”O să măsluiască cifrele”. Cristian Păun. ”Oalele sparte tot noi o să le plătim”

Profesorul de economie Cristian Păun s-a arătat extrem de sceptic că inflația va scădea sub 5% dacă Guvernul nu face ceva să reducă deficitul bugetar. În opinia sa, la anul, deci după ce se termină alegerile și promisiunile electorale aferente, guvernanții ne vor crește iar taxele și, pe lângă ele, va trebui în continuare să suportăm inflația mare, potrivit B1Tv.

Păun a atras atenția că Guvernul ar trebui să înceteze să mai arunce în consum bani pe care, de fapt, nu-i are, și ar trebui să se ocupe de reformele și investițiile din PNRR, căci acestea asigură, de fapt, dezvoltarea României. Altfel, cu salariile mărite cu bani pe care nu-i avem, doar ne furăm singuri căciula. Nota de plată tot noi o vom achita de la anul, avertizează economistul.

„Atât timp cât nu rezolvăm problema deficitului, presiunea asupra inflației va rămâne una foarte ridicată și inflația va rămâne riscul major macroeconomic al României pentru perioada următoare.

Deci dacă Guvernul vrea să se lupte cu inflația, în primul și-n primul rând ar trebui să lupte cu acest deficit, nu să se ducă peste supermarketuri și să facă o analiză, vezi Doamne!, unde e adaosul comercial și unde nu e.

Adică din acest punct de vedere ar trebui să vedem un Guvern care chiar luptă cu inflația, deci se luptă cu deficitul în primul și-n primul rând.

În paralel, să creeze premisele, condițiile ca economia locală să înflorească, să genereze mai multă ofertă, mai multe opțiuni pentru români, mai ales acolo unde vorbim de cele mai mari creșteri de prețuri. Și cred că ar trebui să ne concentrăm în primul rând pe zona agroalimentară, ci aici avem mari creșteri de prețuri sau presiune foarte mare.

Sigur că acum, vara, o să vedem o temperare a inflației, dar nu pentru că e Guvernul foarte eficient în a lupta cu inflația, ci pentru că, natural, pe perioada verii produsele agroalimentare, datorită ofertei, încep să se ieftinească. De asta poate Guvernul se uită la ce înseamnă vara pentru români și de ce scad prețurile vara și cresc la loc toamna. Că e vorba de ofertă! Dacă o înflorim și încercăm să prelungim durata de utilizare, de consum a produselor românești sau autohtone, putem să vorbim de o luptă cu adevărat contra inflației.

Și Guvernul trebuie să facă tot posibilul să nu mai genereze putere de cumpărare din bani pe care nu-i are, promițând în stânga și-n dreapta majorări salariale”, a explicat profesorul de economie.

Cristian Păun: La anul o să crească taxele

Acesta a mai afirmat că politicienii n-ar trebui să atragă oamenii la vot „vânzându-le iluzii”, pentru că „vom plăti cu toții oalele sparte în anii care vin”.

„N-ar trebui să sacrificăm investițiile și dezvoltarea României în perioada următoare pe aceste gafe și acest populism”, a mai spus Păun.

Acesta a reproșat apoi faptul că în ministere „nu lucrează nimeni” și toată lumea e paralizată, așteaptă să vadă ce se întâmplă după aceste patru rânduri de alegeri”.

„Avem întârzieri masive pe zona PNRR, a fondurilor europene. Cred că nu e zi în care presa să nu scrie că trebuia să absorbim atât și n-am absorbit nimic. Pot să apară corecții că avem acest deficit excesiv.

Deci anul viitor o să vină acești guvernanți, dacă vin tot ei la butoane, și o să ne convingă de ce trebuie să plătim taxe mai mari, mai progresive, mai aplicate la nivel de cetățean, să nu poată să scape cetățeanul și eu sunt sigur că o să combine această taxare cu inflația în continuare.

Deci povestea asta cu o să scăpăm de inflația e o poveste de adormit copiii. (…) Zeci de miliarde de euro noi nu-i avem, îi împrumutăm și-i aruncăm, în principal, în consum”, a mai afirmat Cristian Păun.

În opinia sa, inflația nu va scădea sub 5% decât dacă ori rezolvăm problema deficitului bugetar, ori Institutul Național de Statistică (INS) o să măsluiască cifrele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

16 Comentarii

  1. @ Cine știe cunoaște și orice afirmație ar putea fi și denunț, autodenunț, ? Dacă nu ar fi știut nu ar fi povestit, ?

  2. @ Afirmația domnului specialist Păun atrage atenția că este un fenomen cu o anumită perpetuare, dacă dumnealui cunoaște speța, ?

  3. @ Negociară funcții barosane,
    Deschis le fie drumul la ciolane,
    Să aibă să înfulece să mânce,
    Prostia pe la colțul gurii se prelige !

  4. „să ne concentrăm în primul rând pe zona agroalimentară”
    Cum? Nu avem decit o umbra de Min al Agriculturii care deserveste clanurile mafiote ex.ale lui pail Stanescu,beneficiarii mari ai APIA, arendasii ce au pus mina pe terenurile tarii.Nici-un fel de industrie locala pt.prelucrare ,depozitare,nici-un fel de banci pt.creditare la nivel local-un economist sau finantist deplingea recent ca nu sunt banci cooperatiste locale,pt.finantare:de ce nu sunt ?Sunt in schimb acele IFNuri autorizate de catre Mugur Isarescu -BNR cu dobinzi astronomice pt.pers fizice,nevoi personale etc.Ministerul Comertului interior si exterior de asemenea nu mai exista facem comert interior si exterior prin instrumentul corporatist-bancar EXIM Bank si niste departamente si agentii deci ne-au confiscat comertul statal si suveran, banca aceasta este pusa din exterior habar nu avem cu ce se ocupa,poate cu indatorarea vesnica si ducerea cit mai sus a deficitului bugetar prin importuri sinistre,in alimentatie inclusiv produse agroalimentare.UE face comert la noi liber,fara taxe vamale,noi importam prin Exim Bank carne de porc din Chile !
    Desi „pesta porcina”a venit din Africa,la fel „aviara”etc.
    Cel putin Botos cuviosul ,saracul este ca un huhurez depasit,infricosat,Ciolacu se ocupa de adaosul comercial, retalierii conduc consumul si infometarea romanilor prin preturi speculative,ne dam pensia si salariul pe otravurile lor,tara e plina de amablajele si gunoaiele uniunii europene ,chinei etc.deversate aici fara a plati macar „un banutz” vorba „farmaceuticei”Catena in show-urile ei vesele!
    Le e frica sa se apropie de legi,de tarife vamale si competente,sa clatine ceva din gaurile deficitului bugetar,iar noi ne platim „boieria”de a nu produce prin acceptarea descompunerii economiei de catre o mina de ticalosi.
    Noi ne ocupam sa ne dam viata cumparind otrava lor si sa le administram gunoaiele industriilor lor !

  5. Or să falsifice datele, ca grecii acum 20-30 de ani. Numai că la noi o să pleznească bula mult mai repede, în unul-doi ani. Și până la urmă chiar și cu ciolacii la guvernare, tot vor fi obligați în cele din urmă să taie pensiile speciale, chiar și cele contributive mari, sinecurile, numărul de bugetari. Că la taxe suntem în top iar la inflație peste top, cât să mai urcăm?!

  6. Evident cifrele inflatiei sunt masluite. Masluirea incepe de la guvernul Biden si continua peste tot. Cine verifica cum sunt scoase din burta valorile si chiar daca le verifica ce poate face? Vedem cu totii cum cresc preturile la mancare. Adica avem sonaje de opinie masluite, alegeri masluite, minciuni propagandistice in fiecare zi si statisticile or sa fie corecte? Sa fim seriosi!

  7. @ O ”lecție de economie” , economie de cifre, BNR a cărei siglă e fundal, a și denominat, ?

  8. „dacă Guvernul nu face ceva să reducă deficitul bugetar.”

    -guvernu de banditzi sa reduca cheltuielile?????
    pai de unde mai fură????/

  9. Cine să propună proiectele , foștii și actualii produși securistici ? Ei nu au făcut decât să considere industria românească un morman de fier vechi. Unde este IPRS Băneasa ? Dar IOR ? Companiile farmaceutice ? Tractorul Brașțov ? Aro Câmpu Lung ? Ar trebui probabil un volum cu 1000 de pagini să trecem ce s-a distrus. Cine a distrus industrus industria și agricultura ? IAS-urile au fost ”privatizate” de câtre cei care le conduceau fără ca aceștia să aibă dreptul la 1 milimetru pătrat din pământurile lor. Să intrebăm unde s-a dus fabrica de vagoane și locomotive , combinatele toate ? In Făcșani în 1996 existau 4 combinate , acum există zero ….. S-a tăiat combinatul siderurtgic de la Călărași (proaspăt terminat ) , a plecat via Liban . Banii din comerțul exterior au plecat pe la ”familii” , una e mare șmecheră deținătoare de ”Antene”, alții au devalizat bănci … Acum noi suntem nevoiți să ascultăm inepțiile nepoților securiștilor care au distrus economia in anii 90 și si-au trimis plozii la ”studii” alde Burduja , Cîțu și alții ca ei , e plină politica de acești ”înțelepți”. Români votații , ”meritocrații” ăștia vă vor ajuta să stingeți lumina și eventual să intrați și în război. Toată lumea politică (educată de securiști) e cu cuțitele între dinți (ca în filmele ieftine cu pirați). Nu au ce oferi decât război , inflație și minciuni.

  10. Prima condiție pentru a aplica cele prezentate de dl. Păun este ca țara să fie liberă. Ceea ce nu e cazul.

  11. În mod normal nu ar trebui să îi explicăm unui profesor de economie ce este aceea sociologia sau istoria. Un intelectual adevărat nu se rezumă numai la cultura specializată specifică profesiei sale, dar de dragul adevărului voi explica.

    România este unicul stat de pe planeta Pământ, care a reușit performanța de a se reîntoarce în istorie în vremea domniilor fanariote cumpărate cu șpăgi și peșcheș la Înalta Poartă, a boierilor cu ișlic și anteriu, a vătafilor, a ciocoilor, a popilor bărboși și a iobagilor.

    Înlocuiți domnul fanariot cu Iohannis, boierii cu casta specialilor, vătafii cu liota de milițieni și securiști care veghează la „nevoia de stabilitate”, ciocoii cu funcționarii hoți de la stat, popii bărboși cu popii bărboși și iobagii cu restul de 80% de fraieri care chiar muncesc pentru a plăti taxe către un stat corupt eșuat cleptocrat nepotist și tribalist.

    Barbaria și înapoierea sunt evidente. Numai cine nu are cultură nu înțelege că ne-am întors înapoi cu 200 de ani.

    Privești la fel și fel de specialiști, cum eșuează în a evalua o situație drept ceea ce este. Cum încearcă să aplice modele valabile în state de drept și în economii de piață de Secolul XXI la o țară de Secolul XVIII.

    Din păcate nu vedeți pădurea de copaci, domnule economist!

  12. Problema nu este nici pe departe una economică, manifestările sale sunt și de natura economică, însă și juridică și mai ales socială. Problema este mult mai profundă, este de natură culturală. O societate care și-a introdus în ADN luarea și darea de mită, traficul de influență, conflictul de interese, nepotismul, incompetența, impostura, îmbogățirea fără justă cauză, deturnarea intereselor justiției în scop personal, deturnarea intereselor statului în scop personal, favorizarea infractorilor, evaziunea fiscală și disprețul față de ceilalți, este o societate terminată din toate punctele de vedere.

    Toată această corupție are un singur numitor comun: SE CONSUMĂ MULT MAI MULT DECÂT SE PRODUCE ȘI SE TRĂIEȘTE BINE PE HÂRTIE CU BANI ÎMPRUMUTAȚI, PENTRU CĂ STATUL A FUZIONAT CU ELEMENTUL INFRACȚIONAL. Măsluirea cifrelor sau fraudarea alegerilor sunt vârful iceberg-ului. România este o țară devalizată la nivel profund, nu întâmplător se visează președinte beizadeaua Bancorex – pentru că toată România este un Bancorex! În acești ani se vor da ultimele tunuri, după care îi așteaptă castelele în Franța, Elveția, Italia sau Dubai. Și fraierii rămân într-o țară sufocată de gunoaie, deșertificată, defrișată și fără niciun viitor.

  13. Ce canalie dusmanoasa soldoveano-ucraineana. Nu stiu ce sa mai inventeze poate/poate blocheaza plata recalculata a pensiilor contributive din septembrie 2024. S-Audi si la Hadar si la toti ticalosii/putorile care tot deseneaza la tabla pensii recalculate…?! Rusine sa va fie ?!

  14. Si noi, noi ce facem ? Ne imprumutam in continuare la banci controlate de americani…. cu dobanzi de 7% ! Si nu tipam, nu zicem, nu cerem nimic. Pana si ungurilor le dau credite cu dobanda de 4% . Scandalos !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.