Armata cumpără elicoptere Airbus de la francezi

MApN, prin UM 02150, anunță acordarea unui contract de 830 milioane lei pentru achiziția a două elicoptere destinate Forțelor Navale către compania franceză Airbus, potrivit unei informări din SICAP.

Elicopterele sunt model H215M și vor fi furnizate prin intermediul companiei mixte Airbus/IAR de la Ghimbav. Această companie care a fost înființată pe platforma IAR acum un deceniu tocmai pentru a primi comenzi guvernamentale pentru elicpotere. Francezii au și declarat, în mai multe rânduri, că așteaptă comenzi serioase pentru a o dezvolta. În acest contract, partea română, prin IAR urmează să asigure dotările suplimentare ale elicopterele și mentenanța.

De-a lungul anilor, francezii au tot zis că sunt dispuși să aducă knowhow la Ghimbav dacă vor primi mai întâi comenzi de la Armata Română. „(Suntem pregătiți – n.r.) să ducem investițiile la un alt nivel, investiții care vor include cooperare industrială, transfer de tehnologie și know-how, investiții în specializarea personalului”, au spus reprezentanții Airbus.

Elicopterele vor fi livrate în doi ani și vor fi date în folosința fregatelor de Tip 22, Regina Maria și Regele Ferdinand, cumpărate din Marea Britanie, după ce acestea vor fi modernizate cu senzori noi, sisteme anti-rachetă și antiaeriene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1063 Articole
Author

23 de Comentarii

 1. –ÎMPOTRIVA CUI VOR LUPTA „HELICOPTERELE” ȘI CÂND? COMENTAȚI -CE SE PUTEA FACE CU 830 MILIOANE LEI? DE LA FRANCEZI MAI BINE ACHIZIȚIONAM UN MINISTRU -CA SĂ NU ZICĂ UNI CĂ NU SUNTEM DESCHIȘI SPRE FRANȚA!!!

 2. Așa bre, ce recondiționează frantuca de la deșeuri, baga Romania bani masiv în achiziții, deh, calitatea și eficiența pe termen lung, nu contează. Sau, am văzut pe YouTube, una mașinărie militara elvețiană în ukraina, posibil sa fie totul direcționat spre ukraina sa scape de rusnaci. Și încă ceva, în Kremlin tineretul se bulgărea cu zăpada, nu ii intereseaza de război invadare și cucerire ukraina, își petrec zilele cum cred mai bine.

 3. Ce know-how? Aceste elicoptere (denumite şi Super Puma) sunt aproape identice cu cele care se fabricau la Braşov înainte de ’89, numite IAR330 PUMA, din care România a construit o grămadă, atât pentru uzul MApN cât şi pentru export!!!
  Ulterior, IAR Braşov a fost preluată de EADS, care din cauza multiplelor scandaluri de corupție în cate a fost implicată a preluat Airbus şi şi-a schimbat numele. Şi IAR Braşov a rămas doar o amintire, în prezent făcând doar operațiuni de întreținere.

 4. Nici macar atat nu a-ti aflat ca Airbus nu mai companie franceza ci europeana !
  34,5 % der Aktien wurden an den Börsen ausgegeben und befanden sich im Streubesitz,
  30 % hielt die Daimler AG
  30 % halten die Lagardère-Gruppe (15 %) (2013 verkaufte Lagardere die Anteile)[7] und der französische Staat (15 %),
  5,5 % hält die spanische SEPI.

 5. @Niko
  Asa e, n-am aflat. In schimb stim despre tine ca, desi esti agramat, umbli cu copy paste la greu. Despre sursa nu ne exprimam, ca si-asa te-am bagat prea mult in seama.

 6. 80-90 mil euro un hahat de elicopter?
  Unde dreacu au găsit francezii gasca asta grasa?

 7. Si ce-o sa facem noi cu autobuzul asta cu elice? Naveta tarm-ligheane?

 8. Romania este condusa de niste incompetenti care isi bat joc de banii poporului roman. In loc sa ii investeasca in tara sau in scopul de a ajuta poporul ,ii cheltuie cumparind mereu armament de razboi sau tot felul de alte lucruri nefolositoare romanilor.Speram sa se deschida o ancheta nu numai in cazul vaccinurilor comandate si la fel in armamentul comandat pe care Romania nu il va folosii niciodata .Doamne fereste de un razboi pt.ca nu vom face nimic cu toate fiarele cumparate de la americani, sau alte tari occidentale.Nu ne va folosii la nimic ,in schimb am investit miliarde ,bani care ar fi putut ajuta tara si romanii mai mult de cit toate armele cumparate.

 9. Pe vremuri fabricam elicoptere, acum cumpărăm de la franțuji, pe vremuri fabricam tancuri, acum cumpărăm de la americani, pe vremuri fabricam transportoare blindate, fregate- Mărășești de ex., avioane militare, eram pe punctul de a produce chiar supersonice, IAR 95, autocamioane, tunuri, rachete, nu mai vorbesc de cele mai mărunte, arme de asalt, muniție, echipamente electronice, acum le cumpărăm , mai ales de la americani, adevărații beneficiari ai actualului conflict. Și acest aspect nu este suficient, plata se face în avans, cash , cu ani înaintea livrărilor, dacă acestea se vor mai face. Si coloniile clasice aveau un statut mai favorabil, față de cel actual al României.

 10. Fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand vor fi modernizate cu senzori noi, sisteme anti-rachetă și antiaeriene, ok, dar cu senzori anti-drona nautică si aeriană ? Altfel se va scufunda rapid … monarhia.

 11. S-a trezit gaina pe gramada de aur si nu stie ce sa faca cu ea?!. Gainatz, peste gainatz pana n-o mai ramanea nimic !!. Oricum finalul e acelasi pentru toti : NIMIC!!

 12. @P/I…incompetenti ..spuneti dvs???daca prin absurd s ar putea verifica castiguri;e acestor INCOMPETENTI..vebiturile reale ..atunci cred ca ar trebui sa va schimbati parerea despre cei in …cauza.

 13. sa ii puna NIC-USOR pe distinsii piloti sa se urce pe cabinele camioanelor transportatorilor care au sabotat leul si sa scoata interjectii (ptr a simula o misiune de zbor): ” niiiiiiiiaaaaaaaaaauuuuuuuuuu! ” …sa se stie ca vin de la NIC-USOR!
  dupa ce sunt livrate sa-i roage sa puna si noua sigla : un Ratatouille (vezi amicul parizian,bucatar,al vecinei „oparite”) 😀
  Niiiiiiiiaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!
  ta-ca ta-ca ta-ca ta-ca ta-ca ta-ca ta-ca ta-ca ta-ca ta-ca ta-ca ta-ca ta-ca ta-ca tac ! 😀

 14. @escrocul global
  De ce minți, escrocule global? Sau ești pe dinafară? Nu i-a cumpărat niciun Airbus.

 15. Pentru Paulian Ionescu:
  Dacă ai fi auzit vreodată despre ce înseamnă d e s c u r a j a r e în doctrina militară ai dormi mai departe cu biberonul în guriță

 16. Descurajare cu doua elicoptere in forma de cotete de gaini ,bre?Cred ca matale esti sugarul.

 17. E bine ,ca araturile de primavara facute cu Airbusul sunt cele mai bune pentru agricultura.Uita-te la Ucraci, de cind cu razbelul nu mai prididesc sa exporte cerealele care ii dau afara din cada.Apropo ,acolo cine o mai lucra pamantul ca juma de populatie emigra ,un sfert e pe front iar restul sunt oligarhi si politruci de stau prin bojdeie prin Italia ,Cote D!Azur Majorca, Maiami etc.

 18. Să și le bage gheneralii (gen moș Teacă) în MS-DOS, sau să le șteargă de praf.

 19. armata de PRIPAS are nevoie urgenta de 2 halicoptere AIBUS cu care se va bate in ,,sabii,,cu RUSIA! CONUSI DE neintelesul ANGEL!HA,HA-CE GLUMA?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.