu va informati.Luti pe nemestecate tot ce va convine.Sunteti niste tristi

 11. „Sistemul sovietic a risipit resursele și suferea de pe urma penuriei de produse. Sistemul de sănătate sovietic avea spitale delapidate și lipsuri cornice de echipament. Sărăcia era mare, foamea la fel, iar copiii erau puși să muncească.
  În America de azi, asemenea condiții sunt întâlnite doar într-un procent infim la baza societății – iar faptul că exista este revoltător.”

  Deci NEGRUL e ALB si ALBUL e NEGRU ?

  Cum ramane, daca totul e OK in USA si chiar USA nu face ce-a facut URSS „Sistemul sovietic a risipit resursele ”
  in timp ce ATENTIE :
  – DATORIA interna apasand CATASTROFAL PE DOLLAR (ca moenda pur FIAT MONEY adica cu valoare intrinseca ZERO in caza ca USA cade ca imperiu precum URSS-ul din aceleasi cauze (insa mascate CREDITIV …amanate prin TRENDUL irreparabil al acestei MEGA-DATORII care doar creste si creste si APOCALIPTIC crete ajungand azi al 34 de TRILIOANE si crescand cu un TRILIONE pe an … fara speranta unei stopari a cresterii !)

  CHITANTA mactro-economica a colossalei DATORII a USA o vedem … azi : USA e vraiste si intreg SISTEMUL (vezi BRICS) se destrama … straniu 🙁 chiar NATO pierde in fata Russiei si Israelul ca cap de pod la OPEC se destrama !) !

  Cat timp crede USA ca va putea duce povoara unei DATORII DE STAT cea amanat pana acum o cadere NATURALA ca ce-a a URSS-ului ?

  SEMNE ca SHANDRAMAUA se pravaleste vedem in situatia fara iesire in care DOLLARIER (FED) se afla USA&aliatii …
  IQ=?

 12. TRENDUL MEGA-DATORIEI yankeie apasand CATASTROFAL-MUTATIV pe DOLLAR
  si prin asat pe sistemul CREDITIV-RENTIER american (DEJA aflat la 34 TRILIOANE DE DOLLARI lipsa=datorie=credit_neonorat )
  nu indica decat faptul ca
  STATUS-QUO-ul yankeu se duce naibii … 🙁
  BRICS-ul n.a aparut din senis ci ca anticorp-planetar la o DOBANDA externa datoriilor interne americane
  prost-LACOM investite ! 😀 !

  „multi vad , putini inteleg” … USA se indreapta socio-economic-mondial azi inspre
  un la fel EXITUS precum URSS !
  De ce-a durat atat de mult pentru ca USA si NATO sa se prabuseasca aifoma URSS ai „pactul VARSOVIAN” ?

  Pentru ca USA a recurs la o manevra psiho-economica …din bagajul SCHEMELOR PONZII !

  ca GENIU REAL va spun ca „vremea” USA ca HEGEMON se termina … nimeni mu mao poate opri TRENDUL CATASTROFAL a
  DATORIEI INTERNE (catastrofal-inevitabil apasand pe „credibuílitatea” DOLLAR-ului ca moneda pur FIAT MONEY , adica de-o valoare proportionala credibilitatii statului mega-indatorat ce-o emite si FED-tipareste)

  IQ=?
  👽

 13. E exclus ca USA sa nu sufere schimbari de paradigma socio-polit-economica interna curand … e deja vizibil ca (ww3?) nu pot schimba FARA SANGE a STATUS-QUO-ului de dupa 911 🙁 !
  DATORIA interna a USA apasand periculos pe credibilitatea DOLLAR-ului ca ATENTIE: FIAT MONEY, creste DE NE OPRIT ! 🙁
  Se studia MARX la … RAND CORPORATION ? ✡️❤️🛀 mishteauxe ?
  MDA !

 14. … gentic-conditionat GENIU va spun GRATIS un secret
  yudeo-kabbalist (stiut si de MARX) stravechi …
  „economia e baza oricaror EXPLICATII SOCIETALE” ! 😉

 15. „1 spune:
  25 IUN. 2024 LA 20:38”

  Nu stiu daca speciale insa cometariile puerilului MISHTEAUX mi se par … relaxante si anti-plictiseala !
  (putea fi „marxismul-classic” altfel ne-plicticos decat e „vazut obligat” , azi ?)
  Misto-urile lui MISHTEAUX interpretand classic-marxist DECADENTA USA si lumea-ACTUALA [pre-WW3] prin ochiul maro, LGBTQ* , al marxismului classic 😀 nu mi se par lipsite de-o anumita nostalgie
  anti-plicticos-iudeica ! CHUZZPE, obraznicia milenar evreiasca razbate prin mishteaux ?
  JOI e de mai apoi ?)

 16. „Cotidianul e 0. spune:
  25 IUN. 2024 LA 20:32
  Auzi Caline,devii din ce in ce mai penibil.Bagi tampenii in capul prostovanilor nostalgici.”

  Sti ce-s aia FIAT MONEY si ce valoare „garantata” mai au dupa ce se prabuseste GARANTUL si EMITORUL, aka TIPARNITA lor ?
  Cat crezic.o mai poate duce USA tiparind dollari la TREND-ul de 34 TRILIOANE de ne mai platit doar de yankei 😉 😉 😉
  azi ?
  Adica (BRICS) cat timp va mai fi dispusa RESTUL LUMII sa platesca RATE la DATORIA pur interna yankeie ?
  Nu vezi ca deja (ww3 ?) LUMEA se revolta accelerat in URA contra „bancherilor” yankei ?

  PE scurt … ce valoare ar mai avea DOLLAR-ul fara USA …sau c-o USA intr-un RAZBOI ATOMIC (fie el „limitat”-TACTIC) cu ruso-chinezo.coreenii ?
  AUD ? (sa sti ca GENII chiar exista desi-s asa de rare inca greu vezi in carne si oase unul, ca persoana particulara !)

 17. „Cat timp crede USA ca va putea duce povoara unei DATORII DE STAT cea amanat pana acum o cadere NATURALA ca ce-a a URSS-ului ?
  SEMNE ca SHANDRAMAUA se pravaleste vedem in situatia fara iesire in care DOLLARIER (FED) se afla USA&aliatii …”

  IQ=?
  ❤️SEMNE REALE-nu-TEORETIE cum ca SHANDRAMAUA se pravaleste, vedem in situatia fara iesire in care DOLLARIER (FED) se afla USA&aliatii … azi❤️

 18. @mishteaux , ce se intampla daca un stat nu-si plateste datoriile ?
  Cum e obligata Romania sa-si plateasca datoriile ?
  Ce se intampla , daca Romania nu vrea sa-si plateasca datoria ?
  Cum e fortata s-o faca ?
  Dar daca SUA devalorizeaza intentionat dolarul sa nu-si plateasca datoria ? Ce se intampla in cazul asta ?

 19. Nu exista nici un fel de comparatii reale. Uniunea Sovietica s-a bazat pe ordine si disciplina iar ‘poporul’ a percutat la unison la tot ceea i s-a solicitat, inclusiv greul serviciu militar. Ca au facut-o de frica este alta poveste. Pareand traditia, rusii pot fi mobilizati si acum la tot felul de actiuni dictate de guvern fara a protesta. inclusiv munca fara pauza in fabricile de armament in trei shimburi si sapte zile din sapte. Incearca asa ceva in Vest!

 20. Ce ar fi de spus ( după ce precedenta n-a intrat )
  Ranchiuna propagandistului Nial Ferguson (dă îl urmăriți observați că se plimbă / e plimbat și arătat de colo colo ca drept garant al binelui și detector al răului , pe vremuri asta se chema agi-prop Acu se cheamă examinarea prin lupa antrenată a istoricului ce ne place nouă a realităților ce ne convin a prezentului )

  Acu Nial încearcă să bage în aceiași oală “moartea visului Chinezesc” = death by despair la Foxconn și pe unde o mai fi prin China cu death by despair în Coreea de Sud ori în USA.
  Hai să măsurăm și comparăm dragilor hai să măsurăm și comparăm ca să vedem dacă sunt în același ordin de mărime căăă de la Godzila încoace : size does matter

 21. @prostia îngroapă Rusia

  Totalitarismul îngroapă orice.
  Iar esența totalitarismului e că în viață e ca în matematică, există adevăruri și soluții imuabile și perene.
  Și nu e , ceea ce a mers Atunci-Acolo nu e garantat că o să meargă și Acum-Aici.
  Dovadă stă succesul politicii lui : crossing the river by touching the Stones și Let a thousand flowers blossom vs eșecul politicii hahaha tranziției bazată pe “principii” și nu pe bani.
  Tranziția poloneză s-a bazat pe bani zeci de miliarde de dolari bani peșin bani care s-au ascuns în spatele unor principii și tot au nenorocit o generație.
  Tranziția rusă a trebuit să se bazeze doar pe “principii” și nu pe bani și de aceea nu a neborocit ci a exterminat o generație și asta era de bănuit încă de la conceperea programului când nimeni nu avea un răspuns la întrebarea cine sau ce o să asigure puntea dintre economia “insuficientă” a trecutului către mistica economie “miraculoasă” a viitorului ?
  Cine sau ce ?
  Și singurul răspuns pe care l-au primit rușii a fost : moartea. Moartea o să te ducă în rai -loc cu lumină fără Tristețe și fără supărare.
  Cam aceași răspuns îl primesc americanii ori sud coreeni azi. Și de aceea death by dispair. Da asta e încă bine asta e versiunea hahaha “poloneză” a reformei.
  Stați să vedeți când o să ajungeți la versiunea rusă ori versiunea Churchill-India 1943-1944.
  Și da URSS a fost un imperiu ideologic, ei să nu-mi ziceți că în imperiul american de azi e posibilă deviația de la ortodoxismul-ideologiei oficiale a complexului militar industrial .

 22. Se stia ca aici se va ajunge, asa cum se stie si ca se va alege praful de SUA. Progronezele rusilor din urma cu vreo 15 ani au fost confirmate recent de viziunile unor preoti ortodocsi din Grecia si SUA. Si eu v-am atras atentia ca, din cauza politicii sataniste duse de Partidul Democrat, multe state americane vor suferi pagube materiale si umane incomensurabile. La final, din SUA vor mai ramane cateva state, care vor totaliza circa 30 de milioane de oameni, iar, din cauza problemelor economice, multi americani isi vor gasi de lucru in tari ortodoxe precum Grecia sau Romania.

 23. Iti pot sterge datoria interna (pe seama invinsilor!) doar daca castigi un razboi (MONDIAL!)
  -> USA trebuie sa castige insa un razboi mondial (ww3) pentru a-si mai putea „sterge”
  DATORIA INTERNA de 34 TRILIOANE $!
  Ca e de rau datoria si ca MARX a avut dreptate cum ca puterea unui stat creste si descreste odata cu macroeconomia lui 👌

 24. Indiferent cine le va ajunge POTUS (MAGA !) … daca nu scapa ORICUM, de DATORIA COLOSSALA-pe-DOLLAR sau nu o macar opresc din cresterea accelerata … USA va de-cadea imperial !

  IQ=?

 25. Din cauza pur fiatizarii DOLLAR-ului dupa 1971
  USA nu mai poate face ce facea raboinic inainte de mega-fiatizarea dollarului (ultimul ei mare razboi de una singura, fiind VIETNAM)
  Dupa 1971 DOLLArul traisete sau moare odata cu credibilitatea financiara a USA, pentru ca moneda nu mai are in spatele ei AUR ci doar „garantia” ca statul american care-o tipareste … va onora OBLIGATIILE BANCARE care rezultadin traficul ei !

  USA pierde azi DOLLAR-ul de indata ce intra in orice fel de razboi modern !
  DE CE ?
  Pentru ca odata intrata intr-un razboi … se intampla „ceva” cu credibilitatea monedei ei NE-MAI-ACOPERITA-N-AAUR dupa 1971!
  Nu va mint pentru a profita cumva de roi cand va spun dezinteresat:
  „NINGE PE FED!” (prophetiile unui real prophet au straniul obicei [MAGA!] de-a se implinii desi par la-nceput INCREDIBILE! NULAND desi a fost zeita sau demonul din Kiew … s-a deja dat la fund 🙂 !
  TRUMP=POTUS !
  IQ=?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.