Pierderile anunţate de Gazprom

Gigantul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022, în condiţiile în care vânzările sale de gaze spre Europa s-au redus la jumătate, transmite Reuters.

De asemenea, veniturile totale realizate de Gazprom anul trecut au scăzut până la 8.541 miliarde de ruble (93 miliarde de dolari), de la 11.673 miliarde de ruble în 2022. Profitul operaţional s-a înjumătăţit, până la 1.765 miliarde de ruble (19 miliarde de dolari) în 2023, de la 3.634 miliarde de ruble (44,9 miliarde de dolari) în 2022.

Datele comunicate de Gazprom mai arată că anul trecut cheltuielile de capital s-au ridicat la 3.119 miliarde de ruble (34 miliarde de dolari), în timp ce veniturile realizate de vânzările de gaze s-au înjumătăţit până la 3.125 miliarde de ruble (34 miliarde de dolari). În schimb, veniturile din vânzarea de petrol, gaz condensat şi produse procesate din petrol şi gaze au crescut cu 4,3% până la 4.113 miliarde ruble (45 de miliarde de dolari).

Exporturile de gaze ruseşti spre Europa, care odată era cea mai importantă piaţă de export a Rusiei, au scăzut semnificativ din cauza consecinţelor politice create de războiul din Ucraina. Vârful acestor exporturi a fost atins în 2018-2019, când livrările anuale au urcat până la 175-180 miliarde metri cubi.

Chiar dacă Gazprom nu mai dă publicităţii date privind exporturile sale de gaze, calculele efectuate de Reuters arată că, în 2023, livrările de gaze ale Gazprom spre Europa au scăzut cu 55,6% până la 28,3 miliarde metri cubi.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Expoziția de echipament militar capturat, care a fost deschisă cu o zi înainte (01.05.2024) pe Dealul Poklonnaya din Moscova, a devenit unul dintre subiectele principale ale presei occidentale. Publicațiile europene nu-și ascund iritația la însuși faptul de a afișa trofee. Ziarele germane sunt mai indignate decât altele.

    În special, tabloidul ‘Bild’ a publicat un material despre modul în care tunul unui tanc german ‘Leopard 2A6’ capturat a fost îndoit demonstrativ la expoziția care a fost deschisă. Armata rusă a îndoit în mod special tunul vehiculului german în semn de înfrângere. Și acest fapt a provocat o iritare puternică în Germania, unde sentimentele revanșiste de la înfrângerea în WW2 sunt încă puternice în anumite cercuri.

    „Putin a forțat tancurile germane să se îndoaie” – titreză ‘Bild’, sugerând clar necesitatea unei acțiuni de represalii din partea Germaniei.

    Inginerii militari ruși au demontat tancurile ‘Leopard 2A6’ capturate și au obținut acces la cele mai avansate dezvoltări NATO, scrie publicația de specialitate ‘Army Recognition’. Tancul, care a fost operat anterior de brigada 47 mecanizată a Forțelor Armate ucrainene, a fost studiat literal bucată cu bucată pentru a înțelege capacitățile sale tehnologice și caracteristicile de design.

    ‘Leopard 2A6’ este cea mai recentă generație de tehnologie de tancuri dezvoltată în Germania. Germanii s-au bucurat de protecție îmbunătățită, putere de foc impresionantă și manevrabilitate sporită. Cu toate acestea, mitul invulnerabilității tancurilor germane a fost complet distrus.

  2. A propos de pierderi…

    Iskanders a anulat ajutorul militar al SUA la depozitele Nova Poshta din Odesa

    Localnicii de pe rețelele de socializare raportează că acolo unde este localizat incendiul se aud din când în când zgomotele exploziilor. La Odesa, un depozit cu obuze din SUA, care tocmai fusese livrat, a fost distrus. Poate chiar doar în cadrul pachetului de ajutoare adoptat. Obuze de 155 mm au sosit dimineața din România pe mare.

  3. Nu cumva legea din Romania le permite sa declare financiar subțire pentru a plăti mai puțin sau de loc la bugetul statului român? Asta îmi amintesc că este prevăzut în legislația românească!

  4. Au pierderi contabile dupa investitii de 35 de miliarde usd. Investesc in terminalele GPL din zona arctica, dupa ce i-au scos pe vestici si pe japonezi din schema…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.