Se depune până pe 15 aprilie, dar se plătește până la 25 martie

Noua anomalie cu privire la Declarația 600

Declarația 600 privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate întâi dispare, apoi se transformă, după care se depune până la 15 aprilie dar se plătește până la 25 martie. Asta a aflat în ultimele zile contribuabilul care a realizat venituri extrasalariale de la noul Cabinet Dăncilă și de la partidul aflat la guvernare. Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat înainte de învestirea Cabinetului că în prima ședință se va amâna termenul de depunere a formularului, obligatoriu inițial până pe 31 ianuarie, susținând chiar că va fi eliminat. Nou instalatul la Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici a venit apoi și a declarat că românii nu mai trebuie să depună formularul 600. Guvernul a decis ca acest document să se depună totuși, dar până la 15 aprilie, conform unei ordonanțe de urgență de modificare a Codului Fiscal. Însă, prin actul normativ doar s-a prorogat termenul de depunere nu și plata contribuțiilor. Conform legii în vigoare, acestea se plătesc în patru tranșe, până în ultimul 25 din fiecare trimestru. Asta înseamnă, că toți cei care au obținut venituri extrasalariale mai mari de 22.800 de lei anul trecut vor fi obligați să plătească cel puțin 2.000 de lei, contribuția de sănătate și contribuția de pensie. „Ordonanța nu aduce alte modificari fiscale, fapt pentru care amintim că se păstrează actualele scadențe pentru plata asigurărilor sociale datorate de persoanele fizice aflate în sfera declarației, respectiv plățile sunt făcute în patru rate egale până în data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie”, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența.

Până la finele anului trecut, un român cu profesie liberală plătea 5,5% CASS, 10,5% CAS și 16% impozit pe venit (calculat după aplicarea deducerilor legale). De la 1 ianuarie 2018 plătește: 10% CASS, 25% CAS și 10% impozit pe venit. În plus, este obligat să meargă singur la ghișeele ANAF să-și facă plățile celor două contribuții pentru că s-a eliminat stopajul la sursă pentru CASS și CAS. Persoanele care au venituri cu puțin peste salariul minim pe economie, 1.900 lei/brut, sunt practic obligate să muncească 4 luni pe an doar pentru a plăti contribuțiile pentru sănătate și pentru pensie pentru că legea de azi spune că sunt buni de plată toți cei care au venituri extrasalariale de peste 22.800 de lei pe an. Asta înseamnă 8.000 de lei pe an. Dacă venitul este mult mai mare, atunci respectivul contribuabil iese în câștig. Cine are venituri sub 1.900 de lei lunar brut, nu mai plătește cele două contribuții dar nici nu mai beneficiază de vechime în pensie și de asigurări de sănătate. În cazul în care optează pentru plata acestora, atunci venitul acela mic devine și mai mic.

Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. CAS și CASS se datorează astfel: CAS se datorează de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei); CASS se datorează de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Într-o declarația dată Economica.net, Adrian Bența i-a îndeamnat pe toți cei care au venituri nesalariale, pentru care e obligatorie depunerea declaraţiei 600, să transmită cât mai repede formularul la Fisc, pentru a fi sigure că vor fi în continuare asigurate la sănătate. Benţa a adăugat că, în opinia sa, depunerea declaraţiei 600 e o condiţie suficientă pentru a figura asigurat la sănătate în sistemul informatic al casei de asigurări de sănătate (SIUI).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Nu, nu ne asteptam la ceva logic si mai bine de la niste impostori semianalfabetzi, nishte borfashi care distrug tara si-i umilesc pe romani!

  2. totul e foarte logic: declaratia trebuie platita pana la 25 martie (Buna Vestire), depusa pana la 15.04 si scrisa pana in 21 mai (Sf. Imparati Constantin si mama sa Elena)…se va semna si inregistra pana pe 25 decembrie (Nasterea copilului IIsus CHristos, mantuitorul nostru)..adica ,,ai, nai, dai!!!!” carcotasi mai sunteti…

  3. la Miki
    Domane ajuta .. La mai multe femei crestine care se bucura de realizarile guvernului conservator din Romania!
    Poate ar trebui pastrate si restaurate valorile reale nu conservele comuniste care si-au umplut camarile si casele din furaciuni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.