AUR: Cine răspunde pentru eșecul taxei de solidaritate?

Anunțul arogant și sfidător al OMV că nu va plăti contribuția de solidaritate impusă de Guvernul PSD-PNL-UDMR anul trecut confirmă încă un eșec monumental al actualei guvernări, consideră AUR. Reprezentanții formațiunii politice cred că „Este al doisprezecelea act controversat, plin de greșeli, pe care acest Guvern l-a adoptat în 2022 cu privire la piața de energie“.

Într-un comunicat trimis pe adresa cotidianul.ro, AUR mai precizează:

Ordonanța de urgență prin care s-a instituit contribuția de solidaritate, pe lângă faptul că a apărut de pe o zi pe alta în ultima săptămână a anului trecut fără niciun fel de consultare publică, a fost gândită prost de la bun început, fără a exista o minimă analiză a situației din piața energiei pe care o viza și fără a avea în spate un studiu de impact.

OMV Petrom anunță că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Reacția Finanțelor

Inițiativa guvernamentală produce nedreptăți și prejudicii majore pe multiple planuri. În primul rând, veniturile estimate că vor fi obținute din contribuția de solidaritate pentru anul 2023 erau de aproximativ 3,9 miliarde lei, o proporție însemnată fiind reprezentată de banii pe care OMV trebuia să îi plătească. Aceste fonduri reprezintă sursa de bază pentru finanțarea compensării costurilor cu energia și gazele în anul 2023. În aceste condiții, fără contribuția OMV, de unde va avea Guvernul României bani pentru a plăti compensațiile?

În al doilea rând, grupul OMV, care a anunțat clar că nu va plăti această contribuție în România, va plăti taxa de solidaritate în Austria, aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022. Astfel, taxarea profitului pe care OMV îl realizează în România va contribui la bugetul Austriei, nu al statului român, unde OMV câștigă miliarde de euro anual din banii românilor. Cel mai probabil greul va fi tras tot de companiile românești!

Pentru acest nou eșec răsunător și cu un impact major pentru România trebuie să existe o asumare din partea Guvernului!

Principalul vinovat pentru forma în care a fost realizată ordonanța de urgență este ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, cel care a inițiat acest act. Însă, pentru haosul generat în sectorul energetic vina este a ministrului energiei, Virgil Popescu. Tocmai de aceea, Alianța pentru Unirea Românilor solicită demisia miniștrilor Adrian Câciu și Virgil Popescu.

De asemenea, pentru modul în care a fost adoptată ordonanța de urgență, fără niciun fel de consultare, pe repede-înainte, în stilul heirupist în care acest Guvern lucrează, se impune o demisie comună, în semn de solidaritate, a tuturor membrilor Cabinetului Ciucă.

Legile, ordonanțele și deciziile proaste nu trebuie cauționate, ci trebuie sancționate!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

 1. Nu raspunde nimeni , asa cum se obisnuieste in Romania ! Asa ca , dormi romane! Nu te mai trezi , deoarece risti sa mori , cand o sa vezi in ce hal a ajuns, tara asta , care , candva a fost si a ta , o tara a jafului si coruptiei! Dormi romane , dormi in pace !

 2. Ei, na,.. Intreabă și el ca prostu,..Singur nu-și dă seama,. Păi să intrebe pe prietenii lui din pesede care-l țin ca partid, satelit, ca rezervă, mai bleagă , dar e bun de umplutură,. Păi ei au făcut legislația de așa natură incât să iasă in acest hal..

 3. @ Mare scUrs -unde chelea ma-tii au facut aureii legislatia ? Mars la udemereii tai ca-s de 34 de ani la gowernare.Si critica-i pe ei. Si vezi ca au iesit galbiorii. Mergi si maninca si tu ceva nu numai kkt.Mai schimba meniul….

 4. Încă este bine, mai nașpa era dacă OMV solicita statului român suma de bani pana la atingerea pragului de 75 % din profit pe anul trecut. Unde dracu au dispărut urmașii haiducilor dau au fost doar legende, nu se mai găsește un romanas cu sânge în instalație sa facă puțină curățenie in nemernicii care ne conduc?

 5. Nepoate, de-l trosneti pe dupa ceafa-i imputitita si scarboasa pe ala de la Viena / cum bine-l trosnisi prin s’parlament pe neica-nimeni menestru energizant, suta la suta te votez … pana’n panzele albe !

 6. Toarasu Nimeni o sa raspunda pentru asta, Guwernerul asta nu-si asuma nimic, doar esecul rostit de Tatuca Natiei, vivat dictaturam si imposturam at Liberalium putrefaktum pirtz.

 7. OMW poate sa zica ce vrea .
  Si eu pot sa zic ca nu-mi platesc obligatiile fata de stat, ca nu-mi convine.
  Si ?
  Statul ma executa imediat.

  Si in cazul OMW, daca nu o sa-si plateasca obligatia fata de stat, acesta o sa-i execute silit.
  Punct.

  Pe mine ma intriga neobrazarea , aroganta, tupeul, nerusinarea austriecilor care dupa ce ca le-am dat bogatiile solului si subsolului pe un pret de nimic, ne privesc si ne trateaza cu toata desconsiderarea.

  Pregatiti de urgenta nationalizarea Petrom !!!

  Nu mai suport sa-mi calce demnitatea in picioare niste corupti pina-n maduva oaselor, care pina mai ieri veneau la mine in tara si-mi dadeau lectii de democratie, de stat de drept !

  Isi mai aminteste cineva de sebastian kurz ?
  Da, fost cancelar, demisionar pe probleme de coruptie ! Un mucos ca asta venea sa-mi dea mie lectii despre corectitudine !

  Afara cu austriecii din tara !

 8. Nimeni , OMV are pe banda spagile date celor ce fac parte din statul român, Virgil e săgeata omv

 9. „Într-un comunicat trimis pe adresa cotidianul.ro”

  Tribuna hAUR, pentru care canditat se pregateste, pentru ala care nu va avea voie sa candideze sub deviza: turnatoria este dovada de patriotism ? Ce o sa mai radem in 2024 !

 10. Categoric sunt o mafie infectă și se bazează pe prostia naziștilor români, pe care evident simplu-i duce de nas. Ajunge doar să te uiți de cine sunt membrii in partidul mafie și ce performanțe anterioare au avut.. ce sunt in stare să gândească și să realizeze. Căci după bani și excrocherii de pe acum le curg balele ..

 11. Categoric sunt o mafie infectă și se bazează pe prostia naziștilor români, pe care evident simplu-i duce de nas. Ajunge doar să te uiți de cine sunt membrii in partidul mafie și ce performanțe anterioare au avut.. ce sunt in stare să gândească și să realizeze. Căci după bani și excrocherii de pe acum le curg balele ..

 12. Domnul Johannis in nici un caz, el este absolvit de orice raspundere, chiar daca OMV a vizitat Palatul Cotroceni

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.