Andrei URSU și neadevărurile din cărțile sale

La 34 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, persistă incertitudinile legate de cei vinovați de atâtea morți. Dosarul Revoluției s-a tot întors pe toate părțile, dar nimeni nu a fost condamnat. Recent, ministrul de Interne chiar arăta cu degetul către Justiție.

Incerte și, se pare, false ar fi și unele declarații făcute de Andrei Ursu, fiul fostului dizident anticomunist Gheorghe Ursu. și fost director științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Cel puțin așa susține fostul șef al Secției Parchetelor Militare, generalul de brigadă (r) Cătălin RANCO PIȚU. 

Andrei Ursu nu mai e director științific al Institutului Revoluției

În cadrul interviului acordat istoricilor din cadrul Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, RANCO PIȚU a menționat că ipotezele lansate de către inginerul Andrei URSU în colaborare cu Mădălin HODOR și Roland O. THOMASSON, respectiv vol. „Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989“ (Editura Polirom, Iași, 2019, 423 p.) și „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989“ (Editura Polirom, Iași, 2022, 342 p.) s-au aflat în atenția organelor de cercetare penală.

Doar că ipotezele autorilor nu s-au confirmat absolut deloc și #AndreiURSU a fost informat, în cadrul unei discuții purtate la sediul Parchetului Militar în 2019, despre neadevărurile din cărțile domniei sale, atât juridice cât și istorice. În pofida evidențelor, Andrei URSU a continuat să-și susțină punctele de vedere atacând și denigrând în spațiul public realizările cercetătorilor de la IRRD 1989 din perioada anilor 2004 – 2021.

Andrei Ursu afirma că teroriștii din decembrie 1989 au fost ofițeri ai Securității, membrii unei armate clandestine loiale lui Ceaușescu care intenționau să-l aducă la putere pe dictator.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

60 de Comentarii

 1. Bai asta!
  Nu imi explici mie ca altul scrie ce scrie in carti. Treaba lui ce scrie! Este victima si scrie ce vrea pentru ca are afectiune in urma pierderii tatalui.
  Mie imi explici clar cine i-a impuscat pe toti cei din Cimitirul Eroii Revolutiei si cum faci tu justitie lor, familiilor lor si celorlalti romani, prieteni, cunostinte.
  Ca stai tu sa vanezi ce a zis unul si altul NU MA INTERESEAZA! Repet NU MA INTERESEAZA!
  Nu l-a pus nimeni pe Andrei Ursu la detectorul de minciuni si nici nu are sens asa ceva data fiind conditia lui de victima.
  Ai de explicat si de aratat cum faci tu justitie pentru acei morti. PUNCT! Inceteaza cu aberatiile si speculatiile aiurea!
  Defaimezi victima si ii faci mai mult rau. INCETEAZA! Nu scrie sub dicteul tau. Ocupa-te strict de ceea ce iti este dat sa implinesti!

 2. problema e ca dl. ursu a declarat ca e „opera stiintzifica”
  DIN POSTURA DE PERSOANA PUBLICA,
  a fabricat in felul său o pandemie:

  -terroristii din decembrie,
  covid,hamas,triunghiul Bermudelor,
  levitatia Piramidelor,Pamantul Plat,
  d-astea.
  mai multe se pare ca stie Al. Mirosnoave,
  cica dl. prof Ceapă fabricase plasmă in bucatarie,
  fara cuptor cu microunde,rezistentza conductorilor scade cu incarcarea electrica,
  la Alimpesti tzaranu decolase cu un OZN homemade cu motor de Mobra;
  banditu manca bani publici,
  iarasi.

 3. @Miorița:

  Andrei Ursu nu a fost victima. Gloria strabuna pe strabun cinsteste. daca totusi este vorba de glorire.

 4. @In poza
  -iesea cu scandal inter-continental
  daca Parchetu ii aduna laolalta pe cei 3
  in boxa acuzatilor…..ei se pot intruni liber la Gara, la Templu.

  @Miorița
  -nu credem ca Parchetu putea cita o persoana PRIVATA in speta autoritatii stiintifice
  decat prin abuz criminal
  vezi cazu dl. col. Zărnescu….

  hodor,ursu,alrahatu-aia au functionat cu BANI PUBLICI,
  aici e buba neagra!
  -cu bani publici a functionat si Romania Iudaica Volumul I,II – Tesu Solomovici
  (Doamne iartă,
  apăra-ne si pazeste-ne)

 5. Tot lui Pitu:
  Apoi ii faci vina lui Ursu ca de ce a trimis materialul lui Iliescu inaintea ta.
  Pai cine a fost seful Institutului? Ii cautati nod in papura lui Ursu pentru ca a respectat chiar regulile voastre.
  Daca tu ii faci critica a cartilor din pozitia de procuror stiind bine ce probe ai administrat, ce vrei de fapt sa demonstrezi?
  Nu trebuie nimanui exemple. Tine-ti gura ca de-aia ai fost angajat!
  Si apoi cum iti permiti sa spui ca nu au existat teroristi in ’89?
  Adica mortii s-au impuscat singuri?
  Ingeras, hai, treci la culcare ca te-ai senilizat!

 6. @Miorița
  -sa spunem altfel:
  in ’89 militarii armatei romane se sinucideau mai rar,
  au tras dar nu s-au sinucis!

  ” Tine-ti gura ca de-aia ai fost angajat! ”
  -nu l-au angajat la DNA, la „Microsoft”….

 7. Daca procurorii au dat si dau gres, de ce nu se fac publice TOATE datele din Dosarul Revoluției (sub forma unui volum complet de documente ale Dosarului, volum care sa fie editat in presa noastra literara) ? Cui ii este frica de asta ?
  Astfel poate, chiar dupa 34 de ani, fiecare dintre noi cei Români, sa ne putem realiza propriul nostru punct de vedere despre Revoluția Româna din ’89.

 8. @maxtor:
  Nu! Se ia de cartile lui ca nu sunt probe si ar vrea sa puna sechestru pe ele pentru ca il enerveaza.
  E o gaselnita de-a lui Iliescu ca daca Ursu scrie carti si le vinde, face bani, dar el tot sarac ramane.
  Iliescu e comunist si nu capitalist.
  Pe langa Ursu e pus in inferioritate chiar daca n-ar zice nimic adevarat in cartile lui.
  Este o insulta in public ca nimeni nu se gandeste la Iliescu sa-i ureze ceva de Craciun.
  Nici nu este ce sa-i urezi. Nu stiu ce-i ala Craciun daca intreaba.

 9. @Miorita:

  De cind extorcarea inseamna dreptate? Insusi cazul Gheorghe Ursu e destul de dubios. Ce merite are fiul sau de tot cere?

 10. Opinie pentru d-l Procuror:
  Scenariul semnat=oracolul de Damaroaia ideologul analfabet Brukan, regia, venit cu o zi mai inainte de la Crucea de Piatra din Germania=tov.regizor Sergiu N, iar piesa cu artishti, cascadori, securici, kgb-ishti, a fost o Hora cu strigaturi Ka Ka lin, ka, ka lin, ka mai ia=manata de cominternistul kgb-ist Brates. Asta dupa ce deja tov. Ceashka ocrotitorul kibutzului PCR era arestat shi ashtepta sentintza. „Revolutzionari” sadea!!!, de te doare mintea. Atunci Secu pazea pe Ceashka, acum pazeshte ca pe sfintele moashte pe tov.rromica Ylici Y., tzinut ca zalog, ca daca se schimba ceva geopolitic, i-l baga pac la razboiu, mai ramanand in tzara ca in Gaza, doar al 13 lor trib. Daca s-a strigat fara kamunshti, stricandu-se procesul de emanatzie politica a tov.Ylici, s-a mers de catre fortzele prosovietice la bagarea terorii de sorginte Trotzkista in populatzie, teroare, care a culminat pentru viitori conducatori cu uciderea lui Ceashka, ca sa-shi bage mintzile in cap. Ei darama tot ce mai este shi acuma, populatzia fiind imblinzita cu firmiturele, iar statul parale bune pentru unii prospera cu pensii speciale, salarii nesimtzite, shi alte halea, pentru aceiashi gashka aparata de oculta straina de securici.
  Tov.Dinescu era speriat pentru ca tov.Caramitru a trimis un tank la sugestia lui Pleshu, iar asta pus direct calare pe tank, cu toata paza de secu de la poarta, ajuns acolo, shi nu shtia ce se intampla, nu-i spusese nimeni ca Ceashka nu mai e, shi cu toata frica lui, a strigat shi el Victorie…,ca doar a fost pana la urma ca la Caragiale in piatza independentzei. Gresheli de asta cu Ceashka, tov.Ylici le facea in discursurile lui adresandu-se cu tov.Cheashka, pana s-a mai obishnuit shi el cu deamoaka tzie original, ca la acest tov.Dinescu.
  O zi buna.
  Con
  P.S.Certificatele „revolutziei” sa fie anulate, onoruri shi beneficii numai pentru victime. Lustratzia sa fie cu folos, in justitzie, secu, etc.

 11. Pitzu asta nu cred ca sfarseste bine. Se incontreaza cu toata lumea!. Pai daca adevarul comun – cu care am fost obisnuiti si in care au crescut generatii intregi – ar fi pus la indoiala, unde oare am ajunge??. Mai bine tacuti, milogi si aliniati si cu bucurii la carnati, sarmale si Las Fierbinti!. Suntem ce meritam si unul ca dl General nu are ce cauta printre noi.Va salut cu SAPCA nemuritoare si atotputernica. Sa nu inceapa insa sa ploua ca i se inmoaie cozorocul!!

 12. @Anonim: de acord. Ursu = un afacerist. Publica pentru bani. Faci scandal public, îti ies bani. Nu faci, ramâi sarac. Aschia (Andrei Ursu jr.) nu sare departe de gard (Andrei Ursu sr.). ps te-ai uitat la Petre Roman în fotografie? nedormit de vreo saptamâna si cu mutra la vreo 75 de ani? Tipul de lânga el fiind la fel de obosit. A se fi afisat, chiar si-n asemenea conditii, alaturi de Ursu, un impostor, nefiind scuzabil. Parte a unui scenariu foarte prost, mafiot, cu „disidenti” si „victime” .

 13. @Con, ” in populatzie, teroare, care a culminat pentru viitori conducatori cu uciderea lui Ceashka, ca sa-shi bage mintzile in cap.”

  -pentru Popor
  ca sa-shi bage mintzile in cap

  (un vecin avea Portretul in sufragerie,
  mai nimic altceva;
  „om din popor”,
  „unul dintre noi”, „self-made” cum spune Americanu:
  -sa nu crezi ca Vita ar intelege altceva,
  nu te confunda cu Vita,
  Boul Apis al paganilor,democratic)

  -azi unii se tem ca Trump va fi facut…ca Kennedy:
  moartea regilor e bucuria nebunilor)

 14. ajunge in Tribunal
  si-l cheama pe Ranco:
  -cine va ceda?

  (vampiru /satana
  va mai face 1 victima)

 15. Ca domnul Ursu a trait o drama si cred ca a trait. Este singurul care a trait o drama? Cred ca sunt mult famili. Numai ca-i unicul care de 30 de ani a primit o sinecura si implicit are sau va avea o pensie din cauza necazului in domeniul istoriei fara sa aiba studii, doar pt ca e fiul tatalui sau.

 16. @12:04:
  DEX: a extorca: A obține ceva cu forța, prin amenințări, violență, șantaj, etc.
  Te-a amenintat pe tine personal?
  Te-a santajat? A scris carti!
  Le-ai citit sa vii cu pasaje concrete sa avem pe ce discuta? Sau pe ce sa discutati?
  Nu!
  Sarcina probarii vorbelor tale pe tine cade, nu pe mine! Si apoi am spus, daca este persoana afectata poate avea viziune alterata tocmai pentru ca in Romania nu i s-a facut dreptate. Are tot dreptul sa darame reputatia Securitatii si sa scoata la iveala cele mai urate fapte ale lor.
  Serveste te rog:
  https://www.youtube.com/watch?v=GbN-Uk6090I
  https://en.wikipedia.org/wiki/Decree_770
  https://www.youtube.com/watch?v=wx0hv-DHYYY
  Acum ca si atunci: cultura avem de la tigani pentru ca orice apare si nu este tiganesc precum rromul Iliescu, NU ARE aprobare de la Securitate.

 17. @va inteleg d-na Miorita:
  „Numai ca-i unicul care de 30 de ani a primit o sinecura”
  Iliescu, nu Ursu ia sinecura!
  Pe Iliescu il tineti intr-un viloi de om desantat si in plus ii serviti icrele mele de Manciuria. Zilnic o faceti.

 18. @Rollason:
  Daca te mai iei de bin-urile ns de gunoi ca nu arata bine si sunt treze si ca doar ale tale arata bine si vopsite frantuzeste, nu stiu ce-ti fac. Cred ca-ti fac coafura a la Napoleon, cu suvoi pe-o parte doar.
  „Faci scandal public”
  Scandalagioaica esti tu ca te iei de senior de ca si cum mama n-ar avea. De ce treci peste ea? Esti nesimtita! Chiar ca da!

 19. Cel mai tare ii revolta pe romani ca sunt unii precum Ursu care dezarmeaza justitia.
  Nu le place ca DNA lucreaza cu Securitatea pentru ca ii invata Dancila ca nu e in regula, in schimb le placea in comunism si de aceea protesteaza.

  – Ah, ce? E de la America! Nu e de bine! Face bani din carti, e afacerist! Daca are bani, e om rau. Noi suntem saraci, suntem buni.
  – Noi suntem atat de saraci ca tinem cu ciorapii de pe noi (culottes) si sa nu ni-l ia pe Roman, care ne-a dat foc la inima!
  – Si Ursu Sr. a murit si vrem sa-i intinam reputatia pentru ca ne place violenta, sangele si decoruri de revolutie.

  Nu putem citi Le Monde sau alta publicatie pariziana din ’89 incoace. Trebuie sa scoatem fire albe in cap altora.
  Ii invatam minte ce inseamna parerea personala. Daca se poate sa scoatem pieile de pe altul de Craciun, de ce nu? Il linsam si-l invatam minte.

  V-am auzit! Sunteti nostalgici si nu vreti sa stiti decat ce iese din Congresele Extraordinare ale PSD, pardon PCR!
  De-aia ati si fost abandonati! De-aia din ’89 incoace se pleaca din tara!
  Pentru ca puturoase precum Rollason ies in fata sa faca bezele la ce li se pare lor ca merita.
  E concurs de popularitate si se calcare de cadavre, calcare pe morminte!
  Orice e permis pentru marele „O” – orgasmul.
  Pentru ca ia in fond si la urma urmei cu asta se ocupa securicii: cu moartea de orice culoare ar fi ea.

  @Rollason:
  La CEDO daca esti dusa sa raspunzi si tot nu-ti iese scleroza din cap. N-ai leac, babo!
  Ia un castravete sa nu-ti creasca glicemia la cat dulce bagi in tine!

 20. @Miorita:

  Pai, exact asta face si Andrei Ursu.

  Vehementa ta este una de mahala. Deci nu convinge, dupa cum nu convinge nici dizidenta lui Gheorghe Ursu.

 21. @Anonim 21:45:
  Oricata de mahalagioaica as fi eu, imi faci efortul degeaba. Esti calau! |
  Te raliezi cu calaii lui Gheorghe Ursu pentru ca nu mai ai nimic omenesc in tine.
  Daca te-ar auzi bunica-tau ce spui, s-ar intoarce in mormant.

 22. @Anonim 21:45:
  Iti scriu mare sa intelegi. Postez pe usa virtuala sa poti sa citesti cu claritate.

  🕯
  Reguli:
  NU TE OBLIGA NIMENI SA CUMPERI SI SA TII IN CASA BRAD DE CRACIUN.
  NU TREBUIE SA CREZI IN ELEMENTELE TRADITIEI CRESTINE A CRACIUNULUI, in Iosif, Maria si pruncul fugiti din Egipt.
  NU TREBUIE SA ASCULTI COLINDE DE CRACIUN, sa visezi cu ochii deschisi langa luminile din pom, sa te uiti la decoratiile altora din pom (lumanari, hartie colorata, bomboane, amintiri, nuci poleite, ursuleti plastic, globuri rosii).
  NU TREBUIE SA TII NICI UNA DIN TRADITIILE CRESTINE. Nu manca sarmale pentru ca sunt numarate!
  Nu bea vin pentru ca se vede! Nu gusta cozonac pentru ca e romanesc si nu te dai in vant dupa ceea ce e romanesc!

  Mergi la lucru pentru ca iti taie din salariu daca nu apari! Supune-te sefului tau ca stie mai bine ca tine pentru ca de-aia e sef!
  Iar restul nu aud pentru ca am castile la urechi.

  Inteleg ca nu-ti convine ca Radio Europa Libera este cadou de la americani.
  In opinia mea poti sa ramai in dosul Cortinei de Fier ca nu am nimic impotriva.

 23. „Anonim spune:
  25 DEC. 2023 LA 21:45
  @Miorita:

  Pai, exact asta face si Andrei Ursu.

  Vehementa ta este una de mahala. Deci nu convinge, dupa cum nu convinge nici dizidenta lui Gheorghe Ursu.”

  https://www.constitutia.ro/art-22-dreptul-la-viata-si-la-integritate-fizica-si-psihica.htm
  Art. 22 – Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică
  (1) Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.
  (2) Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau de tratament inuman ori degradant.
  (3) Pedeapsa cu moartea este interzisa.

  Dl. Andrei Ursu ca parte vatamata este sub protectia si a mea inca de la inceputul discutiei si a legilor statului.
  Discutia s-a incheiat!

 24. @Miorita:

  Cu ce i-a fost periclitat dreptul la viata si integritate lui Andrei Ursu? Ceea ce vrea el e sa stoarca niste bani, care vor fi dedusi din buget.

  E drept ca, fata de furtisagurile de milioane si zeci de milioane, sinecura sau despagubirile pe care le pretine sint o nimica toata. Totusi, ce servicii a adus el de le pretinde?

  Inlocuieste vehementa cu judecata si vezi ca, in pofida deznodamintului tragic, Gheorghe Ursu nu a fost chiar un dizident autentic.

 25. @Anonim 13:12:
  „Inlocuieste vehementa cu judecata si vezi ca, in pofida deznodamintului tragic, Gheorghe Ursu nu a fost chiar un dizident autentic.”
  Faptele conteaza! Gheorghe Ursu a fost sistematic urmarit, vanat, arestat, defaimat si in final omorat prin tortura si rele tratamente ceea ce face fapta si mai grava dat fiind contextul deoarece acestea s-au intamplat fara ca el sa ii fi provocat cumva. Aceasta sustii dumneata, ca Gheorghe Ursu a murit ca un erou.
  El nu este singura victima a Securitatii. Daca Romania are statut de arunca cu mizerie in cetatenii sai, alte tari ii primesc cu bratele deschise pe astfel de oameni. Dumnezeu ii ajuta pentru ca numai in Romania se face judecata stramb si se ascunde inca adevarul de dupa Cortina de Fier.
  Pe Nadia o numiti dizidenta pentru ca a apucat sa iasa din Romania, dar pe Gheorghe Ursu care nu a mai apucat sa iasa din iadul comunist, il vanati inca si dupa moarte ca sa-l faceti al vostru. El nu va apartine! Apartine familiei sale! Iar familia sa are nevoie de atatia ani sa se vindece ca sa poata sa-si traiasca viata in continuare. Familia sa are nevoie de dreptate adevarata.

  One shot mi s-a dat. L-am folosit. Fie sa conteze!

 26. vad ca esti activa si-i judeci pe toti. Tu ai citit Actul de eliberare din functie a protejatului dumitale? A condus un institut de cercetari in domeniul ISTORIEI fara sa fie ISTORIC si FARA SA FIE CERCETATOR. Doar pt ca se considera singurul mostenitor a unei victime din inchisorile romanesti. Unii spun NU STIU ca:din cauze medicale, etc. unii mor in inchisoare. In presa ai citit de unul din cei morti in inchisoare in ultimii 30 de ani? Este unul? Sunt mai multi? De ce de ei nu vorbeste nimeni? Pe Wiki scrie pt Gheorghe Ursu peritonita. Stii ce inseamna? O infectie a perineului si nedepistata la timp poate fi mortala. Asa cum se moare si de o apendicita. Stiu cazul unui tanar de 35 de ani care a murit dupa operatie si nu era in inchisoare era doar un pacient care n-a avut zile. Presa n-a scris pt ca era doar un roman anonim, nu unul care in comunism a putut sa calatoreasca in occident cum scrie pe wiki despre dl Gheorghe Ursu, deci a avut bani si pasaport. Tatal meu n-a putut participa la o manifestare stiintifica la Londra desi a fost propus de Academie. Domnul GH. Ursu a putut sa se plimbe in acea perioada prin Europa si azi este considerat o victima a comunismului, iar dvs. va erijati in aparatoarea lui. Corect acest domn n-ar trebui sa restituie salariul si sporul de conducere pt perioada in care a ocupat o functie pt care nu era calificat? Cum se numeste situatia in care ocupi un post pt care nu esti calificat?

 27. @Miorita:

  Perorezi cu exaltare adolescentina.

  Nadia Comaneci a fost o mare sportiva, nu o mare inteligenta. Nu se cunoaste nici o fapta de civism din partea sa inainte de 1989 si nici nu a pretins vreodata asta. Trecerea sa clandestiana peste frontiera sugereaza o anume regie, ceea ce iar nu o poate califica dizidenta.

  Clovneria lui Gheorghe Ursu, caci clovnerie a fost, nu inseamna dizidenta, chit ca i-a fost in final fatala. I-a placut sa o faca pe bufonul si a avut nesansa sa fie luat in serios. Si-a supralicitat trecutul sau de militant comunist inca din ilegalitate, ignorind sau inconstient fiind pe ce lume se afla.

  Dizidenti veritabili au fost foarte putini, unul dintre ei fiind Paul Goma. Acesti insa nu conduc institute si nu cer despagubiri, nici descendentii acestora. Ca sa nu mai vorbim de opozanti, care au infundat inchisorile de reeducare si lagarele de munca. De acestia practic nu se mai vorbeste deloc.

  In fine, din ce isi cistiga Andrei Ursu existenta? Practica acesta vreo profesie calificata?

 28. @anonim 16:59:
  Eu stiu ca familiile celor morti la Canal, ale celor batuti in subsolurile Securitatii au lasat pe multi morti si familiile lor distruse si abandonate.
  Eu stiu ca am fost ajutata de o astfel de familie si ca in Romania mori cu zile.
  Daca dl. Andrei Ursu imi cere, scriu declaratie de sustinere si merg la notar sa o facem oficiala. Se poate sa mobilizam dizidentii si refugiatii politic pentru a face dreptate familiei Ursu. Pentru ca suntem crestini, pentru ca suntem oameni, pentru ca Dumnezeu insusi nu ne poate plati cu bani pentru dreptate.
  Este o recunoastere a dlui Gheorghe Ursu pe care autoritatile romane refuza sa o faca. O crima s-a comis, faptasii trebuie sa plateasca!! Trebuie! Nu exista alta cale!

 29. Am scris gresit. Corectez.
  Pe multi Securiratea aparatul de represalii al lui Ceausescu a lasat multe familii distruse comitand crime pe care le ascund si le machiaza, coafeaza sa para morti accidentale sau chiar sinucideri. Acum e bine.

 30. @Miorita:

  Aceiasi exaltare imberba.

  E o mare diferenta intre opozanti si Gheorghe Ursu. Cind acestia erau in inchisori, Gheorghe Ursu era tinar activist PCR. Ca s-a dezis mai tirziu, e o alta poveste, inclusiv cum s-a dezis. Totusi, a avut o soarta mai buna decit ceilalti, probabil in virtutea meritelor trecute, pina cind a inceput-o cu circul.

  Descendentilor fostilor detinuti politici, indiferent daca au decedat in detentie sau au supravietuit, li se ofera prin lege o suma, destul de modesta, proportionala cu perioada de detentie. De ce ar cere Andrei Ursu altceva?

 31. Pana in 2000 am fost un anticomunist feroce, apoi am deschis ochii; ceea ce s-a intamplat dupa 1989 este, efectiv, aneantizarea acesti tari! Faptul ca exista atatia indivizi (sau individe, ca nebuna care semneaza miorita) nu face decat sa invenineze si mai mult lucrurile… in loc sa ne unim pentru binele comun, noi ne luam dupa isterici cu fobii sau dupa escroci interesati, care ne indeparteaza total de atitudinea de care am avea nevoie; un lucru sa nu scapam din vedere – absolut toti cei cu averi sau functii publice in tara asta au legaturi, directe sau indirecte, cu nomenclatura ceausista, care si-a lichidat stapanul ca sa se poata pisha in capetele saracimii, ceea ce Nea Nicu nu-i dadea voie! Cat despre acest Ursu, a fost unul de-al lor care s-a crezut mai bun si a avut soarta oricarui tradator al mafiei

 32. @Anonim 22:54:
  Lasa flic-flacs in fata mea ca nu tine! Ma bucur ca va ia Europa la cernut.
  Pana si imigrantii pe care ii respingeti si discriminati au constiinte mai curate ca ale voastre.

 33. @Miorita:

  Lasa tu englezismele, ca oricum nu te fac o doamna, ci tot o mahalagioiaca exaltata ramii. Daca ai ceva de spus, spune-o clar in romaneste, nu o fa pe coana Chirita la New-York.

  Pe cine ia Europa la cernut? Asta din ce vagauna a mintii ai scos-o?

 34. …. si sustine „necondionat” ca nu a existat „picior” de kbs-it s-au gru-ist ?????????

 35. “Deci te-ai suparat si ti-ai luat jucariile si ai plecat.”
  Da!

  DREPTATE PENTRU GHEORGHE URSU!

 36. La Bucuresti rifulutia a durat 20 de ore. Din 21 dec ora 16, pana in 22 dec ora 12… Mitingul lui Ceausescu din 21 la care am participat a fost pulverizat printr – un formidabil Razboi electronic de catre Armata romana, cum avean sa aflu mai tarziu…zecile de mii de mitingisti ceausisti fiind pusi pe fuga, in urma lor ramanand mii de pantofi, genti, esarfe….Atunci am banuit ca e in curs de desfasurare un Puci militar – securist…La ora 15 Ceausescu a pierdut puterea…La ora 16 in Piata CC au patruns primii rifulutionari, galeriile reunite Rapid – Steaua, vreo mie de insi..Asta a fost fauna care a infrant comunismul!!!…Au fost intampinati de Represiunea lui Ceausescu, o Comicarie de militieni batrani inarmati pana in dinti cu cu pulanul de cauciuc lung de 50 cm…A urmat o cearta cu rugaminti intre militieni si rifulutionari…Totul a fost pasnic…Atunci am priceput ca Ceausescu NU e deloc aparat de Organe!!!…Am fost sigur atunci ca se deruleaza o Lovitura de Stat militara – securista…Pe la ora 16.30 am plecat acasa….Vazand ca Ceausescu NU a fost deloc aparat de Organe in 21 am inteles rapid ca Mortii de pe Bulevard din 21..22 dec. despre care am aflat dimineata la Servici, au fost omorati ca sa INCITE populatia contra lui Ceausescu….In nici un caz ca sa il apere pe Ceausescu….Acum cand am aflat sigur ca Ceausescu a fost scos cu forta din Sediul CC si urcat in Elicopter ca sa fie parasit pe campii…este total demonstrata Lovitura de Stat militara….Pegra golanilor din Piata putea sa strige cat vrea Jos Cimunismul..eu vazusem starea de spirit a Populatiei in drumul meu cu masina in provincie si inapoi…Populatia era ingrijorata, morocanoasa, in nici un caz nu se bucura ca a cazut Ceausescu…Singurii rifulutionari intalniti au fost in Bolintin, tiganii se bucurau pe strada.

 37. Am mari indoieli ca Ceausescu a mai avut timp si a mai avut cui sa ordone represiunea asupra faunei golanesti rifulutionare din Bucuresti…Zuc fauna pentru ca la TV se vedea ca sunt niste golani extremisti excitati, agitati, manipulati de Pucisti incat erau in stare sa o omoare si pe ma – sa daca era ceausista….Cum se bucurau ca fiarele in calduri criminale cand au vazut la TV executia Ceausestilor…plebea dezlantuita care crede ca e apreciata dupa linshaje….in fond trezeste scarba…

 38. @Miorita: Parca spuneai ca discutia s-a terminat. Acum ai dat-o pe strigaturi? Dreptatea se face prin lege, la tribunal, nu in strada, sau pe maidan.

 39. @axon: Ce legatura au evenimentele din decembrie 1989 cu cazul Gheorghe Ursu?

  Daca totusi ai deschis discutia, este deplasat sa spui ca in strada protestau doar golani. Acesta este limbajul lui Iliescu KGB. Nimeni nu il mai voia pe Ceausescu. Motivele insa erau diferite la romani si straini.

  Nu e de crezut ca instalatia de sonorizare de la acea neinspirata intrunire era sub controlul armatei. Armata nu se ocupa cu organizarea de intruniri. E de ajuns sa stim cine opera acea instalatie pentru a vedea cine au fost conspiratorii.

  Una peste alta, odata ce soarta Europei de Est fusese deja decisa la Malta, aceasta fiind corolarul evolutiei din era Gorbaciov, este mai mult decit clar ca Romania nu putea ramine in incremenirea ceausista.

  Ceausescu, alta data dinamic si receptiv, acum insa batrin si bolnav, s-a cramponat de himera comunismului, tocmai cind totul se prabusea in jur. Daca ar fi inteles realitatea si ar fi renuntat la putere, probabil ca lovitura de stat nu ar mai fi avut loc, deci nici victimele aferente.

 40. „Andrei Ursu afirma că teroriștii din decembrie 1989 au fost ofițeri ai Securității, membrii unei armate clandestine loiale lui Ceaușescu care intenționau să-l aducă la putere pe dictator.”
  Banuiesc ca esti Marchievici care se ascunde sub initiale.
  Ai aruncat vina mortilor de la revolutie pe morti, Si pentru ca nu ti-a fost de ajuns, ai imprastiat mizerie pe cei care au fugit din tara fie inainte de revolutie, fie dupa.
  Ai o inima lipsa de fratie. Nu este in sarcina lui Andrei Ursu sa va care in spinare. Nu cred ca a vorbit vreodata pe careva de rau ca sa merite sa fie infierat cum se face pe aceasta publicatie.
  Cine era procurorul in ’89 de isi permite asa o comportare deplasata si o aroganta cu privire la decesul tatalui dlui Ursu si la a incerca sa ne minta ca nu s-a tras? Indiferenta lui doare iar speculatiile sale si mai tare.
  De ce refuza sa-si aduca aminte ca erau morti despuiati asezati pe jos ca sa fie rusinati duoa moarte?
  unde, in ce iad al umilirii si injosirii coborati de vreti sa ascundeti atrocitatile comise?
  Securitatea a intrat in full mode alert si a lucrat. A tras in revolutionari ca sa-i impiedice sa se bucure de libertate. Acesta era rolul ei de aparat opresiv.
  Stazi KGB, Securitate, Gestapo cu totii se incadreaza in categorie.
  S-au dat arme celor veniti in piata de la CC si au fost trimisi aiurea ca intrand in campul lui trage in tot ce misca, sa moara cu arma abia primita in mana. Au fost carne de tun. Pentru cine s-a tras in ei? Nu pentru perpetuarea unui sistem criminal caruia jurasera credinta?
  V-ati oparit cu totii ca am scris ca decreteii au iesit ei sa dea jos pe Ceausescu. De ce ar fi greu de crezut ca Ceausescu si-ar fi instruit o armata de orfani cu ochi albastri care sa-l asculte orbeste?

  Orisicat imi dau seama ca aceasta redeschidere de dosar este menita doar ca Diaspora sa taca sa fie liniste.
  Cu mizeria sub nas ajunsi stati si va plangeti ca sunteti in coada Europei.

 41. Dumnezeu a lasat liber arbitru fecaruia.
  In momentul cand romanii ies din tara, se plang altora, strainilor, de conditiile in care au fost tinuti, au trait si au suferit. E pe buna dreptate si nu ii invinui pentru ca stiu si am auzit cu propriile urechi in 23 gloante suierand si izbindu-se de pereti.
  Nu le puteti impune romanilor sa nu-si invete copiii si nepotii despre istoria adevarata asa cum au trait-o ei in Romania. Nu le puteti impune sa nu vorbeasca celor dragi despre aceasta.

  Vreti sa acoperiti criminalii, acoperiti-i!
  Dar nu puteti opri lumea sa nu duca mai departe fieare in familia sa propria parere trecuta prin propriul filtru de gandire. Invatati sa traiti cu acestea!

  Si eu sunt Gheorghe Ursu care nu vreau sa cred in minciunile lui Ceausescu.

 42. @Miorita:

  Vrei tu sa o faci pe revolutionara dar nu treci de mahala.

  Ideia cu armata clandestina a lui Ceausescu este de domeniul mitomaniei patologice. Andrei Ursu bate cimpii. El habar nu are de functionarea sistemului militar. Productiile sale sint pure fantezii de umplut maculatura.

  Cit priveste pe cei care si-au strigat durerea afara, ei au facut mai mult rau decit bine, prin exagerarile grosolane, la care au recurs, culmea fiind cei 60 de mii de morti pusi pe seama lui Ceausescu.

  Sa nu ne mire deci ca Romania a fost asa de dispretuita si e dispretuita chiar si azi.

 43. Este regretabil ca Gheorghe Ursu a murit. Daca ar fi prins anii de dupa rasturnarea lui Ceausescu, foarte probabil ar fi avut parte de o dezamagire inca si mai mare decit aceea care l-a facut sa se dezica de utopia comunista, pe care a imbratisat-o in tinerete.

  El a fost intr-adevar un om de constiinta si i-ar fi fost greu sa nu observe, la fel ca prea multi altii, ca s-a sarit din lac in put.

  Nu este nostalgie ci de dezamagire – afara de cazul cind revolutionarii, de care Miorita peroreaza cu exaltare, nu si-au dorit altceva decit salam, avort si pasaport.

 44. @Anonim 8:51:
  „Sa nu ne mire …”
  La mine te plangi? Si ce sa-ti fac eu? Sa te mangai duios pe crestet, sa-ti cumpar cavit ca suferi de nimic?
  Vad ca insisti repetitiv ad nauseam cu mahalaua ta. Nu ma intereseaza! E a ta, ti-ai cucerit-o, pastreaza-ti-o! Tu pe mine nu pui mana nici in scris. Sa fie clar!

 45. @Miorita:

  Iti faci iluzii. Nu am nici un motiv sa pun mina pe o tzatza exaltata, chiar ridicola prin pretiozitatea sa.

 46. @Anonim 9:43:
  „foarte probabil ar fi avut parte de o dezamagire inca si mai mare decit aceea care l-a facut sa se dezica de utopia comunista, pe care a imbratisat-o in tinerete.”
  Inteleg ce scrii. Banuiesc ca i-ai fi recomandat Xanax.
  Asemenea si celor impuscati de Securitate la mineriade – tot un Xanax sa stea linistiti.

  „salam, avort si pasaport”
  Exista Casa de comenzi Mercur in Bucuresti. Nu pentru salam au luat romanii calea exilului. Au plecat pentru ca te rog sa te privesti in oglinda – ai o atitudine centrata pe tine care nu s-a schimbat mare lucru in 30 de ani.

  „de care Miorita peroreaza cu exaltare”
  Nu mai mare decat a ta numarand ouale lui Nastase! Stiu cine esti! Si stiu si ce ai facut in vara lui 2014. Daca ai uitat, iti aduc eu aminte. Te mancau cainii de fund in Grecia.

 47. @Miorita:

  Poate ca acele oua le-ai numarat tu, pentru ca se vede ca esti in mare lipsa, dupa cite prostii spui.

 48. @Miorita:

  Acele oua numara-le tu, pentru ca se vede ca esti in mare lipsa, dupa cum delirezi. Nu am fost in Grecia in 2014 si nu stiu la ce faci aluzie. Fa-ti un control psihiatric, pentru ca esti dusa rau.

 49. @Anonim 13:28:
  Ai vrut asa … o justitie doar de forma pentru Gheorghe Ursu, pentru ca de fapt nu intentionezi deloc retributie totala.
  Imediat ce ti-am incercat afirmatia, ai dat-o intoarsa ca la Ploiesti si ma ataci pe mine in schimb pentru cele ce tu ai scris. Peste tot sunt dovezi ca Securitatea a comis fapte monstruoase inclusiv ca a impuscat oameni in strada la revolutie, la mineriade, si anterior cand chiar era in statut de SS Wafen.
  Noteza: Eroii nu mor niciodata!

  Poti sa te retragi pentru ca nu ai curaj de ajuns nici cat o femeie. Deja mesajele tale sunt searbade, lipsite de miez, nu ai ce mare valoare ascunde sub anonimat. Eu iti dau voie sa te retragi.

 50. @Miorita:

  Bati cimpii. Habar nu ai de istorie. Securitatea se aseamna cu Gestapo, nu cu Waffen SS. Waffen SS nu isi are corespondent in sistemul militar al Romaniei comuniste. PCR nu a avut forte armate proprii.

  Exista legi, exista tribunale, care decid pe baza de probe, nu de strigaturi exaltate. S-au dat sentinte, s-au condamnat tortionari. Poate ca sentintele nu au fost perfecte, dar unde exista justitie perfecta, in special in cazul faptelor petrecute demult? Pina una alta, nu ai facut nimic altceva decit sa iti pui poalele in cap. Binevoieste si iesi din mahala si treci la concret.

 51. @22:45:
  „Bati cimpii.”
  Si? Care-i treaba ta? Vezi de drum ca nu ma impresionezi cu gesturi de fal-fal spre mine!
  Ai intrat pe topic sa calci in picioare mortii. Esti depravat individule! Mergi si turbeaza altundeva!
  Online nu te ajuta, vezi bine, sa-ti rezolve problema.

 52. Ceea ce a fost necesar a se spune, s-a spus.
  Dle Tanchievici, vreti sa ma convingeti ca sunt neadevaruri. N-ati reusit deat sa va bateti joc de morti.
  Rusine!

 53. Con spune:
  29 DEC. 2023 LA 7:28
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.
  Tzine-tzi minte: serialul RTV din dec.89 a fost o inovatzie in domeniu, cu multe fasaieli, multe deja emanate/fumate. Daca procuratura vrea sa faca lumina, la fel criminalishtii buni in domeniu, trebuie sa plece de la acest movie. Pot participa shi critici de film, ex.d-na Nistor, ca nu este nevoie de titrare, ba mai mult poate fi propus la diverse finale, festivaluri, ex. URSSul de argint, samd, unde este posibil sa castige ceva ca sa ne scoatem shi noi parleala, ca prea ne-au parlit la foc mic de chibutz PCR. Se zice ca IA va desfintza joburi, ex.avocatzi shi altzii ca ei cu studii, shi atunci sa te tzii, nu mai este nevoie sa ne rugam noi de ei ca sa faca lumina, pentru ca sigur mascarada asta ce se vrea eterna, va fi deconspirata, iar autorii, chiar daca nu mai sunt in viatza, vor vedea ca pana shi catzelushi maidanezi o sa-i procopseasca. Deci sigur Adevarul va ieshi la iveala, iar triburi shi tribuletze ex.nr.13 Jilava, sa nu-shi faca iluzii ca vor mai sta cocotzatzi ca parazitzii pe salarii nesimtzite, pensii speciale, etc Degeaba au ucis, au ucis, au ucis, ex.Elita tzarii, razbunarea lor va lucra cu voia Domnului, mai ales ca au pangarit sfanta zi de Craciun!!!
  O zi buna.
  Con

 54. @Miorita:

  Daca turbeaza cineva aici, tu esti acea persoana. Nu ai produs decit istericale; nimic concret, doar mahalagisme.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.