„Asistăm la un moment istoric”

Primul din cele opt convoaie ale Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), care participă la exercițiul Noble Jump 2017, a intrat joi dimineață în România, pe la Vama Giurgiu – Ruse.

Șeful Forțelor Terestre, general maior Marius Harabagiu, a declarat joi, în PTF Giurgiu, că ”asistăm la un moment istoric”. „Forța cu Nivel Ridicat de Reacție este prezentă aici și o vedeți, intră pe teritoriul României. Exercițiul Noble Jump este un exercițiu cu termen scurt de notificare, care a fost planificat de Comandamentul de la Napoli împreună cu Ministerul Apărării Naționale, este condus de Corpul aliat de reacție rapidă din Marea Britanie și în el este implicată, inclusiv, Divizia Multinațională care a fost pusă de România la dispoziția NATO. În același timp, exercițiul este extrem de important, pentru că demonstrează capacitatea și viteza de reacție a Alianței pentru a preveni amenințările cu care ne confruntăm în acest moment”, a spus generalul.
Acesta a menționat că exercițiul este foarte important pentru România, pentru că ”noi, ca națiune, demonstrăm astăzi capacitate, voință și determinare de a executa o operație tipic militară”.

Directorul operațiunii Noble Jump 2017, general maior Ian Cave, prezent la acest eveniment, a spus la rândul său că acest exercițiu ”va testa capacitățile operaționale ale elementelor Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) și nivelul de implementare a Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității de Reacție a Alianței în Bulgaria și România”.

”Exercițiul de astăzi este foarte important pentru că demonstrează forța de răspuns și capacitatea de reacție. Mesajul la adresa cetățenilor români este acela că nu sunt singuri, sunt în cea mai puternică alianță militară”, a afirmat acesta.
La exercițiul multinațional Noble Jump 2017 participă 11 state NATO.

„Convoaiele militare, ce vor ajunge în România după debarcarea în portul Alexandroupolis, din Grecia, și traversarea Bulgariei, sunt compuse din aproximativ 300 de militari cu peste 150 de vehicule de luptă și transportoare de trupe ce se vor deplasa la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre ‘Getica’ din Cincu, județul Brașov”, a anunțat luni Ministerul Apărării Naționale (MApN) într-un comunicat .

Ministerul atenționa că în perioada 1-4 iunie 2017, pe rutele de deplasare a convoaielor militare, traficul rutier poate fi îngreunat. Convoaiele se vor deplasa, pe 1 iunie, în intervalul orar 9,00 — 20,00, pe ruta Giurgiu-București (E85); pe 2 iunie, în intervalul orar 00,01 — 18,00, pe ruta București — Pitești (A2) — Râmnicu Vâlcea (E81) — Sibiu (Valea Oltului) — Cincu.

De asemenea, convoaiele se vor deplasa și pe 3 iunie, în intervalul orar 9,00 — 17,00, pe ruta Giurgiu — București (E85) și pe 4 iunie, în intervalul orar 00,00 — 15,00, pe ruta București — Pitești (A2) — Râmnicu Vâlcea (E81) — Sibiu (Valea Oltului) — Cincu.

Noble Jump 2017 (NOJP17) este un exercițiu multinațional cu termen scurt de notificare, planificat și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite (JFC) de la Napoli, care se desfășoară, în perioada 26 mai — 16 iunie, pe teritoriile naționale ale Greciei, Bulgariei și României.

„NOJP17 va testa capacitățile operaționale ale elementelor Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) și nivelul de implementare a Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității de Reacție a Alianței (Readiness Action Plan — RAP), în Bulgaria și România”, se arăta în comunicatul MApN.

Pe toată perioada exercițiului, la Sibiu va funcționa un Centru de Informare Media, sub conducerea structurii de relații publice a JFC Napoli. Acesta va fi încadrat cu personal din cadrul Ministerului Apărării și din țările membre ale NATO participante la exercițiu.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.