Atmosfera se încinge la TIFF

Aproape 3.000 de spectatori în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ajuns la ediţia cu numărul 15, s-a deschis oficial vineri seara la Cluj, cu Piaţa Unirii Open Air arhiplină la premiera mondială a celui mai recent film regizat de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter. Circa 3.000 de spectatori au urmărit gala prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, show-ul spectaculos cu toboşari şi acrobaţii aeriene al francezilor de la Transe Express şi comedia savuroasă a lui Caranfil. Alături de regizorul Nae Caranfil au fost actorii Laurenţiu Bănescu, Miruna Biléi, Maria Obretin, artistul islandez Bardi Johansson, actorul Manolo Cruz.

Vedetele serii au fost cei cinci protagonişti ai campaniei de imagine TIFF.15, care au sosit la gală costumaţi în personajele interpretate în spoturi: Pădurea Ghimpe (Rareş Brănescu şi Dolores Bădulescu), Amalia (Andrea Cadar), Terminatul (Gheorghe Iftime), Mariska (Andra Buicu) şi Taxidermistul (Radu Bereş). Aceştia au făcut fotografii cu invitaţii TIFF şi au povestit pe scenă despre experienţa de a fi actor pentru o zi.

Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, i-a mulţumit lui Nae Caranfil pentru onoarea de a prezenta în premieră absolută, la TIFF, cel mai recent film al său, şi a declarat că “singurul cutremur de la Cluj va fi provocat de râsetele publicului”. Regizorul s-a întâlnit cu publicul sâmbătă, la TIFF Lounge, în Piaţa Unirii, moderator fiind jurnalistul Mihnea Măruţă. Mihai Chirilov a făcut şi câteva scurte recomandări din program, printre care filmul-cult al lui Martin Scorsese în copie restaurată – Taxi Driver, şi Sieranevada, al lui Cristi Puiu, în premieră naţională la Cluj.

Moment din Deschiderea Festivalului în Piaţa Unirii. Foto Vlad Cupşa

Tudor Giurgiu a prezentat un clip emoţionant despre felul în care s-au transformat oraşul şi festivalul în 15 ani, introducând campania #TIFFMoments, derulată pe Instagram. În timpul festivalului, pozele urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piaţa Unirii şi alte locaţii din Cluj. Ele pot fi urmărite live şi pe moments.tiff.ro, un album virtual cu amintiri de la TIFF 2016. Tot legat de 15 ani de TIFF, pe scenă a urcat şi Barbu Şofron, fiul jurnalistului clujean Demostene Şofron, protagonist al unei fotografii din arhiva TIFF, pe când avea doar 12 ani. Tudor Giurgiu a anunţat, printre altele, şi că 400 de bilete s-au vândut deja la proiecţia specială în onoarea Sophiei Loren, Matrimonio all’italiana (Căsătorie în stil italian), care va avea loc în prezenţa actriţei vineri, 3 iunie, la ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor.

La gală au fost prezentate câteva dintre locaţiile şi evenimentele speciale de anul acesta – printre acestea, Castelul de la Gilău, Someş Open Air, Urania Palace, Week-end la Castel şi cine-concertele de la Casa de Cultură a Studenţilor şi surprizele de la Casa TIFF.

Recomandări pentru începutul de săptămână la TIFF

Poster Amelie – Amalia, din Campania de Imagine TIFF 15

După un weekend plin, cu mii de spectatori la proiecţiile în aer liber din Piaţa Unirii şi Castelul Banffy de la Bonţida, o premieră mondială, Aventurile lui Nelly, parţial filmată la Sibiu, care a adus sute de copii la Cinema Florin Piersic, şi primele concerte, TIFF continuă cu evenimente speciale, proiecţii ale filmelor din competiţie, dezbateri şi întâlniri în cadrul TIFF Industry. Cine-concertele Patimile Ioanei d’Arc din Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” şi A Hawk and a Hacksaw, cu Umbrele strămoşilor uitaţi, al lui Sergei Paradjanov, premiera mondială a filmului Două Lozuri în Parcul de Sculpturi Arkhai de la Vlaha, şi mult-aşteptatul concert al acordeonistului Kimmo Pohjonen sunt câteva dintre highlight-urile începutului de săptămână la TIFF.

TIFF Lounge, Piaţa Unirii, 17.00

Luni, de la ora 17.00, directorul artistic TIFF Mihai Chirilov discută cu jurnalistul Mihnea Măruţă despre cum e să vezi peste o mie de filme şi să alegi circa 200 pentru TIFF.

Marţi, 31 mai, actorul Levente Molnar va vorbi despre experienţa Son of Saul, premiat cu Oscar pentru Cel mai bun film străin, iar miercuri, 1 iunie, Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, va răspunde curiozităţilor publicului despre organizarea celui mai mare festival de film din România.

Gilda Lazăr şi Tudor Giurgiu la proiecţia filmului Mr. Gaga. Foto Raluca Erdei

În cadrul Evenimentelor speciale, să menţionăm:

Luni, 30 mai, la 21:30, capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniată la orga Bisericii Romano-Catolice „Sfânta Treime” (str. Universităţii, nr.5, Cluj-Napoca) de un pianist şi un improvizator talentat, Touve R. Ratovondrahety, de la Opera din Paris

Marţi, 31 mai, ora 18.30, la Cercul Militar, clujenii vor degusta noul concept TIFF, Culinary Cinema, care propune vizionarea documentarului Noma: My Perfect Storm, urmat de o cină preparată la Colin’s Gastro Pub de chef D’Artagnan (20.15). Evenimentul este prezentat de Staropramen

Tot marţi, de la 20.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, A Hawk and a Hacksaw vor acompania live, cu muzică originală, celebrul film din 1964 al regizorului ucrainean Sergei Paradjanov, Umbrele strămoşilor uitaţi, unul dintre puţinele filme din lume vorbite în limba huţulilor.

Marţi, 31 mai, ora 21.45, spectatorii pot urmări în premieră mondială filmul românesc Două Lozuri (r. Paul Negoescu), în peisajul spectaculos de la Arkhai Sculpture Park de la Vlaha. Regizorul şi actorii se vor întâlni cu publicul.

Regizorul Tomer Heymann între Gilda Lazăr şi Tudor Giurgiu

Dintre concere, reţinem:

Luni, 30 mai, 20.00, un artist excepţional, faimos pentru concertele memorabile susţinute la un instrument al cărui sunet l-a revoluţionat – acordeonul, finlandezul Kimmo Pohjonen revine în România, la TIFF, la Casa de Cultură a Studenţilor.

TIFF Music Nights la Urania Palace continuă marţi, de la ora 21.00, cu trupele Baasch (Polonia) şi Baba Dochia, iar la CASA TIFF continuă concertele de la ora 22.00, cu un Dj set Bardi Johansson, luni şi trupa De Beren Gieren (Belgia), marţi.

Sute de invitaţi au sosit în Cluj zilele acestea, pentru întâlniri cu publicul la filmele lor, în cadrul unor sesiuni de Q&A. Luni, clujenii le pot pune întrebări regizorilor Rikiya Imaizumi (Their Distance, 20.30, Cinema Arta), Tiao (Animal politico, Cinema City Iulius Mall, 19.45) sau Pablo Agüero (Eva No Duerme, Cinema City Iulius Mall, 22.00), Assad Fouladkar (Halal Love…and Sex, 18.00, Dacia Mănăştur), actorul Manolo Cruz (Between Sea and Land, Cinema Florin Piersic, 20.30), Alvaro Lavin şi Marina Seresesky (La puerta abierta, Cinema Victoria, 20.00), Mir-Jean Bou Chaaya (Very Big Shot, Someş Open Air, 22.00).

Marţi, 31 mai, la Cinema Arta, vor participa la Q&A regizorii Fabrizio Maltese (16.15, 50 Days in the Desert) şi Sion Sono (de la 18.30, după Suicide Club, şi de la 20.45, după Noriko’s Dinner Table). Tot marţi, la Cercul Militar, Sion Sono poate fi întâlnit după proiecţia Be Sure To Share, de la 15:45. La Cinema City Iulius Mall – Sala 3, Imam Hasanov va vorbi despre Holy Cow, de la 19.15.

La Dacia Mănăştur, Mike Downey şi Elite Zexer vor răspunde întrebărilor după proiecţia filmelor Life is a Trumpet (18.00), respectiv Sandstorm (20.00). La Cinema Victoria, Ali Abassi va discuta despre filmul său Shelley, în care joacă şi Cosmina Stratan, de la 15.00, iar Alexander Hasskerl şi Jonas Rothlaender vor povesti despre Fado, de la 22.30.

“Mr. Gaga”, filmul JTI la TIFF

Secvenţă din filmul Mr. Gaga în regia lui Tomer Heymann

Un documentar artistic extraordinar despre coregraful israelian Ohad Naharin. Regizorul filmului, Tomer Heymann, a fost prezent în sala cinematografului Florin Piersic din Cluj, unde a avut loc proiecţia, vorbind cu pasiune şi căldură despre revelaţia dansului, despre „Gaga”, limbajul mişcării inventat de Naharin, despre cei opt ani de muncă la această peliculă pe care a şlefuit-o ca pe un diamant, editând din 1.300 de ore de filmare o poveste simplă, puternică şi cursivă, de 100 de minute. Filmul urmăreşte viaţa unuia dintre cei mai inovatori dansatori şi coregrafi ai lumii, creionând un portret dur şi strălucitor al artistului în vârstă de 64 ani, pe parcursul său artistic în SUA, Elveţia şi Israel, unde şi-a legat numele de Alvin Ailey, Bejart Ballet şi, mai ales, Batsheva Dance Company.

În cadrul TIFF, JTI continuă tradiţia Întâlnirilor şi prezintă la fiecare ediţie filme de artă, legate de lumea dansului: La Danse în regia lui Frederick Wiseman şi Pantofiorii roşii, în regia lui Michael Powell şi Emeric Pressburger, Pina lui Wim Wenders, premiera, în România, a proiecţiei 3D, Ballroom Dancer, regizat de Andreas Koefoed şi Christian Holten Bonke, Dancing on broken glass, regizat de Marek Ťapák sau Păsări rare, în regia lui T.M. Rives.

Lituania, în centrul atenţiei

Peace to Us in Our Dreams, regizat de Sarunas Bartas

Printre evenimentele speciale la cea de-a 15-a ediţie a TIFF-ului se numără un program generos dedicat Lituaniei. Cinefilii vor avea ocazia să vadă 10 titluri din cinematografia lituaniană: filme reprezentative din ultimii cinci ani, pelicule clasice restaurate, dar şi trei dintre operele celui mai cunoscut cineast lituanian, Šarūnas Bartas, invitat la Cluj în secţiunea 3×3. O importantă delegaţie de cineaşti, selecţioneri, critici şi reprezentanţi ai instituţiei partnere, Lithuanian Film Centre, va fi prezentă la Cluj, în primul eveniment major de acest gen dedicat ţării baltice în România.

Regizorul Šarūnas Bartas, împreună cu fiica sa, actriţa Ina Marija Bartaité, şi producătoarea Jurga Dikčiuvienė vor veni Cluj, unde vor discuta cu publicul despre filmul Peace to Us in our Dreams, selecţionat anul trecut în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes şi la TIFF în secţiunea 3×3. În film, personajul principal este jucat de Bartas însuşi, rolul fetei este jucat de propria fiică, Ina Marija Bartaite, iar mama acesteia, actriţa Katia Golubeva, decedată în 2011, apare într-o scurtă înregistrare video.

Vanishing Waves

Šarūnas Bartas (n. 1964) este unul dintre cei mai proeminenţi cineaşti lituanieni. Cunoscut pentru faptul că refuză dramaturgia convenţională în favoarea minimalismului şi a trimiterilor filosofice, Bartas a atras atenţia criticii internaţionale încă de la primele filme. Celelalte două filme din miniretrospectiva lui de la TIFF sunt Freedom (la care Jurga Dikčiuvienė a fost asistentă de regie) şi One of Us (în care rolul principal e interpretat de fosta soţie a lui Bartas, Katia Golubeva).

În cadrul Focusului lituanian, cinefilii vor putea viziona multipremiatul Vanishing Waves (r. Kristina Buozyte), un sci-fi cu note întunecate despre psihicul uman şi dragostea imposibilă dintre un om de ştiinţă şi pacienta aflată în comă. Actriţa Jurga Jutaitė va sta de vorbă cu publicul după vizionare.

Co-regizorii Maxì Dejoie şi Virginija Vareikytė vor prezenta controversatul documentar When We Talk about KGB, iar la proiecţia The Gambler (r. Ignas Jonynas), propunerea Lituaniei la Oscar 2014, va participa Vytautas Kaniušonis, care joacă rolul unui şofer de ambulanţă a cărui slăbiciune pentru jocurile de noroc îl fac să pună vieţile pacienţilor în pericol. Igrushki e un documentar despre localnicii unui orăşel din Belarus care vând ilegal ursuleţi de pluş călătorilor din tren, iar Master and Tatyana este un documentar despre excentricul fotograf Vitus Luckus, considerat unul dintre cei mai influenţi artişti lituanieni. Regizoarele celor două filme, Lina Lužytė şi Giedrė Žickytė, vor fi prezente la Cluj.

Go Home

Două dintre filmele clasice lituaniene vor beneficia de proiecţii unice în copii restaurate digital, Beauty (1969) şi Feelings (1968), acesta din urmă votat în 1995 drept cel bun film lituanian realizat vreodată. Din program nu putea lipsi părintele filmului de avangardă, cineastul american de origine lituaniană Jonas Mekas, omagiat printr-o proiecţie specială cu The Brig, filmul său de-o viscerală autenticitate premiat la Veneţia în 1964. Nu în ultimul rând, 2 Nights Till Morning e o co-producţie minoritar lituaniană, filmată în Vilnius, care completează Focusul, despre un one night stand între doi oameni care nu vorbesc aceeaşi limbă (un finlandez şi o franţuzoaică) şi sunt blocaţi într-o ţară străină. Regizorul finlandez Mikko Kuparinen va fi prezent la proiecţie.

Falafel

Focus Lituania este organizat în parteneriat cu Lithuanian Film Centre, iar programul cuprinde, totodată, evenimente speciale şi un concert al Garbanotas Bostistas, o trupă de rock neo-psihedelic din Vilnius care a cucerit deja publicul britanic, baltic şi balcanic. Printre reprezentanţii Lithuanian Film Centre la Cluj se numără Rolandas Kvietkauskas, director al instituţiei, şi Liana Ruokytė-Jonsson, director al departamentului de promovare.

Pe lângă Šarūnas Bartas, secţiunea 3×3 dedică alte două mini-retrospective regizoarei Chantal Akerman, o ocazie rară de a viziona pe marele ecran filmele Jeanne Dielman, 3 Commerce Quay, 1080 Bruxelles (1975), Je, tu, il, elle (1974) şi News from Home (1977), şi regizorului turc Zeki Demirkubuz, invitat la Cluj cu recentul Nausea (2015) şi extrem de apreciatele Masumiyet / Innocence (1997) şi Kader / Destiny (2008).

Liban şi Croaţia – ţări invitate la TIFF

The High Sun

Pe lângă Lituania, Festivalul Internaţional de Film Transilvania dedică programe speciale altor două ţări invitate: Liban şi Croaţia. Cinefilii vor avea ocazia să vadă o selecţie de titluri importante din cele două cinematografii, iar cineaşti libanezi şi croaţi se vor număra printre invitaţii festivalului şi se vor întâlni cu publicul la Q&A-urile de după proiecţii.

Focus Liban este organizat în parteneriat cu Fondation Liban Cinema, cu sprijinul Ambasadei Republicii Libaneze în România şi a Sensiblu, şi cuprinde nouă filme, atent selecţionate de un bun şi fin cunoscător al cinematografiei orientale, criticul Jay Weissberg (Variety). Din Egipt, ajunge la TIFF regizorul libanez Assad Fouladkar, cu Halal Love (and Sex), o satiră socială selecţionată la Sundance, în care personajele încearcă să împace viaţa personală cu restricţiile impuse de legile islamice. Realizat cu afecţiune vizibilă faţă de personaje şi fostul oraş natal, regizorul reuşeşte să surprindă o faţetă necunoscută a Beirutului, dincolo de imaginea războiului. Regizorul libanez Mir-Jean Bou Chaaya, invitat şi el la TIFF, vine cu filmul de debut Very Big Shot, o comedie neagră în vâna lui Argo, care dezvăluie corupţia politică şi circuitul media din lumea libaneză.

You Carry Me

Go Home (r. Jihane Chouaib) este un studiu asupra vieţii moderne în Liban, din perspectiva unei emigrante interpretate de cunoscuta actriţă iraniană Golshifteh Farahani. Documentarul The Lebanese Rocket Society (r. Joana Hadjithomas, Khalil Joreige) cercetează o perioadă a anilor ’60, ştearsă din istoria libaneză, când un grup de profesori şi studenţi au pus bazele cercetării în spaţiu şi au lansat primele rachete din ţară. Regizoarea Eliane Raheb este invitată la TIFF cu filmul Sleepless Nights, o experienţă emoţională epuizantă, care surprinde daunele sufleteşti cauzate de război.

OK, Enough, Goodbye (2010), debutul tandemului Rania Attieh şi Daniel Garcia, prezentat la Karlovy Vary, în care cei doi regizori sunt şi singurii protagonişti, este o odă adusă oraşului natal al lui Attieh, Tripoli. Din seria filmelor despre Libanul după război face parte şi Falafel (r. Michel Kammoun). În Waves ’98 (Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes 2015), Ely Dagher deconstruieşte relaţia de iubire-ură cu oraşul său natal. Georges Hachem îşi va prezenta debutul din 2010 cu Stray Bullet, povestea unei femei care încearcă să preia controlul asupra propriei vieţi în timpul războiului civil.

Life is a Trumpet

Focus Croaţia e organizat în parteneriat cu The Croation Audiovisual Centre (HAVC) şi cuprinde o selecţie de şapte filme noi. Regizorul croat Ognjen Sviličić îşi va prezenta la TIFF filmul These are the Rules, premiat la Veneţia 2014 pentru interpretarea intensă a lui Emir Hadžihafizbegović. The High Sun (r. Dalibor Matanic), câştigătorul Premiului Special al Juriului pentru secţiunea Un Certain Regard de la Cannes şi candidatul Croaţiei la Oscar, în care joacă Tihana Lazović – revelaţia anului în Croaţia – urmăreşte trei generaţii influenţate de conflictele sârbo-croate. You Carry Me, debutul în lungmetraj al Ivonei Juka, prezentat în competiţia East of the West la Karlovy Vary, este o poveste non-lineară extrem de ambiţioasă şi înrudită cu Magnolia lui Paul Thomas Anderson. Prezentat la Berlinala din acest an, On The Other Side (r. Zrinko Ogresta) face referire, încă din titlu, la urmările războiului cu Iugoslavia – şi tot despre urmările războiului şi răni încă deschise este vorba şi în întunecatul triptic narativ din The Reaper (r. Zvonimir Juric), a cărui acţiune se desfăşoară într-o singură noapte.

Very Big Shot

Într-o notă binevenit de lejeră se situează Life is a Trumpet (2015, r. Antonio Nuić), care surprinde ciocnirea comic-dramatică dintre două familii la o nuntă, şi Shooting Stars (2016, Ivan-Goran Vitez), o comedie savuroasă care parodiază moda actuală a show-urilor cu talente, despre o formaţie muzicală care vrea să-l asasineze pe Hitler şi să pună capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.