Angajații din bănci au dat lovitura

Miercuri, 24 aprilie 2024, Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a marcat un moment de referință în istoria muncii bancare din țară, semnând primul contract colectiv de muncă la nivel de sector, în urma aplicării Legii nr. 367/2022, care reglementează dialogul social. Constantin Paraschiv, președintele FSAB, a anunțat semnarea acestui contract, subliniind importanța acestei realizări pentru angajații din domeniul bancar.

Contractul, semnat de FSAB împreună cu Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) și FSIF, va beneficia inițial de efecte în unitățile BCR, BRD, ING, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank, urmând ca în curând să fie extins la nivelul întregului sector, cu aprobarea Consiliului Național Tripartit. Această decizie necesită o unanimitate și ia în considerare și capacitatea instituțiilor financiare mai mici de a susține costurile salariale suplimentare.

În cadrul noului contract, aproximativ 46.000 de lucrători din peste 30 de bănci vor beneficia de un salariu minim de 4.100 lei brut începând cu iunie 2024 și de 4.500 lei brut începând cu iunie 2025. De asemenea, se acordă salarii compensatorii la concediere, în funcție de vechimea angajaților în companie, până la șase salarii de bază brute.

Un element de noutate este introducerea unui capitol referitor la egalitatea de șanse, nediscriminare și interzicerea hărțuirii, în conformitate cu Convenția nr. 190/2019, ratificată recent de România. Acest capitol oferă protecție și liderilor sindicali, asigurându-le posibilitatea de a-și exercita atribuțiunile sindicale fără obstacole.

Acest contract colectiv de muncă reprezintă un pas important în asigurarea unor condiții mai echitabile și mai sigure pentru angajații din sectorul bancar, marcând o victorie semnificativă pentru mișcarea sindicală și dialogul social în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

1 Comentariu

  1. …si cei bogati vor fi si mai bogati…iar cei saraci vor fi lipiti pamantului…
    https://www.cotidianul.ro/harababura-cu-cardurile-de-energie/
    „Beneficiarii” („cardurilor” ipocriziei ticalosilor nealesi de romani, slugile strainilor – legi abuzive, de sus in jos, fara a intreba romanii DACA VOR, contra beneficii buzunarelor tradatorilor!!) au fost pensionari cu vârsta peste 60 de ani, cu venit lunar de până la 2.000 lei; pensionari de invaliditate și persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, indiferent de vârstă, cu venit lunar de până la 2.000 lei; familiile cu alocație de susținere și familiile/persoanele cu ajutor social, indiferent de vârstă și venit.
    Inițial, valabilitatea cardurilor distribuite în 2023 a fost stabilită până la data de 31 martie 2024, ulterior fiind prelungită până în 31 mai anul acesta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.