Acord privind comerţul digital

După cinci ani de negocieri, coordonatorii Australia, Japonia şi Singapore au distribuit ceea ce ei au numit „un text stabilizat”, pe care Uniunea Europeană l-a apreciat ca fiind „istoric”, iar Marea Britanie „revoluţionar”.

„Am negociat primele reglementări globale privind comerţul digital”, a scris vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-o postare pe platforma de social media X.
Potrivit Organizaţieia Mondiale a Comerţului, aproximativ 80 de ţări au ajuns vineri la un acord privind reglementările care guvernează comerţul digital, inclusiv recunoaşterea semnăturilor electronice şi protecţia împotriva fraudelor online, dar Statele Unite nu au semnat documentul, transmite Reuters.

Oficialii din Marea Britanie au apreciat că acordul îi va determina pe toţi participanţii să facă procesele şi documente vamale digitale, recunoaşterea documentelor electronice şi a semnăturilor electronice şi va pune în aplicare protecţia legală contra fraudelor online şi informaţiilor înşelătoare privind produsele.

91 din cei 166 membri OMC s-au angajat în negocieri, inclusiv China, Canada, Argentina, Nigeria şi Arabia Saudită.

Statele Unite au apreciat că noul text este un important pas înainte, dar încă nu răspunde pe deplin cerinţelor şi este necesară mai multă muncă, inclusiv în privinţa excepţiilor legate de interesele esenţiale de securitate.

Alte ţări, cum ar fi Brazilia, Indonezia şi Turcia şi-au exprimat rezervele, conform unor surse OMC, dar sunt subiecte minore în majoritatea cazurilor.

În final, participanţii ar putea să nu ajungă la un acord oficial deoarece ar necesita consens în rândul tuturor membrilor OMC. În special India şi Africa de Sud se opun acordurilor în care nu sunt implicaţi toţi membri.

Recomanda

1 Comentariu

  1. L.V. (Louis Vuitton?), îți lipsesc un i și un punct exact la final. N-ai mai avut cerneală? 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.