Dezastrul de la Sulina

La  ora la care  citiți aceste rînduri, ar trebui să mai fiu în Zona Liberă de la Sulina, pe un maidan pe care a fost împins un festival dedicat  celebrului oraș. Probabil că Vița de Vie și Loredana Groza și ceilalți care au cîntat și-ar fi terminat concertele și eu aș fi rămas pe gînduri. Dar am zis nu. Nu și nu! Și am făcut cale întoarsă.

– Oi fi căzut cumva de fraier și am  participat la o minciună politică grosolană? Adică aș fi aplaudat cîntece umflînd  în felul meu starea de  bucurie adusă orașului de un eveniment, care stare a fost oricum pasageră, mincinoasă și o formă de păcălit cetățenii Sulinei. Aș fi luat un taxi, aș  fi moțăit în el vreo  10 kilometri (una dintre afacerile principale din Sulina)  pînă la cealaltă margine de oraș unde aș fi  poposit la pensiunea de 50 de euro pe noapte și m-aș fi tot întrebat:

– Am fost la o păcăleală pentru orașul Sulina sau la o încercare de stopare a dezastrului?

Ca să aveți un răspuns complet, ar trebui să știți că în urmă cu o jumătate de secol, zîmbind fericit că termin facultatea, am luat o repartiție oficială la Liceul din Sulina. Erau două posturi libere de profesor de limba și literatura română, știam că nu voi merge pentru că scriam deja de multă vreme și urma să încep lucrul la Viața studențească. Dar am luat postul și, după o vreme, din curiozitate, am și descins la Sulina. Era un noiembrie dezolant, malurile Dunării erau coapte de toamnă și chele, iar vaporul, singura cursă a zilei de la Tulcea, căra doar cîțiva localnici așteptați de  familie și de curioși. Sosirea și plecarea vaporului de Tulcea era în fiecare zi principalul eveniment la orașului. Cineva scăpa de singurătate și cineva venea să se  afunde mai adînc, unii chiar pentru totdeauna.

 

Și totuși! Cheul din Sulina avea o măreție. Clădirile din epoca de  glorie pierdeau din pieile bătrîneții lor  și pe ici colo arătau din cărămizile vechi. Cheul Sulinei avea misterul, măreția și farmecul lui. Prin fața sa, la cîteva minute, treceau vapoarele sub  toate pavilioanele, încărcate  cu minereu, cărbune, petrol, mărfuri, iar de partea cealaltă a șenalului navigabil, luminile  Șantierului Naval licăreau în apele gălbui ale Dunării. Piloții români scoteau vapoarele de tonaj în larg pînă dincolo de nasul digului, își împătureau steagul, coborau de la comandă și așteptau pe o pilotină pînă apărea un alt vas  pe care să-l introducă pînă la Brăila sau Galați. În ciuda pustietății de toamnă a Sulinei, a celor două mașini, una a Poștei și alta pentru pîine, despre care se și zicea că, la un moment dat, s-ar fi tamponat pe una dintre cele șase străzi, orașul avea putere economică, importanță și un soi de fală.  Era poarta României dinspre mare și o intrare spre Europa, avea pe cheu, în prima linie, Palatul Comisiei  Europene a Dunării, iar undeva, mai în spate, cimitirul cu locurile de  veci ale tuturor aventurierilor pămîntului ajunși la Gurile Dunării pentru supraveghere, comerț și Dumnezeu mai știe ce. Era un subiect de roman (Jean Bart, „Europolis„) pe care l-am studiat în facultate.

De reținut un lucru. După 1856, toate marile puteri ale  epocii aveau oameni la Sulina, la intrarea și la ieșirea de pe Dunăre. Ca și astăzi. Cine controla Dunărea controla intrarea în Europa dinspre Est. Și asta îi dădea importanță și îi prelungește ecoul pînă în zilele noastre.

Ei bine, după o jumătate de secol, am revenit la Sulina. Cu aceeași curiozitate, cu alți ochi, cu altă lume pe străzi, cu o sumedenie de semne de  decădere, cu multe case în derivă, cu clădiri marcate de avertismente „Atenție, pericol de  accidentare!”, cu ruine și junghiuri urbanistice, cu cheul încărcat cu șiraguri de bărci noi și vechi, dar mai ales dintre cele cu sute de cai putere, care fac naveta la Tulcea într-o oră și jumătate. Costă 100 de lei la dus, alta la întors, nimeni nu îți dă bilet și nimeni nu bagă în seamă o afacere de proporții  care trebuie să aibă la rădăcini politicieni sau foști parlamentari. Oricum, față de 1975, cheul Dunării este murdar, încărcat cu vechituri, de la radiouri și televizoare cu tub catodic pînă la bărci sparte, covoare rupte, peturi, pontoane bălăngănite și ruginite, case dărîmate și restaurante spilcuite,  în care lucrează nepalezii cu limbajul lor chițăit și de neînțeles. Pe celălalt mal al Dunării, unde se întindea Șantierul Naval Sulina, se etalează pentru turiști și călători panorama unui dezastru economic. Clădiri fără ferestre, hale abandonate, rezultatul  unei dispute de pe urma privatizării șmecherești a  economiei.

După o jumătate de secol am descins la Sulina să particip la o dezbatere despre viitorul orașului. Primarul Dan Nicolenco, fost alungat de la PNL, acum este o umplutură politică în colecta de ciurucuri de la Forța Dreptei. Evident, ca la toate întîlnirile cu presa sau cu cetățenii, s-a fofilat și n-a venit. Dan Nicolenco pare a fi mai degrabă conducătorul unui grup restrîns orientat împotriva orașului. S-a chinuit să lanseze un proiect de restaurare a unui cimitir turcesc. Nu face mare  brînză, se ascunde, își rezolvă interesele și „pace  bună”.  Sulina este plină de cîini, de gunoaie, de pisici, de bărci sparte, de clădiri în derivă. Parcă ar fi  condus de un antisocial de pe vremea piraților. Și oamenii nu zic mai nimic. Nu se revoltă, nu-l fluieră, nu-i cer socoteală.

Ca să nu-și expună fața și să se aleagă cu probleme, Dan Nicolenco s-a dat lovit și a evitat participarea la o dezbatere despre starea orașului, provocată și de neputința sa de edil. Iar festivalul, un eveniment dedicat Sulinei, a fost împins pe un tăpșan mizerabil și inaccesibil din Zona Liberă.

Ca povestea să sfîrșească trist și politic, Dragoș Ioniță, directorul Administrației Zonei Libere Sulina, spune că oamenii n-au a se plînge. El a fost la guvern cu două proiecte și amîndouă i-au fost aprobate.

Sulina o duce mult mai greu decît în comunism și arată mai prost ca atunci. E dominată de un grup de descurcăreți și nu se împacă nici cu democrația, nici cu legea. Și Dunărea se chinuie și o duce prost. Vapoarele trec rar și mai dau cu burta de  fund. Se colmatează, iar șmecherii promit că o curăță. Ea devine mai greu navigabilă, iar Delta suferă și ea. O duce din ce în ce mai greu cu democrația și cu clientela ei.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 50

59 de Comentarii

 1. Cazul Sulina se multiplica de zeci de ori in orasele mici si mijlocii din Ro. Micile fabrici au disparut, firmele de servicii abia traiesc de la o zi la alta. Bugetele locale sunt tot mai goale si sustinute de la guvern. Lumea nu mai munceste nici macar sa mature si sa isi stranga gunoaiele. O viata de azi pe maine ale batranilor vaci tinerii cu chef de munca au plecat demult. Sulina putea deveni in 30 de ani un oras turistic valoros. Ai existat planuri si bani de la Banca Mondiala risipiti in buzunarele unor afaceristi de ocazie. Ne batem joc singuri de aceasta tara si toate guvernarile sunt de vina, o subminare a dezvoltarii si o fata extinsa a coruptiei si nepasarii.

 2. Pai „dreptacii” merg, cam de multicel, doar pe interesul personal „cu toate panzele sus”.
  In ceea ce ii priveste pe „stangaci”, acestia mai fac, din cand in cand, cate ceva si pentru populatie.

 3. Ce durere! Ce păcat! Dar parca urangutanul Tudose și smecherul Crin Antonescu sunt din zona. Ei nu vad, ei nu știu, ei nu se vad decât în avantajele Bruxelles-ului? Niște derbedei politici. Ce rușine!

 4. Bravos Natiune, un postac de doua parale. Nu conteaza primarii de dreapta ori stanga, caci toti ar fi trebuit sa faca ceva pt.oras. Asa si unii si altii nu au facut mai nimic. Mai ales ca Sulina face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Dar ce avem noi nevoie de asemenea rezervatii cand in mintea unora de la PSD stuful a devenit pasune!!!!

 5. Sulina prezentată e de fapt imaginea României de azi. O țară în cădere liberă din toate punctele de vedere în care oamenii nu spun nimic, nu cer socoteala și nu se revoltă ,peste care tronează sistemul politic ce se primenește după fiecare tură de alegeri.Politicienii și uneltele lor fiind singurii din România postdecembristă care prosperă , restul , vai mama lor!Nu pot să nu remarc talentul deosebit de narator al dlui Nistorescu !

 6. Sa plangi de neputinta.
  Cineva, odata, in Brasov, se plangea de primarul de acolo si eu cu multa naivitate, am intrebat-o, de ce l-ati ales?
  Politicieni gaunosi! Romanii mei, martirii mei plecati la voi dar si eu sunt minoritara sunt sarbo macedoneanca. De ce sa fie un strain in CSAT? Dar seful CSAT, ce este in acceptiunea ta?

 7. Se irosesc fonduri nationale si europene fara un proiect de tara, fara a gandi o reorganizare administrativa, la ce mai este astazi Romania! Sigur, pentru Sulina, aceasta poarta de intrare pe Dunare, trebuie actionat imediat! Subscriu total la cele scrise de Cornel Nistorescu!

 8. Sulina „acolo unde bătrânul Danubiu îşi pierde şi apa, şi numele în mare“, cu frumos spune scriitorul Jean Bart (Eugeniu Botez) la 1933 în romanul cu nume vizionar Europolis.

 9. Dl. Corneliu Vlad, la aniversară. Cristian Botez: Cum se făcea gazetărie acum 60 de ani în România comunistă. Corneliu Vlad, cel mai vechi comentator de politică externă din țară, martor la apariția revistei Lumea.

  -pe teodor bratesh aka froim bernard il gasiti pe coroiublog,
  sa-l intrebati cum se facea gazetarie,
  spune tot-tot!

  BOALA!

 10. O icoana o pui astfel incat vazand-o sa fii inspirat. Daca stai cu spatele le ea ce castigi?
  Steagurile puse pe pereti nu cumva sunt pe post de decoratiuni interioare pentru peretii care altfel par a fi goi?
  Florile sunt frumoase dar nu tin de foame.

  Cladirea clubului are arhitectura. Ar putea fi salvata prin renovare.

  Vapoarele dau cu burta de fund iar cand vin ucrainenii sa curete Dunarea, toti protesteaza ca de ce sa se lucreze.
  Iar scara penibila pe care sa-si rupa toti picioarele … de ce nu construiesc o rampa sa duca sus sa poata toti sa se urce pe acoperis sa priveasca pe altii cum trec si se duc?
  Oameni neseriosi!

 11. nu e niciun dezastru
  prima poza e chiar romantica,are un aer impressionist,
  pare din „huckleberry finn”

  Aventurile lui Huckleberry Finn (în engleză The Adventures of Huckleberry Finn) este un roman pentru copii scris de Mark Twain. A apărut mai întâi în Anglia …

 12. Era un tip care-i tinea isonul, „ai vazut, Simonis a facut pe el” De parca Parlamentul nu ar fi un for de dezbateri ci unul de lupta politica.
  Asta este, de noi depinde, de cat de seriosi suntem numai ca multi se duc dupa Catavencu: tarisoara mea…

 13. Conducerea Romaniei a tradat interesul Romaniei. Sudul Badarabiei trebuia cerut de la evvreii americani care capusheaza Ucraina. Restu vorbe goale. Rusii vor incerca o pace. Motivul este ca la alegerile din Ucraina sa fue rasturnati evvreii de la putere. Apoi noua conducere ucrainiana sa se alieze cu rusii. Romania va ramane prosta satului DUJMANUL .

 14. Conducerea Romaniei a tradat interesul Romaniei. Sudul Basarabiei trebuia cerut de la evvreii americani care capusheaza Ucraina. Restu vorbe goale. Rusii vor incerca o pace. Motivul este ca la alegerile din Ucraina sa fie rasturnati evvreii de la putere. Apoi noua conducere ucrainiana sa se alieze cu rusii. Romania va ramane prosta satului DUJMANUL lor .

 15. Studentul intirziat Crin Antonescu refugiat la Brucsel sub pulpana grasa a nevestei apare soradic pe la nea Tuca şău si apara demn valorile europene, cel putin acum cind consoarta lui e pe post progresist la EU…Santajabil, s-a ales si el cu un apt de 1 mil in Bucale, a tinut ciocu mic, ca de, tot de la Brucsel pica ceva…un tantalau slab ca orice intelectual,mai nou buhait de bautura si de somnul de ani de zile de la Brucsel…vomă…

 16. Frumos editorialul d.lui Nistorescu ! ” Sulina o duce mult mai greu decit in comunism , si arata mai rau decit atunci . E dominata de un grup de descurcareti si nu se impaca nici cu democratia , nici cu legea .” Hai sa inlocuim SULINA , cu ROMANIA ! Asa e mai bine !

 17. Judetul Tulcea nu-i judetul Braila. Cu vaporul de la Braila la Sulina am mers intr-o tabara de corturi o zi. Nu ai un respect pt dl. Tudose, poate pentru ca-i reflatarea ta. Domnul Teodorovici si Tudose au realizat visul lui Ceausescu de a se face un pod peste Dunare care sa lege terestru cele doua judete. Unii spun ca deja camioanele cu cereale l-au ”cosmetizat” plus graba de a usura transportul cerealelor ukrainene in Constanta a dus la inaugurarea in graba. Slava vecinilor iubitori!. Ceea ce nu intelegi este ca UE impreuna cu FMI si Banca mondiala au realizat in Romania cel mai mare vis sovietic Planul Valev de distrugere a industriei, de indatorare a tarii fara un suport economic si incet, Romania s-a deprofesionalizat pt ca nu a mai fost nevoie de ingineri, iar noii nu au unde sa faca practica, iar cu teoria nu faci nimic. Saracia dus la depopulare. Daca inainte lumea era revoltata ca se dorea desfiintarea unor sate si Europa urla de indignare, acum tot mai multe zone sunt pustii. Depopularea si achizitia de masini a redus drastic transportul spre sate. Am vazut un mers al masinilor dintr-un judet. Azi nu mai avem nici Rute de cale ferata sigure. Nu-s calatori, dar nici cai ferate.

 18. @Mioriţa „Vapoarele dau cu burta de fund iar cand vin ucrainenii sa curete Dunarea, toti protesteaza ca de ce sa se lucreze.”

  -in Gaza cu Alrahat!

 19. Extraordinar de bun Editorialul, Superb! Parcă sunt un Sfinx „impotmolit” în trecut! Fața de masă cu pătrățele roșii cu alb, mesele din Tablă, micii gustoși, berea la halbă, praful de pe uliță, Nunta la țară, I’ati rămas mireasă ziua bună, ceaunul cu 500 de sarmale, puii prăjiți și eternul prosop de dar de nuntă! Cocoarda în piept, mireasa timorata, mirele amețit de vin roșu! Sulina? Parcă eram în Baragan în anii 70! Copil de 5 ani, praf pe uliță, flori in fața gardului, roșii și castraveți in curte! Mă hrănesc cu Aur Smirna și Tămâie la Sulina! 15 August, merg de 3 ani! Mă aplec, mangaii praful pe ulița 3, pup copilăria pierdută pt Eternitate! Voi muri, voi fi praf de stele, voi fi un suflet uitat… Ce e omul? Ce e? Macul roșu care dă plăcere sufletului vara și moare toamna? Totul e trecător, totul e iluzie, vis, pânză de păianjen…

 20. Asa cum arata Tulcea la fel arata si Romania cu foarte mici exceptii unde smecherii au investit in cladiri moderne in care stau toti neica nimeni care s-au priceput sa faca bani din afaceri necistite.In rest totul este la pamant si in paragina .Nu mai avem nimic al nostru si totul apartine strainilor care si-au facut in tara noastra afaceri din care scot bani pt. ei si nu in folosul tarii sau al romanilor .Ce folos ca aducem investitori straini care platesc putin oamenii, iar ei profita si se inbogatesc de pe urma noastra.Clasele noastre politice nu au fost in stare niciodata sa faca afaceri in folosul tarii si al romanilor ,de fiecare data am iesit in pierdere ,lasindu-i pe altii sa profite de noi si sa se inbogateasca.

 21. e penca in romaniea tatarimea de teleorman troneaza paste sugatori de carici. Defapt tradatori de tara, cesi iau cesi merita. Luau bucurosi bani de la straini, NGO straine (illegale acum in Russia si Georgia, de exemplu) sasi distrugra tara si nenoroceasca vecinu depeste drum.

  deci nu executati ca tradatori pa stadion, ci slugi nespalate pa fata pamantului, ce rad si cainii de vest de ei cu curu. Pei cainii de vest traiesc parfum comparat cu voi ruminii. Fara caterinca, care e ceva misto.

 22. imbecilizarea romaniei este evidenta …divide et impera ….de 30 de ani fraierii se injura unii pe altii acuzindu-se care e si care a fost sub ochii jidanilor si agentilor lor care-i incurajeaza …in acest timp romania a imbatrinit furata de acestia….prostie megalomanie,orgolii de doi bani …romania de azi…

 23. Am dat dreptul de vot decedaților, de pe vremea lui Iliescu. Acum suntem ca popor pe cale de dispariție. Astăzi intr-o comună din județul Vâlcea am văzut slugărnicia la lucru. La o brutarie la ”coadă” la pâine actualul ”premar” după o tură de ”campanie” prin centrul comunei a sosit întâmplător să ”cumpere” pâine. La plecare ”trântit” un fel de ”la revedere” iar mai toți cumpărătorii au plecat capetele și au tras un milităresc ”să trăiți”. Ca și Moromete ”nelămurit” am intrebat ”ce-i cu să traiți” ? Răspunsul a fost liniște. Să înțeleg că asta e starea nației , ajungem un popor fără coloană vertebrală ? Unul de râme ? În munții Râmnicului în 50 s-a murit cu arma în mână pentru libertate, dar astăzi localnicii au trecut la stadiul de nevertebrate. Probabil nu o să mă publicați , dar suntem un popor de râme cu carte de identite și ”un drept de a vota vechilii locali”….Probabil vorbesc de un popor care s-a stins (la sfârșitul anilor 50) și de altceva (nedefinit ca popor) care i-a luat locul.

 24. Maestre, nu râdeți câteodată cu lacrimi? Cu lacrimi cat în ou de bibilica? Știați ca a existat Școala Superioară de Jurnalistică, Școala(?) în spatele BNR, ceva gen Casa de copii de la Galbinasi, copii cu nevoi speciale? Ovidiu Bălan a fost acolo student, și din student profesor universitar? Acum e comisarul Cattani la EVZ! Maestre se simte ” lipsă cărții” editoriale ceva gen Ana are mere! Ce ae Ana? Mere sau pere! Râd cu lacrimi ja Editorialele(?) născute de Balan Ovidiu, Curea Mirel, Andronic Dan! Păi Maestre, dvs sunteti în Calea Lactee fața de Profesorii Universitari devla Școala Superioară de Jurnalistică! Nu toate muștele fac miere, cu atât mai puțin impostorii! Nu sunt lup moralist, dar editorialele de la EVZ sunt pt cei care vând ceapă în piața Chirigiu! Școala Superioară de Jurnalistică? Superioară la ce? La piciorul broaștei????

 25. De-ar fi sa ma mai nasc o data
  Cu tineretea mea, as rade si-as canta
  La fel ca si acum cand lumea toata, e doar a mea
  De-ar fi sa ma mai nasc o data
  Spre zari m-as avanta, eu stele as fura
  S-apoi, in calea ta le-as presara.
  De-ar fi sa ma mai nasc o data
  As prinde dragostea si mi-as lua din ea o cupa de clestar si cupa toata cu sete-as bea
  De-ar fi sa ma mai nasc o data
  Eu viata mi-as trai si-acelas om as fi,
  Mai tata, mai…

  Gica Petrescu si George Grigoriu.

 26. @eugen raduca
  -hotzu striga hotzii;

  ne-a relaxat aia cu „tatarii de Damvovitza,
  de Tele-orman”
  chiar ne intrebam:
  -ce mai face,cum o mai duce sub tatarii astia?!

 27. @maxtor : Cu siguranta ca o duc mai rau decat niste unii care mor de placerea cizmei honvedului pe grumazul lor !

 28. Maestre, daca graul american din Ucraina ar fi trecut pe la Sulina…poate acum intelegeti de ce Bastroe si bratul Chilia. Sulina e pa si pusi, toata marfa din Orient vine azi din Occident dupa ce-si iau si aia cota. Romania are interzis la orice comert direct cu Orientul. Mai ramane doar Constanta, dar aia e deja hub american pentru pusculite si alte stropitori. Pentru ca suntem natiune independenta si suverana. Muahahaha, ce-mi plac glumele mele!

 29. BASTROEEEEE !!!
  si gurile Dunarii..
  judetzele din Sudul Basarabiei…
  controlul Gurilor fluviilor a fost si este obiectiv starategic pentru Slavi…ukrainieni si rusi de la Alexander Newski incoace…
  invatati istoria rusilor …urmaritile filmele istorice, ascultatile muzica…ca sa intelegetzi ce au in cap…
  cea mai mare greseala pe vremea lui ceausescu a fost ca nu am urmarit televiziunea rusa…si evenimentele din vremea perestroikai lui Gorbaciov…in plus nu le-am invatat limba de prosti ce suntem …si i-am lasat pe traducatorii khazari sa tzinz legatura sa traduca si sa interpreteze pentru noi…de aia am ajuns unde am ajuns…

 30. Au primar „dă driapta”?
  Înseamnă că și orașul ăsta pute de intelectuali. La propriu, se pare…

 31. Nu zău, mă, ăsta cu „Bravos Națiune”, n-au fost stângacii tăi vreo 25 de ani la guvernare?! Proastă națiune, să voteze ea așa ceva!

 32. @ 10:36
  Ca sa fiu mai clar mai „Marconi”, guvernarea „dreptacilor” poate fi caracterizata, in opinia mea, drept „delapidare cu ranga”.

 33. Mie îmi place Sulina pentru ca oferă Dunăre, delta și mare. Găsești cazare bună chiar lux și mâncare de peste la el acasă … si sa nu uit excursiile.

 34. Vai Stimabile Bravos natiune cai care au furat cel mai mult sunt din PSD si Pusl, pusi pe afaceri de familie si amici. Ei conduc de 25 de ani cu chef de coruptie si minciuna fara limite. Asa ca stimabile nu se scrie cu „mai” ca nu esti pe maidan si sa le pupi pantofi la cei de stanga!!!

 35. Distrugerea economica si morala a Romaniei , a fast facuta de 2 partide PSD – PNL, in diferite formule , acum in formula COMASAT ! ELE poarta intreaga responsabilitate , si trebuie sa plateasca pt. ca asa este drept ! Cu averea furata si cu libertatea , asa cum spune legea penala !

 36. din cand in cand, nu vrea.

  Am vazut un clip simpatic cu un grup de tineri frumosi care inregistrau un cantec pentru Sulina in primul lor studio de inregistrari. Era in 2012. Ma intrebam ce or fi devenit astazi. Erau atat de tineri si frumosi!

 37. Portret de tortionar, tortionarul Elisabetei Rizea:

  Ioan Cîrnu s-a născut la 15 octombrie 1918, în satul Buda, comuna Blăgești, județul Bacău, într-o familie de țărani săraci. A făcut parte din celebra divizie sovietizată „Tudor Vladimirescu” (1943-1945), a devenit membru PMR (ulterior PCR) în 1946, an în care a intrat și în Corpul Detectivilor (1 aprilie). A activat apoi în structurile Siguranței de la Ploiești și Pitești, până în 1948, atunci când a fost preluat de aparatul de Securitate.

  Si un raspuns intarziat. Ceausescu a facut facultatea Frunze din Moscova. Toti comunistii romani de frunte, au studiat la Moscova.

 38. Si, pentru cei care sunt mandri…

  „În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost asasinați circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa. Dar, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești” au fost persecutați și asasinați evrei și în Asia și nordul Africii, conform programului de exterminare a evreilor plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia. Între victime, s-au numărat 1,5 milioane de copii⁠.”

 39. Sulina ar fi putut fi o minunata destinatie turistica, pentru Europa : Delta si gurile Dunarii , plus o plaja exceptionala! Pe vreme ‘impuscatului” a inceput constructia unei sosele Tulcea-Sulina, care a ajuns pana la localitatea Caraorman la , doar, cativa km. de Sulina, dar „impuscatul” a murit si povestea cu soseaua , a ramas un vis nerealizat al sulinenilor! Omul a ajuns pe Luna, iar romanii nu pot sa mai faca cativa km. de sosea printr-o zona, oarecum, mlastinoasa spre Sulina! Asa ca, Sulina, cel mai estic oras al Romaniei , poarta prin care se intra din Marea Neagra, spre mijlocul Europei , este doar un ,amarat, punct pe harta ,cel mai izolat oras din Romania , tot asa cum Tulcea este cea mai izolata resedinta de judet din Romania ! Ce trist !

 40. E jale peste tot…lumea scolita s-a cărat, cei care au rămas sint lehămetiti…lipsa de creier se vede la tot pasul..smecherasi, progresisti, curve, prapaditi…cu cine sa te apuci sa faci ceva?…

 41. Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu

  Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat, luni, că a emis un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza.

  „Pe baza probelor adunate şi examinate de biroul meu, am motive rezonabile să cred că Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, şi Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, poartă răspundere penală pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul statului Palestina (în Fâşia Gaza) începând cel puţin cu 8 octombrie 2023”, a precizat procurorul-şef al CPI, care are sediul la Haga, într-un comunicat citat de AFP.

 42. „În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost asasinați circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa. ”
  Regretabilă și asasinarea unui singur om, dar nu știu de unde se scot cifrele astea ( dar bănuiesc că pentru obținerea de uriașe despăgubiri de care nu mai beneficiază cei prejudiciați, sau rudele lor, ci niște profitori ordinari de genul acestui Wiesel care nici n-a trecut prin lagăr 😎 ) din moment ce din recensământul făcut înainte de WW II și cel după încheierea lui reiese un minus de doar 600.000 de evrei . Cifră oarecum asemănătoare celorlalte popoare , unele chiar au pierdut mult mai mulți etnici și nu au primit nici un fel de despăgubiri !
  P.S.
  De ce nu se fac cunoscute toate registrele din lagărele germane cu toți cei care au trecut prin ele, ținute cu binecunoscuta rigoare nemțească cu toate datele personale ale celor care au trecut prin ele și nu numai evrei și țigani, ci și ruși, austrieci, unguri, români, sau germani, ținute în mare secret în Anglia ? Pentru că atunci n-ar mai putea nimeni să nege, sau mai bine zis să pretindă anumite disculpări sau acuzări , dar mai ales niște despăgubiri exorbitante ce nu corespund iată chiar cu datele din recensămintele făcute chiar de către ei ! 😎

 43. Radu H, pe 14 mai s-a intamplat ceva in Parlamentul Romaniei care m-a socat.
  Daca dai o cautare pe google dupa „sosoaca si corneliu zelea codreanu” vei gasi mai multe titluri…
  Oamenii au uitat?
  Am gasit in Adevarul 20 mai 1940, Holocaust: primii prizonieri sosesc în noul lagăr de concentrare la Auschwitz.
  Comntariile mele, au fost un fel de replica la ceva care mi se pare greu de acceptat din partea unei personalitati politice… O intoarcere a noastra, a romanilor, la vremuri atat de grele?

 44. Core , și tu „mi-ai intrat la inimă” și mi-e greu să te supăr, iar uneori fac eforturi mari pentru a n-o face ( de altfel o replică de-a mea la insinuarea grosolană a unui ramolit ce se dă bătrân, dar e doar bădăran, văd că n-a mai apărut ), mai ales că singurele divergențe dintre noi au la bază unele probleme legate de o anumită etnie căreia tu, spre îi păstrezi un respect uneori necuvenit, datorită șansei de a fi întâlnit în viața ta un Evreu , nu un ovreiaș , cum le mai zic unii și cum din păcate sunt mulți !
  P.S. Am vizitat Auschwitz-ul de trei ori și am avut la rândul meu șansa să am o discuție extrem de interesantă cu una din ghide de la care am aflat, plus că mi s-au arătat unele părți ale lagărului ce nu erau expuse vizitatorilor, fapt ce mi-a zdruncinat serios tot ce-am citit despre acele atrocități, pe care din păcate poți să le afli și la Muzeul de la Sighet, nicidecum de la institutul lui E.W. de data asta inițiate și coordonate chiar de cei care n-au învățat nimic din ce-a fost la Auschwitz, Birkenau și alte lagăre, ba am putea spune că au procedat cu și mai mare cruzime atunci când au avut ocazia. Binențeles folosindu-se și de ai noștri, așa cum nemții s-au folosit de Mengele și alți specialiști în dezastre umanitare. 😎
  P.S.
  N-am văzut scena cu Șoșoacă, dar pe undeva , dacă a fost scoasă de pe lista activităților, comemorarea foștilor deținuți politice, în favoarea prezentării de scuze lui Vexller pentru ce s-a întâmplat la Aiud 😉 😎 , cu siguranță că lucrurile nu pot fi ușor trecute cu vederea !

 45. Ca-n orice shitstan, cresc marile orașe până la explozie iar cele mici, mor în nepăsare.Birocrațiaeuropeana și cea românească se africanizează.

 46. Radu H., am inteles ca doar a fost o schimbare a ordinii de zi, pe care au fost amandoua punctele.

  Stilul extremist poate sa prinda la persoane extremiste din firea lor sau vulnerabile dar este gresit, inuman… sa apesi pe pedala urii.
  Eu i-am urmarit prestatia, mahala, teatralism, demagogie toate spre a distruge sedinta dupa cum spunea chiar ea…

  Intoarcerea la anii ’30 ?

  Anii ’30 au fost cumpliti.

  Batranul este inteligent, are umor, ar fi pacat sa nu „ne avem ca fratii”.

 47. Citesc ca la UB s-a initiat un „protest al studentilor”.

  Cineva comenteaza:

  the_epic_joker • 2024-05-20 19:59

  toate universitatile europene sunt pline de islamo-gauchism, nu putea sa lipseasca UB. si se pliaza si pe antisemitismul organic al romanilor.

  Si eu spun, nu, romanii nu sunt antisemiti dar toti lasii si neputinciosii si ticalosii s-au ascuns in spatele evreilor de unde si-au facut jocurile. Pana si Doamna senatoare vrea sa castige voturi din cultivarea acestui sentiment.

 48. RADU H. – Comentariul de la 0,52 , bun , adecvat . Sunt oameni,implicati in aceasta uriasa afacere a despagubirilor , care nu vor sa se vorbeasca decit in termenii oficiali , termeni impusi mai mult sau mai putin . Nu e voie sa se puna nicio intrebare in plus , daca o faci esti calificat drept antisemit . PT. acesti oameni nu conteaza tara in care traiesc, in cazul de fata ROMANIA , interesul lor banesc dar si ca pozitie de comanda este primordial . Vezi si cazul atitor ” oameni de afaceri ” evrei , veniti in Romania dupa 89 , au dat tepe de sute de milioane euro , au fost prinsi si condamnati de justitia romana , dar au disparut ! A extradat statul evreu pe cineva , sau ne-a sprijinit in recuperarea lor ? Tacere . Sa nu suparam .

 49. Intre componentele dublei personalitati a Cpt core/Core exista o falie adanca, Core care a preluat trasaturile esentiale ale conditiei de apartenenta la HAITA de la expiatul core/rene, dupa un intensiv excurs istoric, a consimtit sa-l dojeneasca pe monstrul ANTISEMIT hemo roid care si-a castigat celebritatea cu ani in urma CALCULAND MATEMATIC CONSUMUL DE PACURA PER CUPTOR DE CREMATORIU SI „OVREI”!?
  E 10:39…

 50. Charlie, intre noi doi exista multe deosebiri incepand cu genul dar, poate, exista si ceva care sa ne apropie dar, tu, nu! Tu vrei „moartea pacatosului, nu indreptarea lui”.

 51. „Draga” core/Core, de 12 ani incerc SA VA INDREPT, inclusiv SA VA INDREPT PE CALEA CEA BUNA, „dar, tu, nu”! Cine e prieten/se iubeste cu un MONSTRU precum hemo roid nu-mi poate fi „apropiat”…Si asta „indiferent de gen”, pentru ca voi detineti o GENA MALEFICA…

 52. asta e . clipul și cântecul sunt din 2008 . vino la Sulina. întreabă și îți voi spune o poveste despre generația de aur .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.