OMV Petrom anunță că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Reacția Finanțelor

Compania de petrol și gaze OMV Petrom, deținută de OMV din Austria, susține că nu este nevoită să plătească taxa de solidaritate impusă de Guvernul României societăților din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile.

”Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, se arată într-un document OMV Petrom transmis Bursei de Valori București.

OMV va plăti taxă de solidaritate în Austria. Grupul austriac se aşteaptă ca taxa de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022.

Oficialii companiei susțin că pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 miliarde de lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 miliarde de lei impozit pe profit. ”În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”, se arată în documentul amintit.

Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani. De asemenea, cel puţin 70% din suma colectată astfel va fi folosită pentru finanţarea investiţiilor în energie. Executivul a hotărât să aplice această taxă în virtutea apariției, în toamnă, a unui regulament european care instituia posibilitatea ca țările membre să impună aceste taxe.

Reacția Finanțelor

Finanțele au reacționat imediat la informarea Petrom. Iată comunicarea MF:

„Transpunerea regulamentului în legislația naționalã vizeazã întregul sector energetic și, în spețã, toate companiile care activeazã în domeniu.
Conform art. 1, alin. (1) din ordonanța Guvernului, taxa de solidaritate se aplicã firmelor care au cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv, din activitãți desfãșurate în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cãrbunelui și rafinãriilor, cu codurile CAEN:
0610 – «Extracția țițeiului»,
0620 – «Extracția gazelor naturale»,
0510 – «Extracția huilei»,
1910 – «Fabricarea produselor de cocserie» și
1920- «Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului»
Codurile CAEN și ponderea cifrei de afaceri au fost stabilite conform, Articolul 2 (Definiții), punctul 17, din Regulamentul (UE) 2022/1854:
„societãți din Uniune și sedii permanente care desfãșoarã activitãți în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cãrbunelui și rafinãriilor” înseamnã societãți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționeazã în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (10). Totodatã, contribuția de solidaritate se datoreazã și de cãtre pãrțile afiliate, potrivit ordonanței Guvernului:
“În aplicarea prevederilor alin. (2), persoana afiliată este cea definitã potrivit prevederilor art. 7 pct. 26 din Legea nr. 227/2015, cu modificãrile și completările ulterioare, indiferent de obiectul de activitate și care nu desfãșoarã activitãțile prevãzute la alin. (1).”
Petrom ar fi urmat să fie principala companie afectată de noua taxă de solidaritate impusă de Guvernul României. În acest an și următorul, companiile producătoare de petrol și gaze și rafinăriile vor plăti un impozit de 60% aplicat pe diferența dintre profitul ultimului an și media anilor 2017-2021 la care se adaugă 20%, potrivit deciziei Guvernului.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25
Cosmin Pam Matei 4552 Articole
Author

39 de Comentarii

  1. Naționalizarea IMEDIATĂ a OMV, fără despăgubiri.
    Au supt destul…
    Afară cu drujbarul SchweiNhoffer.
    Afară cu bancile austriece.
    Să investească în Urkkaina !?

  2. Fapta se numeste sabotarea interesului national. Petrom trebuie nationalizat imediat.

  3. Nu e niciun șoc, stați liniștiți.
    Legea a fost făcută în așa fel încât OMV să nu se încadreze.
    O lege cu dacă… și dacă… și doar dacă… este lege cu dedicație. Nimic nou sub soarele mioritic.

  4. am avea un guvern ce tine cu tara, ar privatiza PETROMUL si ar debloca economia. Daca!

  5. Nici nu vor plati! Nevestele, sotii, amantii/amantele, copii, neamurile cocinei de hoti care-si spun politicieni sunt angajati la austrieci! Asa ca, ghinion! Rezolva batistuta rujata in 30 de zile ca si pensiile specialilor!

  6. @Nicu.
    Nicule, tată, scrie ceva în lege despre ce vor păți cei care întâmplător se încadrează și nu vor să plătească?
    Deci, e după principiul babuinilor tefeliști, tot ce nu e interzis e admis.

  7. Daca ordonanta a fost facuta de tradatorul virgil popescu,foarte probabil omv nu va plati nimic din acest impozit.a avut grija insul respectiv sa-i faca in ordonanta portita de scapare.cine-l tine insurubat in scaunul de ministru pe acest tradator si vanzator de tara,tot tradator se numeste.aviz amatorilor ciuca si johanis.

  8. Vrem petrolul,padurea,zaharul si banii romanilor inapoi!Jaful Austriac ,afara din Romania
    OMV nu are a da declaratii in contra statului roman de pe teritoriul Romaniei.
    Austria nu a cucerit inca Romania;daca OMV are ceva de spus ,are sediul central din Viena la dispozitie
    Iohannis,Ciucă si alti trafaleti:se aude?

  9. Subscriu cu Otova si Mandea, inutilia asteptari de la tradatori de la butoane, sunt mai vanduti ca iuda („Popesco” stie de ce).

  10. Ma intreb cumn va reactiona clasa politica romanes,compusa din: trafaleti,valeti si parcagii,la noua obraznicie a OMV Jefuitorul numarul 1 al Romaniei?:))
    Chiar nu aveti de gand sa trimiteti Jefuitorul acasa?Chiar nu poate incepe DIICOT o ancheta de pentru grup organizat de jefuitori in cazul OMV?Chiar nu pot fi retinuti conducatorii OMV pentru a da declaratii despre Jaful organizat in Romania?
    Atatea intrebari si intrebuci adresate impotentei masonice…

  11. Teatru ieftin.Noi nr facem ca cerem,voi va faceti ca nu acceptati.Dupa cum s-a vazut la Tv,orice hotarare de guvern,in legatura cu OMV,are in timpul sedintei pe presedintele OMV in spatele lui Virgil POpescu,ca sa fie sigur ca nu se abate de la ordinele lui.Nu trebuie sa stam la mila statului cand ne jecmanesc austriecii. Nationalizarea urgenta! Poporul s-a cam saturat si cam clocoteste.

  12. OMV sa multumeasca lui k.w.iohannis,care a cerut ca Romania sa nu aplice SANCTIUNI impotriva firmelor austriece care au firme si afaceri in tara.

  13. Ramane cum am stabilit. Stat de hoti si puslamale care s-au vandut s se vand pe mai nimic. Iar strainii, gen Austria sau premierul lor, isi rad in barba si ne mai si batjocaresc!. Pana nu schimbam clasa politica romaneasca, nimic nu se va schimba pe aici pe la noi!. C-or fi inconstienti, prosti, nepregatiti, asta e . Dar macar sa fie patrioti si sa dea cu barda in stanga si in dreapta politica!.Numai asa vom mai iesi la liman!!.Trist, dar adevarat.

  14. OMW atrage atentia ca ,a platit spagile anuale de rigoare ,asa ca acolo sus, mukles ..! care ” nationalizare ”..?!! cine sa o faca ..?cei care si-au luat partea si o vor mai lua ..?? trebuie sa fii prost sa lasi ” tzatza din gura ..! fiti siguri ca austriecii cunosc bine ” psihologia ” romanului , asa ca ” viata merge inainte ”..!!! ce sa dat , e bun dat ..! degeaba vine alt guvern , il cumpara si pe ala ..!asa ca alles bulles ,ca ” la tatzi ni greu ”…….

  15. Chiar nu ii putem da afara pe austrieci ? Atit de jos au ajuns politicienii romani.
    Suntem condusi cumva de rime, parca mai aveau grai , emiteau niste sunete cu ocazia „schengenului”.
    Sa intelegem ca taxele din Romania au devenit optionale pentru companiile straine, unde este autoritatea statului ?

    Romania a ajuns un fel de tara africana unde vesticii pot face orice ?

  16. …nu vor plăti în România,dar vor plăti 150 milioane de euro-taxă de solidaritate-în Austria…așa am auzit pe la alte surse de informație…

  17. Păi bine bre,. de chiar nu vrea să achite această taxă,..de ”solidaritate”,. căci are juriști mai competenți decât in tot guvernul român, cu consilieri cu tot,.păi ce puii mei poți face,. decât să mai cauți ocazia,.. pentru un pupic, la locul potrivit..

  18. Păi bine bre,. de chiar nu vrea să achite această taxă,..de ”solidaritate”,. căci are juriști mai competenți decât in tot guvernul român, cu consilieri cu tot,.păi ce puii mei poți face,. decât să mai cauți ocazia,.. pentru un pupic, la locul potrivit..

  19. Petru OMV nu exista in Romania domniei legii,isi permite sa se pe orice lege romaneasca

  20. guwernerul si ministerul finantelor securimii sa dea oamenilor despagubiri pentru distrugerea afacerilor! pentru distrugerea economiei! AFARA CU STRAINII DIN ROMANIA! CU ACESTE CAPUSE CARE ISI EXTERNALIZEAZA PROFITURILE IN TERIROTII OFFSHIRE! TREZITI-VA BHAI ODATA!

  21. Sfinte Duh al Adevarului, Sfanta Treime un singur Dumnezeu faceti ca praful si pulberea sa se aleaga de toate averile sucursalele firmelor internationale din Romania dar si ale firmelor lor mama care au furat si continua sa fure din Romania peste 40 de miliarde de euro in fiecare an. De haram au fost facute aceste averi de haram sa se duca. Sfanta Trieme incepeti cu Austria. Amin.

  22. Ce nu intelege Iohannis si travaletii sai,este ca Austria ne-a declarat razboi economic,cu interzicerea Romaniei in spatiul Schengen!
    Intr-un razboi economic scopul este de a captura resursele economice strategice,ceea ce Austria a rezolvat, astfel încât economia sa nu poat functiona la o eficiență deplină și a privat Romania de aceste resurse extrem de valoroase si strategice(petrol si padure), încât acestea să nu poată ridica economic
    Ceea ce a facut Austria,si astazi Romania este la pamant ,datorita incapacitatiilor intelectuale ale conducatorilor ei, a tradarii unor Nastase,Nicolaescu,MR Ungureanu, Popescu si altii aflati pe statul de plata OMV,in fata Santajului Economic Austriac
    Astazi OMV cu toata obraznicia caracteristica Ocupantului Austriac sfideaza legislatia romana,amenintand ca se opune taxarii
    Trafaleti,valeti si parcagii politici,masoni romani de doi bani,chiar nu aveti nici o reactie, Vipera Austriaca v-a muscat de instrumente

  23. Reacția Finanțurilor e ceea ce știa toată lumea și a fost folosit ca argument de O.M.V. pentru contrarea măsurii?!
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    Țară de că’t, cuib de plagiatori hoți și incompetenți… Să n-o văz în „Schengen”!

  24. Nu avem cum s-a nationalizam nimic. Doar pe timpul lui Stalin poate?Ca să rascumperi trebuie acordul austriecilor, adică rușilor?l-am mușcat, ne Musca. Austriecii sunt pistol cu apă. Rușii controlează 70/ din capitalul austriac – petrol, bănci, fabrici. Cum puteți crede că o țară minusculă fără resurse poate avea asemenea putere?! Eu ma gandeam ca pe acest forum sunt oameni inteligenți?!

  25. Sa i se retraga toate licentele de functionare pe teritoriul Romaniei.

  26. Ministrul justitiei domnul Predoiu are si dumnealui interesul de a sprijini neconditionat ilegalitatile managementului de la OMV, pentru ca dumnealui si geniul politic liberaloid doamna ALINUTZA GORGHIU au scos din codul penal infractiunea de sabotare a economiei nationale si au trimis la cosul de gunoi Constitutia Romaniei, intreb se eu sa fie o coincidenta, sau doar lasitate, sau poate chiar tradarea propiului tale familii, sau dimpotriva asa este european deontologic sa incurajezi neplata impozitelor catre bugetul statului roman de catre austricii cu afaceri din Romania !?

  27. Recomandare din coltul <>: Ciuciu-le acum da-i un croseu de stanga si un upercut de dreapta pana nu se dezmeticeste plavanul.
    Ma refer la OMV Petrom, nu l-a celalat, desi…….
    Nu mai astepta jocul de uzura al declaratiilor de presa.

  28. Nu e corect deloc, da deloc! Adică cum, după ce am împins ditamai șpaga lu Popescu, acum să mai și plătim acareturile cu solidaritatea? Noi suntem foarte solidari, da banii stau la noi!

  29. poate daca anulam cele cateva mii de legi aparute (de fapt impuse!) de la „revolutie” incoace , legi care permit jaful strainilor „cu legea in mana” , mai reusim ceva in tara asta doar ca asta ar insemna un alt sistem juridico-economic…cine sa-l faca ? o clasa politica incompetenta corupta si hamesita, niste autoritati impuse tocmai de cei care ne jefuiesc, niste servicii tradatoare si lipsite de cea mai vaga urma de patriotism? …fara o armata regulata nationala nu putem spera sa redevenim stapani , nu peste altii (desi austrieci ar merita-o) ci doar la noi acasa…asta ca sa nu apara justitiarii (la noi se chemau haiduci!) care in istorie si-au dovedit utilitatea (austriecii renuntand la Oltenia pentru molcomii bucovineni)…austriecilor nu trebuie sa le doresti moartea ci doar sa-i faci sa si-o doreasca singuri!

  30. Eu care-mi castig painea la Petrom zic ca nu e de joaca cu aruncarea unor vorbe asa ,de claca,insuficient rumegate.Eu stiu cum a fost Petromul de stat,netehnologizat,capusat la greu,ineficient.Atunci erau 60000 de angajati,azi cu vre-o 8000 si cu tehnologie de top,avem o productivitate superioara.Desigur am in vedere cheltuieli-profit pe tona de titei.Domniile voastre ce garantii aveti ca statul-proprietar(un non sens)va fi un bun manager?Statul se pricepe la una si buna:treaca azi,vine maine ,noi cu drag muncim.Am vazut comentariile domniilor voastre,aproape ca era sa cad de pe scaun de ras,aproape sa ma inec de enormitatea si ignoranta crasa a parerilor dvs.Argument:statul roman detine sub 50 la suta din actiuni Petrom.Asa ca nationalizarea Petrom este doar in capul unor minti infierbantate de prea mult materialism istoric,si idealism absolut,Hegel,Marx,Engels,Lenin.Era sa zic si de Putin.Vorbaria dvs nu are obiect.Va saluta,un petrolist onest si cu suflet bland,dar cu o educatie subreda si nivel intelectual sub medie.Cu drag Ghita din Marghita.

  31. Cand s-a stabilit pragul de 75%, patriotii nostrii conducatori, stiau ca OMV se situeaza sub acest prag?
    Daca nu au stiut, de ce nu coboara imediat la 60%, de exemplu? Nu au voie??

  32. Acum poate inteleg si derbedeii politici de ce nu e bine sa mai instrainam active energetice( poate si de alt gen) strainilor, ca uite ce ne fac! Iata ca orice masura de impozitarea acolo unde se face profitul, regula inpusa international, austriecii n-o respecta! Luati-le ba concesiunea la gaze si titei si afara cu ei! Acum suntem capabil financiar, prin SIF-uri, alte companii de stat, banci romanesti, sa preia activele acestor hoti ordinari, imperiali! Auzi tu, ei platesc taxa de solidaritate in Austria? Pai acolo ai facut tu profitul? Ce nenorociti, bine ca o spun pe fata!!

  33. Cine a facut legea e de vina. Trebuia sa plateasca fiecare firma care avea activitati in domeniile respective, proportional cu ce cifra de afaceri a facut din cele mentionate de lege, FARA limitare inferioara. Parca legea a fost data cu dedicatie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.