Pensionarii vinovați de deficitul bugetar

Deficitul bugetar a înregistrat o creștere semnificativă în luna aprilie, ajungând la aproximativ 17 miliarde de lei.

Această evoluție vine în urma plății anticipate a pensiilor pentru luna mai, fapt ce a determinat încadrarea în cheltuielile lunii aprilie a costurilor aferente pensiilor pentru două luni consecutiv.

 

Astfel, suma de aproximativ 11 miliarde de lei plătită în plus pentru pensii în aprilie nu va mai fi inclusă în cheltuielile planificate pentru luna mai, ceea ce ar putea duce la o reducere semnificativă a deficitului în această lună.

Datele preliminare furnizate de Ministerul Finanțelor pentru primele patru luni indică un deficit bugetar de aproximativ 53 miliarde de lei, reprezentând puțin peste 3% din PIB, față de 35,9 miliarde de lei, adică 2,06% din PIB, înregistrat în primele trei luni ale anului. Aceste cifre sunt conform informațiilor obținute de Profit.ro.

Deficitul bugetar este un indicator important, fiind urmărit cu atenție în contextul presiunilor ridicate asupra cheltuielilor și a îndoielilor economiștilor cu privire la eficiența măsurilor de creștere a taxelor și eliminarea facilităților fiscale. Veniturile colectate din economia internă în primele trei luni ale anului au fost puțin peste program, în principal datorită creșterii TVA reduse, eliminării unor facilități fiscale și majorării salariului minim. Evoluția deficitului pentru restul anului depinde în mare măsură de capacitatea Guvernului de a controla cheltuielile.

Pentru întregul an 2024, ținta de deficit bugetar este de 86,6 miliarde de lei, echivalentul a 5,5% din PIB. Cu toate acestea, mulți economiști sunt rezervați în privința atingerii acestui obiectiv. Ministerul Finanțelor a publicat date doar pentru primele trei luni ale anului, iar informațiile pentru primele patru luni vor fi disponibile în jurul datei de 25 mai.

Comparativ cu programul guvernamental pentru primele trei luni, deficitul bugetar înregistrat a fost redus, reprezentând doar 69% din suma planificată. Această diferență este explicată de cheltuielile amânate din ultimele luni ale anului precedent, în principal pentru contracte de înzestrare a armatei, cheltuieli în domeniul sănătății și proiecte locale.

Deși execuția bugetară pe primul trimestru reflectă unele aspecte pozitive în ceea ce privește veniturile, în special înregistrarea unor sume mai mari din TVA și contribuții, există și preocupări legate de absorbția fondurilor UE, care pare să fie sub așteptări. În plus, se ridică întrebarea cât din deficitul nerealizat în primele luni reprezintă cheltuieli întârziate, care vor influența deficitul în lunile următoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Statistic, media de viata este de 76 de ani (media UE este 84). Deci apuci sa fii umilit cu o pensie mica doar 11 ani (pensionare la 65).
    Dupa ce esti umilit o viata intreaga de un patron lacom, mai esti umilit si de un stat cu o pensie mizera.

  2. dezbinarea rumanilor trebuie sa continue in orice si sub orice forma posibila. deficitul nu vine din furaciunile si crima lor organizata. acum sunt de vina pensionarii. si nu ai lor, ci amaratii cu pensii prapadite… pensie la 45 de ani 50 de mii de lei pe luna! hai saa traaaitzi biineee, mahh!

  3. Vinovat de deficitul tarii este pensionarul de 80 de ani care dupa 22 ani de munca ia pensia minima de 1281 lei .
    Nu cei ce ies la 50 de ani cu 30-40000 lei .

  4. De când Ciolacu a promis mărirea pensiilor cu 90%, pensionarii au început să-și coase buzunare mai mari!

  5. …ceva întreprinzător vizionar care să-i transforme în biscuiți „soylent green”,ca în celebrul film,nu se găsește?ce afacere…profitabilă ar fi!că,acrindu-li-se să audă/ citească cum duc ei de râpă țărișoara,s-ar înghesui la poarta…așezămintelor anume create…

  6. E clar. Băgați ceva în pensiile alea să-i mai răriți. Cu cianură ați încercat. Marș!

  7. Nu pensionarii sunt de vina, ci nulitatile care conduc Romania. Sa ne uitam la alte tari din blocul de est unde au ajuns, dar traile respective au politicieni care sunt interesti de viitorul tarii lor si electoratul NU VOTEAZA CU MATZUL.

  8. Auschwitz!…boss…lagăre de exterminare! …
    Să-ți fie rușine ziaristule, nu ți-ar mai muri mulți înainte!…poate îți cade o țigla în cap!…

  9. Pensionarii vinovați de deficit in bugetul statului? De ce, daca: donațiile au curs pe banda rulanta spre republica moldova, spre ukraina, spre gaza, spre plavan, spre sedii partide politice din România, spre pensiile nesimțite, spre datoriile cu baza în hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, spre escrocii care se îmbogățesc direct din bugetul statului?

  10. BUNĂ!
    Poporul votează mereu si mereu pe cei care in 25 de ani au ruinat Romania.
    E de neînțeles. CONCRET; de ce ar trebui sa votați PSD si PNL care au
    jefuit țara? Votați pe oricine inafara de aceștia!
    -petrol,gaze si păduri praduite lde austrieci
    -datorie de peste 170 de miliarde de euro
    Fabrici, uzine, combinate, au fost pur si simplu demolate si vândute la fier vechi
    Tara e sluga unor puteri straine
    CORUPȚIA patronată de decidenti din
    politică ,justiție ,administrație,etc
    ANUL ACESTA ROMANII AU OCAZIASA RUPA LANTUL SLUGARNICIEI SI AL TRADARII PRIN ALEGEREA UNUI PRESEDINTE ADEVARAT PT ROMANIA SI ROMÂNII.
    Florin Calinescu , președinte!

  11. …citit de doua ori articolul, titlul este neinspirat, dar…asa ajungem la adevar…ni se spune ca pe aprilie este mai mare cu 17 miliarde de lei, din care 11 miliarde in plus, aferente lunii mai…de ani de zile se vehiculeaza acest necesar de 10/11 miliarde…pai, 17 :2 nu este egal cu 11 ci cu 8,5!…de unde apare diferenta de 2,5?…o alta observatie: in fapt, bugetul de pensii nu este deficitar, este excedentar, la pilonul 2 se duc deja peste 11 miliarde lunar…nu in ultimul rand, nu pensionarii au hotarat sa se dea pensiile mai devreme, ci boul baltii buzoiene, in speranta-din pacate, intemeiata-ca va mai fi votat de batrani…clar, un titlu neinspirat…

  12. „Pensionarii sunt de vina pentru deficit, trebuie starpiti fara mila” – dupa ’89 spitalele de stat au tacit ca… norme de ordine interna exact ce a scris cineva mai-sus. Degradarea actului medical a evoluat constant sub bagheta „ministrilor” sanatatii de stat inclusiv rafila in prezent – si sanatatea privata te ingroapa dar… pe bani (multi). Sistemele medicale din Sweeden & Germany s’au aliniat de ani buni noii ordini mondiale perciunate, pe bani, neamtul si suedezul nu mai traiesc cum…era odata.

  13. Miso, m- am distrat copios! Acum ce sa zic, pensionarii vor vota in continuare asa cum stiu ei si atunci isi merita soarta! Ce sa fac, sa o leg pe maica- mea de calorifer, sa nu se duca la vot?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.