S-a făcut încă un pas pentru noua centrală Mintia Deva

Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a anunțat că noua Centrală de la Mintia a primit Acord de Mediu. Cu o investiție estimată la 1,4 miliarde de euro și planuri de finalizare până în 2026, această centrală electrică promite să schimbe peisajul energetic și ecologic al județului Hunedoara.

Potrivit comunicatului emis de APM Hunedoara, noua centrală va produce energie electrică cu emisii foarte scăzute de particule PM10 și PM2,5, având un impact minim asupra mediului înconjurător. De asemenea, oxizii de sulf, prezenți în emisiile vechii centrale, nu se vor regăsi în proiectul nou, conform documentelor atașate Acordului de Mediu.

Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, a subliniat importanța acestui pas: „Această centrală va aduce o schimbare semnificativă în producția de energie, iar impactul său asupra mediului va fi redus considerabil. Primul turbine va fi instalată până la finalul lunii mai, conform informațiilor furnizate de colegii noștri de la APM Hunedoara.”

Centrala de la Mintia este catalogată drept cel mai mare obiectiv industrial din România, de la Revoluție încoace, datorită capacității sale de producție de 1.700 MW, conform directorului executiv al APM Hunedoara, Georgeta Barabaș. „Această centrală va aduce un beneficiu semnificativ zonei, deoarece va folosi gaz metan în loc de cărbune, eliminând astfel noxele precum praful și oxizii de sulf care au provocat probleme în trecut.”

Ceremonia de înmânare a Acordului de Mediu către compania Mass Global Energy, deținătoarea Termocentralei Mintia, a fost marcată de prezența oficialităților locale, printre care și prefectul județului, Doris Visirin. Reprezentanții APM Hunedoara au subliniat că proiectul a fost supus unei evaluări amănunțite, consultându-se inclusiv cu autoritățile din Ungaria și Serbia, care au exprimat susținere pentru acest proiect.”

Grecii, constructorii centralei

Mass Global Energy Rom, deținută de antreprenorul iordanian Ahmad Ismail Saleh, a selectat Avax Group, unul dintre cele mai mari și mai vechi conglomerate de construcții din Grecia, pentru a ridica o centrală electrică pe gaz de 1,75 GW pe locul fostei centrale electrice pe cărbune Mintia.

Lucrările sunt așteptate să înceapă imediat și să dureze 38 de luni, livrarea la cheie fiind așteptată în vara anului 2026, a informat Profit.ro . În prima etapă, șantierul de la Mintia va crea circa 700 de locuri de muncă.

Este al treilea proiect consecutiv atribuit de Mass Group Holding celor de la Avax, precedentele constând în etapele 2 și 3 ale centralei de la Besmaya din Irak, cu putere instalată totală de 3.150 MW.

Noua centrală va fi alimentată cu gaz natural menajer. Pachetul de echipamente Siemens Energy include două turbine cu gaz de tip SGT5-9000HL cu generatoare asociate, o turbină cu abur SST5-5000 cu generator SGen-3000W și sistemul de control SPPA-T3000. Pe piața de 50 Hz, este prima centrală electrică din clasa HL a Siemens Energy într-o configurație cu mai mulți arbori 2×1. Căldura reziduală de la două turbine cu gaz este combinată pentru a genera abur pentru o turbină cu abur. Centrala va fi amplasată pe amplasamentul actual al centralei Mintia, la aproximativ șapte kilometri de Deva.

Centrala termolectrica Mintia Deva, a fost achiziționată cu 91 milioane de euro de la Complexul Energetic Hunedoara de către Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, care activează în Irak,.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

8 Comentarii

  1. “această centrală electrică promite să schimbe peisajul energetic și ecologic al județului Hunedoara și să mai lase pe drumuri mineri de generații de pe Valea Jiului. Gazul, extras din România se va cumpăra de la OMV Austria, sau MOL Ungaria licitat în fiecare zi pe o bursa de la Viena! Brovo-ți Românie! Mult bogată te-au făcut comuniștii crescuți în capitalismul interbelic și de tot te-au calicit democrații crescuți și formați de comunism.

  2. Ahhhmad. Partener de afaceri cu smecherii autohtoni? Astia isi vand si oasele bunicilor, mamelor si copiiilor, pentru un sugiuc si o alvita.

  3. Încă un pas înainte în RoColonia dezindustrializată , destructurată
    și desproprietărită pentru o energie mai scumpă. Poporul plătește asta e treaba lui, pentru asta este exploatat. Stăpânii noștrii trebuie să se simtă ca la ei acasă , hai să fim ospitalieri.

  4. Citești 2026 și te pufnește râsul,de ce ? Pentru că trăiesc în România și asta îmi ocupă tot timpul… Cât de idiot să fi că să crezi asemenea termen în an electoral și nu numai !

  5. noi nu mai stim sa transformam o centrala pe carbune, in una pe gaz, asa ne trebuie.
    Vin expertii arabi si ne invata! Oare cine a semnat aceasta vanzare?

  6. Poate ne explicați cum e cu gazul natural menajer ce va alimenta centrala și cum va fi gata în 2026 daca termenul de predare e de 38 luni,3 ani si 2 luni adica 2027 spre 2028 .Când se publică niste cifre nu le verifică nimeni ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.