Asigurații, lăsați fără îngrijire medicală sub pretextul lipsei de fonduri

Potrivit referatului DNA, președintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), Ovidiu Munteanu, nu s-a arătat deloc impresionat de situația bolnavilor, ba, mai mult, s-a amuzat de unele situații care i-au fost aduse la cunoștință, arată Agerpres.

De asemenea, arată sursa citată, Burcea a fost numit în funcție pe criterii politice, având obligații clientelare, care l-au determinat să intervină pentru ca fraudele să nu poată fi constatate.

„Faptul că președintele CNAS ar fi fost numit pe criterii politice are relevanță în cauză, întrucât poate oferi explicații pentru atitudinea ulterioară a inculpatului Burcea Marian, de împiedicare a constatării fraudelor comise de furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu. Inculpatul Ciobanu Nicolae-Sergiu a transmis cât se poate de limpede intențiile președintelui CNAS, care avea obligații clientelare, menite să împiedice principiul pieței libere”, se arată în referat.

Conform aceleiași surse, și președintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) a exclus orice variantă de exercitare a atribuțiilor legale, în vederea reducerii fraudelor și a recuperării prejudiciilor. El nu s-a arătat impresionat de situațiile care i-au fost aduse la cunoștință, iar la semnalarea unui alt caz de fraudă consumată în două rânduri chiar s-a amuzat.

„Latura mai gravă a fenomenului fraudării bugetului asigurărilor sociale de sănătate a fost evidențiată ca fiind suferința asiguraților, cărora li se respingea dreptul la îngrijiri medicale la domiciliu sub pretextul lipsei de fonduri”, se menționează în referat.

Potrivit procurorilor, mai mulți directori din cadrul CASMB erau conștienți de faptul că, din cauza fraudelor comise, mulți pacienți nu au putut beneficia de servicii medicale, iar unii dintre ei au murit.

„Directorii Geambașu Ion-Răzvan, Mihăescu Ion-Ovidiu și Bara Lucian-Vasile au recunoscut, încă o dată, că erau în deplină cunoștință de cauză de detaliile modului de fraudare a bugetului asigurărilor de sănătate, prin decontarea serviciilor fictive de îngrijiri medicale la domiciliu, dar este de remarcat, cu precădere, că aceștia au realizat și faptul că, prin pasivitatea lor, asigurații cu boli grave erau excluși de la beneficiul serviciilor medicale, iar unii dintre aceștia au decedat fără a beneficia de drepturile lor, chiar în perioada de referință a convorbirilor în cauză”, se mai arată în referatul DNA.

Președintele CNAS, Marian Burcea, a fost reținut de procurorii DNA, alături de alte 13 persoane, în dosarul în care se investighează decontări ilegale ale CASMB, a informat vineri DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.