Americanii prezintă traiectoria rachetei care ar fi doborât avionul

Ambasada Statelor Unite în Ucraina a publicat o hartă (foto) cu traiectoria rachetei lansată de sistemul sol-aer Buk în aeronava companiei Malaysia Airlines, transmite UNIMEDIA.

Harta a fost publicată pe pagina de Facebook a Ambasadei americane.

Prezentarea hărții vine în contextul în care Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat zilele trecute că a stabilit „locul exact” de unde a fost lansată racheta sol-aer care a doborât avionul companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord.

„Lansarea rachetei din cadrul sistemului Buk a fost efectuată dintr-un perimetru al orașului Snejnoe (regiunea Donețk), controlat de rebeli, dar în interesul anchetei nu vom dezvălui locul exact al lansării, despre care avem date precise”, a declarat șeful contraspionajului ucrainean Vitali Naida, citat de agenția Interfax-Ukraina, în cadrul unei conferințe de presă, duminică, la Kiev.

Șeful contrainformațiilor din Ucraina a susținut că lansarea a fost efectuată de experți militari ruși, la ordinul dat de liderul unuia din grupurile armate ale insurgenților, Igor Bezler, cunoscut sub numele de cod „Bes” (‘Demonul’).

Rusia este obligată să ne furnizeze numele persoanelor care au efectuat lansarea rachetei, a spus Vitali Naida atunci.

Teoria „erorii”

Un oficial american din domeniul securităţii a afirmat marți că probabil a fost doborât „din eroare”, deasupra estului Ucrainei, de către separatişti proruşi slab pregătiţi.

„Explicaţia cea mai plauzibilă este că e vorba de o eroare” şi că racheta a fost lansată „de un echipaj slab pregătit”, dat fiind faptul că sistemul utilizat – o baterie de rachete sol-aer de fabricaţie rusească Buk – necesită un anumit grad de cunoaştere şi de pregătire, a anunţat marţi un oficial american din domeniul securităţii, sub acoperirea anonimatului.

Chiar dacă racheta a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebeli, este imposibil, pentru moment, de spus cine „a apăsat butonul” şi de ce, a adăugat acest oficial.

El a subliniat, de altfel, că serviciile americane de informaţii nu sunt în măsură să spună dacă ruşi erau prezenţi sau nu la baterie în momentul lansării rachetei.

În plus, serviciile americane de informaţii nu deţin dovezi că ruşii i-ar fi instruit pe separatişti să folosească rachetele de tip Buk – un sistem antiaerian relativ modern şi sofisticat.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.