Armata primeşte încă un lot de avioane

Ministerul Apărării va achiziționa, din Portugalia, 5 aeronave multirol F-16, demersurile fiind stablite în urma vizitei în acest stat a ministerului Nicolae Ciucă. Până în prezent, Armata României deține 12 avioane F-16.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială în Portugalia, în perioada 26-28 ianuarie, la invitaţia omologului său, João Gomes Cranvinho, a stabilit etapele pentru consolidarea escadrilei de aeronave multirol F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române.

Astfel, alături de cele 12 aeronave aflate deja în dotarea Armatei României, aviaţia militară va mai achiziţiona, din Portugalia, încă cinci aeronave multirol, modernizate şi adaptate la cerinţele contractuale, se arată într-un comunicat de presă.

„Această vizită completează demersurile demarate cu mai mulţi ani în urmă, când România a decis să-şi creeze o capabilitate de luptă aeriană pe platforma F-16. Este practic un demers în trei, pentru că sunt implicate cele două ţări, România-Portugalia, dar şi SUA, prin compania Lockheed Martin, care a mijlocit tot ceea ce înseamnă partea de modernizare şi actualizare a avioanelor F-16 pe care le-am achiziţionat de la Forţele Aeriene Portugheze”, a declarat ministrul Ciucă.

Achiziția acestor aeronave va oferi industriei naționale de apărare oportunitatea de a crea și dezvolta capabilitatea de întreținere și reparație a acestor platforme în România, iar pe timpul vizitei la Centrul de mentenanţă aeronautică (OGMA) din Portugalia, ministrul Ciucă a analizat, alături de omologul său, posibilitatea de a se realiza transferul tehnologic în beneficiul industriei naționale de apărare.

Cu prilejul vizitei din Portugalia, cei doi miniștri au identificat proiecte comune și colaborări în ceea ce priveşte participarea la misuni NATO.

De asemenea, cei doi demnitari au abordat și subiecte referitoare la colaborarea în domeniul învăţământului militar și al exerciţiilor militare bilaterale şi multinaţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. E bine,e foarte bine.Pana prin anii ’70 cumparam tehnica militara veche de la rusi,acum cumparam de la americani,enclezi,portughezi,etc. 90% din industria de aparare de pe timpul lui N.Ceausescu a fost distrusa,voit si la indemnul tarilor NATO,pentru a cumpara de la ei.Industria de aparare era bine dezvoltata pe timpul lui Ceausescu si a avut o contributie majora la lichidarea datoriei externe a tarii.

  2. Au reusit sa le repare si tipleze! Cate mai au de primit in tara asta in care nu este razboi terestru sau aerian? De fapt, asta e investitia ascata in sanatate si educatie, chiar nu vedeti???!

  3. Cand gresesti prima data esti neinstruit sau neinformat !,cand repeti greseala esti prost ,iar cand insisti in prostia ta esti IDIOT !!: 1)am luat teapa cu FRECATELE DE RUGINA DE LA ENGLKEZI !,2)am luat iar teapa cu F16 de la portighezi niste vechituri trecute prin armata SUA ,NATO,Portugalia si care vor fi imormantate in vrun camp din Baragan or Ardeal,acum ne laudam ca mai cumpara iar aceleasi vechituri !.
    Nu invatam nimic desi au trecut 30 de ani ,Polonia este instare sa-si cumpere F35 ,noi imprumutam bani ca sa cumparam fiare vechi!.Ne meritam soarta ,suntem un popor de idioti ,se sterg altii la cur cu noi .

  4. @andreesanu, Polonia a cumparat 48 de F-16 block 52 NOI din SUA. De asta pot acuma cumpara F-35. Cei care au cumparat avioane noi din SUA in trecut au prioritate la F-35.

  5. Vechituri pentru „modernizarea ” armatei romane ! Halal modernizare ! Sicrie zburatoare depasite tehnic si moral! Guvernantii nostrii n-au niciun fel de mandrie , umilesc mereu tara asta ! ” Cum nu vi tu , Tepes Doamne..” .

  6. Si, in acest timp, Polonia urmeaza sa achizitioneze 32 avioane F-35…

  7. Achizitiile sunt aproape inutile.
    Sa ne uitam la rusi ce au.
    Au SU 35/S sau SU 27M, si urmeaza sa fabrice SU 57, un echivalent al F35 la nivel de tehnologii anti-vizibilitate pe radar.Mai au MIG 31 ce urmeaza si ala sa fie si ala upgradat si transformat in MIG 34.
    F 35/A sunt avioane care se bazeaza pe superioritatea electronicii si sunt concepute pentru atac de la distanta, nu sunt interceptoare, sunt multi rol, sunt ceva mia lente.Multi considera ca sunt inferioare F 22, la acestea renuntandu-se din cauza costurilor de productie si intretinere.F 16 ca interceptor pierde orice batalie cu SU 35S, care are o avionica si o manevrabilitate superioara.F 16 este un avion batran.Un SU 35S poate lansa de unul singur , daca nu insel, atac direct cu rachete aer-aer pe 8 avioane inamice deodata si poate lua in tinta vreo 16.
    Ce cumpara astia sunt cel mult avioane de antrenament, raportat la ce au acum rusii.
    Trebuie cumparate F35A urgent, daca se pleaca de la premisa ca Rusia este un inamic periculos.ALtfel sunt doar cumparaturi de jucarii scumpe Sec Hand .SH -ul e pana la urma foarte indragit de romani, indiferent ca vorbim de chiloti, pantofi, telefoane masini sau , de ce nu, in viitorul eco , mancare second hand.

  8. Cum poti sa fii atat de prost sa cumperi vechituri? Daca eu sau orice altcineva merge in Occident si cumpara o maina second hand, toti au cerinte, mediu, rar si asta e pe banii personali. Daca sunt banii statului, NIMANUI nu-i pasa. Si asa se duc banii de pensii, de la sanatate, educatie. Faptul ca suntem luati de prosti, nu deranajeaza pe nimeni. Doar suntem generosi, n-o sa-i lasam pe americani in pierdere

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.