(VIDEO)”Deficitul, sub control!” ”Aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat aprobarea  seriei de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar.  ”Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii”, a declarat Ciolacu.

”Astăzi, aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergenţă. Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm şi reducem cheltuielile bugetare până la sfârşitul acestui an.

Trebuie să ţinem deficitul sub control şi să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul”, a spus premierul în deschiderea şedinţei de Guvern. Şeful Executivului a precizat că ”actul normativ ”nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acţiuni şi programe de sănătate, precum şi în cazul cheltuielilor aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar”. ”De asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanţate din fonduri europene. Pentru finalizarea acestora, Guvernul va face alocări din Fondul de rezervă”, a mai arătat Ciolacu. viewscnt

„Adoptăm astăzi o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă, când cheltuielile sunt mai mari. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă trei luni şi extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21. Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele aşteptate. Am oprit creşterea excesivă a preţurilor pentru alimente, iar pentru multe din produsele incluse în listă la raft se constată scăderi substanţiale de preţ. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură care protejează în special familiile cu venituri mici şi medii”, a afirmat premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

Limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui şi carne de vită care sunt importante vrac şi care nu sunt procesate în România 

„Acest Guvern nu poate susţine practica speculativă a unora de a importa ieftin şi a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, a susţinut Ciolacu.

Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, urmează să fie prelungită cu 90 de zile măsura, cu caracter temporar, de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

Lista produselor cu adaos comercial plafonat se va extinde cu următoarele: orez – bob rotund, cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg, cozonac, bulion de roşii, smântână12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi, carne tocată.

Pentru produsele agricole şi alimentare care intră pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare cota de adaos comercial va fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de Ordinul ministrului Finanţelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003.

Produsele agricole şi alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

 1. Ciolacul vorbeste dupa dictarea lui Bolosh. Este o tragedie pe mana caror habarnamisti au intrat banii tarii.

 2. Magraoane, nu cheltuielile bugetare tre’stopate, mă, ci parandaraturile către înaltele porți pe care le plătești tu din banii noștri ca sa te țină-n funcție „unele state membre”.

  Taie de tot:
  – ajutoarele pentru Ucraina și Moldova
  – armamentul
  – subvențiile de stat (da, da! ale statului Român) pentru multinaționale

  Taie-le p-astea de tot că nu ne-ai întrebat dacă suntem de acord să dai tu parandarat să te țină ăia în funcție. Și NU suntem de acord.

 3. de ce avem deficit don premier, de bine ce s-a condus tara?
  Cum este posibil ca cea mai bogata tara din Lume, raportata la populația ei, sa fie datoare?
  Aveam 10 miliarde $ în 1990, aveam industrie mai slabuta, aveam cele mai bune terenuri din Europa, ape, resurse, de ce ne-ati adus aici?
  Noi pe cine tragem la răspundere?
  Dacă sunteți bărbat, va rog sa ii nominalizați!

 4. Vraja marii! Vaslasul lui Hayssan ne vinde gaura covrigului de Buzău! E de partea buna a istoriei! Grecii au fost salvați de prințul consort, pe noi nici Dumnezeu nu ne salvează!

 5. aprobauai pa mathan ghura, camas pa mormantu vostru de tatari tzigani

  bha sinistratilor, alde ziaristu ala al vostru, tataru turc zis ion cristoiu, ajuns bastan pa pensie speciala din banu poporului, casa tre sa fie an capitalism, asi sterge mucii cu palma si cu dosu cam de 20 de ori pa sesiune, an pastila lui video pa care sio baga an sprijinu austriei, care este tara sigura an Schengen care nu functioneaza, anul acesta.

  absolut. Dar granita sin jurul Moldovei, Dobrogei si Banatului, ca tataru turc manelist spurcat de Bukres sa intre numa cu pasaport cu viza aprobata. Calfel face prapad pa une mere. Daleas la toti phulla la supt, dear avea dantura buna.

  spurcat tataru pa fata pamantului. Nu va uita nimeni bha negrilor. Scapa tara de tatarimea de Bukres is teleorman, va fi sarbatoare o mie de ani, ca pa vremuri, van gaoaza de tatari slugoi manelisti spurcati.

  mda, i se va da miuie si la iohannu ala calator, careo face pa germanu. Nu sunteti uitati nici voi, bha strambilor. Vai da phulla voastra. Va face poporul „profesori” de historie si Physica pa toti.

 6. ‘ Vorbă să fie … ‘, pensiile, și nu numai, se plătesc din fondul de rezervă.

 7. Si asa toata tara e varza. Taiem din cheltuielile bugetare, se prabuseste tot ce a construit Ceausescu.

 8. De ce nu stopați cheltuielile de la nivelul politic, toate, inclusiv subvenționarea energiei prin acele carduri pentru toți cu venitul lunar peste 5.000 lei? La fel și subvenții pentru sedii de partide, sedii închiriate pe bani grei între campaniile electorale, pensiile nesimuite? Mai date-n râtul porcului ursar mincinos.

 9. Apropo de scăderea prețului la produse, a recunoscut (editat) că totul e din import, importa inflație cu mutație definitiv în România, pentru a menține economia altor țări in funcțiune! Vă propun: HAI SA BOICOTAM TOATE MARKETURILE, SA CUMPARAM PUTIN SI BUN DIN ROMANIA! Sa se spele (editat)cu importurile la (editat) și pe meclă! Citez din (editat): „cumpărăm românește” de la importatori și NU din Romania produse originale românești! Hai sa incercam BOICOT LA MARKETURI, incepem de luni 30.10.2023?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.