Soluţie la criza bugetară pentru 40% dintre germani. Diminuarea ajutorului pentru Ucraina

Un procent de 40% dintre cetăţenii germani chestionaţi într-un sondaj au sugerat reducerea finanţării destinate susţinerii Ucrainei în războiul cu Rusia printre soluţiile pentru bugetul Germaniei, ţară unde o prevedere constituţională limitează marja de manevră a guvernului federal de se îndatora, scrie duminică ziarul Bild, preluat de agenţia DPA.

Sondajul publicat de acest ziar cuprinde întrebarea „unde credeţi că guvernul ar trebui să facă economii ?”, întrebare la care celor intervievaţi li s-a oferit posibilitatea să aleagă concomitent mai multe dintr-o listă cu 10 răspunsuri sugerate.

Astfel, din variantele de răspuns, cea care sugera diminuarea ajutorului pentru Ucraina a fost aleasă de 40% dintre cei intervievaţi, următoarea variantă, referitoare la reducerea ajutorului pentru dezvoltare, a fost bifată de 38% dintre participanţii la sondaj, urmată de varianta care propune diminuarea ajutoarelor sociale, aleasă de 36%.

În schimb, reducerea cheltuielilor pentru apărare ale Germaniei a fost agreată de numai 16% dintre cei chestionaţi, procent care coboară la 8% pentru ideea de reducere a facilităţilor fiscale pentru familii şi la 6% pentru tăierea pensiilor, iar 10% dintre cei 1.005 respondenţi ai sondajului efectuat de institutul INSA au estimat că guvernul cancelarului Olaf Scholz nu ar trebui să facă economii deloc.

Acest guvern intenţionează să adopte în luna iulie bugetul federal pentru anul 2025. Prognoza asupra veniturilor indică încasări la buget cu aproape 22 de miliarde de euro mai mici faţă de ultima estimare, astfel că executivul trebuie să caute soluţii pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar. Ministrul liberal de finanţe Christian Lindner a criticat cheltuielile „exorbitante” din proiectul de buget şi crede că executivul nu va avea nicio marjă de manevră financiară în viitorul apropiat.

Conform datelor Institutului Kiel, Germania este, după SUA, a doua ţară în ordinea finanţatorilor ajutorului militar oferit Ucrainei după invazia rusă, cu o contribuţie de 17,7 miliarde de euro până în luna martie a anului în curs. Prin urmare, cancelarul Scholz a îndemnat statele aliate să-şi sporească ajutorul pentru Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. sa inteleg ca si Jarmania’ devine putinista..?

  2. Ce strainezia, fraților, când rahatii ratati din politica românească dicteaza furaciunile prin înșelătorii? Citez din vremeanoua onlinie Primãria Pogonesti, la propunerea primarului în funcție, vrea sã cumpere hârtie igienicã, prosoape de hârtie si sãpun în valoarea de 36.000 RON, adicã 360 milioane lei vechi, pentru oamenii din sectiile de votare si de la Biroul Electoral Central! ” E in judetul escrocului Buzatu și cel cu mita in frigider pe nume Buzamat! Din acești bani 36 mii lei, toți politicienii din judet vor avea hârtie igienică și săpun asigurat pentru o perioadă îndelungată, multi inca mai folosesc ciocanul de porumb

  3. Asa si !!!!!!!!! dupa ce rusii vor trece de lisabona sai vad pe „ghermani” cum o sa fie ei reeducati in lagare prin siberia. poate atunci isi vor da seama de idioteniile pe care le scot

  4. OK stim cati bani a cheltuit SUA si Germania pentru ajutorarea Ukrainei, dar NU stim cat a costat Romania – ajutoare pentru refugiati (ajutor financiar, chirii, asistenta medicala si educationala), ajutorarea agricultorilor in povestea granelor si altor produse ucraineene, repararea drumurilor din cauza tranzitului tirurilor ucraineene cu o grutate mai mare decat cea admisa de lege in Romania, distrugerea comertului in portul Constanta, ajutorele umanitare catre Ukraina si, nu in ultimul rand, cele 12 pachete de ajutor militra.
    DE CE?
    Am un raspuns – s-a cheltuit fara numar, fara numar, incat cred ca nici guvernul nu are un calcul clar. o oglinda a acestor cheltuieli pentru ca avem un guvern de habauci, iar la finante un ministru cu mana larga….ca doar e liberal, iar socialdemocratul premier e un nauc cu putina minte.

  5. Unii lideri europeni iresponsabili nu vor sa vada, sau nu pot vedea, ca toate aceste sume exorbitante date regimului criminal din Ucraina nu produc altceva decit umplerea buzunarelor si a conturilor bancare ale mascariciului si ale acolitilor sai. Un singur exemplu cred eu ca este edificator, desi exemple sunt probabil cu miile. Fiica fostului ministru al apararii al Ucrainei, nu ii retin numele, a achizitionat o ” casuta ” in Franta cu 7 ( sapte ) milioane de Euro! Va puteti imagina citi bani mai are ea, deoarece intretinerea unei asemenea case costa enorm. Si citi bani are tac-su! De unde? Intrebati contribuabilii americani.

  6. Cum vine asta „Un procent de 40%”, dragã jurnalistule? … Un procent = 1%, adicã a suta parte dintr-un intreg. E ca si cum ai spune „am un leu de 40 de lei”! Cuvântul corect, indiferent cã te referi la 1% sau la 40%, este PROCENTAJ.
    Si-acuma, ca sa trecem la subiectul articolului, parerea mea de om cu rude numeroase in Germania, este cã procentajul acesta de 40% nu reflectã realitatea. Poate un 60% ar fi mai aproape de adevãr. Nemtii si cam toate natiile europene au cam obosit: mai intai a fost migratia musulmanilor, apoi pandemia, apoi rãzboiul acesta despre care oamenii informati au inceput sa priceapa care-i cheia. Statele Unite si elitele europene vor cu insistentã sa bage Europa in razboi dar exista o problema: popoarele europene NU VOR RAZBOI pentru ca toti au inteles ca Rusia nu are niciun fel de intentie belicoasa in privinta Europei, cata vreme Europa stã in matca ei. Toti oamenii intregi la cap stiu ca dintr-un astfel de razboi nu mai ramane nimeni viu, nici rus, nici european, nici american. Or sa ramânã poate doar niste triburi de prin junglele amazoniene care vor relua evolutia omului de la epoca de piatrã încoa.. Dar hei! Hai sa ascultãm speriati propaganda si sã ne inarmãm cat mai mult, sa imbogatim producatorii americani de armament si sa ne indatorãm Rothschild-zilor pana or sa ne ia si jarul din sobã! Aleluia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.