Ciolacu spune câți bani a luat România în total de la UE. Ce zic Firea, Ciucă și Odobescu

Ziua Europei este un prilej pentru premierul Marcel Ciolacu să dezvăluie câți bani a primit România de la UE după aderare.  Oficialul a menţionat că statutul de membru al Uniunii Europene oferă ţării noastre „perspective concrete de dezvoltare durabilă şi coeziune” în plan economic şi social.

Privind retrospectiv, în anii care au trecut de la aderarea noastră, România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene, bani pe care ţara noastră i-a primit în plus faţă de suma totală cu care a contribuit la bugetul UE. Această balanţă pozitivă a crescut constant în ultimii doi ani în favoarea unor proiecte de infrastructură de transport, de digitalizare, medicală, educativă şi de mediu, investiţii menite să aducă dezvoltare şi prosperitate pentru cetăţeni şi societate„, a precizat Ciolacu, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

El a menţionat că românii care vor vota la europarlamentarele din 9 iunie vor consolida statutul României de stat „puternic ataşat” valorilor europene.

Iohannis de Ziua Europei, cu gândul la Sibiu

„Aspiraţiile generaţiei contemporane naşterii proiectului european au fost împlinite de cei care au luptat pentru libertatea României în decembrie 1989 şi vor fi duse mai departe de tinerii născuţi în perioada în care ţara noastră se bucură deja de statutul de stat european şi membru al NATO, cea mai sigură alianţă din istorie”, a afirmat prim-ministrul.

Ciolacu a subliniat că Ziua Europei este dedicată momentului de început al unui proiect „menit să aducă pace, stabilitate şi prosperitate economică pe un continent care se vindeca în anii 1950 de rănile” a două războaie mondiale.

„După decenii de dictatură, România a aderat în 2007 la familia Uniunii Europene, un statut dorit şi meritat de români. Pentru că am ales o Românie puternic ancorată în valorile democraţiei şi într-o societate coezivă şi prosperă. Reformele profunde demarate de atunci la nivel instituţional şi al întregii societăţi trebuie consolidate şi protejate în continuare, aşa cum trebuie valorificate oportunităţile ce decurg din statutul pe care îl avem acum”, se arată în mesajul premierului.

Totodată, ziua de 9 mai marchează şi finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Premierul atrage atenţia asupra faptului că „ameninţările de securitate” actuale trebuie gestionate cu responsabilitate şi înţelepciune.

„Marcăm în aceste zile şi încheierea celui mai amplu şi devastator conflict din istoria omenirii, al Doilea Război Mondial, în 1945. Ameninţările de securitate continuă să existe, în forme din ce în ce mai complexe. Suntem datori să le gestionăm cu responsabilitate şi înţelepciune pentru generaţiile actuale şi viitoare, care îşi doresc să trăiască în pace, democraţie şi prosperitate”, precizează Marcel Ciolacu.

 

Și Gabriela Firea a vorbit despre Uniunea Europeană și România

„Sărbătorim, din nou, Ziua Europei având încă la graniţă cel mai sângeros conflict pe care ‘Bătrânul continent’ îl cunoaşte de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este un avertisment pentru noi, ce mai norocoşi, din partea paşnică a Europei, că pacea nu este un dat. Rămânem motivaţi să ne facem auzită vocea ca naţiune în UE, dar mai sunt lucruri de făcut pentru binele tuturor românilor. Faptul că România este membră UE şi NATO ne oferă o siguranţă, dar şi oportunitatea de ne dezvolta prin fondurile europene. Am făcut paşi importanţi şi cu privire la spaţiul Schengen, în timpul acestei guvernări. Şi chiar dacă nu suntem cu toate graniţele deschise încă, sunt sigură că vom depăşi şi acest obstacol politic”, a transmis Firea pe Facebook în mesajul său de Ziua Europei.

 

Mesajul ministrului de Externe

România rămâne profund ataşată obiectivului de avansare a proiectului european prin extindere, a afirmat, joi, într-un mesaj transmis de Ziua Europei, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

„Credem că este esenţial să transformăm următorii paşi ai acestui proces într-un succes. O Uniune mai mare este astăzi, ca şi ieri, cel mai bun instrument pentru a proteja interesele şi prosperitatea europeană, pentru a susţine principiile statului de drept şi a apăra cetăţenii UE de ameninţările externe”, a adăugat ministrul.

Potrivit şefei diplomaţiei române, Ziua Europei, sărbătorită cu o lună înaintea alegerilor europarlamentare, „este o oportunitate de a reflecta nu doar asupra realizărilor noastre, ci şi asupra drumului de urmat”.

„Sărbătoarea de azi nu este doar despre celebrare. Este şi despre acţiune”, completează Luminiţa Odobescu, care apreciază că „Europa se află într-un an crucial pentru viitorul său”.

De asemenea, ea subliniază implicarea ţării noastre în proiectul european.

„România este astăzi un stat membru cu o puternică viziune pro-europeană, acţionând pentru promovarea intereselor naţionale, în deplină consonanţă cu obiectivele dezvoltării pe mai departe a proiectului european şi având convingerea că doar împreună ne putem construi viitorul. Cetăţenii noştri se bucură nemijlocit de beneficiile acestui proiect şi îşi doresc ca acest proiect să meargă mai departe, către partenerii noştri europeni, care au ales, la rândul lor, pentru cetăţenii lor, calea integrării europene, democraţia şi libertatea”, afirmă Luminiţa Odobescu.

Potrivit ministrului, continuarea extinderii Uniunii Europene „este în acest moment mai mult decât o necesitate geopolitică, este cel mai bun instrument al Uniunii pentru asigurarea prosperităţii şi păcii în Europa, aşa cum am putut vedea până în prezent”.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, afirmă că Europa înseamnă ”fiecare stradă, şcoală şi spital reabilitate ori construite cu fonduri primite de la Bruxelles” şi, în vreme ce „visul european de pace, solidaritate şi prosperitate comună” este apărat „cu arma în mână” în Ucraina, cetăţenii români au şansa de a-l construi la ei acasă.

„Pe linia frontului din Ucraina, visul european este apărat cu arma în mână de ambiţiile imperialiste ale regimului autoritar de la Moscova. În schimb, cetăţenii români au şansa de a construi visul european la ei acasă. Avem datoria de a duce mai departe promisiunea europeană de pace, solidaritate şi prosperitate comună, pornită la 9 mai 1950 prin Declaraţia Schuman”, a scris Ciucă, joi, pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

  1. Toti recita aceeasi poezie pentru prostit prostii si mesteca acelasi rahat propagandistic. Bah da’ cat au scos occidentalii din Romania prin „optimizari” fiscale, nu ne spuneti? Da’ resurse luate moka sau alea nu se cuantifica, n-asa? Bah, aia ne-au bagat in Kolhoz de fraieri ce erau ei? Nu tati, ne-au luat de fraieri ce suntem noi. Ca sa ne mulga la sange.

  2. 64 mld euro a primit Romania? Plavanul urla că Romania va primi peste 85 MLD euro și ursarul spune că 64 MLD euro! Care și câți dintre voi aberații, ba mincinoșilor?

  3. @parere:ai pus carul inaintea boilor, nu corelezi informatiile, tipic la postaci ca tine
    Una e cu banutii din PNRR,alta e cu banutii primiti an de an de Romania de la intrarea in UE

  4. …nu iese socoteala: daca a primit 64 miliarde, in plus fata de suma cu care a contribuit, inseamna ca a primit mai mult!…daca acei bani sunt inclusi in cele 64 miliarde, ar fi interesant de stiut cat a fost contributia!…si, nu in ultimul rand, valoarea activelor materiale si umane pe care le-am cedat in aceasta perioada…nu de alta, sa facem si noi niste calculele, calculule…

  5. Luati „cifrele” lui firea, aia nu minte… niciodata, doar e…bucuresteanca – daca n-ar fi fost integra n-ar fi ghidonat psd-ul, toata pasarea pe limba ei piere.

  6. Acestu paduchi s – au prins ca UE si NATO te ajuta sa conduci Romania sute de ani fara probleme, fara sa te doara capul, fara sa gandesti pentru ca Treaba o fac Corporatiille…64 de miliarde gratis in 17 ani inseamna mult mai putin ca dobanda la Datoria externa. In plus, UE si NATO au extras din Romania de 100 de ori mai mult…E simplu de calculat, daca Romania aduce pe an 1 milion de masini second hand, UE scapa de ele si poate produce gratis 1 milion de masini noi pe an, din care castiga de 10 ori mai mult…In acest timp, romanii ajung sa nu se mai priceapa la nimic….Ca Aparare, NATO nu aduce Romaniei decat pierderi colosale si permanent Pericol de razboi…De 79 de ani pericolul de Razbou nu a fost niciodata mai mare ca acum cand ca membri NATO am adus Armata Americana la granitele Rusiei, iar pentru asta Rusia are drept moral sa loveasca Romania chiar si nuclear…Razboiul mondial bate la usa iar Ciolacii ne asigura la fel ca nazistii lui Ion Antonescu ca invingem…..Astia sunt rumunii datorita carora azi Rusia sarbatoreste Ziua Victoriei…

  7. M-am întrebat deseori care a fost motivația principală a statelor din estul Europei care au aderat în ultimele două decenii la UE : financiară sau civilizationala? Altfel spus, țări că România sau Bulgaria au aderat la UE mai ales pentru a primi bani nerambursabili de la bugetul UE, sau pentru că împărtășeau valorile politice ( democrația) sau morale ( drepturile omului, cele ale minorității LGBT ) promovate de Bruxelles ?
    Fără a fi cinic, cred că motivația financiară este cam singura care s-a dovedit atractivă pentru liderii politici din Romania, Bulgaria, etc, cel puțin inițial. Pentru cetățenii obișnuiți, UE este atractivă pentru oportunitățile de a se angaja în state ale UE cu salarii mari și de a scăpa de sărăcie.

    Treptat însă,pe măsură ce transferurile de fonduri de coeziune de la UE se diminuează și contribuțiile acestor noi membri la bugetul comun cresc, state că Polonia, Ungaria, etc incep să aibă relații tot mai reci, că să nu zic conflictuale, cu autoritățile de la Bruxelles, al căror amestec în afacerile lor interne devine tot mai greu de acceptat. Cu alte cuvinte, la un moment dat calitatea de membru UE încetează să mai fie profitabilă, devenind chiar o povară.

  8. UE si NATO inseamna Imperialism de buna voie, te predai ca sa nu te lupti…Pe termen lung inseamna Crima impotriva Natiunii romane, inseamna aruncarea la Tomberon a tuturor acelora care au luptat, au murit pentru Statul national si suveran Romania…Predarea de buna voie este cel mai tipic exemplu de Curvasareala nationala…Tarile demne de a fi urmate sunt cele Suverane si Independente gen Rusia, China, SUA, ordinea nu conteaza…Poti accepta dominatia si slugareala un timp scurt, ca sa nu mori de foame, dar a o accepta pe termen lung, mai mult, a te lauda cu Obedienta, a lauda Obedienta este dovada degenetarii umane individuale si nationale, pe sleau spus, e dovada bucuriei de a trai in bordel, fie el si de lux…pe vremuri doar de bulgari auzeam ca vor sa fie o republica sovietica…acum bulgarii au devenit majoritari…Frica de a pierde Ratia de Parizer cu Soia de la NATO a dezumanizat pe multi.

  9. Sa iesim fratilor din UE ca ne dau rusii si chinezii bani de ne ingroapa…multe tampenii se debiteaza pe aici.. 🙂

  10. @ tibi1…De ce sa iti de chinezu bani? Tu esti greu de cap, handicapat, bolnav, nu poti sa muncesti? De ce au reusit 1500 de milioane de chinezi si tu nu reusesti? Pentru ca tu vrei pomana, curlingi fie rusu fie americanu, ca sa iti dea pomana…Cine iti da pomana pe ala il curlingi…

  11. …un sigur lucru a omis boul baltii buzoiene sa spuna, si anume cati din acesti bani am returnat din cauza furaciunilor si imposibilitatii finalizarii proiectelor!…ati fi uimiti sa constatati faptul ca suntem doar cotizanti…si cati au fost nerambursabili…ca restul, imprumuturi…si o curiozitate: imprumutul de 15 miliarde de euro din pnrr o fi inclus in datoria publica sau la si altele?…

  12. Socoteala asta destul de falsa cu banii primiti de la EU nu cred ca poate cineva sa o ia in serios.Acest EU a avut numai de cistigat dupa urma primirii tarii noastre. Ginditi-va doar la cite magazine mari si mici construite de firmele straine au fost deschise in tara noastra ,unde se vind marfurile lor ,iar banii se duc tot la ei.Marfurile romanesti nu exista ,romanii fiind nevoiti sa cumpere doar marfuri venite de afara ,iar banii intorcindu-se la cei care livreaza marfa ,adica strainii.

  13. Akornioane ca sa mai crezi in 2024 in bani nerambursabili de la bugetul UE?
    Oricum, nu esti de ”talia” unui tibor1-mucea.

  14. 3 milioane de romani care ridica economiile altor tari.
    3 mil * 50k euro (valoarea business produsa de fiecare roman) = 150 miliarde euro pe an.
    Tot va mai prostesc astia si va fura votul?
    Continuati sa fiti fraieri ca o faceti bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.