Atacul cibernetic a blocat activitatea mai multor instituţii publice

Peste 130.000 de sisteme informatice au fost afectate vineri în aproape 100 de ţări, inclusiv România, existând temeri privind potenţiale noi atacuri cibernetice în cursul zilei de luni.

Atacul cibernetic din weekend a blocat luni activitatea mai multor instituţii din ţară, printre acestea Institutul Naţional de Statistică, Direcţia Generală a Vămilor, dar şi site-ul Camerei Deputaţilor.

Update: Și site-ul Ministerului Energiei avea luni probleme de funcționare.

Update: Activitatea vămilor de interior din vestul ţării, blocată luni dimineață, a fost reluată după o oră şi jumătate. Reţeaua informatică internă a fost verificată şi s-a stabilit că sistemele nu au fost afectate de atacurile cibernetice, potrivit şefului Biroului Vamal de Interior Arad.

Activitatea Vămii de interior Arad a fost paralizată luni încă de la de la prima oră.

„Luni dimineață la prima oră s-a primit o dispoziție din partea conducerii Regionalei Vamale Timișoara, for tutelar de care aparțin și vămile arădene, prin care s-a dispus deconectarea sistemului informatic al vămii. Nu ni s-a spus de ce trebuie deconectat sistemul informatic, însă presupunem că ar fi vorba de de un atac informatic. De asemenea, ni s-a spus că sistemul informatic va fi repus în funcțiune doar atunci când vom primi dispoziție în acest sens”, a declarat, pentru Agerpres, Aurel Mateuț.

Potrivit sursei citate, sistemul informatic al vămii funcționa foarte bine vineri, la încheierea programului de lucru.

„Însă luni, la prima oară, am primit ordin să oprim toate computerele din Vama de interior Arad. Din acest motiv, nu se poate lucra și nici nu se știe când se va putea relua activitatea. La această oră, în curtea Vămii de interior Arad sunt 25—30 de automarfare, care așteaptă efectuarea formalităților. Și este doar începutul zilei. Sperăm ca situația să se rezolve cât mai repede, pentru că, în caz contrar, în câteva ore, numărul de TIR-uri care vor aștepta la coadă pentru efectuarea formalităților vamale va fi foarte mare”, a adăugat Aurel Mateuț, șeful Vămii de interior Arad.

Din cauza acestei situaţii, nu mai puţin 25-30 de automarfare așteptau efectuarea formalităților vamale în apropierea sediului vămii arădene.

Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui sau Vama Albița, cel mai mare punct vamal de la frontiera de est a României, au restricționat accesul la internet.

Angajaţii Institutului Naţional de Statistică (INS) au avut, luni dimineaţă, interdicţie să-şi deschidă calculatoarele, în contextul atacurilor cibernetice de vineri, semnalate în zeci de ţări.

„La ora 8.00, când am început activitatea, nu ne-au dat voie să deschidem calculatoarele. Am transmis comunicatele de presă de pe alte servere, cu un grad de siguranţă mai ridicat”, a declarat, pentru Mediafax, Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS.

Luni dimineaţa, comunicatele INS au fost transmise cu o mică întârziere, de doar 4 minute faţă de ora 9.00, însă mai multe redacţii nu le-au receptat.

„Noi am luat pe USB fişierele cu respectivele comunicate şi le-am transferat pe calculatoare de unde au fost transmise în siguranţă. Nici la această oră nu sunt deschise calculatoarele cu care lucrăm în zilele obişnuite”, a mai spus oficialul INS.

De asemenea, site-ul Camerei Deputaţilor este nefuncţional, informaticienii instituţiei efectuând mai multe verificări tehnice.

”Site-ul Camerei este, la acest moment, nefuncţional ca urmare a verificărilor tehnice cu caracter de prevenţie care se fac după atacul cibernetic din acest weekend”, a declarat secretarul general al Camerei Deputaţilor, Silvia Mihalcea, pentru Mediafax.

Serverele ANAF, precum şi cele ale Direcţiei Generale a Vămilor ar fi fost afectate, însă instituţia a negat existenţa acestor probleme într-un comunicat, după ce presa a transmis că sistemele de operare sunt blocate.

De asemenea, activitatea Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost reluată în mod normal, luni dimineață, după înlăturarea efectelor atacului cibernetic de la sfârșitul săptămânii trecute, a transmis Direcția Comunicare din cadrul Grupului Renault România.

Virusul de tip malware folosit în valul de atacuri informatice care a afectat recent zeci de ţări a fost lansat în luna aprilie de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers, care susţine că descoperit o breşă de securitate menţionată în documentele NSA dezvăluite de WikiLeaks, potrivit Kaspersky.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a anunțat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că un număr de 10 sisteme de operare și de tip server Windows sunt pasibile de a fi afectate de noua variantă de amenințare ransomware ‘WannaCry’, care a dus la numeroase probleme tehnice, în ultimele 24 de ore, în mai multe organizații și instituții din întreaga lume.

După analiza experților CERT-RO, lista sistemelor de operare pasibile de a fi afectate de această amenințare, în cazul în care nu au fost actualizate, sunt: Microsoft Windows Vista SP2, Microsoft Windows Server 2008 SP2 și R2 SP1, Microsoft Windows 7, Microsoft Windows 8.1, Microsoft Windows RT 8.1, Microsoft Windows Server 2012 și R2, Microsoft Windows 10, Microsoft Windows Server 2016, Microsoft Windows XP și Microsoft Windows Server 2003.

Citeşte şi WannaCry 01 a fost oprit, versiunea 02 intră în acţiune

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.