Are și Hellvig un dezavantaj

 Eduard Hellvig ar putea viza o carieră politică în ţară, dar poziţia deţinută în ultimii ani ar putea constitui un dezavantaj, consideră politologul Cristian Pîrvulescu într-un interviu acordat Agerpres.

„Avem mai multe grile de interpretare a ceea ce s-a întâmplat astăzi. Prima, să urmăm discursul domnului Hellvig şi să considerăm că este vorba de o bună practică democratică. Se retrage şi creează, totodată, un anume tip de comportament care ar putea fi reprodus, în mod obligatoriu, de viitorii şefi ai SRI. Se retrage totuşi după o perioadă destul de lungă, 8 ani de când se află la conducerea instituţiei. Se retrage fără să fie obligat, fără să fie o schimbare de preşedinte, fără să fie un scandal naţional sau internaţional, ci din propria voinţă şi de aici încep speculaţiile”, a afirmat Pîrvulescu.

El a menţionat că ar fi posibil ca Eduard Hellvig să revină în PNL, având în vedere că acesta a fost politician încă din anii ’90.

„Se retrage pentru că intenţionează o carieră politică? Posibil! Discursul din octombrie, de anul trecut, de la Universitatea Babeş – Bolyai, de la Departamentul de Studii de Securitate, un discurs despre naţionalismul liberal luminat, lăsa să se înţeleagă o astfel de viziune. A fost foarte curios acel discurs care venea doar cu o săptămână înaintea discursului prin care Mircea Geoană îşi anunţa practic candidatura la prezidenţiale şi care era mult mai accentuat naţionalist, pentru că trebuia să facem un rabat ‘stării’ de opinie publică din România. Ştim că domnul Hellvig este încă tânăr, că nu se retrage la pensie, deci are o altă carieră în faţă care poate să fie în România sau în afară. Dacă va fi în România, va fi cel mai probabil o carieră politică, pentru că este politician de multă vreme, din anii ’90. Ca urmare, ne-am putea imagina că se întoarce în PNL, partidul pe care l-a părăsit în urmă cu 8 ani”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Șeful SRI: Prea mulți politicieni obișnuiau să primească indicații de la servicii (video)

În opinia sa, ‘modelul Putin’ i-ar putea fi contrapus dacă va candida la alegerile prezidenţiale. „Dacă se întoarce în PNL, întrebarea este dacă va candida sau nu la alegerile următoare europarlamentare? E prea puţin. Poate candida la alegerile parlamentare sau prezidenţiale? Pentru alegerile prezidenţiale este un risc. Pe de o parte, modelul Putin care îi va fi întruna contrapus, pe de altă parte, frica propriilor colegi de informaţiile pe care le-ar putea avea. Chiar dacă alegerile prezidenţiale vor fi peste un an şi jumătate, nu va fi o pauză suficientă între ocuparea funcţiei şi candidatură. Dar în politică nimic nu este imposibil. Cred, totuşi, că este un dezavantaj poziţia pe care a avut-o la SRI”, a susţinut politologul.

Hellvig, mic și tare, sus și mare! (1)

El a amintit că, în România, cei care au ocupat funcţia de director SRI nu au mai revenit niciodată în politică.

„Cel mai bun exemplu e domnul Maior, care a revenit în diplomaţie, dar el era diplomat înainte de a deveni politician. Cred că îi face plăcere domnului Hellvig să existe atât de multe speculaţii, pentru că asta va transforma ştirea demisiei sale în prima ştire a zilei, (…) îi va creşte notorietatea şi va fi o foarte bună trambulină pentru ceea ce va urma, neştiind ce va urma. (…) O carieră diplomatică, mi-e greu să cred, o carieră într-o organizaţie internaţională, e posibil, dar nu ştiu dacă ambiţiile domnului Hellvig se mută la o carieră internaţională. Cred, mai degrabă, că intenţionează o carieră naţională şi nu una diplomatică”, a completat Pîrvulescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

20 de Comentarii

 1. Va avea cariera pe care i-a ales-o stapanul/stapanii. Doar nu a demisioonat de capul sau. In colonie toti sunt slugi; nimeni nu actioneaza cum vrea.

 2. Dupa verificarea de catre CIA in IUESEI a eficientei platarii de probe culese de angajatii serviciului secret,cu ghilimele de rigoare,pentru distrugerea colegilor de partid si a adversarilor politici,pitifelnicul -Hilvih-a fost trecut in-civilie-cu tot bagajul de probe.Ba a mai fost si decorat de parca ar fi castigat razboiul de independenta.
  Daca un document secretizat nu poate fi facut public 25 de ani in contrapartida pitifelnicul nu ar trebui lasat nici cu mintea sa faca politica sau sa fie persoana publica.Cel putin 25 de ani.CIA l-a plantat in spatiul politic tocmai ca NICI UN POLITICIAN sa nu faca gat ca dupa summitul de la Vilnius Romania va intra cu toata armata sa de mercenari in Moldorusia.O sa vedem de acum spectacol.

 3. Păi cine se pricepe un pic la politică, poate trage niște concluzii. Iar cine mai și vede in adîncimile ”deep state”, acela cam bănuiește de ce urmează..Să nu creadă cineva că i-a venit așa un dor de demisie piticului atomic. Nu bre,. Sunt ceva evenimente care urmează și a cărui antecedent este..

 4. Doar niste nulitati se preocupa de viitorul altor nulitati. A iesit si Parvulescu la ordin de la naftalina.Sa ne amintim ca sub ochii inchisi ai lui Helvig toti sefii de la Budapesta unelteau cand vroiau pe pamant romanesc.

 5. Sa nu uitam de punctarea regelui Charles, solicitarea de a l cunoaste pe Hell vig! Este interesanta notorietatea acestuia. De unde si de ce ? Tipul mi s-a parut cam suparat. Suparat pe ceva. Pe plan intern are mulllllte bube rele-n cap : daramarea guvernului Ponta, arestarea lui Dragnea, colaborarea cu procurori ticalosi etc.. Are si parti bune cum ar fi renuntarea la Kovesi si Coldea. Dar cea mai importanta fiind impunerea aliantei la guvernare PSD-PNL care a creat o stabilitate utila.

 6. Cei mai sinistri se curistoizi si specimenul invocat de jurnalist ii depaseste pe multi camarazi s-au inghesuit, asa cum am spus deja azi, sa-l prezinte pe piticoatelea monstruos drept o mare personalitate in Securitate, dar si o mare speranta a IDEOLÖOGIEI GENOCIDULUI pentru asigurarea CONTINUITATII…Creator de partiduletze de buzunar national-comuniste, in mod precis MARESAL daca il interimeaza un general cu un porcoi de stele…

 7. …Se retrage fără să fie obligat… presupunerea este mama tuturor esecurilor

  oare????? pirvulescu e haios, se considera o voce care trebuie luata in seama… ce frumos se lustruiesc intre ei…

  stie cineva unde duc sforile de care e tras hell vig ? probabil ca s- a aflat…

  cite cedari s-au initmplat in cei 8 ani de zile in care hell vig a pastorit serviciul? care a fost evolutia Romaniei si cu ce a ajutat munca lui hell vig in maximizarea avantajelor pentru Romania??? un viitor pentru un astfel de personaj????

  mi-e mila de pirvulescu…

 8. Hellvig ar trebui sa se priveasca intr-o oglinda si sa se intoarca la Zalau. Ne-a fost destul cu acest baietas manevrabil.

 9. Puțin probabil ca limbricul ăsta să candideze la cotroceni!…
  O să vedeți că dispare din cotidian undeva printr o structură!…

 10. Piticul atomic strange 5%, cat Kiorvesi. Pana si Tardivul legionar strange 14 carate. Pe asta nu-l voteaza femeiler, cele mai multe la vot. 14% face si Fi-Rea. Bendeac presedinte, ca asta n-a turnat !

 11. Afară cu toţi neromânii din funcţii. Afară cu iohănoii, helvigoii, orbănoii, kovesoii şi ceilalţi ceapaevi!
  Nu-i vorbă că şi unor români le cam pute să mai poarte nume româneşti. Nu dă bine în Iuropa numele româneşti. Cât lipsă de caracter poţi ca să ai pentru a continua să porţi numele Kovesi în loc să revii la cel de Lascu…. bleah, mi-e greaţă!
  Niscaiva guşaţi ni-l tot vântură pe la urechi pe Hellvig …..ai ce bun ar fi de preşedinte, vai ce dăştept e, uite la el ce frumos e, numai bun de Cotroceni….. ţi-ai dreac’ să fiţi de guşaţi cu candidatul vostru – CINE DREAC’ SĂ-L VOTEZE PE TOLOMACUL ĂSTA? POATE DOAR ĂIA DE PE LA CLUJ ŞI CU CE-OR MAI FURA SERVICIILE SĂ AJUNGĂ LA COTROCENI! CĂ ALTFEL, ROMÂNII PE HELLVIG PREŞEDINTE, MAI ALES ACUM DUPĂ CE ŞI-AU LUAT ŢEAPĂ CU PROSTĂLANUL NEAMŢ, ÎN VECI NU-L VOR VOTA! ALT NEROMAN!

 12. Apologetii inghetarii agentilor in functii indiferent de crimele comise si devoalate o intorc din condeiul vitriolant ridicand osanale unui Maresal care, cica, ar fi demisionat!!! Cand se vede din stratosfera ca au loc regrupari masive pentru DERATIZARE
  inaintea viitoarelor inclestari ale Partidului si Securitatii cu ROMANIA si POPORUL ROMAN!!! De cate ori sunt obligat sa repet,
  in bolsevism in fruntea Securitatilor si a Externelor sunt legendati doar OFITERII sau ILEGALII cei mai experimentati!!! Asa ca lasati-o moarta cu „civilii”…

 13. S-a pus in miscare dobitocia pareroloaga si Hellvig asta nici nu s-a dus la WC de cand si-a depus demisia
  Eu cred ca vrea sa candideze la un scaun de mitropolit,ramane sa se pronunte
  PS Astept provincia, cine ce crede, unde candideaza,concurs de gogosi..:))Plecari din Gara de Nord

 14. Doamnelor , domnilor. Cand ii insiram in ordine alfabetica , cu nume si prenume , pe toti aburitorii si tradatorii de neam , nu mi-ati tinut isonul. Iaca vine randul sa va caiti si eu sa spun ca-i prea tarziu. Piroga a trecut si raul, si fluviul, si marea si oceanul … a ajuns cu paraziti cu tot pe taramuri mult visate.

 15. Pare o parodie, constata singur că și-a îndeplinit obiectivele de securist, se aude că regele Angliei l a atins , filme cu prosti cu legi ale securității din 91. Mi se pare copy paste după Romania educata. Cine dracu votează un securist pus cu mana de alți securiști

 16. Mesia securității ? ridicolă manevra galbejitilor mafioți. Ceva după mintea lui klaus

 17. DA!
  …cîn’ poartă okelari, seamănă la mutră cu bușoiu’ ot Guorji……[Rumburak]
  :))))))

 18. Românii au început să cadă ca muștele și în vamă. Tânăr în vârstă de 36 de ani căzut lat la pământ în timp ce revenea acasă din Ungaria … Nepotu de 19 ani a lui R de Niro, moarte subita..

 19. Altul care se vede un mare reformator la fel ca chiriașul de la Cotroceni cu reforma României educate. O țară in care nu exista un control civil efectiv asupra serviciilor care funcționează în baza unor legi din 91

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.