Discursul lui Putin la parada din Piața Roșie

Rusia celebrează joi 79 de ani de  la Victoria în Marele Război Patriotic din 1941–1945, ocazie cu care a fost organizată o mare paradă militară.

La eveniment au luat parte președintele Rusiei – Comandantul Suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse Vladimir Putin, dar și președintele Republicii Belarus Alexander Lukașenko, președintele Republicii Kazahstan Kassym-Iomart Tokayev, președintele Republicii Kârgâzie Sadyr Japarov, președintele Republicii Tadjikistan Emomali Rahmon, președintele Turkmenistanului Serdar Berdimuhamedov, președintele Republicii Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev , președintele Republicii Cuba, șeful statelor observatoare la EAEU Miguel Diaz-Canel Bermudez , președintele Republicii Guineea-Bissau Oumarou Sissoku Embalo, președintele Republicii Democrate Populare Lao Thongloun Sisoulith. Înainte de începerea paradei, Vladimir Putin i-a salutat pe liderii statelor străine care au ajuns la Moscova pentru a participa la evenimentele ceremoniale.

Parada a început cu îndepărtarea Steagului Rusiei și a Bannerului Victoriei în Piața Roșie. Parada a fost comandată de comandantul șef al forțelor terestre, generalul de armată Oleg Salyukov, și de ministrul în exercițiu al apărării, generalul de armată  Serghei Șoigu.

Parada a fost un nou prilej de discurs pentru președintele rus care a declarat:

Vladimir Putin: Dragi cetățeni ai Rusiei! Dragi veterani!

Tovarăși soldați și marinari, sergenți și maiștri, aspiranți și ofițeri de subordine!

Tovarăși ofițeri, generali și amirali!

Soldații, comandanții, soldații din prima linie sunt eroii unei operațiuni militare speciale!

Felicitări de Ziua Victoriei! Fericiți sărbătoarea noastră cea mai importantă, cu adevărat națională, sacră!

Ne onorăm tații și bunicii, străbunicii. Ei și-au apărat țara natală și au zdrobit nazismul, au eliberat popoarele Europei și au atins culmile vitejii militare și de muncă.

Astăzi, vedem cum încearcă ei să denatureze adevărul despre al Doilea Război Mondial (…) Ei demolează memoriale pentru adevărații luptători împotriva nazismului, pun pe soclu pe trădători și complici ai naziștilor, șterg memoria eroismului și nobleței soldaților eliberatori, a marelui sacrificiu pe care l-au făcut în numele vieții.

Revanșismul, batjocorirea istoriei, dorința de a justifica actualii adepți ai naziștilor fac parte din politica generală a elitelor occidentale de a incita tot mai multe conflicte regionale, dușmănie interetnică și interreligioasă și de a restrânge centrele suverane, independente de dezvoltare mondială.

Respingem pretențiile de exclusivitate din partea oricărui stat sau alianță. Știm la ce duce exorbitanța unor astfel de ambiții. Rusia va face totul pentru a preveni un conflict global, dar în același timp nu vom permite nimănui să ne amenințe. Forțele noastre strategice sunt mereu pregătite pentru luptă.

În Occident, ei ar dori să uite lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, dar ne amintim că soarta umanității s-a hotărât în ​​bătălii grandioase lângă Moscova și Leningrad, Rjev, Stalingrad, Kursk și Harkov, lângă Minsk, Smolensk și Kiev, în bătălii grele și sângeroase de la Murmansk până în Caucaz și Crimeea.

Primii trei ani lungi și grei ai Marelui Război Patriotic, Uniunea Sovietică și toate republicile din fosta Uniune Sovietică s-au luptat cu naziștii aproape unul la unul, în timp ce aproape toată Europa a lucrat pentru puterea militară a Wehrmacht-ului.

În același timp, aș dori să subliniez: Rusia nu a slăbit niciodată importanța celui de-al doilea front și ajutorul aliaților. Onorăm curajul tuturor soldaților coaliției anti-Hitler, membri ai Rezistenței, luptători clandestini, partizani, curajul poporului Chinez, care au luptat pentru independența lor împotriva agresiunii Japoniei militariste. Și ne vom aminti întotdeauna, niciodată, niciodată nu uităm lupta noastră comună și tradițiile inspiratoare ale alianței.

Dragi prieteni!

Rusia trece acum printr-o perioadă dificilă, de tranziție. Soarta Patriei, viitorul ei depinde de fiecare dintre noi.

Astăzi, de Ziua Victoriei, ne dăm seama de acest lucru și mai acut și clar și în mod invariabil privim cu sus la generația de câștigători – curajoși, nobili, înțelepți, pentru capacitatea lor de a prețui prietenia și de a îndura cu fermitate adversitatea, de a avea mereu încredere în ei înșiși și în ei. țară, iubesc sincer și dezinteresat Patria Mamă.

Sărbătorim Ziua Victoriei în contextul unei operațiuni militare speciale. Toți participanții săi – cei care sunt pe linia frontului, pe linia de contact de luptă – sunt eroii noștri. Ne înclinăm în fața perseverenței și sacrificiului de sine, dăruirii tale. Toată Rusia este cu tine.

Veteranii noștri cred în tine și își fac griji pentru tine. Implicarea lor spirituală în destinele și exploatările tale leagă indisolubil generația de eroi ai Patriei.

Astăzi ne plecăm capetele în fața binecuvântată amintire a tuturor celor care au murit în Marele Război Patriotic.

În memoria fiilor, fiicelor, taților, mamelor, bunicilor, străbunicilor, soților, soțiilor, fraților, surorilor, rudelor, prietenilor.

Ne plecăm capul în fața veteranilor Marelui Război Patriotic care ne-au părăsit. Înainte de amintirea civililor care au murit din cauza bombardamentelor barbare și a atacurilor teroriste ale neonaziştilor. În fața camarazilor noștri de arme căzuți în lupta împotriva neonazismului, într-o luptă dreaptă pentru Rusia.

Se anunță un minut de reculegere.

( Minut de reculegere. )

Dragii noștri veterani, tovarăși, prieteni!

Nouă mai este întotdeauna o zi foarte emoționantă și emoționantă. Fiecare familie își onorează eroii, se uită la fotografii, chipuri dragi, iubite, își amintește rudele, poveștile lor despre cum au luptat, cum au lucrat.

Ziua Victoriei unește toate generațiile. Înaintăm înainte, bazându-ne pe tradițiile noastre vechi de secole și suntem încrezători că împreună vom asigura un viitor liber și sigur pentru Rusia, poporul nostru unit!

Slavă viteazelor Forțe Armate! Pentru Rusia! Pentru victorie! Ura!

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

86 de Comentarii

 1. Cu cit este mai falnica parada, cu atit este mai gaunoasa Rusia.

 2. Faptul ca s-a revenit la apelativul de ‘tovaras’,e un mare pas inainte ; inainte era mai bine!

 3. Rusia nici nu exista de fapt ca natiune sau ca popor. Mare parte din istorie a fost falsificata pentru a justifica intemeierea URSS. Bolsevicii – si nu rusii!- au fost cei care au adus un dezastru in intreaga Europa de Est. Degeaba se lauda rusii ca au infrant Germania nazista. Raul pe care l-au facut utlterior Europei de Est este de zeci de ori mai mare decat pretinsa eliberare (au fost lasati sa inainteze, nu au inaintat ei prin puterile lor). Teritoriul istoric al Rusiei este cu mult mai restrans decat cel actual, iar Federatia Rusa este un conglomerate de cateva zeci de popoare aduse in stare de sclavie de o mana de oligarhi apropiati Kremlinului.

 4. O natie de salbatici, astia trebuie lasati le ei acolo sa se descurce cum pot (a/k N Koreea). Eu le-as da 90 de zile sa se hotarasca, raman in mareata”orcia sau pleaca in occidentul decadent. Apoi tot ce tine de occident inchis tot granite,economie….tot ce tine de mareata” orcie.

 5. Comportament de golan de cartier. Sa nu ma ameninte nimeni pe mine, eu sunt liber sa amenint si sa bat pe toata lumea. Astept finalul, cu piticul atomic in spatele zabrelelor pentru restul vietii.

 6. Putin declară deci, că prostimea este gata să se sinucidă oricând pentru binele lui. Și prin Putin vreau să spun grupul care conduce Rusia prin avatarul cu acest nume.

 7. sunt curios daca la Belgorod are loc parada militara azi?!

 8. Rusii nu sunt un popor liber. Ei sunt de fapt un grup de oameni subjugati de o conducere ahtiata dupa bani si dupa putere. Si oricum, leaganul popoarelor slave este Ucraina, nicidecum Rusia. Nu e nevoie de nici o interventie a Occidentului pentru a reda popoarlor Federatiei Ruse independenta si suveranitatea, o vor face curand singure. Invadarea Ucrainei a grabit lucrurile.

 9. Ce a căutat Napoleon la Moscova? Ce a căutat Hitler la Cotul Donului? Ce a căutat Biden la Kiev? Naziștii tatuați se joacă cu focul atomic!

 10. Ziua de 9 mai nu e gata. Podul Terci?Doamne ajuta.Azi sa fie prapad printre orci!

 11. Amândoi, și Hitler și Stalin, fiecare cu clica lor, sunt niște criminali nenorociți. Al doilea dintre cei doi criminali nenorociți se înscrie în tradiția criminală notorie, țaristo-sovieto-putleristă, cancerul umanității.

 12. O dictatura poate fi invinsa – si implicit transformata intr-o democratie – DOAR MILITAR. Fie printr-un conflict extern fie printr-o revolutie interna. Niciodata o dictatura n-a devenit o democratie pe cale pasnica-a murit/demisionat dictatorul si dintr-o data, clasa politica a reformat si transformat tara. Rusia e de peste 500 de ani o dictatura iar in al doilea razboi mondial, dictatura rusa a fost invingatoare, nu invinsa… Practic, s-a intarit.

 13. Rusia e continuu angrenata intr-un razboi. Va amintiti motivul cand au atacat Finlanda? De ce au invadat Afganistanul? ETC. ETC. Natie de jafuitori, violatori si criminali alcoolici!!!

 14. Tovarasul George Simion spunea recent,in Italia : ‘Ne luptăm cu hidra globalistă care este la conducere în momentul acesta la Comisia Europeană, la Washington și în celelalte capitale…„Trebuie să oprească, într-un fel sau altul, vrea Ursula von der Leyen sau nu vrea, trebuie să oprească imigrația ilegală. Nu au ce căuta oameni din alte civilizații, nu au ce căuta oameni din alte culturi veniți ilegal în Europa creștină’
  Cat de bine vorbeste Putin,tot mai bun e Simion

 15. În Rusia, orice ai spune, ori ajungi la pârnaie, ori pe front. Mai bine nu spui nimic în Rusia.

 16. Forțele strategice sînt precum leii străvezii ai lui Nichita Stănescu din poezia Pierderea cunostintei prin cunoastere.

 17. probabil ca deja trebuie facuta o demonstratie de fortza:
  restul Planetei va fi RECUNOSCATOARE
  ca nu le-a picat lor bombardeaua in cap!

  -evident
  doar Russia poate face alegerea.

 18. @Valentin
  De la infiintarea SUA si pana azi, yankeii n-au fost in razboi cu cineva pe planeta doar 17 ani. Mai rasfirati baieti, mai rasfirati!

 19. mai inainte de „marele razboi patriotic” inceput in iunie 1941 a a avut loc invadarea, anexarea sau sfartecarea teritoriala a micilor state europene care au avut ghinionul istoric de a se invecina cu „mareata Rusie”.
  asta a inceput la 1 septembrie 1939 , dupa ce la 23 august in acelasi an rusnacii cazusera la pace cu un alt maret, pe nume Adolf Hitler, despre cum sa imparta Europa.
  toti putinatropii sunt loviti de o amenzie subita cand le pui in fata istoria reala
  atfel , nici o surpriza ca Rusia geografic cea mai mare tara a planetei, are mereu nevoie de noi teritorii

 20. Victoria din 1945 nu a fost un accident. Unde mergem? Biblia spune: „Şi [regele nordului = Rusia începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Daniel 11:27)] se va întoarce în ţara lui cu multe bunuri [1945], iar inima lui va fi împotriva legământului sfânt [ostilitate față de creștini]. El va acţiona [mare activitate în arena internaţională] şi se va întoarce în ţara lui [dezintegrarea Pactului de la Varșovia și a Uniunii Sovietice. Un militar rus s-au întors în ţara lor]. La timpul fixat se va întoarce [acest lucru înseamnă războaie. Rusia își va recăpăta influența pe care a pierdut-o după prăbușirea URSS. UE și NATO se vor destrăma. Multe țări din fostul bloc estic se vor întoarce la o alianță militară cu Rusia]. Şi va intra la sud [acesta va fi începutul războiului nuclear. Detonatorul va fi conflictul etnic (Matei 24:7)], dar nu va fi ca înainte și mai târziu [aceste acțiuni militare nu vor duce direct la un război nuclear. Acest război va începe doar după revenirea „regelui nordului”]” (Daniel 11:28,29). Și numai atunci va fi intervenția directă a SUA și război nuclear la nivel mondial (Daniel 11:30a). Aceasta va fi un măcel reciproc. Va fi folosită o sabie de mare putere (Apocalipsa 6:4). Acesta nu va fi sfârșitul lumii. Acesta va fi începutul zilei judecății (Apocalipsa 1:10). Dar acest lucru nu se va întâmpla în curând. Se va întâmpla într-o manieră bruscă [εν ταχει] (Apocalipsa 1:1). Încă mai este timp să te împaci cu Dumnezeu.

 21. Fumatorii de iarba si cei care trag pe nas prafuri de tampit creierele – comentatori uluitor de inculti istoric, sau loviti de amnezie provocata de prafuri si ierburi. URSS atacata de Hitler cu nazistii, a contribuit la victoria Aliatilor impotriva criminalului nazist, cu 30 milioane de cetateni rusi, civili si ostasi/ofiteri, ucisi pe front sau in orase. Fara raspunsul brutal al URSS la provocarea drogatului Hitler, tarile combatante Vestice si de peste Ocean, ar fi suferit pierderi de zeci ori mai mari, poate chiar si infrangerea. Vedeti Japonia care, desi hartuita la sange, n-a capitulat decat dupa ce-a incasat o atomica.

 22. cati rusofobi azi pe forum….ne lipseste Miorita, dar si-a trimis „tovarasii”.

  Am urmarit parada. peste 100.ooo de studenti ai academiilor si scolilor NUMAI din Moscova. Astia sunt viitorii comandanti ai armatei Rusiei si ar trebui sa ne dea de gandit.

  Poate nu ar trebui sa uitam ca alaturi de Hitler am participat si noi la uciderea a 22 MILIOANE de cetateni ai URSS.

  In rest ar fi bine sa aducem, iar pacea pe pamant, dar oare industria de armamaent ne va lasa?

  #paul bati campii, rusii si toti slavii de rasarit au existat inaintea valahilor. La ce ne foloseste sa negam existenta unei natiuni? Mai invata ceva istorie….

 23. asa sunt paradele dictatorilor. opulenta. sa aratam lumii cat ne iubeste popooouu. ca doar din banii lor sunt facute! cat despre Putin…sa-i mantuiasca sufletul pe unde o fi… cel din poza este una dintre clone. „decat”.

 24. S-au activat trolii #neonazisti occidentali…
  Deocamdata, Rusia a demonstrat ca este o democratie, atat timp cat s-au organizat alegeri… ca nu le convine amerlocilor si neonazistilor occidentali, e alta discutie… de fapt, numai lor nu le convine…
  Ucraina a demonstrat ca este o diktatura pentru ca a suspendat pe termen neliminat (pana la incheierea razboiului, dar pe care nu vor sa-l incheie) alegerile din acest an.
  Amandoua state sunt parte a unui conflict, dar una din parti tine alegerile (si e declarata de catre neonazistii occidentali diktatura), iar cealalta parte suspenda alegerile si e considerata de catre aceeasi clica neonazista, libera si democrata…
  Au rusii pacatele lor, dar contributia la infrangerea nazismului trebuie recunoscuta…
  Slava Rusia !
  Slava Z !

 25. @cib,apreciez comentariile tale documentate, dar…
  …. ma ingrozesc la cati rusofobi spălați pe creierase de propaganda criminala amerloca fac „comentarii”.
  „Puneți mana pe carte ca nu urzica”(Virgil Ianțu), trotinetistilor rusofobi!

 26. „Rusia a demonstrat ca este o democratie” :))
  cu oponentii principali satrapului de la Kremlin aruncati in lagare si cu interdictie de participare in alegeri pentru ceilalti
  ce ai fumat azi ?

 27. @stie el cine
  „Oponentii principali” au fost dovediti hoti si au fost finantati de catre „#lumea#libera” neonazista…
  Bineinteles, dovezile rusilor sunt fabricate, iar numai simpla declaratie a propagandei neonaziste libere e litera de lege…
  Slava Z !

 28. Putin isi apara tara si poporul peste care a dorit sa vina, prin luarea bogatiilor, Vestul flamand. Nu vedeti ce au facut la noi? O colonie de joasa speta, cu forta de munca luata in Vest( s-a dus din saracia) si economia 3/4 in mana lor. Cine critica Rusia(URSS), sa-si aminteasca cine a ingaduit lasarea Romaniei la rusi. Ieri a fost Churchill, maine va fi cine?

 29. Desigur, că cei deprinși să pape gratis din rămășițe,lângă picioarele hegemonului american, acum simt sfârșitul și scheauna ..

 30. „Miliția electorală a Kremlinului l-a reconfirmat în funcție cu 87%, pentru al cincilea și ultimul său mandat (teoretic de șase ani, probabil se va dovedi mai scurt), pe Marele Conducător, care va împlini anul acesta 72 de ani, fiind de 25 de ani la putere în Rusia. De unde știm că este ultimul mandat? Simplu. Pentru că Putin a început deja să comită greșelile tipice ale dictatorilor ajunși la apogeul puterii, care anunță întotdeauna începutul sfârșitului. Niciunul nu a scăpat de greșelile făcute din prea multă putere și prea puțină opoziție, atunci când întrec o linie nevăzută a măsurii.”

 31. Parca sunt dintr-o alta lume, una demult apusa…Fantomele URSS nu vor sa plece la culcare.

 32. @Wolf Edmond 09 MAI 2024 LA 12:00
  Nu știu cine ești și de ce te folosești de numele meu pentru a posta comentarii care nu-mi aparțin. Azi, pentru că mi-am bucurat ochii vizionând la tele întreaga paradă militară din Piața Roșie a Moskowei, nici măcar nu-mi trecea prin cap să fac comentarii. De ce îmi strici bucuria provocată de parada militară mai ales că opiniile mele sunt total diferite de ceea ce ai postat tu în numele meu? Degradantă activitate ți-ai ales…

 33. Operatiunea militara speciala merge foarte bine, daca au scos la defilare un singur T34.

 34. Vioricăi Ianc.
  Leagănul anglo-saxonilor este albionul pe care abundente se uda creatura lor SUA..

 35. Au năvălit securişti! Trei sferturi din postaci sunt securişti care răspund la comanda Ambasadei. De ce trebuie să ne bruiaţi, voi nu aveţi altă treabă?

 36. Cea mai frumoasa parada de pana acum !Ce tineri veseli si mandrii ! Ce fete frumoase au demonstrat !
  Am avut si noi ceva asemanator ! Dar acu la noi demonstreaza niste soldati cu fetele murdare de funingine ,ca niste kuuruuri negre de amerloci !Armata romana caqre era printre cele mai elegante si frumoase a ajuns o caricatura amerloca,dupa chipul si asemanarea cu stapanul !
  TRAIASCA MAREA RUSIE IN VECI NEI8NVINSA !!!!
  TRAIASCA DOMNUL VLADIMIR PUTIN !!!
  GLORIE ETERNA ARMATEI ROSII !

 37. Gugutză..
  Lasă rușii să fie țară din lumea a treia dar nu se lingusesc după rămășițe..Tu în ce țară traiesti? Citește mai des Hadevarul si Cotidianul la capitolul Economie ca să nu te rupi de realitate.. Succes..

 38. nu tovarase, dar imi face placere sa vad putinatropi si putinofili ofticati de moarte
  propaganda Moscovei e inutila in fata unor oameni inteligenti si informati
  va lasam voua prostii sa ii convingeti cu Rusia e o democratie 🙂 eventual cereti azil politic acolo daca vi se pare asa fantastic

 39. ai fost primul, dar numai cronologic, altfel, minciuni, rea credinta si frustrare.

 40. Asta cu democrația este o frază de dânșii inventata! Democrația este pentru dulăi nu pentru căței!

 41. Cel mai destept nazist= Rusia nu exista ca natiune sau popor! DAR cum de exista limba RUSA?
  Cel mai prost pamantean stie ca USA nu exista! Nu exista limba AMERICANA!

 42. a dat semnalul azi la latrina-3 cum ca parada va fi restansa fiindca rusii nu mai au ce sa prezinte, ca toate armele abia fac față in Ucraina :)))
  Pe forum s-au adunat la comanda tovarasului pădurean-șef toți pomanagiii din pădure la un supliment de cafea :)))
  Amuzamentul e binevenit chiar si intr-o zi solemna. Bomboana pe coliva a pus-o insa aia de la White House, frumușica aia fara creier: https://www.tiktok.com/@ssonnzvqgqu/video/7366693269595557153
  Asta se alatura lui Lyz Truss si Analena Bijboacă.

 43. ca rusofobii la comanda din pădure ne stârnesc râsul, ca negreala din cerul gurii lor nu e caterincă, ci disperare teribila, ca oricat ar fi de pro…, tot inteleg ca au ajuns de cacao. Asa ca fara voi viata pe forum n-ar mai avea farmec.
  Cel mai frumos e cand ii si vezi pe la teveuri.

 44. Lui Vasîle..
  Tu omule,nici îndoială, existi undeva.. Și nici îndoială că nu mai presus decât niște muncitori de la Nornichel care primesc lunar $1500..
  .

 45. @lilica fata toate paradele de 9 mai ale Rusiei deschid aceasta parte cu tancul T3r, care a castigat batalia de la Kursk-Orel, care dupa batalia Stalingradului a marcat definitiv soarta lui Hitler si gashka. Este simbolul victoriei URSS. Invata istorie. Acel TANC Y34 chiar este unul care a luptat pe front in Marele Razboi pentru Apararea Patriei. Invata istorie inainte de a scrie prostii.

 46. Deci in rezumat: Doroghie tovarisci.
  Sa ramana la el toti tovariscii. Un discurs din care transpare disperarea dementului krakanat.

 47. Este posibila reformularea Imperiului dupa chipul si asemanarea dictaturii lui Putin-KGB et compania? Discursul este al unui fals guru a carui capacitate de seductie a maselor acefale nu este iubirea pe care o invoca in mod fals, ci teama si teroarea cu care si-a anesteziat supusii carora le cere loialitate pentru un viitor pe care el l-a incendiat deja. Rusia apartine de fapt celor care i-au facilitat KGB-istului accesul si mentinerea la putere. Aruncarea supusilor Imperiului vetust in mitul ancestral al cetatii asediate pentru a justifica rapturile si crimele asa ziselor elite doar pentru a se mai mentine la putere pentru o vreme este o strategie deloc de lunga durata. Popoarele componente mentinute in stare multiseculara de inferioritate culturala si politica au acum posibilitatea sa vada dincolo de limitele satelor si targurilor in care vietuiesc. Anihilare de pana acum a spiritului lor critic fata de autoritatea terorista atotputernica va incepe sa se trezeasca, iar de aici Putin pare sa se ingrijoreze, pentru ca cetatea asediata nu se va produce din exterior, ci dimpotriva, dinlauntru. Teroarea, minciuna si coruptia vor avea efectul invers de pana acum, cand propaganda schizoida nu va mai functiona. Pe de ealalta parte razboiul declansat impotriva libertatii si civilizatiei ca modlitate de mentinere a coeziunii imperiale se va indrepta fara indoiala spre faza lui de supravietuire fizica. Iar domnul Putin cu clica sa vor trebuii in final sa plteasca aventura criminala in care si-a aruncat supusii anesteziati(desigur, nu toti cu creierele spalate!). Desigur, intreaga lume e in pericol cu acest razboi absurd, dar cei care vor suprevietui apocalipsei ruse vor scrie istoria asa cum este nu balmajita si ametita in folosul lor de satrapii KGB-isti.

 48. „Propaganda Moscovei” e inutila pe acest forum, atat timp cat exista mesaje ca cel postat de tine. Efectul lor, asupra cititorilor cu adevarat inteligenti si informati, este exact opus celui urmarit.

 49. „și Leningrad, Rjev, Stalingrad, ”

  -denazificatzia trebuie sa fie totala!

 50. Dar de ce nu amintește si despre prietenia STALIN 💖 HITLER udata din plin la masa festiva de dupa pactul oficial Ribbentrop – Molotov? Acolo nu era nazism nubmai era rebeliune, aliati?
  Istoria e ferma nu e ciocolata sa fie mancata pe bucati.

 51. Paul ,fara ajutorul SUA, Rusia nu castiga „războiul patriotic”. Sunt o nație de criminali .

 52. Fanii Paradei Victoriei din Rusia nu sărbătoresc nimic mai mult decât victoria Gulagului asupra lagărelor de concentrare. Ei sărbătoresc un monstru învingându-l pe altul.

 53. Oare si partea nucleara e la fel de buna precum marele tanc care nu a ajuns niciodată pe front sau racheta hipersonică de neinterceptat ?

 54. S-au strans toate ciurucurile planetei la parada.Invitați din Laos și Cuba, dar nu din Occident.Astept bum bum la podul Terci.Dimpreuna cu multi orci nazisti pe el(ideal ar fi sa fie chiar acolo cand bum bum:Putin,Chiril,Papusa de fier,Latrov,ametita Zaharova,Simonian,Soloviov,si toti trolii prorusi.S-ar imputii atmosfera de carne arsa,dar se merita.Acum ce si-ar dori Putler, ca occidentalii sa se prefaca ca sunt anti-nazisti, doar ca sa-i faca lui pe plac?!

 55. Aici este locul // potrivit să aterizeze câteva bombe din Ucraina și NATO Chiar ca cuceresc Moscova în 3 zile ! Au rămas doar Hrusciov să-și salute pleava !Ce tipa viteii..numai buni de trimis pe front, orcalaii…ma tavalesc de ras de prostia mesagerilor prorusi..hei,tantalai,nimeni nu va baga in seama.

 56. Priviti-l pe Putler,mancal-ar mama,privirea criminalului nu-i a lui.La ce credeti ca se gandeste soparla?La sfarsitul lui Gadafii!!!La obiectul ascutit ce intra pe undeva (bip)si ramane acolo.Durere fara placere,nu cum a fost la Gadffi!Tepusa e pregatita demult.

 57. Unii sunt ancorati in realitate si traiesc in Adevar, altii, traiesc intr-o realitate iluzorie, in epoca post-adevarului, cum a definit Skabaeva „realitatea” din Rusia. In mintea CREȘTINEI Skabaeva, realitatea e iluzorie si contraproductiva.A construi o alta realitate, fiindca cea adevarata e iluzorie si contraindicata, e ca si cum l-ai nega pe Dumnezeu. In timp ce sustii ca esti crestin…vai de ei

 58. „Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițer național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021, în The Guardian” este o afirmaţie pe cît de falsă, pe atît de iresponsabilă ca şi „extinderea NATO spre est”.
  NATO suntem noi, România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, ţările baltice. Ne-am apropiat noi mai mult de Ucraina sau Rusia faţă de cît am fost în toată istoria ? S-a comprimat Europa cumva şi noi nu ştim ?
  Din contră din istoria europeană şi a noastră avem experienţa extinderii teritoriului Rusiei spre noi şi implicit spre vest.
  Asemenea afirmaţii ale unor persoane aşa-zis cu expertiză, dar în fond cu puţină ştiinţă în ale istoriei dau apă la moară regimului putinist-nazist şi a haidamacilor care îl susţin într-un fel sau altul.

 59. Nutret pentru fraieri,cu fecale in capatana in loc de materie cenusie.Rusia nu va folosi armele nucleare, nici macar cele tactice. Putin si restul stiu ca vor distruge toata Rusia daca fac asta. SUA, UK si Franta au in jur de 18 submarine pe glob de care Rusia nu stie unde sunt, si care nu pot fi distruse in timp util. Unul singur este suficient sa distruga toata Rusia europeana. Aceste submarine sunt mereu active, nu stiu nici tarile respective unde sunt cu exactitate, si de fapt ele au mentinut pacea din anii 1960 incoace.

 60. NATO nu se apropie de Rusia, ca nu navaleste pur si simplu si obliga tarile sa intre in alianta. E cam invers, tarile vor in NATO, si nu e simplu sa devii membru, plus costa, ca nu te ia handicapat, doar de dragul ochilor frumosi. Doi, daca Rusia da atomica…raspuns, daca. Raspuns complet, la prima atomica data de ivani, cu siguranta e si ultima, ca nu mai apuca sa lanseze a doua

 61. Doar să îndrăznească n mernicul! Doar să îndrăznească!

 62. Occidentul face parade GAY. Mijto, „se vorbeste ca” Simion „s-a adaptat” !

 63. Ce vor face padurenii de la Sri si fratii lor de cruce din MAI cand Romania va trada iar si va trece de partea Rusiei? Dar slujitorii acerbi ai securistilor din SRI si din MAI?
  Aia care tot puneau etichete cu W W W … :)))
  Istoria nu e pentru securisti prosti si nici pentru sclavii lor supusi, haituitori la ordin! WON sau MAT ?

 64. Domnule,,, ca sa repeti istoria iti trebuie monarhie atat in Romania cât si in China. Astfel incat atunci regele roman sa asculte decl in etate regele englez in speta imparatul Chinei sa-i dea ordonanta lui pane Rumburak de la noi…
  Romania nu tradeaza se merge pe ordonante. A altii au uitat de noi si pe front si pe dupe ziduri aia da. Vezi ca istoria e o frumoasa curva ascunsa stimate domn care se tavaleste cu toti apoi isi cere drepturile ca Daniela Furtunoasa de la Donald.

 65. Atentie clona ,ce postezi in numele meu!Nu ti-e rusine sa te folosesti de numele meu cu care mi-am obijnuit partenerii de dialog la Coti.Te rog sa-ti opresti la tine comentariile neavenite si foarte veninoase.Locul tau este pe centura.Rusia este un stat terorist.Istoria va consemna acest lucru.

 66. putler are doar o singura strategie si prin modul cum ameninta cu sfarsitul lumii ne arata clar ca nu va ataca pamant NATO decat in cazul in care pekina intra in Taiwan. In acest caz sa fiti siguri ca intreg razboiul care va urma se va purta doar pe pamantul orciei si aliatilor ei si ai pekinei! Este de neconceput ca NATO sa nu fie pregatit 24 din 24 pentru cea mai sumbra varianta si tarile Baltice sa nu fie super-fortificate! Israelul va ramane pur si simplu in gura lupului daca lumea araba se alatura putlerismului Acolo NATO are de fapt cea mai vulnerabila zona de aparat ori in prima faza de neglijat si de rezolvat dupa punerea orcilor si pekinezilor cu botul pe labe!

 67. Ucraina,cu prilejul zilei de sarbatoare,le-a dat rusilor artificii,ca asa multe regiuni rusesti au anulat focuriile de artificii.

 68. sa ne fereasca Domnul de „democratia” rusa sau de cea chineza. ca p-aia americana am vazut-o. eu vreau libertate. si singura Constitutie din lume care scrie despre libertate este cea a Satelor Unite ale Americii! America Parintilor Fondatori!

 69. Transpira si inghit in sec trolii „atlantisti”, se kk pe ei de frica, unii au vazut un tanc ca un pe un pai, dar „birna” nucleara se fac ca n-o vad. 3 rachete au aratat rusii, pe ele scria probabil kiev, paris, washington, dar in buncare mai sunt destule (de n-ar trebui). Prostovanii belicosi si presedintii senili nici nu stiu cu ce se mananca, ii duc nazistii khazari de nas cum vor. „A fi sau a nu fi? Aceasta e intrebarea”. Nicio kippa din lume nu ii va salva.

 70. Belzebutilor o sa va iasa pe nas toata ura voastra impotriva Rusiei! „Va muri toată lumea care merge împotriva lui Dumnezeu și a Rusiei. Domnul i-a dat pe ruși Maicii Sale, voievodul victorios, oricui rămâne în viață – ce viață bună va avea”, a prezis bătrânul.

  Ei au mers împotriva Rusiei și vor fi pedepsiți!

 71. suplimentul iti este asigurat si daca revii inca o data si inca o data vei primi si bonus.

 72. @S.:

  Ai ideie care este raportul pierderilor la blindate in batalia de la Kursk? Dar, in general, raportul pierdrilor la blindate in timpul razboiului? Principala calitate a lui T34 a fost numarul. Scuteste-ma de mantrele rasuflatei propagande bolsevice, gen blindajul inclinat, cunoscut cel putin de la CSS Virginia incoace.

  Batalia de la Kursk a fost oprita la ordinul expres al lui Hitler, in urma debarcarii aliate din Italia (von manstein, Victorii pierdute). Fara sustinerea Aliatilor, URSS ar fi fost istorie cel tirziu in 1943.

 73. Nici la parada asta Vladimir Putin Cel Original nu a avut curaj sa fie prezent, ci doar una din dublurile lui obosite. Iar Lavrov, care este adevaratul sef al Rusiei, si initziatorul HOTZOPERATIUNII SPECIALE se pare ca nici nu a avut curajul sa fie prezent.
  E de bine!

 74. Mai luăm o doză de prafuri și visăm că ” Rusia nu trebuie să câștige” și noi ” vitejii” trimitem Patrihoțul in ukRUINA să aibă rusul încă un motiv să plouă cu rachete peste miorițele drogate de ” visul rican ” ! Și acuși, acuși, acuși,/ O s- o’ncasăm de la ruși! Spre bucuria ricanilor care vor zice : noi „vă apărăm” trimițându- vă arme până la ultimul mioritic drogat !!! Și apoi apare …Rambo care singur îi va arunca pe ruși peste …Urali !!! Mai ales că 99,99 % dintre ricani nici nu știu pe unde este subcolonia !!! P.S. Când D-zeu vrea să-i piardă pe neghiobi , mai întâi le ia mintea ! Drogații mor de tras pe nas și de …parada rușilor ! ( Parca era o paranghelie când un jăndar a căzut de pe cal !!! ) …Și clownul dacă vrea jucării natoiste le găsește la … Expoziția de la Moskova !!!

 75. am și eu o curiozitate
  la paradă au fost 2 steaguri cu secera și ciocanu plus o stea și ceva litere și numere scrise pe ele.
  unul la deschidere în spatele steagului Rusiei de azi
  și celălalt pe t34 care a deschis partea motorizată a paradei.
  ale căror unități militare sunt respectivele steaguri ?
  și ce au făcut respectivele unități militare în WWII ?
  Nu de lata da parcă totuși teoretic despre asta a respectiva paradă.
  comemorarea celor morți și a faptelor de luptă care au dus la moartea lor.
  Deci care sunt faptele comeroate de respectivele steaguri ?

 76. quantity has a qualty of herself -1

  Știi ca respectiva bătălie de tancuri (Prokhorovka) a cauzat un mare scandal in interiorul armate ruse deoarece doctrina lor militară și planificarea lor de luptă cerea evitarea luptelor tanc on tanc?
  Nu zic da spui de aia au si săpat rușii atâtea tranșee si sisteme defensive eșalonate în adâncine pe multe zeci de km in regiune pentru a încerca să evite așa ceva.
  Și da ai dreptate Mouse-ul era mai blindat decât orice alt tanc da asta nu i-a folosit la nimic și de aceea nici n-a fost produs în serie.
  T34 era mai blindat decât orice avea Wermachtul in 1941 da asta nu a compensat lipsa de antrenament si doctrina inferioară disponibilă unităților sovietice de tancuri si anti-tanc la începutul războiului, doctrină și antrenament care s-au îmbunătățit pe parcursul războiului : “learn as you do , the survivors knows best”

  https://en.wikipedia.org/wiki/German_tanks_in_World_War_II
  “While German tanks were inferior in armor, armament, and numbers, … “

  Partea proastă e că deși voi credeți altfel industria militară sovietică s-a arătat superioară industriei militare germane producând aproape cu un ordin de magnitudine mai mult decât acesta. Si la avioane și la tancuri și la piese de artilerie.

 77. quantity has a quality of herself -2

  Poate că nu știi da întotdeauna când o ofensivă întâlnește o defensivă pentru care nu are pregătită o soluție (câmpurile de mine la Kursk la fel ca la Robotyne) e doar o problemă de timp până când respectiva ofensivă să fie oprită și o contraofensivă să aibă loc.

  Fapt e că ofensiva de la Kursk a epuizat capacitatea ofensivă a Grupului arme centru (blindate capabile de luptă) înainte de a termina de străpuns sistemul de fortificații rusesc ceea ce se poate verifica pe hartă. și da conform : https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kursk
  “On the evening of 12 July, Hitler summoned Kluge and Manstein to his headquarters at Rastenburg in East Prussia. ….Two days earlier, the Western Allies had invaded Sicily. The threat of further Allied landings in Italy or along southern France made Hitler believe it was essential to stop the offensive and move forces from Kursk to Italy. “ da hai să vedem și ce-a urmat :
  “The offensive continued in the southern part with the launch of Operation Roland on 14 July. After three days, on 17 July, the II SS Panzer Corps was ordered to end its offensive operations and begin to withdraw, marking the end of Operation Roland.”

  În traducere e liberă, părerea lui Manstein că terminase de străpuns linia defensivă sovietică s-a dovedit manu military eronată și operația Roland a fost abandonată.

  și nu, în ciuda aparențelor, nu T34 a câștigat bătălia de la Kursk ci cele 2500 mile de tranșee și fortificații săpate cu ajutorul civililor din regiune 2500 intr-m spațiu de doar 250 km linie front
  https://www.history.com/topics/world-war-ii/battle-of-kursk

 78. quantity has a quality of herself -3

  și nu quantity has a quality of herself nu e o idee a lui Stalin e o concluzie a lui “combat salvo model equation” care e o trecere în Z a “Lanchester’s Square Law equations “ adăugând la acesta defensive firepower pentru detalii ia d-aci, https://en.wikipedia.org/wiki/Salvo_combat_model

  Ceea ce voi scârța scârța pe hârtie = armchair generals nu puteți pricepe absolut deloc deoarece folosește matematică ceea ce pentru voi e cea mai străină limbă străină deși.
  “ A simplified version of the model was used to study alternative outcomes of the Charge of the Light Brigade by British cavalry against Russian cannon in 1854.The model has also been modified to represent tactical ballistic missile defense. This variant was used to analyze the performance of the Iron Dome missile defense system during 2012’s Operation Pillar of Defense. “

 79. Ticalosii care sustin acest regim criminal din Rusia ar trebui sa ia aminte din istorie ce s-a intamplat cu colaboratorii nazistilor, dupa prabusirea lor inevitabila. Pentru ca nu va mai fi pace pana cand regimul lui Putin nu se va prabusi.

 80. @viorica ianc
  da de ce nu crezi ca tratamentul tzi se poate aplica tzie, cand se prapubseste actual regim din Ro ?
  Si eu as vrea sa nu ti se aplice, nu deoarece ash crede ca niciodata actuala gasca hapava cocotzata la putere nu se va prabusi si deci n-o sa se schimbe regimul ci pentru ca solidaritatea noastra nationala unitatea romanilor intre ei, (noi, intre noi, pentru noi) o sa fie mai presus decat regimuriel care vin si pleaca.

  da pe moment nu e cazul
  si cu bestiile care refuza sa se comporte ca niste oameni nu are sens sa te comporti uman .
  pe androizi nu ii convingi ci ii retragi din circulatie cand nu itzi mai folosesc.
  e alegerea ta daca vrei sa te comporti ca un om sau doar ca un adroid care urmeaza sa fie retras din circulatie de catre noul management (vezi cartea omonima)

 81. Citesc comentariile si ma ingrozesc de chibitii din ambele parti. Rusia va exista si va fi o mare putere , vestul va exista si va fi o mare putere (daca nu se autodistruge cum face in ultimul timp), dar noi astia de pe plaiurile astea vedem realitatea prin ochii nostrii sau e suficient ce ne arata cei de acum de la putere. Oare de ce cea ce se intampla acum seamana cu ceea ce s-a intamplat in anii 40 si nu ne-am invatat minte. Retineti si atunci eram pe cai mari si aliatii erau cei mai puternici. Totusi atunci aveam niste idealuri, acum?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.